Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Csapágyak felújításával nyújt segítséget az SKF

Az orosz Severstal acélgyártó vállalat az SKF-fel kötött hosszú távú szolgáltatási szerződésnek köszönhetően növelte a hatékonyságot és csökkentette a károsanyag-kibocsátást.

Az SKF csapágyfelújítás terén nyújtott szakértelmének eredményeként egy vezető orosz acélgyártó vállalat csökkentette a gyártási költségeket és a szén-dioxid-kibocsátást.

Az SKF az elmúlt 10 évben több mint 39 000 – összesen több mint 400 tonna – csapágyat újított fel a Severstal acélgyártó vállalat számára. A csapágyakat az acélgyár folyamatos öntőberendezéseiben (CCM) használják. A felújításnak köszönhetően a vállalat több mint évi 65 tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását.

„Az acélgyártásban a berendezések stabil működése fontos tényező az üzemi megbízhatóság és a fenntarthatóság szempontjából”

– nyilatkozta Jevgenyij Vinogradov, a Severstal Russian Steel igazgatója.

„Az SKF-fel való hosszú távú együttműködésünk egyik jelentős eredménye, hogy a berendezések egyetlen alkalommal sem hibásodtak meg a csapágyegységek miatt”

A vállalatok 2007-ben kötöttek szolgáltatásalapú szerződést. Ez magában foglalja azt a megállapodást is, hogy az új csapágyak vásárlása helyett lehetőség szerint a csapágyakat inkább felújítják. Az új csapágyak gyártásához képest a csapágyfelújítás csökkenti az anyag- és energiafelhasználást, valamint a hulladéktermelést. 600 kg csapágy felújítása és újrafelhasználása 1 tonnával csökkentheti a CO2-kibocsátást.

A szolgáltatásalapú együttműködés két másik területen is segítséget nyújtott a Severstalnak: a költségek csökkentése és a berendezések megbízhatóságának növelése terén.

A csapágyak felújítása és újrafelhasználása olcsóbb, mintha újakat vásárolnánk, és segíti a készletgazdálkodás optimalizálását. A folyamat növelheti az ellátási szintet és rugalmasabb karbantartási ütemezést tesz lehetővé. Összességében a szolgáltatásalapú modell segítségével a Severstal átlagosan évi 36 millió rubellel (kb. 500 000 USD) csökkentette a CCM csapágyakhoz kapcsolódó költségeket.

A megbízhatóság növelése érdekében a két vállalat gyakran közösen vesz részt a csapágyak életciklusának és a berendezések karbantartási intervallumainak növelésére irányuló mérnöki projektekben. 2019-ben a Severstal az elsők között tesztelte az SKF Öntőberendezés hőmérséklet-naplózó rendszerét (Caster Temperature Logger system) a CCM csapágyakra. Az eredményeket összevetették a CCM üzemi paramétereinek elemzésével. Ez segítséget nyújtott az SKF-nek ahhoz, hogy azonosítsa a szűk keresztmetszeteket és meghatározza azokat a módszereket, amelyekkel a Severstal egyik folyamatos öntőberendezésénél tovább növelhető a csapágyak élettartama és megbízhatósága.

“A szolgáltatásalapú modell lehetővé tette számunkra, hogy hosszú távú fejlesztési programot kínáljunk a vevőnk számára, világosan meghatározott célokkal és kulcsfontosságú teljesítménymutatókkal (KPI-k).”

– tette hozzá Alexey Shulepov, az SKF Oroszország és FÁK ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

További cikkek a témában