Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

TruLaser Station – Lézerhegesztés egyszerűen

Innovációs Nagydíjban részesült a TRUMPF Hungary Kft. TruLaser Station 5005 TruDisk Pulse 421 zöld lézeres megmunkáló, az idei Automotive Hungary beszállító ipari szakvásáron.

A jellemzően az elektronikai és elektrotechnikai ipar számára kifejlesztett zöldlézeres rézhegesztő berendezésről Szabó Balázs lézertechnikai értékesítési vezető szolgált információkkal.

TruDisk Pulse – Zöld fény rézhegesztéshez

A TRUPMF standján kiállított Nagydíjas termékről megtudtuk, hogy a nagy teljesítményű, impulzusvezérlésű TruDisk Pulse lézerrel hatékony hegesztés készíthető rendkívül reflexív anyag esetén, mint a réz. Az optimális foglalat, valamint a nagyfokú, 4 kW-os impulzus-csúcsteljesítmény a millimásodperces tartományban lévő impulzus időtartammal egyedülálló alkalmazás-eredményeket tesz lehetővé pontok és rövid varratok hegesztésénél. Ezáltal a lézer az elektrotechnikában és az elektronikában való használatra a legideálisabb. A TruDisk Pulse a bevált korong-lézer technológián alapul.

A zöld fény az infravörös fénynél jobban behatol az olyan rendkívül reflektív anyagokba, mint a réz. Ebből következik, hogy az állandó vonallézerrel összehasonlítva a TruDisk Pulse-zal jelentősen alacsonyabb impulzusteljesítményre van szüksége. A legfeljebb 4 kW-os impulzus-csúcsteljesítményekkel ez gyors és rendkívül hatékony hegesztési folyamatokat tesz lehetővé, ami az elektronikai ágazatban különösen fontos.

Az alkatrészek reprodukálhatósága a zöld lézerfény révén jelentősen megnő. Az egyik hegesztési pont éppúgy lesz kiképezve, mint a következő. Az infravörös lézerfénnyel szemben a zöld lézerfény nagyon homogén módon melegíti fel a réz alkatrészeket – mindig ugyanabban a folyamatban. Ezzel igen precíz behegesztési mélységek érhetők el, rendkívül megbízhatóan. Továbbá a diszklézer felépítése segít a sugárforrásnak, amely rendkívül érzéketlen a visszaverődésekkel szemben, és a TruDisk Pulse esetén alapértelmezetten aktív lézerteljesítmény-szabályozóval van felszerelve. Ez szabályozza a teljesítményt valós időben impulzusról impulzusra.

TruLaser Station 5005 – belépő a lézerhegesztésbe

A TruLaser Station 5005 kompakt lézersugaras berendezés kis és közepes munkadarabokat olcsón és helytakarékosan tud megmunkálni. A TruLaser Station 5005-nek a beépített elszívó berendezéssel együtt 1 m²-re van szüksége. Kényelmes a kezelése, a lézersugaras berendezés álló vagy ülő munkahelyként áll rendelkezésre, a nagy teljesítményű vezérlési koncepció egyszerűen és intuitív módon kezelhető.

A TruLaser Station-nek kis felállítási felületre van szüksége, sőt a maradék felépítés is helytakarékos: a beállítási és betanítási kezelőelemek a gép homlokoldalán vannak elhelyezve. A portalanító pedig közvetlenül a géptestbe integrálható.

A kezelő az álló vagy az állítható lábtartóval felszerelt ülő munkahely között választhat. Ezenfelül ő programozza be az ajtónyitás magasságát. A kifordítható kezelőpultot és a dönthető érintőpanelt szintén gyorsan a számára megfelelő pozícióba tudja állítani.

A védőfülke az 1. lézerosztály szerint legfeljebb 1000 W-os lézerteljesítményhez készült. A kezelő a felügyelt állapotú, automatikus emelőajtóban lévő védőablakon keresztül figyeli az eljárást. A megmunkálásnál keletkező porokat és füstgázokat egy kifordítható elszívó csőcsonk közvetlenül az eljárásnál fogja fel. Az elszívó csőcsonkot vagy az integrálható TRUMPF portalanítóhoz vagy az ügyfél házi elszívójához lehet csatlakoztatni.

A lézersugaras berendezés az alacsony beruházási költségek miatt ideális belépő a lézerhegesztésbe. Egyszerű és intuitív kezelés a hegesztési folyamatokhoz.

www.trumpf.com

Hirdetés

További cikkek a témában