Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A FANUC kobotok stratégiai szerepe

A FANUC három új kobot modellt mutatott be, ide tartoznak az új CRX-5iA, CRX-20iA/L és CRX-25iA kollaboratív robotok, amelyek a népszerű CRX sorozat legújabb tagjai a CRX-10iA és CRX-10iA/L kobotok mellett.

“Az európai piacon nagy kereslet mutatkozik a kollaboratív robotok iránt, és szeretnénk az alkalmazások széles skálájához megfelelő megoldásokat kínálni. Kobotjainkat úgy terveztük, hogy minden felhasználó megtalálja a számára megfelelőt – legyen szó kisebb vagy nagyobb cégekről –  ezzel hozzásegítve őket egy kiszámíthatóbb gyártási folyamat fenntartásához.”

–  kezdi Shinichi Tanzawa a FANUC Europe elnök-vezérigazgatója.

Mennyire fontosak az együttműködő robotok az Önök számára?

S.T.: CRX kobotjaink a legnépszerűbb robotmodelljeink közé tartoznak, mivel minden típusú gyártó számára megfelelőek, akik bővíteni kívánják képességeiket. A CRX modellek különösen az első robothasználókat vonzzák biztonságuknak, kis súlyuknak és intuitív programozásuknak köszönhetően. A CRX sorozat új vásárlói szegmenseket is nyit a FANUC számára, ugyanakkor belépőként működik azon cégek előtt, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal a gyártósoraik automatizálásában, de még nem léptek kapcsolatba értékesítési csapatunkkal. Amikor CRX modelljeinket bemutatjuk a potenciális vásárlóknak, lelkes reakciókkal találkozunk. Ez segít abban, hogy hosszú távú vevői elégedettséget érjünk el, nemcsak a kobotok területén, hanem más alkalmazásokban is, amelyek különböző típusú ipari robotokat érintenek.

Milyen funkciókkal rendelkezik a CRX, amelyeket egyetlen más kobot gyártó sem tud kínálni?

S.T.: Az ipari robotok építésében szerzett 40 éves tapasztalatunknak köszönhetően CRX modelljeink megbízhatóan és pontosan működnek nehéz körülmények között is, így a gyártók számára a lehető legmagasabb gyártási időt biztosítják. Valójában a CRX sorozatunkat úgy terveztük, hogy nyolc évig karbantartásmentesen működjön.

 

„Középtávon egyértelműen piacvezetővé akarunk válni Európában a kobotok terén, támogatva ügyfeleinket a kobot használatának növelésében az alkalmazások széles körében. A 11 kobot modell kínálatával 4 kg-tól 35 kg-ig terjedő teherbírással úgy gondolom, hogy jó helyzetben vagyunk e cél eléréséhez.”

– Shinichi Tanzawa a FANUC Europe elnök-vezérigazgatója

2019 decemberében megjelent a FANUC kínálatában az első könnyű kobot, a CRX-10iA. Mi a tapasztalatuk eddig ezzel a típussal?

S.T.: A CRX széles körben elterjedt, különösen az ívhegesztési szegmensben. 2022 eleje óta az újonnan eladott CRX cobotok körülbelül egyharmadát használják ívhegesztési alkalmazásokhoz, főként az egyszerű, kézzel irányított intuitív programozási funkciónak, valamint a FANUC kipróbált és megbízható ArcTool szoftvernek köszönhetően, amely magas szintű integrált hegesztést biztosít. Az ívhegesztésen kívül számos más alkalmazást is látunk CRX sorozatunkban, a kis alkatrészek összeszerelésétől a nagy alkatrészek kezeléséig és raklapozásáig, és még számtalan más terület lehet érintett.

Bővíti a FANUC a robotgyártási kapacitást a CRX-nek köszönhetően?

S.T.: A FANUC folyamatosan növelte robotgyártási kapacitását a jelenlegi havi 11000 egységre, és további bővítést tervezünk, nem korlátozva a CRX modellekre. A vállalaton belüli szabad terület felhasználásával és a hatékonyság növelésével egyértelműek a kilátások arra, hogy gyártási mennyiségünket körülbelül havi 14000 darabra növeljük. Folyamatban van a havi 16500 darabos gyártási kapacitás elérése is, új beruházás nélkül. A globális robotpiac drámai növekedésére vonatkozó iparági elvárásoknak megfelelően azonban úgy ítéljük meg, hogy a következő néhány évben kapacitásaink már nem fogják fedezni a keresletet, emiatt a következő lépésként egy új robotgyár felépítését tervezzük.

www.fanuc.eu

Hirdetés

További cikkek a témában