Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Adatvédelem

Mesterséges intelligencián alapuló hibadetektálás

A képfeldolgozó rendszer az emberéhez hasonló érzékenységgel azonosítja be a finom hibákat, így magasabb hibaészlelési arányt lehet vele elérni.

Az OMRON bejelentette az új, az iparág első olyan hibaészlelő mesterséges intelligenciáját alkalmazó FH sorozatú képfeldolgozó rendszerének bevezetését, amely tanulási minták nélkül képes beazonosítani a hibákat. Ez a mesterséges intelligencián alapuló technológia az emberi érzékenységet és a szakképzett minőségellenőrök technikáit utánozva megbízhatóan észleli a régebben nehezen azonosítható hibákat, és automatizálja az emberi látáson alapuló szemrevételezést.

A gyártókra erőteljes nyomás nehezedik, hogy automatizálják a tapasztalt emberi munkaerő érzékein alapuló folyamatokat. Különösen a szemrevételezés esetén fontos, hogy még azokon a rugalmas gyártósorokon is megbízhatóan beazonosíthatók legyenek a finom hibák, ahol számos különféle terméket gyártanak. Eddig elengedhetetlen volt a nagy tapasztalattal rendelkező technikusok érzékenysége és tudása. Azonban napjainkban – a COVID-19 vírussal szembeni védekezés részeként – előfordulhat, hogy az embereknek kerülniük kell az egy helyen történő munkavégzést a gyártó létesítményekben, ezért egyre nagyobb a kereslet a munkaerőt megtakarító, automatizált szemrevételezés iránt.

A mesterséges intelligencia most ér el arra a szintre, hogy képes felismerni a tárgyak tulajdonságait, valamint az embereket, és automatikusan meg tudja tanulni a kritériumokat. Míg számos mesterséges intelligencián alapuló megoldás a nagy mennyiségű képadat, a speciális hardverek és a mérnöki szakértelem terén kihívásokkal néz szembe, az OMRON nagy előrelépést tett a technológia széles körű használatának lehetővé tételében.

E kihívások leküzdése érdekében az OMRON kifejlesztette az iparág első hibaészlelő mesterséges intelligenciáját, amely a szakképzett minőségellenőrök technikáit utánozza. Ez a mesterséges intelligencia mostantól az FH sorozatú képfeldolgozó rendszer részét képezi. Az OMRON a képfeldolgozás és a szemrevételezés terén szerzett több mint 30 éves tapasztalatát építette be ebbe az új termékbe, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásával nagy mennyiségű adat megtanulása nélkül maximalizálható legyen az ellenőrzési kapacitás. A mesterséges intelligencia régebben különleges környezetet követelt meg, de az OMRON kis méretű megoldását egy rendszerösszetevőbe építették be. Nincs szükség mesterséges intelligenciával foglalkozó külön mérnökre a gyártó létesítményekben végzett üzembe helyezéshez és beállításokhoz.

Az OMRON elkötelezett a mellett, hogy az „innovative-automation” elnevezésű egyedi koncepciója megvalósításával az innovációt a gyártó létesítményekbe hozza, hogy megoldhatók legyenek az itt jelentkező problémák.

„Miközben az OMRON igyekszik megközelíteni, sőt, akár túlszárnyalni az emberi szem teljesítményét, továbbra is folyamatosan gyűjtjük az adatokat, és kutatást végzünk a legmodernebb mesterséges intelligencia kifejlesztése érdekében. Azáltal, hogy még több dologra terjesztjük ki a szemrevételezéssel végzett minőség-ellenőrzés automatizálási lehetőségeit, felszabadítjuk az embereket az egyszerű, egyhangú munkák alól, ugyanakkor javítunk a folyamat minőségén és stabilitásán”

– nyilatkozott Jan Nieswandt, az Omron Europe képfeldolgozási és RFID rendszerekért felelős termékmarketing-igazgatója.

Főbb jellemzők

1. A mesterséges intelligencia az emberéhez hasonló érzékenységgel észleli a hibákat

  • Egy új, mesterséges intelligencián alapuló képszűrő utánozza a szakképzett minőségellenőrök által használt technikát, hogy bármely termékháttér esetében képes legyen a hibák beazonosítására.
  • A korábban nehezen észrevehető karcolások és foltok most akár minták használata és módosítások nélkül is felismerhetők.

2. A mesterséges intelligencia a tapasztalt minőségellenőrökhöz hasonlóan ismeri fel a jó termékeket

  • Az FH sorozat képes az elfogadható tűréseltérések meghatározására.
  • Egy mesterséges intelligenciát használó Fine Matching eszköz a nem hibás termékek képadataiból tanulva gyorsan szert tesz arra a „szakértelemre”, amelyet a minőségellenőrök több év alatt sajátítanak el. Ez az automatizációnak köszönhetően csökkenti a költségeket, és növeli a termelékenységet.
  • A mesterséges intelligencia csökkenti a túlészlelést.

3. Nincs szükség különleges környezetre

  • A mesterséges intelligencia régebben különleges környezetet igényelt, de az OMRON kis méretű megoldása olyan felhasználóbarát képfeldolgozó elemek formájában áll rendelkezésre, amelyek integrálva vannak a népszerű FH sorozatú hardvereiben.
  • Nincs szükség mesterséges intelligenciához való, speciális hardverre vagy mesterséges intelligenciával foglalkozó mérnökre.

További információk: http://www.omron.com/

Hirdetés

További cikkek a témában