Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Áttörés az 5G logisztikai felhasználásában

Átadták Európa első 5G-vel működő vasúti terminálját, az East-West Gate-et.

A vasúti logisztikában egyedülálló fejlesztéshez a Vodafone Magyarország építette ki a privát 5G-mobilhálózatot

Alig egy évvel a beruházás bejelentése után már át is adták Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálját, a fényeslitkei East-West Gate-et. Európa legnagyobb okos vasúti logisztikai terminálján a kontinensen elsőként saját 5G-hálózatot használnak a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére. Emellett szintén az 5G-technológia segítségével, távolról irányítják a terminál teljesen önvezető, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit. A privát 5G-mobilhálózatot a Vodafone Magyarország építette ki a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. igényeire szabottan.

Szijjártó Péter külügyminiszter jelenlétében, október 18-án adták át a fényeslitkei East-West Gate intermodális terminált, Európa legnagyobb és legmodernebb okos vasúti terminálját. A projekt nemcsak a hazai 5G-fejlesztésekben, hanem a vasúti áruszállítás digitalizációja területén is fontos mérföldkő. A fejlesztéshez szükséges hardvereket a Huawei Technologies Hungary, míg a platform- és hálózati támogatást a Vodafone Magyarország biztosította.

A 21. század termináljaként számontartott East-West Gate Európában elsőként saját 5G-hálózatot használ a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére. A jelenleg létező legfejlettebb mobiltechnológiai megoldás, az ötödik generációs mobil privát hálózat nem más, mint egy, a publikus hálózattól elszeparált magánhálózat. A telephelyen lévő hardverek segítségével az eszközök közvetlenül tudnak csatlakozni a hálózatra, így az információ egy pillanatra sem hagyja el a helyszínt, vagyis a hálózat a legszigorúbb adatbiztonsági követelményeknek is megfelel.

A biztonság mellett további nagy előny a privát 5G-hálózat megnövekedett sebessége, kapacitása és minimális késleltetése, melyek lehetővé teszik a legmodernebb eszközökkel, technológiákkal, irányító és biztonsági berendezésekkel felszerelt okos vasúti kombiterminál hatékony, rugalmas és gördülékeny működését, immár vezetékek nélkül. Utóbbiak mellett a minimális késleltetés lehetővé teszi, hogy Európában elsőként[3] 5G-technológia segítségével, valós idejű képi jelátvitellel távolról irányítsák a terminálon szolgálatot teljesítő, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdarukat. A távvezérlésű óriásdaruk jelentősége abban rejlik továbbá, hogy megváltoznak és kedvezőbbé válnak a munkakörülmények is, Fényeslitkén például a darukezelőknek már nem kell egész nap a darukon ülni, hanem kényelmes, légkondicionált helységből irányíthatják a mozgó darukat.

„A privát 5G hálózattal kapcsolatos befektetések egyértelműen megtérülnek, hiszen az újgenerációs mobilhálózatokon új ipari, logisztikai üzleti modellek építhetők fel, melyek hozzájárulhatnak a hazai vállalatok fejlődéséhez, a munkahelyteremtéshez, nem utolsósorban pedig ösztönzik az exportot és vonzó célponttá teszik Magyarországot. Minderre nagyszerű példa az East-West Gate intermodális terminálon kiépített privát 5G-hálózat, amely nagymértékben hozzájárul az okos vasúti kombiterminál hatékony és rugalmas működéséhez. Büszkék vagyunk, hogy Európa első 5G-vel működő vasúti terminálja a Vodafone Magyarország segítségével jöhetett létre”

– mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese.

„Az East-West Gate megépítésével Magyarország visszakerült a nemzetközi vasúti logisztika térképére. A terminálba az elérhető legfejlettebb technológiákat építettük be, így gyorsabbá és pontosabbá tesszük a szállítást. Az East-West Gate, alkalmazkodva a háborús helyzethez, a mezőgazdasági termékek átrakására is felkészült, így az ukrán élelmiszerexport legnagyobb vasúti központja lehet”

– hangsúlyozta Tálosi János, a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója.

Az East-West Gate intermodális terminálról

Az ukrán-magyar határ közelében, a magyarországi Fényeslitkén több mint 40 milliárd forintos magánberuházásból épült East-West Gate (EWG) intermodális terminál a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található. Évente akár egymillió darab húszlábas konténert (TEU) is tud kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény a kontinensen. A terminálon a széles és a normál nyomtáv között, valamint vasúti szerelvények és kamionok között lehet átrakodni a konténereket. Az EWG alkalmas teljes kamionok és hagyományos közúti félpótkocsik vasútra rakására is. Ez lehetővé teszi, hogy – az EU klímacéljaival összhangban – az unió határához kamionon érkező teherforgalmat minél nagyobb arányban vasútra terelje.

Hirdetés

További cikkek a témában