Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Biztonságtechnika

A Mewa Multitex szőnyegek csökkentik a csúszásveszélyt az üzemekben

Bár gyártásukat egyre inkább robotok és számítógépek vezérlik, a mindannapok során használatos termékeket ma is többnyire olyan gépeken állítják elő, amelyek alkatrészei forognak és folyamatosan mozognak.

Ennek megfelelően a súrlódás csökkentése érdekében állandó kenésre van szükségük: az olajok, zsírok és más kenőanyagok elengedhetetlenek a mechanikus működésükhöz. Ha a rendszer valahol szivárog, a folyadék a földre csöpög, ami veszélyeket rejt magában, hiszen a dolgozók a tócsákon könnyen elcsúszhatnak. A Mewa kiváló megoldást nyújt erre a problémára, ugyanis a Multitex olajfelfogó szőnyegek minden folyadékot képesek magukba szívni. Így a padlózat tiszta marad, miközben a munkavégzés biztonsága jelentősen emelkedik.

A szőnyegeket a problematikus helyeken – a berendezések szivárgása vagy a szervizekben az autókból csöpögő folyadékok alá – kell elhelyezni a padlón. A szőnyegek olyan anyagszerkezettel rendelkeznek, amely hihetetlen mennyiségű folyadék felszívására képes. A szűkebb helyeket egyetlen szőnyeg lerakása is megvédi a szivárgástól, nagyobb területekre pedig egymás mellett több szőnyeget is el lehet helyezni. Az anyag – az olajteknőkkel ellentétben – nem merev és szögletes, így könnyebben mozgatható és a padlót sem károsítja.

„Olajfelfogó szőnyegeink külső textilrétege a folyadékot a belső szövetstruktúrába továbbítja, ahol azt a nagy felszívókapacitású mag folyamatosan tárolja”

– magyarázza a Mewa Multitex működését Horváth László, a Mewa magyarországi ügyvezetője. Ennek következtében a szőnyeg felszíne viszonylag száraz marad, míg a belső részben található speciális filc akár három liter folyadékot is fel tud venni, és azt belül egyenletesen eloszlatja. A szőnyegeket szinte minden ágazatban használják a kisméretű gépkocsi-szervizektől a közepes esztergályos-műhelyeken át a hatalmas ipari üzemcsarnokokig.

Ha csöpög, ha szivárog – semmi baj, a padló tiszta és száraz marad. (Fotó: Mewa)

Az olajfelfogó szőnyegeket a Magyarországon elsősorban ipari törlőkendőiről ismert német vállalat megszokott, teljes körű szolgáltatása keretében szállítják ki az üzemekbe. A szőnyegeket használat után begyűjtik, kimossák és újra kiviszik a felhasználás helyére. Ez nemcsak kis- és középméretű üzemek számára jelent nagy előnyt, amelyek esetében a hatékonyság mindig előtérben van, hanem a nagy iparvállalatok számára is, amelyek a szolgáltatás igénybe vételével hajszálpontosan meg tudják tervezni költségszerkezetüket. A Mewa Multitex szőnyegek „textilsharing” – azaz az üzemi textíliák megosztásán alapuló – szolgáltatási rendszere olyan „okos” segítség az üzemekben, amely gondoskodik arról, hogy a padló mindig tiszta és rendes maradjon.

A szőnyegek használatával elkerülhető, hogy olajtól vagy más folyadékoktól csúszós legyen a padló vagy ezek megtapadjanak a dolgozók cipőtalpán. Így meg lehet akadályozni, hogy a munkatársak elcsússzanak, és ennek következtében balesetet szenvedjenek. A cég eleget tesz a biztonsági előírásoknak, az üzemcsarnokok tiszták maradnak, a dolgozók pedig alapfeladataikra tudnak koncentrálni.

Más segédeszközökkel összehasonlítva a rugalmasan bevethető textilszőnyeg alkalmazása nagyon jó eredményre vezet. A műanyagból készült edények sok helyet foglalnak, és nem is férnek be a szűkebb sarkokba. A homok vagy más granulátumok nedvszívó képessége kisebb, ráadásul könnyen szétszóródnak a műhelyben, és csúszásveszélyesek. Az eldobható rongyok pedig jelentősebb szivárgások esetén bizonyulnak elégtelennek: sok kell belőlük, és használat után piszkosan hevernek szanaszét az üzemben.

A Mewa olyan vállalat, amely különösen nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatósági elvek betartására. Ezt a filozófiát képezi le a Mewa teljes körű szolgáltatási rendszere, amely igen takarékosan bánik a természeti erőforrásokkal: az energiával, a vízzel. A szőnyegeket környezetbarát módon kimossák, majd újra felhasználják. A szőnyegekből kivont olajból hőt nyernek, és a szőnyegek többszöri használata révén nem keletkeznek környezetkárosító szeméthegyek.

Mindezen túl, az üzemvezetőknek nem kell a Mewa Multitex szőnyegek beszerzésével és eltávolításával foglalkozniuk: ezeket a teljes körű szolgáltatás keretében közvetlenül a felhasználás helyére, az üzemcsarnokokba vagy a szervizekbe szállítják, majd használat után speciális biztonsági konténerekben, az ún. SaCon-okban elszállítják, és tisztákat telepítenek a helyükre. Így az ott dolgozó kollégák számára ez nem jelent további feladatot: a fontos problémára a szolgáltatás igénybe vétele egyszerű megoldást nyújt.

Hirdetés

További cikkek a témában