Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Már kapható a Volkswagen saját fali töltője

Már rendelhető a Volkswagen ID. Charger nevet viselő fali töltője, mely első darabjait már fel is szerelték a megrendelők otthonaiban. A 399 euróba kerülő készüléket elsődlegesen az ID.3-hoz és az ID. modellcsalád más tagjaihoz tervezték, de minden más, Type 2 töltőkábellel rendelkező elektromos autó is tölthető róla.

Thomas Ulbrich, a Volkswagen márka elektromobilitásért felelős igazgatója elmondta, hogy a következő hónapokban egy teljes töltőhálózatot fognak az ID.3 köré építeni. Az ID. Charger csak a kezdet, azt ugyanis további szolgáltatások fogják követni. „A jövőben egy elektromos autó töltése olyan egyszerű lesz, mint egy okostelefoné” – tette hozzá.

Az ID. Charger három változatban lesz kapható, melyek bevezetése fokozatos egymásutánban fog megtörténni. Mindegyik tizenegy kilowattos töltési kapacitással, valamint egy beépített Type 2 kábellel érkezik. A kettő drágább változat – az ID. Charger Connect és az ID. Charger Pro – csatlakoztatható lesz az internethálózathoz, lehetővé téve a telefonon keresztüli vezérlést és rendszeres frissítéseket is.

Teljes körű szolgáltatás

Egyelőre csak az alap verzió rendelhető az ID. Charger webshopon keresztül, illetve egyes európai országokban a márkakereskedésekben, hamarosan azonban a kettő fejlettebb változat is elérhetővé fog válni. A rendeléssel együtt időpont is foglalható a felszerelésre, amit a Volkswagen szerződéses szakemberei végeznek el, az előzetes vizsgálattal és az üzembe helyezéssel együtt. A fali töltő iránt érdeklődök továbbá egy ingyenes előzetes vizsgálatot is elvégezhetnek online.

A Volkswagen közleménye szerint a szolgáltatások egybevonásával a céljuk a gyakran időigényes és fárasztó töltővásárlás megkönnyítése.

Az állam is besegítene

A töltőtelepítés megkönnyítésén Németországban a politikusok is dolgoznak. Jelenleg a parlament előtt van egy törvényjavaslat, aminek értelmében a lakástulajdonosok és a lakók töltőt telepíthetnének a parkolóhelyükre.

Ulbrich elmondta, hogy a fali töltők telepítésének joga fontos az elektromobilitás sikerre vitelében. A németországi tervezet ezenfelül nyomás alá helyez más európai országokat, hogy ők is hasonló rendelkezéseket fogadjanak el, növelve a tervezhetőséget a járműtulajok számára.

A következő tíz évben a Volkswagen Csoport hetvenöt új elektromos modellt akar piacra dobni. A konszern azon dolgozik, hogy minél vonzóbbá tegye a villanyhajtású autókat, és e törekvését támogatja az ID. Charger, ahogy a BMW Csoporttal, a Forddal és a Daimlerrel közös IONITY neve alatt épülő európai töltőhálózat is.

Hirdetés

További cikkek a témában