Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

Az ABB 170 millió dollár összértékben nyert rendeléseket az európai vasúthálózat fejlesztésére

Az ABB vontatási technológiái több mint 300 új vonat meghajtását biztosítják, amelyek tovább erősítik Európa vasúthálózatát, többek között az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Ausztriában.

Az ABB több, összesen 170 millió dollár értékű megrendelést kapott a Stadler Valenciától több mint 300 új vonat és mozdony kiváló energiahatékonyságú vontatási technológiával történő felszerelésére. Ezeket különböző európai vasúti hálózatokon fogják használni a vonatközlekedés korszerűsítésére és megerősítésére olyan országokban, mint Spanyolország, Portugália, az Egyesült Királyság, Németország vagy Ausztria, valamint néhány európai vasúti folyosón. A megrendelések többsége 2022 harmadik negyedévében érkezett. Az ABB szállítási terjedelmébe a vonatok hajtását biztosító vontatási átalakítók és vontatómotorok tartoznak.

Az ABB technológiáival hajtott vonatok nagy része a Stadler CITYLINK vasút-villamos modelljén alapul, amely olyan akadálymentes könnyűvasúti járműcsalád, amit kifejezetten arra terveztek, hogy a városközpontot és az agglomerációs településeket átszállás nélkül, biztonságos és rendkívül kényelmes utazást biztosítva kösse össze. A CITYLINK sokoldalú megoldást kínál a vasútüzemeltetők számára, mivel ez a vasúti jármű villamoshálózaton és a fővonali közlekedésben is elektromos meghajtással üzemeltethető, akár 100 km/h sebességgel. A most elnyert megbízások alapján szállítandó ABB technológiákkal az áruszállításban használt mozdonyokat is felszerelik majd.

A különböző vonatokat az ABB Bordline® családjába tartozó vontatási rendszerek hajtják majd. Ezek a rendszerek a felsővezetéken érkező villamos energiát a megfelelő feszültségre és frekvenciára alakítják át a vontatómotorok meghajtásához. A CITYLINK számára kiválasztott átalakítók egyetlen egységbe integrálják az összes teljesítményelektronikát – a vontatási és a segédenergiát egyaránt –, ami minimalizálja a jármű tömegét, energiát takarít meg, és megkönnyíti a karbantartást. A mozdonyokba beépítendő Bordline® Compact konvertereket ezenfelül az energiahatékonyság növelése és az életciklusköltségek csökkentése érdekében optimalizálják.

Az ABB vontatási megoldásai képesek figyelembe venni a vonatok tervezési sajátosságait, valamint az üzemeltetési környezetet, beleértve az éghajlati viszonyokat és a vonatok üzemeltetési körülményeit befolyásoló egyéb követelményeket, s ezáltal magas szintű hatékonyságot biztosítanak a különböző földrajzi területeken működő üzemeltetők számára.

„Örömünkre szolgál, hogy ezekkel a projektekkel is tovább alakíthatjuk a fenntartható mobilitás jövőjét. Vontatási technológiáink beépítése ezekbe az új vonatokba nagyobb energiahatékonyságot, biztonságot és rendelkezésre állást eredményez az európai és az egyesült királyságbeli vasúti személy- és áruszállítási rendszerek számára. Nagyra értékeljük a Stadler technológiáinkba és a vontatási iparágban szerzett szakértelmünkbe vetett kitartó bizalmát. Várakozással tekintünk a Stadlerrel való együttműködés elé a jövő vonatainak megtervezésében”

– mondta Edgar Keller, az ABB Trakció divíziójának vezetője.

Az ABB piacvezetőként innovatív vontatási technológiákat szállít a közlekedési ágazat számára: hajtási, segédüzemi és akkumulátoros energiatárolási megoldások teljes körét kínálja új járművekhez és járműkorszerűsítésekhez. Az üzemeltetőknek számos előnyt kínálnak az egyedi igényekre szabott vontatási megoldások, amelyeket az optimális teljesítmény, az energiahatékonyság és a minimalizált üzemeltetési költség szempontjai szerint terveznek.

Hirdetés

További cikkek a témában