Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Fenntarthatóság – Mazak Go Green

A Mazak novemberi nyílt napjain a sóskúti hazai bázison az érdeklődők megismerhették a cég legújabb gépeit demo megmunkálás közben, valamint az előadások és a személyes konzultációk során bemutatásra kerültek az energiahatékonysági lehetőségek is.

A nyílt napok központi témája az energiapiaci környezetre válaszul a Mazak Go Green stratégiájának bemutatása volt, melynek keretein belül az érdeklődők megismerhették a Mazak gépek energiahatékonyságot támogató lehetőségeit. Emellett a Mazak bemutatta legújabb síklemezes FIBER lézervágógépeit és öttengelyes megmunkálási központjait is munka közben. Elhangzott, hogy a Mazak üzleti filozófiája messzemenőkig figyelembe veszi a fenntarthatóságot. A Mazak Go Green szemlélete a szerszámgépgyártás minden fázisában érvényes: a tervezésen, a fejlesztésen, a gyártáson, a felhasználáson és a megújításon át. A folyamatos fejlesztési stratégia arra összpontosít, hogy 2030-ra a Mazak szerszámgépek környezeti fenntarthatóságát négyszeresére javítsa a 2010-es adatokhoz képest mérve. Először is a gépeket úgy tervezik, hogy azok karbonlábnyoma a lehető legkisebb legyen. Másodszor pedig, a géptulajdonosok bevonása saját energiafelhasználásuk mérésére, elemzésére és optimalizálására annak érdekében, hogy a gépen készült minden egyes alkatrész pontos karbonlábnyom adatai elérhetők legyenek.

Az új Mazak gépeket már számos energiatakarékosságot célzó tulajdonsággal látják el. Az 5-tengelyes szimultán függőleges megmunkáló központok új generációja, a VARIAXIS i-800 NEO például gyorsabb, kompaktabb gépben kínálja ugyanazt a megmunkálási képességet, mint elődei. Ezen túlmenően olyan továbbfejlesztett technológiákat is beépítettek a konstrukcióba, amelyek az előző modellhez képest 22,7%-kal csökkentik a CO2-kibocsátást. A teljes életciklust átfogó karbonlábnyom a termékek összesített üvegházhatású gázkibocsátását magába foglalja, a nyersanyag-kitermelésétől a gyártáson, szállításon, felhasználáson át a végső “ártalmatlanításig”. Egy közepes méretű autó például 25 tonna CO2-t bocsát ki életciklusa során, ebből körülbelül 5,6 tonna keletkezik a gyártási folyamat közben.

A fogyasztási cikkek teljes életciklusára vonatkozó CO2-kibocsátás mérése, az ellátási láncon keresztül fokozatosan eljut a szerszámgépek tulajdonosaihoz is. Lényegében a hagyományos „ár + szállítási határidő képletet kibővíthetjük a CO2 hatás tényezővel. A szerszámgépek felhasználói számára a Mazak számos terméket fejlesztett már ki, melyekkel a CO2-kibocsátás mérhetővé válik. A Smooth Energy Dashboard például egy olyan mérési megoldás, amely a valós idejű energiafelhasználást monitorozza és képes visszaadni a berendezés alkatrészprogram szintű fogyasztási adatait a CO2-kibocsátással együtt.

A Mazak Go Green célja, hogy csökkentse az ügyfelek CO2-kibocsátását. A Go Green kezdeményezés magában foglalja a vállalat hibrid gépportfólióját is.

A nyílt napokon megmunkálás közben megtekinthető gépek voltak:

  • VARIAXIS i-300 AWC, kompakt szimultán 5 tengelyes megmunkálóközpont automatikus munkadarab cserélővel,
  • VARIAXIS C-600, Nagy pontosságú szimultán 5-tengelyes megmunkáló központ a maximális kihasználhatóságért és könnyű kezelhetőségért,
  • INTEGREX i-250H ST, többfunkciós 5-tengelyes maró-esztergaközpont,
  • OPTIPLEX 3015 FIBER III 8kW, Az OPTIPLEX 3015 FIBER III-t nagy termelékenységre tervezték – fokozott gyorsulás a nagy sebességért.

www.mazakeu.hu

Hirdetés

További cikkek a témában