Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Új FANUC SCARA robotok élelmiszeripari és tisztatéri alkalmazásokhoz

Két új modell piacra vezetésével bővíti széles SCARA portfólióját a FANUC.

Az új modellek az élelmiszeripar számára is elérhetővé teszik a sokoldalú technológia előnyeit. A rendkívül jó ár-érték arányú FANUC SR-3iA/C és SR-6iA/C modellek olyan funkciókat biztosítanak a felhasználóknak, amelyeknek köszönhetően élelmiszeripari létesítményekben és tisztaterekben is biztonságosan alkalmazhatók.

Az új SR-3iA/C (3 kg-os teherbírással és 400 mm-es karkinyúlással) és SR-6iA/C (6 kg teherbírással és 650 mm-es karkinyúlással) a FANUC sikeres és bevált SCARA termékcsaládjának mechanikai felépítését örökölte. Azonban több dologban eltérnek a termékcsalád többi modelljétől, így például a fehér epoxi bevonattal, ami tartósságot biztosít a nehéz körülmények között, valamint az IP54-es védettségi fokozattal, ami pedig védelmet nyújt a por és a vízpermet behatolásával szemben. Ez utóbbinak köszönhetően a robotok alkalmasak élelmiszeripari üzemekben és tisztaterekben történő használatra is, ahol speciális tisztítási eljárásokra lehet szükség, ami a gyártóberendezéseket sem kíméli. Fontos kiemelni továbbá, hogy a működés szempontjából kritikus jelentőségű orsót egy speciális szelep védi a tisztítás során, ami teljesen egyedi a piacon és a versenytársak SCARA robotjain nem található meg.

Az SR-3iA/C és SR-6iA/C további jellemzői közé tartozik az NSF-H1 szabvány szerint tanúsított élelmiszeripari minőségű zsír, valamint a rozsdamentes csavarok használata, ezek elengedhetetlenek az élelmiszeripari követelményeknek való megfeleléshez.

Ultra-kompakt méret, alacsony helyszükséglet

Mindkét új FANUC SCARA robot (a talapzatra szerelt kialakításuknak köszönhetően) 360°-os mozgástartományban működik, és a hasonló versenytárs modellekhez képest rendkívül kompaktat, kimondottan kis alapterület szükséges a működésükhöz. Ennek köszönhetően az élelmiszeripari üzemekben a rendszerintegrátorok kisebb cellákat építhetnek, miközben a robot teljes karkinyúlását kihasználva viszonylag nagy területet ki tudnak szolgálni. További előny, hogy a kis helyigény és a robot kompakt kialakítása minimalizálja a kiegészítő perifériákkal való esetleges interferenciát, így egyszerűsítve az integrációt.

A SCARA robotkaron integrált kiegészítő funkciók, mint például a mágnesszelepek és a pneumatikus vezetékek, tovább segítik az ütközések és az elakadások számának csökkentését, miközben a költségeket is lefaragják. Fontos kiemelni, hogy mindkét robot a karon lévő kioldó kapcsoló segítségével könnyű hibaelhárítási lehetőséget kínál az esetleges elakadások esetén.

Mint minden FANUC SCARA robot, az új energiatakarékos SR-3iA/C és SR-6iA/C a vezérlésnek köszönhetően még hatékonyabbak és költségkímélőbbek. A robot teljesen kompatibilis a FANUC legújabb R-30iB Compact Plus vezérlőjével. Továbbá a webalapú felhasználói felületnek (FANUC iRProgrammer szoftver) köszönhetően a felhasználók gyors, intuitív, platformfüggetlen beállítási, tanítási és programozási lehetőséghez jutnak egy táblagépen vagy PC-n keresztül, így nincs szükség külön iPendant Touch-ra a használathoz.

Új szint a teljesítményben

Az új SR-3iA/C és SR-6iA/C a FANUC meglévő SCARA termékcsaládjával közös, kedvező teljesítményjellemzőkkel rendelkezik, ideértve a sebességmaximalizálási lehetőségeket. Az alkalmazástól függően a robotok akár 120 ciklust is képesek elvégezni percenként. A gyors mozgás ellenére a pontosság nem romlik: az SR-3iA/C és az SR-6iA/C a lineáris tengelyeken ±0,01 mm-es, a csukló forgásánál pedig 0,004°-os ismételhetőséggel dolgozik. A csukló alapfelszereltségként ±720°-os mozgást biztosít (3000°/s sebességgel), opcióként pedig folyamatos forgás is elérhető.

Bármely élelmiszeripari üzem vagy tisztatéri üzemegység, amely plug-and-play megoldást keres, kihasználhatja a teljesen integrált FANUC-technológiák előnyeit, mint például az iRVision vizuális érzékelőrendszer és az iRPickTool, amely a mozgó szállítószalagon lévő áruk intelligens követésére szolgál és még gördülékenyebbé teszi az automatizációt.

A legújabb FANUC SR-3iA/C és SR-6iA/C SCARA robotok ISO 5. osztályú tisztatéri besorolásukkal a gyógyszeripari üzemek számára is megfelelőek lehetnek, például fecskendő-összeszerelési alkalmazásokhoz.

Teljes robotportfólió

Az új SR-3iA/C és SR-6iA/C SCARA robotokon túl a FANUC számos más, élelmiszeripari alkalmazásokban is helytálló robottípust kínál. Például, ha az élelmiszeripari üzemnek a szabványos lineáris tengelyeken túlmenő manipulációra van szüksége, esetleg nagyobb teherbírásra vagy nagyobb karkinyúlásra, a FANUC képes élelmiszeripari szabványoknak megfelelő zsírral felszerelt ipari robotokat, kollaboratív robotokat, raklapozó robotokat, delta robotokat és további automatizálási megoldásokat szállítani. Ennek eredményeképpen az élelmiszerfeldolgozó üzemek a FANUC szakértelmét olyan alkalmazásokhoz is igénybe vehetik, mint a hús szeletelése, a sütemények díszítése vagy tálcák megtöltése; az élelmiszertermékek kezelésének, válogatásának automatizálása; valamint a gyártósor-végi csomagolási és raklapozási feladatok automatizálása.

Az élelmiszeripar minden automatizálási igényére egy kézből kínál megoldást a FANUC széles termékválasztékával.

www.fanuc.eu

Hirdetés

További cikkek a témában