Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

A legrövidebb vezérlési ciklus, átviteli ciklusonként több mintavétellel

Túlmintavételezés a nagy teljesítőképességű AX8000 többtengelyes szervorendszerben

A Beckhoff nagy teljesítőképességű AX8000 többtengelyes szervorendszere rendkívül nagy dinamikával és igen rövid ciklusidővel rendelkezik. A motor áramfelvételét mikroszekundumos felbontással figyeli, a beállítható legrövidebb EtherCAT-ciklusidő 62,5 μs. A túlmintavételezés azt jelenti, hogy a folyamatadatok szükség esetén egyetlen adatátviteli cikluson belül többször is beolvashatók, majd EtherCAT kommunikációs protokollon keresztül elküldhetők a vezérlőnek.

A rendkívül dinamikus, EtherCAT-alapú, AX8000 típusú szervorendszer ipari PC-jében lévő mozgásvezérlő 64,5 μs-onként képes elküldeni a szervohajtásnak az új beállítási értékeket. A hasonló vezérlőrendszerek általában csak 1 ms-os ciklusidővel tudnak működni. Az AX8000 belső vezérlőprogramja most már támogatja a Beckhoff EtherCAT be/kimeneti termináljaiból ismert túlmintavételezést is. Ennek során a rendszer egyetlen adatátviteli cikluson belül többször, akár 128-szoros túlmintavételezési tényezővel vesz fel folyamatadatokat, majd azokat egy tömbben továbbküldi EtherCAT protokollon keresztül. Ez lehetővé teszi, hogy a magasabb szintű vezérlő egyetlen adatátviteli cikluson belül több beállítási pozíciót vagy sebességet küldjön a hajtásnak, amelyet azután az végrehajt. Ezenfelül a hajtásban többször rögzíthetők a mért változók, és a pufferelt értékek egyetlen cikluson belül a vezérlő rendelkezésére bocsáthatók, így például a TwinCAT automatizálási szoftver Scope View megjelenítőjében még nagyobb felbontással ábrázolhatók a grafikonok.

Az EtherCAT rendszer elosztott órajelei révén a más hajtásokkal való – túlmintavételezéssel vagy anélkül történő – szinkronizálás problémamentesen elvégezhető. A túlmintavételezést precíziós megmunkáló és egyéb gépekben alkalmazzák, valamint olyan rendszerekben, amelyeknél technológiai követelmény a finom időbeli felbontású mérésadatok kiértékelése.

Az AX8000 típusú kompakt, többtengelyes szervorendszer már támogatja az EtherCAT terminálokból ismert túlmintavételezést is

Hirdetés

További cikkek a témában