Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

KÜRT adattmentés törött chipről

Világon először: törött memóriakártyák és SSD adatmentésére fejlesztettek ki megoldást a KÜRT munkatársai és partnereik.

A KÜRT Adatmentés mérnökcsapata az ország legmagasabb technológiai színvonalú adatmentő laborjában folyamatosan új technológiai fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével olyan helyzetekben is képesek elveszettnek hitt adatokat visszanyerni, amikor más már régen feladta.

Legutóbb is egy ilyen, „nem menthető”-nek elkönyvelt eset újragondolása vezetett oda, hogy a KÜRT itthoni mérnökei a cég német leányvállalatával, a Műegyetemen működő EFI-labs csapatával, valamint az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrotechnológiai Osztályával összefogva olyat alkosson, ami a világon eddig még senkinek nem sikerült: módszerük segítségével a törött memóriakártyák és SSD-k is menthetővé válhatnak.

A szakemberek ezúttal eKÜRT, adatmentés, törött chip, SSDgy USB házas hordozható merevlemezbe épített (firmware) törött chipről mentettek adatokat, röntgen, ultrahang és lézer-technológia alkalmazásával. Lézer segítségével eltávolították a chip belsejéből a szilícium lapkát, majd egy speciális laboratóriumi házba átültették a sérült mikrochipet. Ezt követően a belső összeköttetéseket ultrahangos technológia segítségével állították helyre. Ezek az összekötő vezetékek mindössze 25 mikrométer átmérőjűek.

Az első átültetés sikeresnek bizonyult, az adatok kiolvashatóvá váltak, majd a munkát lehetett folytatni a már kifejlesztett adatmentő technológiával.

Hasonló adatmentési „szív transzplantáció” eddig még egyetlen adatmentő cégnek sem sikerült, ez azért is nagy jelentőségű áttörés, mert az ilyen chipek a hétköznapi használati eszközeink részei, megtalálhatók hordozható USB házas merevlemezekben, SSD-kben, mobiltelefonokban, digitális fényképezőgépek átmeneti tárolóiban és azok vezérlésében, gépjárművek vezérlőrendszerének memóriáiban, repülőgépek adatrögzítő feketedobozaiban is.

Forrás: www.innoportal.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában