Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az Anton Paar bemutatja Hit 300 nano-keménységmérő műszerét

Az Anton Paar nagy pontosságú laboratóriumi berendezések és folyamatmérési rendszerek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával, valamint egyedi kialakítású automatizálási és robotikai megoldások értékesítésével foglalkozik.

A vállalat globális szinten is vezető pozíciót tölt be az anyagfelületek karakterizálása, a sűrűség, a viszkozitás, a koncentráció mérése, valamint a reometria terén. Az Anton Paar vállalat a Santner Foundation jótékonysági alapítvány tulajdonában van.

A műszerezett keménységmérés nagyon fontos, de egyúttal nagyon komplex és költséges módja az anyagok keménység- és rugalmasság vizsgálatának. A Hit 300 egy prémium minőségű, mégis megfizethető árú nano-keménységmérő, amely bármilyen munkakörnyezetben jól használható.

Fő alkalmazási területe a forgácsolószerszámok TiN, CrN, ZrN, vagy DLC bevonatainak vizsgálata, de az autóiparban, és az elektronikában használt legkülönfélébb bevonatok vizsgálatára is ideális megoldás. A műszer egyszerű, intuitív kezelőfelülettel rendelkezik, automata üzemmódban akár 600 keménységmérést is el tud végezni óránként, és a beépített aktív antivibrációs rendszerének köszönhetően bármilyen környezetben pontos mérésre képes.  A beüzemelése csak 15 percet vesz igénybe, egyszerű használatának köszönhetően bárki 1 órán belül megtanulhatja a kezelését és a mérési eredmények értékelését.

A Hit 300 egy olyan, korábban nem látott műszer a piacon, amely megnyitja a műszerezett-keménységmérés lehetőségét azon cégek számára is, amelyeknek eddig ez a technológia a magas költsége miatt elérhetetlen volt. A Hit 300 nem csak kedvező árú, de nagyon rugalmasan használható nano-keménységmérő műszer. A kompakt méretű és beépített antivibrációs rendszerrel ellátott műszer közvetlenül a gyártósorra helyezhető. A vizsgálandó tesztdarabok nem igényelnek komplex előkészítést. A keménységmérés helyének nagy pontosságú meghatározását egy lézer célkereszt rendszer teszi egyszerűvé.

A műszer a felsőoktatásban is hatékonyan használható a jövő mérnökeinek képzéséhez. Az Anton Paar a műszerhez egy oktatási csomagot is kínál, amely minden szükséges eszközt tartalmaz a keménységmérés elméleti és gyakorlati oktatásához, például prezentációs anyagokat és teszt darabokat.

További információk: www.anton-paar.com, info.hu@anton-paar.com

A mérési elvről

A műszerezett keménységmérés során egy adott geometriával rendelkező szerszámot nyomunk a felületbe, miközben regisztráljuk a behatolási mélységet és a nyomóerőt is. A hagyományos keménységmérési eljárással szemben ebben az esetben nem a terhelés által okozott lenyomat mérése történik, hanem a terhelés közben felvett erő-benyomódás görbe meghatározása. Ez az erő-benyomódás görbe az anyag komplexebb elemzését is lehetővé teszi – a keménység jellemzésén túlmenően – mint pl. az anyag rugalmas-képlékeny tulajdonságának vizsgálatát.

A felvett görbét a műszer automatikusan elemzi az ISO 14577 szabványnak megfelelően, amely nagy előnyt jelent a hagyományos keménységméréshez képest, ahol minden egyes lenyomatot külön-külön kell optikai mikroszkóppal mérni, és abból mérőszámot származtatni.

További előnye a rendszernek, hogy az ú.n. sinus módban dinamikus mechanikai analízisre is képes, amelynek során a mélység függvényében határozhatók meg az anyag viszkoelasztikus tulajdonságai.

Találkozzon velünk május 10-13. között az IPAR NAPJAI szakkiállításon az A pavilon 313B standon, és tekintse meg a Hit 300 keménységmérő műszert működés közben!

Hirdetés

További cikkek a témában