Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Kisebb energiaveszteség a transzformátorokban – szigorúbb előírások júliustól

Európa-szerte több millió elosztótranszformátor üzemel. Az elektromos hálózat évente többezer berendezéssel bővül.

A villamosenergia-iparág azonban súlyos problémával áll szemben: az akár 2%-ot is kitevő energiaveszteséggel. Annak érdekében, hogy növeljék az infrastruktúra hatékonyságát és környezetbarát kialakítását, az Európai Bizottság hét évvel ezelőtt hozta meg a kis, közepes és nagy teljesítményű transzformátorok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelményeket tartalmazó, 2009/125/EK számú irányelv végrehajtásáról szóló, 548/2014 számú rendeletet. 2021. július 1-jétől a rendelet második szakasza alkalmazandó: szigorodik a megengedhető veszteségre vonatkozó rendelkezés. Ennek eredményeképpen drágább berendezések kerülnek piacra, de ezek költségei a használat során csökkennek.

Az energiaveszteség kötelező csökkentése

A teljesítménytranszformátorok az energiaátviteli és -elosztási hálózatok állandó elemei. Az EU irányelv az 50 kHz-es elektromos hálózatokban, ipari használatra szánt, legalább 1 kVA névleges teljesítményű transzformátorok energiahatékonysági szintjeire vonatkozik. Megtiltja az olyan új olaj- és műgyanta-szigetelésű transzformátorok forgalomba hozatalát, amelyek paraméterei alacsonyabbak a minimálisnál. Mivel ezeket a rendelkezéseket a fenti irányelv tartalmazza, nem pedig szabvány, betartásuk minden tagállam számára kötelező. A 2015. július 1-jén hatályba lépett első rész szerint csak (a rendelet mellékletében részletezett) Ao-Ck követelményeknek megfelelő transzformátorok kerülhetnek piacra. 2021. július elsejével tovább szűkül a piacra hozható transzformátorok köre az Ao-Ak osztályra. Az első szakaszhoz képest a megengedhető maximális veszteség értéke 10%-kal csökken.

Kevesebb károsanyag-kibocsátás

Az irányelv elsődleges célja a környezettudatos tervezésre vonatkozó követelmények megfogalmazása: az elosztás során bekövetkező veszteségek korlátozása és az eszközök hatékonyságának növelése. A rendelet “rákényszeríti” az uniós piacot, hogy hatékonyabb transzformátorokat állítson elő, amelyeknek alacsonyabbak az életciklusköltségei. Ezek a berendezések energiatakarékosabbak és környezetbarátabbak. A környezetbarát transzformátorok bevezetése hozzájárul az EU azon célkitűzéséhez, hogy éves szinten 3,7 millió tonnával csökkentse a CO2-kibocsátást és 16 TWh-t takarítson meg. Ez az érték Dánia egy évnyi villamosenergia-felhasználásának 50-ának felel meg.

 Magasabb költségek az egyik oldalon, nagyobb arányú megtakarítás a másikon

Az előírások betartásáért a gyártók felelnek. Mindez azonban a végfelhasználó szempontjából sem mindegy. Azonos teljesítményű, de alacsonyabb veszteségű berendezésért többet kell fizetnie. Egy alacsonyabb üresjárati veszteségű transzformátor mérete is nagyobb, mint egy hagyományos transzformátoré. Mivel az új transzformátorok előállításához több anyagra van szükség, az áruk is magasabb. Ugyanakkor csökkenthetők az üzemeltetésük költségei, hiszen csökkennek az energiaveszteség miatt felmerülő kiadások.

Az energiahatékonyság és a környezetbarát működés ma már egyre több vevő számára fontos tényező a megfelelő berendezés kiválasztásakor. A most hatályba lépő rendelkezések hozzájárulnak ehhez a trendhez és felgyorsítják a villamos hálózat infrastruktúrájában végbemenő, a környezet szempontjából hasznos változásokat.

Hirdetés

További cikkek a témában