Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Termeléstervező képzés

A graphIT Kft. jól ismert szereplője a hazai mérnöki szoftvermegoldások piacának.

Az általuk forgalmazott mérnöki szoftverekhez a felhasználóknak tanfolyamokat is nyújtanak. A Termeléstervező képzés mégis valami nagyon új, nem szoftver képzés, hanem egy általános tudás átadása.

Az évek során több ezer kolléga ismerte meg nálunk a Solid Edge, NX és egyéb megoldásainkat. Ügyfeleinket a teljesen kezdő szinttől a profi szintig kísérjük végig a tanfolyami portfoliónkkal. A képzéseinkkel kapcsolatban folyamatosan nagyon jók a visszajelzések. Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy olyan tanfolyamot hirdetünk meg, ami nem közvetlenül egy szoftverhez kapcsolódik. – kezdi beszélgetésünket Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója.

Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója

Hogyan tudják segíteni a termeléstervezők oktatását?

SP: Termelésütemezéssel évek óta foglalkozunk, s mivel mi forgalmazzuk a világon vezető Siemens Opcenter APS (régebben Preactor volt a rendszer neve) rendszert, így a bevezetések során nagyon sok termeléstervezővel, termelés ütemezővel találkozunk. Ez a munkakör nagyon nagy felelősséggel jár, hiszen kapcsolódik a gyártó cégek teljes értékáramához a vevőtől a beszállítókig. Sokszor azt látjuk az esetükben, hogy hiába a szuper szoftver, hiába a megfelelő adatok, nem rendelkeznek azokkal az alapismeretekkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a jó döntéseket tudják meghozni a folyamatosan változó termelési kondíciók mellett.

Ez nagyon jól hangzik. Tanítják ezeket máshol?

SP: Ilyen jellegű tudásra az élet tanít főképpen. Ezeket az ismereteket nem igazán oktatják az egyetemi képzés során sem, ezért úgy éreztük, hogy felhasználva a több, mint 15 éves digitális gyártási tapasztalatunkat, érdemes elindítani egy ilyen képzést. Nem a száraz matematikára koncentrálunk, hanem olyan gyakorlati feladatokon megyünk végig, amelyek segítenek a résztvevőknek az összefüggések átlátásában, és a napi gyakorlatban történő alkalmazásban.

Hogyan valósul meg a képzés során a gyakorlatiasság?

SP: Miközben lerakjuk a szakmai alapokat, számos gyakorlattal segítünk azok jobb megértésében. Azt látjuk az ügyfeleinknél, hogy sokszor a termeléstervező pozíciót valaki csak úgy „megkapta, megörökölte” a helyi gyártással kapcsolatos tudása miatt, azonban soha nem kapott egy átfogó ismeretanyagot arról, hogyan, milyen szempontok alapján érdemes a munkáját végezni. Ennek következtében gyakran a termeléstervezésnek csak egy kis szelete valósul meg az adott cégnél. Persze, mivel szoftveres megoldásokkal foglalkozunk, ezért a képzés során kitekintünk a piacon elérhető termeléstervező és ütemező megoldásokra is.

Várható-e más, hasonló szoftverfüggetlen, szakmai képzés a graphIT Kft. portfoliójában?

SP: Számos területen rendelkezünk komoly ipari tapasztalattal, ami megteremti a lehetőségét, hogy ebbe az irányba is bővüljünk.

Link: https://digitalisgyar.com/termelestervezoleszek/

Hirdetés

További cikkek a témában