Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Önállóság és több lábon állás

Hogy kedvező áron tudjunk lemezmegmunkálási és fémszerkezeti munkákat vállalni, képesnek kell lennünk minden munkafázist magunknak megoldanunk, a tervezéstől, az alapanyagok CNC megmunkálásától, a kész hegesztett, festett szerkezetek elkészítéséig. –kezdi beszélgetésünket Boldog Zoltán a PI-METÁL Fémipari Kft. tulajdonosa.

Balogh Zoltán Pi-Metál

Boldog Zoltán a PI-METÁL Fémipari Kft. tulajdonosa.

Két fő tevékenységünket a szerkezetlakatos, és a CNC lemezmegmunkálási területet a vevői igények is szegmentálják, így dolgozunk az építőipar kis, közép és nagy szereplőinek, ugyanakkor a gépipar, élelmiszeripar számos területére is.

Szerkezeti munkáink a gépvázaktól a csarnok építésig terjednek méreteiben, ugyanakkor finom rozsdamentes, alumínium és acél termékeket is gyártunk. A szerkezeteket felület kezelve és festve adjuk át, volumenben az egyeditől a közép sorozatokig, a finommegmunkálástól a több tonnás szerkezetekig valósítunk meg igényeket, részegységeket és végtermékeket egyaránt. Saját gépeinkkel tudjuk a csarnok vázszerkezeteket felállítani, azokat panelozni, szegő lemezelni, és minden elemét le tudjuk a fémszerkezetnek, burkolatnak gyártani, de nem vagyunk klasszikus értelemben vett építőipari cég, azaz munkáink a fémszerkezet építésre koncentrálnak. Gyakorlatunk van csarnok vázszerkezetek, alumínium kupolák, rozsdamentes konyhai berendezések, gépvázak, lámpaoszlopok, liftaknák, aknafedelek, korlátok kivitelezésében, mindemögött rugalmas és hatékony gyártókapacitásunkat érzékelteti, hogy a régióban valószínűleg mi rendelkezünk a legnagyobb keresztmetszetet átvágni képes fűrésszel, de található nálunk szinte ékszeripari finomságú rajzolatokat gravírozni képes kis fiber lézer gravírozó gép is. Munkáink volumenükben is változatosak, gyártunk kis sorozatú vagy egyedi gyártású precíziós elemeket, pl. alumínium szerkezeteket is, de nagy darabszámban állítunk elő hintaállványokat, vagy épp ipari légkondicionáló berendezés propellereit is.

Fenti tevékenységek sokszínűségét gépparkunk teszi lehetővé. Szinte valamennyi lemezmegmunkálási technológiával rendelkezünk széles mérettartományok mellett. Cégünket nyolc főből álló tervezői csapat és kiváló minőségű CNC vezérlésű gépek teszik alkalmassá arra, hogy a legkülönfélébb igényekkel érkező ügyfeleket is ki tudjuk szolgálni. 3Kw-os fiber lézerrel, vízzel, CNC lyukasztópréssel, CNC lemezollóval szénacél, rozsdamenetes, alumínium lemezeket vágunk 1-70 mm vastagságig, 4000 mm hosszig, majd ezeket szintén CNC gépekkel hajlítjuk (80 – 320 tonnás paraméterek között), hengerítjük, íveljük, pemeljük, csaphegesztjük, ponthegesztjük, illetve kiváló német MIG-MAG hegesztőinkkel kész termékké, komplex szerkezetekké állítjuk össze.

Több lábon állás

Ahogy a tevékenységünk szét van választva lemezmegmunkálásra és szerkezetlakatos munkákra, úgy a piacaink is sok részből tevődnek össze. Ez mindenképpen szükséges a több lábon állásához. Elsősorban az építőipar, a gépipar, az élelmiszer és a könnyűipar szereplői a partereink, de dolgoztunk már a bányaipar számára, és energetikai cégek más szereplőinek is. Például plazmavágó gépvázat ugyanúgy gyártunk, mint babahinta vázat, rozsdamentes uszodai játékokat élményfürdőkbe, vagy légtechnikai rendszerbe propellereket.

Az elmúlt időszakot nézve –teszi hozzá Boldog Zoltán- április közepéig három műszakban mentek CNC gépeink, de a járvány miatt leesett a termelésünk egy műszakra a lemezmegmunkálás vonalon. Ezzel párhuzamosan tudatosan erősítettük a szerkezetlakatos vonalat, ahol nagy beruházóknak dolgozunk, ami stabilitást adott a cégnek azokra a hónapokra is, amelyek a gépipar, autóipar számára nehezek voltak. Épp ezért fontos a több lábon állás. Az építőipar még fut, 2021 végéig látunk egy jó hullámot, ezen igyekszünk rajta lenni. Lemezmegmunkálási területen augusztus közepére visszajöttünk két műszakra, és épp most állunk vissza három műszakra. A koronavírusnak tehát ugyan volt hatása ránk is, de rugalmasan átszerveztük kapacitásunkat, senkit nem küldtünk el, és éves árbevételünk 25-30%-kal idén is nőni fog.

A közeljövőben tovább bővülünk, a most meglévő 1400m2-es csarnokok mellé új 2000m2-es csarnok, gyártóhely kapacitás épül. Az új csarnokoknak köszönhetően a teljes gyártási folyamatot átalakítjuk, valamint új raktárat is kialakítunk. A termelési folyamatok optimalizálásához tervezzük valamennyi CNC gépünket egy helyre tenni, ami két szempontból fontos. Egyrészt a jelenlegi 70 tonna/hónap feldolgozási kapacitásainkat a fejlesztések eredményeként megduplázzuk, és ennek folyamatmenedzsment oldalát, a rendezett termelés feltételeit így tudjuk megteremteni. Másrészt felszabadul jelentős felület a szerkezetlakatos feladatok számára, még jobban el tudjuk különíteni a szénacél, a rozsdamentes és az alumínium szerkezetek gyártását, illetve a műanyag lemez megmunkálást. Mi bérmunkával foglalkozunk, hogy sikeresek legyünk, jó minőséggel, jó árral, gyorsan kell dolgoznunk, ehhez kell egy megfelelő alapanyagkészlet. A csarnokbővítés, és a kapacitásnövekedés igényt teremt a növekvő alapanyag és késztermék tárolásra, ezt korszerű, felfelé építkező raktárban képzeljük.

 „A több lábon állás a jó üzleti modell jelenleg, akár több iparágban is képviselni kell egyszerre magunkat.” – Boldog Zoltán, PI-METÁL Kft.

Saját gyártás majd bérgyártás

A PI-METÁL Kft. 1999-ben kezdte működését. 2007-ben vásároltam meg, működő nyomdaként, és oly módon fejlesztettem, hogy nem csak nyomatokat, hanem kiállítási eszközöket és üzletberendezéseket is gyártottunk. A nyomdával párhuzamosan, a több lábon állás jegyében, két különálló cég formájában kiállítástechnikai és egy LED-fal technikai céget is felépítettem. Szép munkákat valósítottunk meg, pl. a veszprémi és a győri kézilabda csarnok ledfalainak kivitelezését, de a Groupama Aréna első meccsén is mi üzemeltettük a LED-falakat.

E cégeknek volt egy fémes igénye, tartószerkezeteket kellett a nyomatok, ledek, kiállítási falak mögé tenni. Adódott a lehetőség, hogy elkezdtünk mi magunk fémszerkezeteket gyártani a nyomdatechnika, a kiállítástechnika és a LED-falak számára. Ezzel kezdődött és mára fő pillérré vált a fémszerkezetek készítése számunkra.

A jövő a technológiai fejlődés számunkra, új csarnokainkba már robotokat tervezünk, első lépcsőben a hegesztés területén kollaboratív, emberrel együttműködő robotok beszerzését tervezzük folyamataink automatizálásához, majd CNC gépeinket adagolórendszerrel fogjuk társítani.

Kiállítástechnikai cégként sokszor kellett követ, műanyagot, fát, üveget, vágni, ezért az első nagygépünk az OMAX első generációs vízvágója volt. A mi komplex igényeinket a vizesvágó tudta akkor a legjobban kiszolgálni, és ma is számos megrendelést az OMAX vízvágóval teljesítünk. Míg korábban a saját reklámipari tevékenységből kezdtünk el fejlődni, egyre inkább kezdtünk kilépni a saját termelésből az ipari bérmunkák felé. A vízvágó nagyon jó speciális anyagokra, például olyan fémekre, amelyeket hőhatás nem érhet (edzett és ötvözött anyagok), vagy nem szerencsés hogy ér, pl. alumínium, ugyanakkor gyakorlatilag bármilyen anyag vágható vele.

A vízsugaras vágásról

A vízvágás során a levágott él minősége nagyon jó és általában nem igényel további simító, sorjázó megmunkálást. A vízsugaras vágás technológiai folyamata: a direkt hajtású nagynyomású pumpa által előállított ~3450 bar nyomású víz a vágófejben egy kis átmérőjű fúvókán áthaladva rendkívül nagy sebességű vízsugárrá alakul. A vízsugárba kevert abrazív homok koptató hatása által történik a vágás. A vízsugaras megmunkálás hideg eljárás, ami nem görbíti el, edzi vagy terheli (a hőtágulás által) az anyagot a vágás során. Mivel nincsenek hő által deformálódott területek vagy vágási karcolások, a vízsugárral vágott anyagok pontosan illeszthetők egy munkadarabra.

Az OMAX Maxiem Waterjet 2040 vízsugaras vágóval tiszta, pontos vágás érhető el akár márványlapoknál is.

Lamitec kapcsolat

A Lamitec Kft.-vel és a cégcsoporton belüli korábbi márkakereskedővel, a Ge-Co Kft.-vel kiváló, baráti a viszonyunk, és a közeljövőben tervezzük új OMAX vízvágó beszerzését, egy újabb technológiát, amelynek már „3D-s feje” van. Az 5 tengelyes megmunkálásnak jelentős szerepe van nagy keresztmetszetű anyagok vágásánál, ahol megfigyelhető az úgynevezett szoknyásodás, amikor a függőleges vágás a vágandó anyagban kissé oldalra kitér, ez a 3D-s fejjel tökéletesen kiküszöbölhető. Másik nagy előny, hogy az új géppel akár 120mm vastagságban, tetszőleges letöréssel, akár egyenes vonalon, akár ívek mentén tudunk vágni. Ez a régión belül egyedi kapacitás lesz, és tágabb földrajzi környezetben is meg tudunk jelenni összetett szolgáltatásainkkal.

Omax Maxiem Waterjet 2040 vízsugaras vágó

Omax Maxiem Waterjet 2040 vízsugaras vágó, munkaméret: 4000×2000 mm, mérettűrés: ±0,025 mm.

Vízsugárral vágható anyagok

  •  Fém (szénacél, rozsdamentes, inox nikkel, réz, alumínium, Alloy, Hardox stb.)
  •  Kerámia (karbidok, timföldkerámiák)
  •  Kompozit (FRP, szénszálas laminátum,, stb)
  •  Üveg (boroszilikát, kvarcüveg)
  •  Műanyag, gumi, hab
  •  Kő (márvány, gránit, mészkő, pala, stb.)

www.lamitec.hu, www.pi-metal.com


Műszaki Magazin előfizetés Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás

Hirdetés

További cikkek a témában