Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

A hálózatok kulcsfontosságú szerepe

Az Ericsson várakozásai szerint az 5G előfizetések száma 2020 végére elérheti a 190 milliót, további öt év alatt, 2025 végére pedig már 2,8 milliárd előfizetés várható.

Az előrejelzések – az adatforgalom-növekedésre és az előfizetések régiók szerinti alakulására vonatkozó várakozásokkal együtt – az Ericsson Mobilitási Jelentés 2020. júniusi kiadásában találhatók.

A Jelentés kitér arra is, hogy a hálózatok és a digitális infrastruktúra milyen fontos szerepet játszott a társadalom működésének fenntartásában és a családtagok kommunikációjában a COVID-19 járvány alatt.

A koronavírus terjedésének hatására az emberek világszerte megváltoztatták mindennapi életvitelüket, és sok esetben otthonról kezdtek dolgozni vagy tanulni. Ennek következtében a hálózati forgalom gyorsan áttevődött az üzleti régiókból a lakóövezetekbe. Az Ericsson legújabb Mobilitási Jelentése azt mutatja, hogy a mobil és vezetékes hálózatok a kritikus fontosságú nemzeti infrastruktúra egyre fontosabb részévé válnak.

Bár az 5G előfizetések növekedése a járvány hatására egyes piacokon lelassult, ezt ellensúlyozta a más területeken tapasztalt fellendülés, aminek eredményeként az Ericsson felfelé korrigálta a globális 5G előfizetések 2020 végi számára vonatkozó prognózisát.

„Az 5G sikere nem csak az előfizetések számában mérhető. Tényleges hozadékát az fogja megmutatni, hogy milyen előnyökkel szolgál a vállalkozások és a magánemberek számára – mondta el Fredrik Jejdling, az Ericsson hálózatokért felelős igazgatója. – Az 5G innovációs céllal készült, és a mostani krízis rávilágított a hálózatba kapcsoltság fontosságára, és arra, hogy ez milyen fontos szerepet játszhat a gazdaság újraindításában.”

Régiós előrejelzések

Kelet-Közép Európában 2019-ben az LTE vált a domináns hálózati technológiává. Jelenleg ez teszi ki az előfizetések 43 százalékát. Már több mint öt 5G kereskedelmi hálózat működik a térségben, ugyanakkor várhatóan 2025-re még mindig az LTE marad a vezető technológia, mely az előfizetések 66 százalékát adja majd. Az előrejelzések szerint az 5G előfizetési aránya 27 százalékra várható. A WCDMA/HSPA súlya ebben az időszakban továbbra is jelentősen, 38 százalékról 3 százalékra csökkenni fog, mivel a felhasználók LTE-re és 5G-re váltanak.

A régiós adatforgalmat is a 4G táplálja, miközben a kiindulási előfizetőre jutó forgalmi adat némileg magasabb a többi régiónál. Az előrejelzési időszakban az egy okostelefonra jutó havi forgalom várhatóan 5.8GB-ról 24GB-ra nő majd.

A digitális infrastruktúra értéke

A fogyasztói magatartás és szokások a kijárási korlátozások hatására bekövetkező módosulása mérhető változást okozott a vezetékes és mobilhálózatok használatában. A forgalomnövekedés legnagyobb része a vezetékes lakossági hálózatokon mértek , ahol 20-100 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ugyanakkor sok szolgáltató tapasztalt jelentős növekedést a mobilhálózat-használatban is.

Az  Ericsson Consumer Lab által készített, legfrissebb felmérésben, 11 ország válaszadóinak 83 százaléka jelezte, hogy az  szektor sokat segített nekik a kijárási tilalom elviselésében. Az eredmények azt mutatják, hogy nőtt az olyan IKT szolgáltatások – például e-oktatás, fitness és wellness alkalmazások – felhasználási aránya, amelyek a „kapcsolódás” révén segítettek a fogyasztóknak az új helyzethez alkalmazkodni.

A jövőre vonatkozóan a válaszadók 57 százaléka jelezte, hogy növeli megtakarításait a pénzügyi biztonság javítása érdekében, míg egyharmaduk 5G-re illetve nagyobb sebességű otthoni internetkapcsolatra szándékozik váltani, hogy felkészüljön a COVID-19 esetleges második hullámára.

Nő az FWA szerepe

A várakozások szerint 2025 végére az FWA (helyhez kötött, vezeték nélküli hozzáférésű) kapcsolatok száma elérheti a 160 milliót, és a globális mobilhálózati adatforgalom 25 százalékát adják majd. 2019 végi becslések szerint az FWA adatforgalom a teljes globális adatforgalom mintegy 15 százaléka volt. A mostani előrejelzések szerint ez közel nyolcszorosára nő majd, és 2025-re 53 exabájtot érhet el, ami a teljes globális mobilhálózati adatforgalom 25 százalékának felel meg.

A 4G-n vagy 5G-n nyújtott FWA  egyre költséghatékonyabb alternatívát kínál a szélessávú hozzáférés biztosítására. Emellett az olyan tényezők, mint a digitális szolgáltatások iránti igények növekedése, valamint a kormányok által támogatott  programok is az FWA térnyerését segítik elő.

Az Ericsson Mobilitási Jelentésében további előrejelzések találhatók a globális adatforgalom növekedésére és regionális előfizetői számokra vonatkozóan. A jelentésben a felhőalapú játékokról, a dedikált magánhálózatokról, és a Verizon városi területekre összpontosító milliméteres hullám stratégiájáról szóló elemzések is olvashatók.

Az Ericsson eddig több mint 93 kereskedelmi 5G szerződést írt alá távközlési szolgáltatókkal, amelyek közül 40 élő hálózat.

https://www.ericsson.com

Hirdetés

További cikkek a témában