Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Szuperszámítógépek energiafogyasztásának csökkentése

AZ ABB és a Hewlet Packard Enterprise (HSE) által közösen kifejlesztett technológia jelentősen csökkenti a nagy teljesítményű szuperszámítógépek energiafogyasztását, és növeli ezek számítási teljesítményét és megbízhatóságát.  

A társadalmak előtt álló legsürgetőbb kihívásokra adandó válaszok hatalmas tömegű adathalmazok számítógépes feldolgozását teszik szükségessé. A világ vezető kutatóintézeteiben szuperszámítógépekkel próbálnak megoldást keresni olyan összetett kérdésekre, mint a világjárványok modellezése, a precíziós gyógyászat, az éghajlatváltozás és a kvantummechanika.

A HPE a Cray szuperszámítógépekhez az ABB egyedi, magasabb feszültségszintű egyenáramú (DC1) energiaellátási megoldását alkalmazza, amellyel egy tizennegyedére csökkenthető a rézfelhasználás. A magasabb feszültségszintű DC megoldás további előnye az energiaveszteségek jelentős, akár 95%-kal történő csökkentése. Egy másik, ugyancsak az ABB által szállított megoldás lehetővé teszi a táphálózat teljesítményének számítástechnikai terheléstől függő növelését és csökkentését, így maximális hatásfokot biztosít a rendszer alacsony és csúcsterhelésű működése során is.

„Az ABB és HPE fejlesztéseinek köszönhetően a jövőben olyan fenntartható, nagy teljesítményű adatközpontok építhetők, amelyekkel az emberiség választ kereshet a fennmaradását veszélyeztető problémákra, és előrelépést érhet el a világjárványok előrejelzése, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az új gyógyszerek kifejlesztése terén” – nyilatkozta Peter Raadsen, az ABB termékfejlesztési vezetője (Product Line Leader).”  

„A jövőben kevesebb erőforrással és kisebb energiafelhasználás mellett nagyobb számítási teljesítményre lesz szükségünk” – nyilatkozta, Christopher Wellise, a HPE fenntarthatósági igazgatója. „A HPE elkötelezte magát amellett, hogy felgyorsítsa az átállást a körforgásos gazdaságra, így olyan innovatív technológiák kifejlesztésére törekszik, amelyekkel kezelhetők az energiaellátás és az erőforrások terén mutatkozó korlátok.”   

További előnyt jelent a szuperszámítógépek hőtermelésének és áramfelvételének valós idejű monitorozása. A HPE szerverekben a kritikus komponenseknél beágyazott energia- és hőmonitorok állnak rendelkezésre, amelyek a kimenő adatokat összegyűjtik, és továbbítják a HPE egyedi, távoli szerverkezelési szoftveralkalmazásán, a HPE Integrated Lights Out (iLO)-on keresztül, így biztosítva a HPE szerverek gördülékeny, biztonságos konfigurálását, felügyeletét és frissítését. Az iLO alkalmazás segítségével a felhasználók bizonyos eszközökkel, így például a HPE OneView, a HPE InfoSight, az ABB Ability™ Data Center Automation vagy harmadik fél Data Center Infrastructure Managementje (DCIM) figyelemmel kísérhetik az eszközeik kihasználtságát, energiafogyasztását és hőtermelését, és optimalizálni tudják a működésüket.

A Data Center Automationt kombinálva az ABB Ability™ -vel, az ABB helyszíni és hibrid felhőkörnyezetekhez kifejlesztett ipari megoldásával, a HPE és az ABB automatizálhatják a terhelés és a CPU dinamikája közötti összefüggést az adatközpontok hűtésével, ami akár 30%-kal is csökkenti az energiafelhasználást.

A HPE és az ABB 2017 novemberében lépett globális, stratégiai partnerségre. Az együttműködés keretében a két fél az ABB legjobb digitális termékeit kombinálja a HSE piacvezető, innovatív, összekapcsolhatóságot biztosító, biztonságos peremhálózati és hibrid információtechnológiai (IT) megoldásaival, valamint az új „everything-as-a-service” modelljeivel.

Hirdetés

További cikkek a témában