Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Pure Air – Küldetésünk a tiszta munkahelyi levegő!

Erősségünk az olajfüst- és az olajköd-leválasztás, de porszűréssel is prémium minőségben foglalkozunk. Az emberi szervezetre igazán veszélyes egy mikronnál kisebb olajcseppecskék és szilárd szennyező részecskék kiszűrésében pedig vezető szerepünk van a hazai piacon. – kezdi beszélgetésünket Geszti Sándor a Pure Air Kft. Ügyvezető Igazgatója.

A PURE AIR Kft. a svéd Absolent kizárólagos magyarországi képviselője. Tapasztalt szakemberekből álló csapatuk kimondottan a fémforgácsolásnál és alakításnál keletkező olajfüst-, olajköd- és porleválasztás problematikájára specializálódott. Az Absolent a világ vezető olajköd-szűrő gyártójaként az ipari levegőszűrő szakma egyik leginnovatívabb cége.

Mire helyezik a hangsúlyt tevékenységük során?

A levegő-tisztaság kérdésében nem lehet kompromisszumot kötni. Prémium kategóriás ipari levegőszűrési megoldásokat kínálunk a világ egyik legjobb gyártójának termékeivel, amelyek garantáltan hosszú (három műszakos üzem mellett is minimum 1 éves) élettartamú szűrőkazettákkal gazdaságos üzemeltetést és tiszta levegőt biztosítanak. Nálunk a minőség nemcsak szlogen.

A felhasználókat ugyanis három dolog érdekli: 1.) tiszta legyen a gyár levegője, 2.) ez ne járjon magas üzemeltetési költségekkel és 3.) ne áramoljon ki az olajköd a forgácsológépekből soha (ajtónyitáskor sem). Ezt a három alapvető dolgot (szaknyelven: igen jó leválasztási hatékonyság, hosszú szűrőbetét-élettartam és állandó térfogat-áram) mi egyidejűleg és írásban garantáljuk! A levegőszennyezettség mérésétől, a megoldás-tervezésen és a beüzemelésen át a rendszeres megelőző karbantartásig bezárólag teljes körű megoldásokat nyújtunk ügyfeleink levegőtisztasági problémáira. A hazai iparban egyedülálló módon 1 éves, illetve 2 éves szűrőbetét-élettartam garanciát nyújtunk az Absolent kizárólag Svédországban gyártott termékeire. Ügyfeleink nagyrésze visszatérő vevőnk. Az Audinál több mint 30, a Thyssenkruppnál 45 Absolent szűrőnk üzemel. Ezek a számok magukért beszélnek.

Nemrégiben jelent meg egy írása, melyben arra keresi a választ, megváltoztatja-e a COVID-19 járvány a munkahelyi levegőhöz való hozzáállásunkat?

A jelenlegi világjárvány a figyelem középpontjába állítja légzőszerveink egészségét. Köztudott, hogy a tüdőbetegséggel és egyéb légzőszervi problémákkal élők a legveszélyeztetettebb emberek közé tartoznak. A lebegő aeroszol cseppecskék és apró szilárd részecskék hosszabb távú belélegzése egy sor légzőszervi betegséghez vezet. Ezen betegségek önmagukban is súlyosak, de az új koronavírussal kombinálva a kockázatuk jelentősen nő.

 „Felháborítónak tartom, hogy világszerte emberek milliói dolgoznak egészségkárosító, súlyosan szennyezett munkahelyi levegőben. Az emberek többet érdemelnek ennél!”

– Geszti Sándor a Pure Air Kft. Ügyvezető Igazgatója

Ahogy a mostani világjárvány is jelzi, némely a légzőszerveinkre ható tényező fölött sajnos kis befolyással bírunk. Sok levegő-tisztasági tényezőt viszont könnyen kontrollálhatunk. Szeretnénk tudatosítani, hogy a munkahelyi levegőminőség pontosan egy ilyen terület! A szennyezett munkahelyi levegő egyszerűen megtisztítható néhány hatékony intézkedés bevezetésével.

Őszintén remélem, hogy a világ tanul a mostani járványból és jobban odafigyelünk az emberek egészségére, hogy ha újból ilyen kihívás ér minket, sokkal erősebben és egészségesebben nézhessünk majd szembe vele. A szennyezett munkahelyi levegő ne legyen többé súlyosbító kockázat! Vigyázzanak magukra és munkatársaikra!

Hogyan csökkenthető a fertőzés átadásának kockázata?

A koronavírus (és más betegségek is, mint pl. a szezonális influenza) padlóra fektetheti az ipari üzemeket, a gazdaságot. -veszi át a szót Lenkei Péter, Független Levegőtisztasági Szakértő. A szokásos téli influenza esetén akár a lakosság 1 százaléka is megbetegedhet egyszerre, de ez nem egyenletes eloszlású, a koronavírusnál pedig a magas halálozási arány komoly járványügyi intézkedések bevezetését indokolja. Ezek a betegségek jellemzően légúti terjedésűek, azaz zárt térben jelentősen emelkedik a fertőződés kockázata, egy személy egy egész dolgozó kollektívát megfertőzhet a kiköhögött, kilélegzett láthatatlan fertőző cseppecskékkel. A koronavírus esetében tudjuk, hogy ezek a cseppecskék gyorsan beszáradnak és lebegnek a levegőben, a vírus bennük akár három óráig életképes maradhat.

A fertőzés átadásának kockázatát azonban jelentősen csökkenteni lehet, amennyiben a dolgozó körüli térből a levegőt elszívjuk és jól megszűrjük. Ezzel több legyet ütünk egy csapásra, hiszen nem csak a fertőző vírusokat ejtjük csapdába, de a dolgozót más módon megbetegítő légszennyezőket is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más kutatóintézetek az elmúlt években alaposan feltárták a légszennyezés okozta idő előtti elhalálozásokat, a részecskeszennyezés évente a Föld népességéből 8,9 millió embert ragad el az élők sorából, azaz naponta átlagosan 24.000 embert. Összehasonlításként, a SARS-CoV-2 koronavírus a járvány kitörésétől a mai napig összesen annyi halált okozott a Földön, mint amire a légszennyezés nem egészen 25 nap alatt képes. Természetesen ez a szám hatékony karanténintézkedések nélkül sokkal magasabb lenne, de ha a légszennyezés ekkora kárt okoz, vajon miért nem esünk neki ugyanekkora vehemenciával, mint a koronavírusnak? Mert a mérgező, szennyezett levegő hozzánőtt a mindennapi életünkhöz?

A szennyezett levegő elszívása tehát nem csak a légszennyezéstől óvja a dolgozókat, de a vírusokat is magával ragadja. A vírusok kiszűrhetők?

A Pure Air Kft. megbízásából nemrég egy átlagos szennyezettségű hazai forgácsolóüzemben jártunk, és megmértük, hogy a munkavállalók mennyire szennyezett levegőben töltik napjaik jó részét. A gyártócsarnokban a forgácsológépek kis részén ugyan már működött hatékony szűrőberendezés, de a többségnél nem. A mérésünk átlagosan 150.000 ultrafinom részecskét mutatott egy köbcentiméternyi, azaz egy kockacukornyi térfogatú levegőben, amely rendkívül magas érték. Ez főként nano-méretű olajcseppecskékből állt, amely akadálytalanul lejut a légutak legmélyére, a tüdőhólyagocskákba is. Megmértük ugyanakkor, hogy a Pure Air által forgalmazott svéd gyártmányú Absolent szűrők mennyire hatékonyak. Ezek a majdnem teljesen zárt forgácsológépekből szívják el a levegőt nagy térfogatárammal. A beszívott levegőben a részecskeszám jóval meghaladta a műszerünk felső mérési tartományát, 500.000 részecskét köbcentinként, viszont a megszűrt levegőben mindössze 2.250 részecskét mértünk, azaz a szűrés hatásfoka legalább 99,5%-os volt még a nano mérettartományban is!

Az elmúlt hetekben egy érdekes vizsgálatot végeztem. Az egészségügyi szakértők, a WHO szerint az FFP3-as maszkok alkalmasak, hogy megvédjék a viselő személyt a koronavírus fertőzéstől. Ezért egy FFP3-as maszk szűrési képességét mértem meg. Két maszkot légmentesen egymáshoz rögzítettem és a műszer szívócsonkjával a megszűrt, tiszta levegőben mértem az ultrafinom részecskék számát. A szűrés hatékonysága 98,7%-os volt. Ez azt jelenti, hogy az Absolent prémium olajköd szűrői magasabb hatásfokkal szűrnek, mint a legmagasabb szűrési hatékonyságú FFP3-as maszk!

A levegő folyamatos cseréje energiahatékonysági szempontból mit jelent?

Amennyiben egy üzemben levegő elszívást valósítunk meg, elképesztő mennyiségű hőenergiát is szállítunk a levegővel. Egy precíziós forgácsolóüzemben, ahol a hőtágulás elkerülése miatt 1-2°C pontossággal tartani kell a munkadarabok és a légtér hőmérsékletét télen-nyáron, ez komoly energiaszámlával csapolhatja az üzem nyereségét. Ez ellen kiváló megoldás a hővisszanyerős hőcserélők alkalmazása, mely az energia akár 98%-át is “megmenti” nekünk. Ezt azonban csak akkor tudjuk felszerelni és tartósan üzembiztosan működtetni, amennyiben nem szennyeződik el. Ezért megfelelő olajköd-szűrés nélkül esélytelen a használata.

Válasszunk tehát olyan minőségi szűrőberendezést, amely nagyon magas hatásfokkal képes leválasztani a levegőből az olajködöt és más szennyező részecskéket, így a hőcserélőnk nagyon hosszú ideig üzembiztosan fog működni, hatalmas költséget megtakarítva, ugyanakkor az elszívás miatt óvva a munkavállalók egészségét, az üzemmenet biztonságát.


Légszűrők az ipar 4.0 számára

Az Absolent az első olyan ipari levegőszűrő gyártó, amely ipar 4.0-s “Smart Monitoring” megoldással jelentkezik 2020 őszétől. A szűrők alapvető adatait, amelyeket biztonságos felhőben tárolunk, a felhasználók és mi is látjuk, megvalósítva ezzel azt az intelligens filter-management megoldást, amellyel valós időben nyomon tudjuk követni a szűrők állapotát, energiafogyasztását, élettartamát, hogy a gyártás soha ne álljon meg az elszívás miatt, viszont a levegő a csarnokban mindig tiszta legyen. Ezt a megoldást ma egyedül az Absolent kínálja a piacon és olyan vezető ipari vállalatok érdeklődnek iránta, mint ügyfeleink közül a győri Audi, a tatabányai Otto Fuchs, valamint a fehérvári Howmet-Köfém. Ezek a vezető cégek nagyon komolyan gondolják, hogy sokkal jobb levegőt biztosítsanak munkatársaiknak és ezt intelligens szűrő-megoldásokkal teszik. Az első ilyen A.Smart teszt-projektünk már jelenleg is fut a tatabányai Otto Fuchs személyautó-keréktárcsa gyárban. Ott öt egymástól távol lévő Absolent olajköd szűrőnk adatait gyűjtjük, valós időben online elemezzük és figyeljük.


www.pure-air.hu

Hirdetés

További cikkek a témában