Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

„Okos” Turnkey-berendezés

Digitalizálás, automatizálás és okos asszisztensrendszerek könnyítik meg a mindennapi munkát a műanyag-feldolgozásban. Az „okos” Turnkey-rendszerek teljesítőképességének gyakorlati szemléltetésére az Arburg vállalat egy új gyártócellát hozott létre.

A teljesen automatizált kiállítási berendezés ivópoharakat készít, majd azokat egy integrált digitális nyomtatóegységben választható grafikával ellátja. Minden pohár 100 százalékig visszakövethető és egyértelműen szelektálható. Az alkalmazás a műanyag-megmunkálásban a digitalizálás, az automatizálás és a körkörös gazdaság megvalósítása terén új mércét állít fel.

A Turnkey-berendezés szíve egy IT-hálózatban működő elektromos 370 A  Allrounder, amely 600 kN záróerővel és a jövőbe mutató Gestica vezérléssel működik. Az automatikus gyártási folyamat minden poharat ellát választható grafikával és két DM-kóddal. Az alkalmazás szemlélteti, hogyan lehet a gyártási folyamatokat hiánytalanul dokumentálni és egyszerűen, de hatékonyan és folyamatbiztosan kialakítani. Ezenfelül a végtermékek használat után alapanyag szerint szelektálhatók, így könnyen újra felhasználhatók.

Turnkey-rendszerek

Mérföldkő a digitalizálás, az automatizálás és a körkörös gazdaság alkalmazásában: Egy „okos” Turnkey-berendezés egy elektromos Allrounder 370-nel poharakat gyárt, és egy munkafolyamatban dekorálja is azokat.

Automatizált és 100 százalékig visszakövethető

Az elektromos fröccsöntő gép a Haidlmair cég által gyártott 1 fészkes forrócsatornás szerszámmal egy poharat készít PP-ből. A munkadarab mozgatását egy új függőleges Multilift V 20 robot kezeli, amely akár 20 kg terhet is elbír. A szerszámból kivett pohár először egy plazmakezelésen megy keresztül, azután a digitális nyomtatóegységbe kerül. Így a termék dekorálása  közvetlenül a gyártócellában történik. A pohár díszítéséhez egy táblagéppel három képmotívum között lehet választani, amelyek kívánság szerint német vagy angol felirattal nyomtathatók ki. Ezenfelül minden pohárra két DM-kód kerül, az egyik a gyártási adatokat tartalmazza a visszakövethetőséghez, a másik pedig az alapanyaggal kapcsolatos információkat az újrahasznosításhoz.

Turnkey-rendszerek

Az automatikus gyártási folyamat minden poharat dekorál és ellát két DM-kóddal.

Az IIoT-Gateway kapcsolatot teremt

A szabványosított hálózati kapcsolat létrehozásához minden Arburg fröccsöntő gép és az ipari additív gyártáshoz szükséges Freeformer alapfelszerelésben el van látva egy IIoT-Gateway rendszerrel, és alapvető kapcsolattartásra képes. Ilyen módon a különböző gyártási, minőségi vagy szervizelési adatok a felsőbb szintű szoftveres eszközök és platformok rendelkezésére bocsáthatók. Megfelelő szoftverrel, pl. az Arburg vezérszámítógép-rendszerrel vagy egy ERP alkalmazásával a gyártási adatok valós időben dolgozhatók fel és értékelhetők ki, a gyártási hatékonyság és az áttekinthetőség pedig nagy mértékben növelhető.

Az ARBURG Turnkey Control Module (ATCM) Scada rendszer az ivópoharas alkalmazásnál megjeleníti a berendezés lényeges funkcióit, illetve a gyártásra és a minőségre jellemző adatokat a termékre vonatkoztatva összesíti. Ennek érdekében a fröccsöntő gép, az automatizálási rendszer és a periféria – ebben az esetben a digitális nyomtató – minden fontos adatot továbbít az ATCM felé. Így minden egyes pohár 100 százalékig visszakövethető.

Turnkey-rendszerek

Az Arburg Turnkey Control Module (ATCM) Scada rendszer az ivópoharak teljesen automatikus gyártása közben megjeleníti az összes lényeges gyártási és minőségadatot.

Központi gépvezérlés

Az „okos” gép a jövőben széleskörű hálózati lehetőségeket fog nyújtani, adaptív módon fogja felügyelni és szabályozni a gyártási folyamatokat, és a felhasználót minden szituációban aktívan fogja támogatni. Központi szerepet játszanak az asszisztensrendszerek, amelyek egyes funkcióit a gépvezérlés szabályozza. Az új Turnkey-berendezés sok tekintetben pontosan ezt használja ki. Még hozzátehetjük, hogy a gépvezérlés a folyamat ellenőrzésében, a minőség biztosításában és a visszakövethetőségben döntő szerepet játszik.

Az ARBURG a vezérlést – csakúgy, mint a gépeket – a lossburgi központi gyárában fejleszti és gyártja. 1993-ban a Selogica új mércét állított fel, és azóta is folyamatosan fejlődik. 2016-ban ezt kiegészítette a jövőbe mutató Gestica vezérlés és az iparilag alkalmazható Multi-Touch technika. Ez utóbbi egy mobil végkészülékhez hasonlítható, így még egyszerűbben, intuitív módon kezelhető. A szabadon konfigurálható hardvergombokon kívül az „EASY-Slide” kezelőelem ezenfelül lehetőséget nyújt beállításkor a mozgások pontos vezérlésére és a LED-es kijelzésre.

Integrált robotrendszer

Az Arburg cég központi Selogica- és Gestica-gépvezérlései a komplett robotrendszerek és perifériák alkalmazását is lehetővé teszik. Ez az egyszerű Integralpickertől a függőleges és vízszintes Multilift robotrendszereken keresztül egészen az implementált Selogica kezelőfelülettel rendelkező hattengelyes robotokig terjed. Így a kezelők külső programozói szolgáltatások igénybevétele nélkül önállóan tudják az összes mozgási utat és funkciót bevinni és módosítani. Ez megkönnyíti a programozást és a folyamatadatok felügyeletét, tárolását és kiértékelését.

Egyedi Turnkey-megoldások

A budapesti Arburg Hungária Kft, amely 1998 óta a magyarországi piac fenntartója, a központi gyár Arburg-csapatával és a csehországi leányvállalattal együtt érdekes automatizációs projekteken dolgozik és egyedi Turnkey-rendszereket valósít meg. A Turnkey-szakemberek egyből ott vannak, ha az automatizálással kapcsolatos tudástárról vagy pl. az eredeti munkafolyamatot megelőző, illetve azt követő gyártási műveleti lépések integrálásával kapcsolatban merülnek fel kérdések. Fővállalkozóként a leányvállalat a gyártócellák megvalósításán és telepítésén kívül magyar ügyfelei számára az előzetes tervezést, valamint a komplett gyártócellák szervizelését is elvégzi.

Az arburgXworld ügyfélportál digitális segítséget nyújt

Digitális termékeivel és szolgáltatásaival az Arburg végigkíséri ügyfeleit a gyártási hatékonyság és az „okos” gyár felé vezető úton. Az arburgXworld program a fröccsöntés területén a digitális termékek és szolgáltatások egyik legmodernebb és legátfogóbb kínálatát foglalja össze. Az „okos” géptechnika és az innovatív szervizmegoldások mellett az azonos nevű központi arburgXworld ügyfélportál is kulcsszerepet játszik. Az ügyfélportál számos alkalmazással és fejlesztési potenciáljával a vállalat teljes világát leképezi és átfogó digitális támogatást nyújt. Így pl. lehetőség nyílik a termelési adatok dokumentálására, az állapotot jelző információk és a jelzőszámok kijelzésére, valamint a pótalkatrészek megrendelésére a nap minden szakában.

Digitális termékjelölés a hulladék típus szerinti szelektáláshoz

Az Arburg vállalat elismert partnerekkel együttműködve fejleszt ki többek között innovatív technológiákat egy zárt körkörös gazdaság megvalósítása érdekében. A Reifenhäuser vállalat által kezdeményezett R-Cycle projekt exkluzív gépgyártó partnereként vállalatunk az összenyomott,  gyűrött poharak gyakorlati példáján azt is bemutatja, hogy a felhasználási ciklus után a műanyag hulladékból hogyan lehet értékes nyersanyagot visszanyerni és az újrahasznosítási kört bezárni.

Az R-Cycle központi alkotóeleme egy adatbank, amely a felhasznált anyagokkal kapcsolatos összes információt tartalmazza. Ilyen módon minden műanyag termék kap egy digitális termékjelölést. Már a fröccsöntés folyamán megtörténik pl. a nyers- és színanyagokról szóló adatok átvitele és a termék géppel olvasható DM-kóddal való jelölése. A megfelelő jelölés kiolvasása az újrahasznosító berendezésben lehetővé teszi az anyagok típus szerinti szétválasztását.

Intelligens asszisztensfunkciók

A termelési követelményeknek megfelelő munkavégzéshez – az indítástól, a beállítástól és az optimalizálástól kezdve a gyártáson és a felügyeleten keresztül egészen a szervizelésig – az Arburg cég különböző asszisztenscsomagokat kínál. A poharas alkalmazás esetében pl. az „aXw Control FillAssist” funkció lehetővé teszi a töltöttség szimulálását közvetlenül a Gestica vezérlés képernyőjén. Az asszisztens a szerszámozás és a beállítás hatékonyságának növeléséhez az előzőleg elkészített szimulációs modellt és az alkatrész-geometriát alkalmazza. Ehhez az alkatrész töltöttségi fokát a képlékenyítő csiga aktuális pozíciójára vonatkoztatva 3D-grafika formájában valós időben animálja a vezérlés.

A további három szabályozórendszer, vagyis az „aXw Control ScrewPilot”, az „aXw Control PressurePilot” és az „aXw Control ReferencePilot” az adaptív szabályozású befröccsöntést irányítja. Ez azt jelenti, hogy egymásra épülő szabályozó stratégiák megoldásokat kínálnak olyan központi minőségi követelményekre, mint az állandó lövési súlyok és az egyenletes szerszámkitöltés. Így lehetőség nyílik a folyamatok stabilizálására és az alkatrészminőség növelésére.

Turnkey-rendszerek

Az „aXw Control FillAssist” asszisztensnek köszönhetően a Gestica vezérléssel működő okos Allrounder fröccsöntő gépek „ismerik” azokat az alkatrészeket, amiket gyártanak.

arburgGREENworld – a körkörös gazdaság jegyében

A körkörös gazdasággal kapcsolatos tevékenységét az Arburg 2019 óta az arburgGREENworld programban foglalja össze, ezzel egy rendszer következetes propagálójaként a körkörös gazdaságban találja meg magát és a fenntarthatóságot tűzi zászlójára. A cél a műanyag-megmunkálás termelési hatékonyságának a folyamatos növelése minden ágazatban, a CO2-lábnyom hosszú távú csökkentése és az újrahasznosított anyagok, valamint a bioműanyagok alkalmazásának elősegítése.

Szerző: Csizmadi László, az Arburg Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

Hirdetés