Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A „kaméleon nyelve” formatervezői díjakat nyert az ipari automatizálásban

A munkadarabok megfogása éppen úgy történik, ahogy a kaméleon nyelve felkapja a rovarokat – ez a Festo DHEF adaptív megfogójának működési elve.

A megfogó átállítás nélkül képes különböző alakú tárgyakat felvenni, összeszedni és letenni. Ezért 2020-ban olyan elismert kitüntetéseket nyert, mint az iF Design Award, illetve a Red Dot Design Award díjak.

Az iF Design Award díj a világ egyik legfontosabb formatervezői kitüntetése. Minden tudományágban kitünteti a formatervezői eredményeket: a termékek, csomagolás, kommunikáció és szerviz dizájn, építészet és belső építészet, valamint a professzionális koncepciók terén is. A Red Dot díj a legjobb formatervezői és üzleti vállalkozásokat illeti meg. Nemzetközi formatervezői versenyként a Red Dot Design Award díjra azok neveznek, akik üzleti tevékenységüket a dizájn segítségével szeretnék megkülönböztetni.

DHEF adaptív megfogó: megbízhatóan megragadja a szabálytalan, kerek és érzékeny tárgyakat, éppúgy, mint egy kaméleon nyelve. A Festo megfogója – rendkívüli  koncepciójáért – elnyerte a nemzetközileg elismert iF Design Award és Red Dot Design Award díjakat.
(Fényképek: Festo SE & Co. KG)

A következő funkcionális elv győzte meg a két hőn áhított formatervezői díj bíráit: a DHEF adaptív megfogó szilikon vége képes gyakorlatilag bármilyen alakú tárgyat körbevenni és megfogni. Ezáltal stabil és formához illeszkedő fogás jön létre. Az elasztikus szilikonnak köszönhetően a megfogó precízen alkalmazkodik számos különböző alakzathoz. A pneumatikus hajtással működtetett adaptív megfogó kis energiafelhasználással valósít meg biztos megfogást.

Alaktalan, lekerekített és szenzitív

A jelenleg a piacon kapható, csak bizonyos alkatrészeket megfogni képes mechanikus megfogókkal szemben az adaptív megfogó hihetetlenül alkalmazkodóképes. Ez a megfogó változatos alakú, illetve akár gömbölyű alkatrészeket is mozgatni tud, és bármilyen – nem éles – törékeny tárgyat képes ideális módon megragadni. Az eszköz egyetlen mozdulattal képes több darabot is felvenni – például anyacsavarokat egy edényből.

Ez azt jelenti, hogy a bionikus megfogó segítségével a klasszikus gépgyártásban, illetve az elektronikában vagy az autóiparban, a csomagolóberendezéseknél, a szerelési feladatok ember-robot műveletei során, vagy akár az orvostechnológia terén a protézisekhez használt kisebb alkatrészek is kiválóan mozgathatók.

Praktikus termékjellemzők

A megfogóhoz egy elasztikus szilikontömlő tartozik, ami rugalmas és kiválóan idomul a különböző formákhoz. A sűrített levegővel működtetett megfogó – kiegészítve az integrált levegőcsatlakozásokkal ellátott standard robot-interfésszel – az automatizálás praktikus elemévé válik. A pozícióérzékelést szolgáló szabványos szenzorrögzítő horony, valamint a megfogó tömlő egyszerű cseréjét lehetővé tevő bajonettzár további hasznos kiegészítői ennek a megoldásnak.

A természetről modellezve

A kaméleon nyelve az erő és a formához idomulás egyedülálló kombinációja, mely akkor figyelhető meg, amikor az állat rovarokra vadászik. Amikor a kaméleon megpillantja prédáját, a nyelve úgy csapódik ki, mint egy gumiszalag. Mielőtt a nyelv hegye elérné a rovart, középen visszahúzódik, miközben az élei továbbra is előrefelé haladnak. Ezáltal a nyelv a zsákmány alakjához és méretéhez idomul, majd erősen körülöleli azt. A préda a nyelvhez ragad, melyet aztán a kaméleon visszaránt éppúgy, ahogy egy horgász, amikor kapása van. Az Oslói Egyetemről érkezett, a Festo Bionic Learning Network hálózathoz csatlakozott kutatók ezeket a megfigyeléseket alkalmazták a „FlexShapeGripper” elnevezésű megoldás prototípusának kidolgozásához.

www.festo.hu/dhef

Hirdetés

További cikkek a témában