Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Indulhat a privát űrállomás építése

A Nemzetközi Űrállomást valamikor a jövőben be kell majd zárni, és erre az eseményre szeretne jó előre felkészülni az Axiom Space nevű houstoni vállalat, hogy fent legyenek már a moduljai, amelyekkel a saját kereskedelmi űrállomását el tudja majd indítani.

A társaság most kiválasztotta a beszállítóját, az európai Thales Alenia Space vállalat tervezi és építi meg az első modulok két kulcsfontosságú összetevőjét, a lakómodult és egy mikrometeorokat távol tartó védelmi megoldást a leendő űrállomás csatlakozó moduljához.

Már januárban eldőlt, hogy az Axiom Space új modult csatlakoztathat az ISS-hez, a NASA áldását adta a projektre. Ez a modul eleinte az ott dolgozó hivatásos asztronauták lakóhelyét bővíti ki, és amikor nyugdíjazzák az ISS-t, önálló űrállomásként működik majd.

Az Axiom Space  munkatársai rendkívüli tapasztalattal rendelkeznek a világűrről, a cég vezérigazgatója Michael Suffredini, aki egy évtizeden át volt a NASA-nál az ISS programmenedzsere. A Thales Alenia is jó referenciákat tud felmutatni, hiszen a 2024-re elkészülő új modul az ISS-en egy olyan modulhoz csatlakozik majd, amit szintén ők gyártottak.

(Space.com)

Hirdetés

További cikkek a témában