Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Űrszemét eltakarítása

Jövőbe tekintő vállalatként, valamint a technológiai megoldások és innovációk elkötelezett támogatójaként a Kaspersky-t is foglalkoztatja a Föld körüli pályán keringő űrszemét eltakarítása, hiszen így tehető biztonságossá a jövő generációk számára az űrkutatás. A vállalat a StartRocket startupnak nyújt támogatást egy űrszemét eltakarítását lehetővé tevő technológia kidolgozásához, szeretné felhívni a figyelmet az egyre súlyosbodó problémára.

Az évtizedek óta folyó űrkutatási tevékenységek következtében rengeteg szemét gyűlt fel az űrben, jelenleg több mint 500 000 haszontalan mesterséges tárgy kering a Föld körüli pályán. A növekvő mennyiségű szemét veszélyekkel jár, ugyanis az egyes darabok összeütközhetnek az űrjárművekkel, jelentős mértékben károsíthatják az űrhajókat és az űrhajósok számára is kockázatot jelentenek. Ahhoz, hogy tovább folytathassuk az űr felderítését, az emberiségnek az elkövetkező években csökkentenie kell ezt a szennyezést, és a biztonságos jövő megteremtése iránt elkötelezett Kaspersky már ma megteszi az első lépést a holnap biztonságosabbá tétele érdekében.

A Kaspersky szoros figyelemmel kíséri az olyan technológiák és megoldások fejlesztését, amelyek segítséget nyújthatnak az űrszemét eltávolításában, így került figyelmébe egy vállalkozás, amely hasonló értékeket vall: a StartRocket egy nagy ambíciókkal bíró startup, amely a saját fejlesztésű, habbal működő szemétgyűjtőjével (Foam Debris Catcher) kívánja csökkenteni az űrszemét mennyiségét. A szemétgyűjtő több kisméretű autonóm műholdból áll, amelyek ragacsos polimerhab segítségével gyűjtik be és távolítják el a Föld körüli pályáról az űrszemetet. Ez úgy történik, hogy a szerkezet csapdába ejti a keringő szemetet, majd lehúzza azt a Föld felé, így a tárgyak elégnek a bolygó atmoszférájában. A StartRocket jelenleg kétlépcsős kísérlet-sorozatot folytat a Földön és az űrben, az első Föld körüli pályás tesztet pedig 2023-ra tervezi.

A Kaspersky a StartRocket támogatásával az űrszemét problémájára kíván rámutatni, emellett a nagy potenciállal rendelkező fiatal technológiai projektekre is szeretné ráirányítani a világ figyelmét. A partneri együttműködés keretében a Kaspersky a projekt előkészítési szakaszában nyújtott támogatást többek között a műszaki dokumentáció kidolgozásához, valamint információs támogatást is biztosított a projekthez, hogy a lehető legtöbb ember megismerhesse annak céljait.

„Előre tekintő vállalatként, amely fél szemmel mindig a jövő technológiáit fürkészi, a Kaspersky már régóta érdeklődik az űrkutatás iránt. Jól tudjuk, hogy bár az univerzum feltérképezése igazán izgalmas, annak komoly ára is van. Többek között ezért is szeretnénk felhívni a figyelmet az űrszennyezésre, és megérteni, hogy miként lehetünk úrrá rajta”

– mondta el Andrew Winton, a Kaspersky marketingért felelős alelnöke.

„A StartRocket által fejlesztett megoldás érdekes példája annak, hogyan változik a technológia, és hogyan használható fel az űrszemét mennyiségének csökkentéséhez. Nagy érdeklődéssel figyeljük a vállalkozás fejlődését és termékfejlesztéseit, és örömmel várjuk, hogy támogathassuk a projektet a következő években”

– tette hozzá az alelnök.

„Az űrszemét jelentette probléma egyre súlyosabbá válik, és jelentős kockázatot jelent az űrkutatás jelenlegi és jövőbeli kezdeményezéseire, valamint technológiai fejlesztéseire nézve. Fontos, hogy a jelen helyzetben a tudományos közösség összefogjon, és együtt megoldást találjon a problémára. A habbal működő szemétgyűjtő (röviden: az FDC) a legolcsóbb és legméretezhetőbb megoldás. Ha a megoldásunkat a legújabbakhoz hasonlítjuk, látható, hogy az FDC sokkal olcsóbb lesz a jelenlegi alternatíváknál. Az alacsony költségeket az összes lehetséges technológia alkalmazásával érjük el: lépésről lépésre történő bevezetés, nagy pontosságú matematikai modellek és egy Föld-bázisú infrastruktúra, amely nyomon követi a szemetet”

– mondta el Alexander Shaenko, a műszaki tudományok doktora, a StartRocket tanácsadója.

A technológiai megoldások és innovációk lelkes támogatójaként a Kaspersky több kezdeményezést is támogat az űrtudomány területén.  A vállalat aktívan támogatja az űrkutatást, ennek jegyében 2019-ben partneri együttműködésre lépett a Gagarin Űrkutató és Űrhajóskiképző Központtal, és speciális kiberbiztonsági képzést biztosít az űrhajósok, valamint a központban dolgozó informatikusok számára. 2016 óta a Kaspersky a Starmus fesztivált is támogatja: az évente megrendezett esemény a tudomány, a művészet és a zene területeit egyesítve hozza össze az ismert tudósokat, kiváló előadókat és legendás űrkutatókat, és inspirálja briliáns elmék következő generációját.

 

A StartRocket űrszemét-eltakarító projektjével kapcsolatban itt találhatók további információk: https://securingspace.com/.

Hirdetés

További cikkek a témában