Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Jöhetnek a kétmillió kilométeres akkumulátorok

A Tesla beszállítójaként is működő kínai CATL állítása szerint készen áll arra, hogy egymillió mérföld élettartamú akkumulátorokat gyártson elektromos autókhoz. Sőt, a CATL szerint az új akkumulátorok 1,2 millió mérföld, azaz közel kétmillió kilométer élettartammal rendelkeznek.

A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártójaként, és egyben a Tesla beszállítójaként is ismert CATL fejlesztései eljutottak arra a szintre, hogy olyan akkumulátorokat gyárthasson a cég az elektromos autókhoz, amelyek akár 1,2 millió mérföld vagy évenkénti 75 ezer mérföld megtételére is alkalmasak. Fontos kiemelni, hogy ez nem azt jelenti, hogy egy töltéssel sokkal tovább bírnák ezek az akkuk, viszont hosszú éveken keresztül szolgálhatnak egy-egy autóban.

A Forbes cikkében felidézi, hogy a legtöbb elektromos autó akkumulátora jelenleg 60 és 150 ezer mérföld közötti élettartammal bír, azaz óriási fejlődést jelentene az „egymillió mérföldes” akkumulátorok elterjedése.

A Tesla Model 3 lehet az első autó ezekkel az akkumulátorokkal

A CATL kétéves szerződést kötött a Teslával a Sanghajban készülő Model 3 energiatároló egységeinek gyártására. Az új, „egymillió mérföldes” akkumulátorok is a Tesla Model 3-ban debütálhatnak majd. Az ilyen, hosszabb élettartamú Teslák tíz százalékkal kerülhetnek többe az alapmodelleknél.

Az autóhasználati trendek alapján nagyon kevesen használnák ilyen sokáig az elektromos autójukat, éppen ezért fontos kiemelni, hogy ezek az akkumulátorok később felhasználhatóak más autókban vagy más területen is, a jármű selejtezésével együtt nem lesz belőlük hulladék.

Forrás: Autopro.hu

Hirdetés

További cikkek a témában