Műszaki Magazin https://www.muszaki-magazin.hu Ipari média / szaklap: Hírek az ipar és gyártás területéről. Fri, 27 May 2022 06:00:00 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Tovább nőhet az informatikushiány https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/27/jelentkezok-it-szak-csokkenes/ Fri, 27 May 2022 06:00:00 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20482 Újból csökkent az IT-szakokra jelentkezők száma. Minden eddiginél nagyobb lehet az informatikushiány, mivel egyrészt megtörni látszik az IT-szakok iránti növekvő érdeklődés évtizedes trendje, másrészt továbbra is nagyon magas a lemorzsolódás és az elvándorlás, a tanári szakokra pedig egyre kevesebben végeznek – derül ki az IVSZ szakértői által készített elemzésből, amely az elmúlt 12 év jelentkezési, […]

The post Tovább nőhet az informatikushiány appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Újból csökkent az IT-szakokra jelentkezők száma.

Minden eddiginél nagyobb lehet az informatikushiány, mivel egyrészt megtörni látszik az IT-szakok iránti növekvő érdeklődés évtizedes trendje, másrészt továbbra is nagyon magas a lemorzsolódás és az elvándorlás, a tanári szakokra pedig egyre kevesebben végeznek – derül ki az IVSZ szakértői által készített elemzésből, amely az elmúlt 12 év jelentkezési, felvételi, beiskolázási és diplomaszerzési trendjeit dolgozta fel. Az elmúlt évtizedben emelkedett, azonban még mindig 20% alatti a nők aránya az informatika szakokon.

Jelentősen, 30 százalékkal nőtt az IT-alapszakokra 2009 és 2019 között jelentkezők száma az összes alapszakra jelentkezők számának 16 százalékos csökkenése mellett,  a folyamatos emelkedés azonban 2020-ban megtört – derül ki az IVSZ szakértőinek az IT-felsőoktatás mennyiségi bővítését és minőségi javítását célzó „Programozd a jövőd” projekt keretében készült kutatásából. A visszaesést a szakértők szerint a felvételi követelmények szigorítása, az emelt szintű érettségi bevezetése okozta, amelynek következtében általában is kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, ami az informatikai szakokat is értintette. 2022-re kismértékben tovább csökkent az általános felvételi eljárás keretében jelentkezők száma, de az informatika alapszakok esetében az átlagosnál kisebb volt a visszaesés. A mesterképzések esetében a jelentkezők, a felvettek és a képzést megkezdők száma 2015 óta folyamatos emelkedik, ugyanakkor 2022-ben évek óta először csökkent a jelentkezők száma.

A kutatás talán leginkább aggasztó mutatója, hogy a STEM, és különösen a matematika- és informatika tanári képzésekre felvett jelentkezők száma a 2015/2016-os tanév óta fokozatosan csökken: a 2020/2021-es tanévben felvettek száma alig több mint fele a 2015/2016-os tanévben felvettek számának. A lemorzsolódás matematika- és informatikatanári szak esetében is nagyon jelentős: 2019-ben mindkét szak esetében az oklevelet szerzettek száma kevesebb, mint 38%-a volt a képzést öt évvel korábban megkezdők számának.

Tovább súlyosbodhat az informatikushiány

Az IVSZ 2020-ban készült munkaerőpiaci elemzése már 15 és 26 ezer fő közé tette kétéves időtávlatban a hiányzó IT-szakemberek számát Magyarországon.

„Amennyiben mostani előrejelzésünk helytálló, a hazai IT-szakemberhiány néhány éven belül ennél is jóval nagyobb méreteket ölthet”

– mondta Vinnai Balázs.

A hiány oka a csökkenő jelentkezőszámok mellett az informatikai szakokon hagyományosan jellemző magas lemorzsolódási arány: az elemzést készítő szakértők becslése szerint 2020 előtt az alapszakokon 50 százaléknál is magasabb volt a lemorzsolódás, vagyis a felvételizők több mint fele (legalábbis a képzési időn belül) nem szerez diplomát. Az informatika szakokat elhagyók egy része feltehetően nem mond le az IT-pályáról, hanem külföldön folytatja tanulmányait, elhelyezkedik egy cégnél és diploma nélkül dolgozik IT-s munkakörben vagy felnőttképzés (pl. bootcamp iskola) keretében igyekszik kiegészíteni tanulmányait.

Bár pontos számok az elvándorolt informatikus hallgatókról nem állnak rendelkezésre, az Eurostat adatai szerint 2013 és 2019 között folyamatosan emelkedett Magyarországon a tanulási céllal kivándorló fiatalok száma.

„A külföldön is tanult szakemberekre ugyan nagy szükség lenne a magyar munkaerőpiacon, ezek a diákok azonban nagy eséllyel kint is maradnak, ha külföldi állásajánlatot kapnak, hiszen az informatikus nemcsak nálunk hiányszakma. A döntéshozóknak ezért az egyetemi reformok, a sikeresebb végzési arány elérése mellett a fiatalok pályaorientációjára is koncentrálnia kell, hogy enyhíteni lehessen az informatikushiányt. Ezt biztosíthatná többek között az IVSZ által javasolt „Programozd a jövőd 2030” program elindítása, amely az egyetemi szintű képzés mennyiségi bővítése és – kurrens tudással rendelkező piaci szakemberek bevonásával – minőségi javítása mellett a szakképzési és a felnőttképzési rendszerben is elősegítené általában a STEM, illetve konkrétan az IT-szakemberek képzését. Különös hangsúlyt kellene helyezni mind a STEM, mind az informatika tanári szakok iránti érdeklődés növelésére, mert jó tanárok is kellenek ahhoz, hogy az informatikushiány ne vezessen a hazai cégek versenyképességének romlásához”

– tette hozzá Vinnai.

Az IVSZ megoldási javaslatai

Az IVSZ Összefogás a Digitális Magyarországért című kiáltványa több javaslatot is megfogalmaz egyfelől az informatikushiány mérséklése, másfelől a magyar digitális ökoszisztéma fejlődését ugyancsak korlátozó digitális kompetenciahiány enyhítése érdekében.

Az IT-szakokra jelentkezők számát az IVSZ – a Programozd a jövőd program számos, már bevált elemei mellett – nagy volumenű STEM-/IT-ösztöndíjprogrammal javasolja felpörgetni. Kiemelt hangsúlyt célszerű helyezni a nem informatikai szakokon az olyan interdiszciplináris képzések elindítására, amelyek az adott szakterület (például agrárium, gépgyártás, stb.) digitális átalakulásával összefüggő technológiai, munkaszervezési és üzletfejlesztési kérdéseket is bemutatják.

„Talán az egyetemi képzések fejlesztésénél is fontosabb, hogy már a középiskolában megismerjék a diákok a szakmában rejlő lehetőségeket, hiszen itt dől el, jelentkezik-e valaki informatikához kapcsolódó szakra. Erre több eszköz is rendelkezésre áll: az IVSZ többek között a Digitális Oktatási Stratégia aktualizálását és digitális kompetencia-minimum bevezetését javasolja”

– mondta Vinnai Balázs.

A magasabb szintű digitális kompetenciák fejlesztésére, illetve az alapszintű informatikai tudással már rendelkezők továbbképzésének támogatására a szervezet szerint egy képzési hitelprogram, illetve digitális képzési voucher bevezetése lenne indokolt. Emellett szükség van egy szélesebb körű tájékoztató kampányra is, amely a nem IKT-szektorban dolgozó munkavállalók számára is bemutatja, hogy miként alakulnak át a hagyományos munkakörök és munkafolyamatok, illetve milyen tudásra és képességekre van szüksége azoknak, akik a digitális transzformáció nyertesei közé szeretnének tartozni.

The post Tovább nőhet az informatikushiány appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Olcsóbb a külföldi síneken fuvarozni https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/27/kulfoldi-sinek-fuvarozas/ Fri, 27 May 2022 05:30:37 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20478 A pályahasználati díj Európában általános mérséklése mellett a hálózatba visszatáplált energia mennyiségének mérését és a piacról történő áramvásárlás lehetőségét is kérik a hazai vasútvállalatok. Lenullázódhat a magyar vasúti árufuvarozás versenyképességét javító minden korábbi intézkedés hatása, ha az állam nem rövid időn belül nem tesz valamit az elszabadult vontatási energiaárak valamilyen ellentételezése érdekében – jelentette ki […]

The post Olcsóbb a külföldi síneken fuvarozni appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A pályahasználati díj Európában általános mérséklése mellett a hálózatba visszatáplált energia mennyiségének mérését és a piacról történő áramvásárlás lehetőségét is kérik a hazai vasútvállalatok.

Lenullázódhat a magyar vasúti árufuvarozás versenyképességét javító minden korábbi intézkedés hatása, ha az állam nem rövid időn belül nem tesz valamit az elszabadult vontatási energiaárak valamilyen ellentételezése érdekében – jelentette ki a VG-nek Kovács Imre, a Rail Cargo Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke, egyben a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnökségi tagja. Reményei szerint az új kormány rövid időn belül napirendre tűzi a szervezet korábban beküldött javaslatát, amely a hazai vasúti áruszállításban, ezen keresztül a nemzetgazdaságban keletkező károk mérséklésére vonatkozik.

A Hungrail a pályahasználati díj (PHD) Európában jellemző mérséklése mellett – van külföldi példa a díj teljes elengedésére és adókedvezményre is – más megoldásokat is javasol. Általános külföldi gyakorlatot követő elgondolása szerint a jogszabálynak lehetővé kellene tennie, hogy a vasútvállalatok ne csak a pályaüzemeltetőtől, hanem a piacról is vásárolhassanak áramot, a MÁV pedig teremtse meg a beérkező áram mérését szolgáló műszaki feltételeket. Ez amúgy már megtörténhetett volna a vasúti áruszállítás liberalizálásakor.

A visszatáplált energia is pénz

Kovács Imre egyébként már másfél éve felvetette Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, hogy sok országban bevált minta alapján a MÁV-nál is mérhetővé kellene tenni a vasúti járművek által visszatáplált villamos energia mennyiségét, ugyanis mivel a magánvasutak mozdonyainak többsége már képes ilyen visszatáplálásra, e társaságoknak kevesebbe kerülne a vontatási energia.

Arra a kérdésre, hogy remél-e kedvező választ a minisztériumtól, Kovács Imre kijelentette:

“Ebben a témában nem lehetek pesszimista, hiszen változás nélkül hiábavalóvá válhat például a kombinált fuvarozás támogatásának a minisztériummal egyeztetett és már jól előkészített intézkedéstervezete, vagy az egyeskocsi-fuvarozás tavaly szeptember óta élő támogatása. Az utóbbi révén érezhetően nőtt az érintett forgalom, de azóta a vontatási energia kétszer jobban drágult, mint amekkora a támogatás. Jelen működési feltételek mellett kérdésessé válhat a V0-s pálya életképessége is. Ugyanakkor az árufuvarozás feltételeinek javításáról a minisztérium is készített egy tervezetet, és jelezte, hogy átadja a Hungrailnak szakmai véleményezésre. Ezt a dokumentumot nagyon várjuk.”

Még a MÁV is engedett

Az árak intenzív növekedése miatt – mutatott rá – maga a MÁV is szükségesnek érezte, hogy az év első hónapjaira az általa felszámított, nemzetközi összehasonlításban is páratlanul magas vontatásienergia-díjak kifizetésére átmeneti megoldásként részletfizetési lehetőséget ajánljon fel a vasútvállalatoknak. Ez a mentőöv ideig-óráig ad túlélési esélyt az ágazatnak, amelynek legkésőbb a számlák június végi lejárta előtt meg kellene kapnia az állami segítséget.

Kikerülik a magyar síneket

A megszaladt áramárak miatt mára gyakorivá vált – amiről a VG néhány hónapja még egyedi példaként számolt be –, hogy a fuvaroztatók, de maguk a vasútvállalatok is elkerülik a magyar síneket. Az Ukrajnából Németországba küldött gabonát például az RCH-t is magában foglaló Rail Cargo Group számára olcsóbb Szlovákián át továbbítani, mint a hazai síneken. Északi szomszédunknál támogatást kap a vasúti áram, és alacsonyabb a PHD. Más fuvarok esetében az RCH és versenytársai újra használatba vették azt a régi, Ausztrián, Szlovénián és Szerbián áthaladó 10-es korridort, amelyről a jugoszláv válság idején éppen a GYSEV vezetése – köztük Kovács Imre – terelte át a forgalmat Sopronra és Magyarországra. (Szlovéniában, ahol két éve volt egy nagyobb áremelés, most nem drágult a vontatási energia, és még ezen felül is van támogatás.)

Egy Lengyelország és az Adria közötti fuvart most olcsóbb megtenni Ausztrián, mint Magyarországon át.

Mostanra az eddig kizárólag Magyarországon keresztül közlekedő, heti három pár török–német konténervonat útvonala áthelyeződött a déli – szerb, horvát, szlovén – infrastruktúrára, a Lengyelországból Szerbiába irányuló rendszeres kokszforgalom pedig úgy kerüli ki a magyar vasúti pályát, hogy az árut Pozsonyban, illetve Gönyűn inkább dunai hajókra rakodják át, mint hogy megfizessék az irreálisan magas vasúti költséget. Nemrég egy ukrán gabonavonat ausztriai úti célú útvonalát módosította a megrendelő a záhonyi határátlépésről Ágcsernyőre, ebből adódóan a szlovák pályára. Egy jelentős olasz gabona-nagykereskedő úgy döntött, hogy a magyar gabona helyett Romániából vásárolja a terményt, mivel onnan a fekete-tengeri kikötőn keresztül, vízen olcsóbban tud fuvaroztatni.

Torlódnak a vonatok

Magyarországon a pályaberuházások is kerülőre kényszerítik a társaságokat. A magyar–szerb pályaépítések miatt most főleg a szerb oldalon vannak vágányzárak, emiatt a határon innen torlódnak a vonatok. Megkezdődött a vasút 18 százalékos arányának csökkenése a hazai fuvarozásban.

Forrás: vg.hu

The post Olcsóbb a külföldi síneken fuvarozni appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Komoly régiós lemaradásban a magyar proptech szegmens https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/27/proptech-magyar-szegmens-lemaradas/ Fri, 27 May 2022 05:00:45 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20475 Globálisan viszont rekordszintű, több mint 32 milliárd dollárnyi befektetés érkezett tavaly ingatlan technológiákba. Okosiroda, e-szerződés, virtuális lakáskeresés, energiahatékony otthonok – néhány kifejezés, amellyel már kezdünk megbarátkozni, de egyelőre ritkán találkozunk velük a gyakorlatban. Az ingatlanszektor és a technológia találkozásából egyre izgalmasabb megoldások születnek, melyek globális viszonylatban tavaly rekordszintű, 32 milliárd dollárnyi befektetést vonzottak. A proptech […]

The post Komoly régiós lemaradásban a magyar proptech szegmens appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Globálisan viszont rekordszintű, több mint 32 milliárd dollárnyi befektetés érkezett tavaly ingatlan technológiákba.

Okosiroda, e-szerződés, virtuális lakáskeresés, energiahatékony otthonok – néhány kifejezés, amellyel már kezdünk megbarátkozni, de egyelőre ritkán találkozunk velük a gyakorlatban. Az ingatlanszektor és a technológia találkozásából egyre izgalmasabb megoldások születnek, melyek globális viszonylatban tavaly rekordszintű, 32 milliárd dollárnyi befektetést vonzottak. A proptech fejlesztéseknek ráadásul a koronavírus-járvány nyomában érkező „otthon-forradalom” is óriási lendületet adott, mely ráadásul az irodapiacon is felkeltette az érdeklődést a hatékonyságot növelő, egyben költségcsökkentő innovációk iránt. Mi mozgatja majd a jövőben a proptech piacot és merre tartanak a fejlesztések hazánkban? A Protechtor technológiai és üzleti videósorozatának friss adásában Massányi Tibor, a DVM design Kft. ügyvezető partnere és Kalmár Zoltán, a ProptechZoom.com alapítója osztotta meg gondolatait a proptech szektor jelenéről és jövőjéről.

Közel 10 éve került először a köztudatba a proptech (Property+Technology) kifejezés, de igazán csak 2018-ban robbant be a technológiai innováció az ingatlanpiacra, és azóta is kisebb lemaradásban halad a digitalizációs forradalom közepette. A fejlesztéseket elsősorban a hatékonyságnövelés (65%), a költségoptimalizálás (47%) és a jobb döntéshozatali mechanizmusok (44%) motiválják a szakértők szerint, és a proptech újításokat alkalmazó cégek saját bevallásuk szerint nem is csalódnak az újonnan adaptált megoldásokban.

„Az innovációk az ingatlan szakma szinte minden szektorában utat törnek maguknak a finanszírozástól kezdve a tervezésen és a kivitelezésen át egészen az értékesítésig és a hosszabb távú üzemeltetésig. Azonban ez egy sok szereplős, komplex rendszer, amit gyakran nagyon különböző érdekek mozgatnak, ezért is tapasztaljuk, hogy lassabban terjednek el a technológiai újítások”

– jegyezte meg Kalmár Zoltán, a ProptechZoom.com alapítója, a Protechtor legfrissebb adásában.

A COVID megy, a proptech jön

Sok más területhez hasonlóan a koronavírus-járvány alapvetően megváltoztatta a proptech piacot, miközben merőben másként érintette annak különböző szegmenseit. Szárnyra kelt például a logisztikai piac, hiszen a lezárások alatt óriási lendületet vett az e-kereskedelem, emiatt pedig jelentősen megugrott az igény a hatékonyságot növelő megoldásokra. Mindeközben a kiskereskedelem szenvedett a megváltozott fogyasztói szokások miatt, a hotelpiac pedig szintén átalakult, és még most is csak a helyét keresi a poszt-COVID világban. A lakossági ingatlanokkal szembeni elvárások a tartós és nagy valószínűség szerint velünk is maradó home office jelenség miatt alapjaiban változtak meg: fontos lett többek között a kényelem, a biztonság és az alacsony energiafelhasználás. A klasszikus, nagy alapterületű irodaházak bérlői is nagy kihívással szembesültek, mind a karantén miatt üres helyiségek hatékony fenntartása, mind a visszatérő munkavállalók igényeinek maradéktalan kiszolgálása miatt.

„Továbbra is sok a bizonytalanság az ingatlanszektorban, és itt nyerhetnek óriási jelentőséget a technológiai fejlesztések. Mikor, a lakás mely pontját és milyen hőmérsékletre érdemes felfűteni a lehető legnagyobb hatékonysággal? Hogyan lehet kényelmes, de költségoptimalizált munkakörülményeket biztosítani, ha csak néhány kolléga dolgozik egyszerre az irodában? Itt jönnek a képbe az adatok, valamint az azokkal dolgozó algoritmusok és mesterséges intelligenciák, melyek valós időben adnak választ a számunkra fontos kérdésekre, és adott esetben komoly üzleti döntések alapjául szolgálthatnak”

– mondta Kalmár Zoltán.

Komoly lemaradásban a magyar piac, a bérlők diktálják a tempót

A Protechtor legfrissebb epizódjában megszólaló szakértők szerint a hazai proptech piac egyelőre régiós összehasonlításban sem teljesít túl jól: miközben Romániában és Bulgáriában 200 körül mozog a szektorban fejlesztő cégek száma, addig Magyarországon csupán közel 70 bejegyzett vállalkozás működik. Az építőipar és az ingatlanszektor sajátosságai is akadályozzák a minden átszövő digitalizációs forradalmat: a kisebb cégek általában csak alvállalkozóként tudnak bekapcsolódni egy-egy-projektbe, így a technológiai fejlesztésekre rendszerint nem marad elegendő forrás. A befektetések ráadásul nehezen találják meg a hazai proptech startupokat, akik gyakran eleve az ázsiai vagy távol-keleti piacokra koncentrálnak, így kevés sikertörténetről, emlékezetes exitről hallani – ezek mind-mind visszavetik a vállalkozó kedvű innovátorokat.

„Azt látjuk, hogy ebből a helyzetből döntően a bérlői kör tudja kirángatni a magyar proptech szegmenst. Ha felőlük jön a nyomás, és a finanszírozói, illetve kivitelezői oldal azt látja, hogy erre igény van és jó a megtérülés, akkor elindulnak a technológiai fejlesztések. Nem egy esetben tapasztaltuk, hogy egy-egy irodaház bérlői harcolták ki az üzemeltetőnél az intelligens parkolórendszer telepítését”

– fűzte hozzá Massányi Tibor, a DVM design Kft. ügyvezető partnere.

Hasítanak az érintésmentes megoldások, mindent visz a környezettudatosság

Rengeteg fejlesztés igyekszik bevenni a proptech piacot, miközben jónéhány technológiát már most is egyre gyakrabban alkalmaznak. A járványhelyzet következtében hódítanak az érintésmentes megoldások, mind több épületben szaporodnak a különböző szenzorok, melyek az adatok gyűjtésén túl (hőmérséklet, fényviszonyok) a hozzájuk kapcsolt szoftveres és MI megoldásokkal már hosszabb távú előrejelzéseket és modelleket is képesek gyártani, és egyre nagyobb az érdeklődés az olyan technológiai platformok iránt, melyek nem csupán egy-egy funkciót, hanem a nagyobb épületekben, irodaházakban elérhető összes szolgáltatást egyszerre kezelik, legyen szó a parkolóházról vagy az étkezőről és a konferenciateremről. Természetesen a metaverzum a proptech világába is bekacsint és népszerűek a bérelhető VR-tárgyalók: képzeljük csak el, hogy a saját otthonunkban dolgozva felvesszük a virtuális valóság szemüveget, és azonnal a kollégáinkkal csevegve folytathatjuk a feladatainkat, sőt, úgy érezhetjük, hogy mellettünk koptatják a billentyűzetet.

 „A bérlői igények mellett két másik fő szempont fogja mozgatni a proptech fejlesztéseket a következő évtizedben: a hatékonyság és a környezettudatosság. Cél lesz a minél alacsonyabb költségekkel járó, energiafelhasználás és humánerőforrás szempontjából is fenntartható üzemeltetés, legyen szó akár lakóépületekről, akár irodaházakról vagy raktárakról. Emellett környezetünk védelme és az ennek megfelelő tudatos megoldások kerülnek mindenek felett előtérbe, ehhez pedig kiváló eszközül szolgál majd a technológia”

– jegyezte meg Massányi Tibor.

The post Komoly régiós lemaradásban a magyar proptech szegmens appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A hidrogénhajtású autók lehetnek a zöld autózás új sztárjai https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/26/hidrogenhajtasu-zold-leaseplan/ Thu, 26 May 2022 05:38:27 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20472 Világszerte egyre több ország tervezi a belső égésű motorral rendelkező autók fokozatos kivezetését a piacról a következő 10-20 évben, és tavaly júliusban az Európai Bizottság is azt javasolta, hogy 2035-ig tiltsák be a belső égésű motorok minden formáját. A cél összhangban van a Párizsi Klímaegyezményen alapuló legújabb vállalással, miszerint 1990-hez képest 2030-ra legalább 55 százalékos nettó […]

The post A hidrogénhajtású autók lehetnek a zöld autózás új sztárjai appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Világszerte egyre több ország tervezi a belső égésű motorral rendelkező autók fokozatos kivezetését a piacról a következő 10-20 évben, és tavaly júliusban az Európai Bizottság is azt javasolta, hogy 2035-ig tiltsák be a belső égésű motorok minden formáját.

A cél összhangban van a Párizsi Klímaegyezményen alapuló legújabb vállalással, miszerint 1990-hez képest 2030-ra legalább 55 százalékos nettó csökkentést kell elérni az unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Az átállásban a hidrogénhajtású, üzemanyagcellás járművek használata hatalmas előrelépést jelenthet. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összegyűjtötte a technológiával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint az üzemanyagforrásként használt hidrogénben rejlő előnyöket.

A hidrogén a világegyetemben leggyakrabban előforduló kémiai anyag, a periódusos rendszer legkönnyebb eleme. Színtelen, szagtalan, nem mérgező gáz. A leginkább környezetkímélő módon megújuló energiaforrásból származó elektromos árammal állítható elő elektrolízissel, amelynek során a vízmolekulák alkotóelemeikre, vagyis hidrogénre és oxigénre bomlanak. A hidrogén 95 százalékát azonban földgázból nyerik ki (amely 97 százalékban metánból áll), a folyamat során pedig szén-dioxid is keletkezik, amelyet az ún. kék hidrogén gyártása esetén leválasztanak, és a föld alatt tárolnak el sajtolással.

Hidrogén mint üzemanyag

A hidrogén ideális megoldás lehet a környezetkímélő közlekedésre való áttérésben, mivel a járművekben való használata során melléktermékként nem keletkezik káros anyag, csupán víz. A hidrogénhajtású autók egy ún. üzemanyagcellát tartalmaznak, amely a hidrogénből levegő felhasználásával – az elektrolízis megfordításával – égés és lángképződés nélkül állít elő áramot. Ez aztán egy akkumulátor közbeiktatásával, elektromos motort hajt meg, így ezeket az autókat üzemanyagcellás – vagy tüzelőanyag-cellás – elektromos járműveknek (FCEV – fuel cell electric vehicles) is szokták hívni. A hagyományos elektromos autókhoz képest a hidrogénhajtásúakban kisebb az akkumulátor, szükség van viszont egy vagy két üzemanyagtartályra, amelyek a hidrogént tárolják.

Közlekedés hidrogénnel

A hidrogénhajtás előnyeit eddig elsősorban buszokkal tesztelték, amelyeket a világ különböző pontjain – például Londonban, Münchenben, Szöulban, Tokióban, Pekingben vagy Sanghajban – már több mint 10 éve használnak a tömegközlekedésben. A teherszállítás további lehetőségeket nyújt a technológia közúti kihasználásához, mivel az üzemanyagcellás járművek hatótávolsága nagyobb, mint az újratölthető akkumulátoros elektromos autóké, egy töltéssel kb. 400-500 kilométert tudnak megtenni. Ráadásul a teletankoláshoz is elegendő 5-20 perc a jármű méretétől függően. A General Motors Electrovan nevű autója volt az első FCEV 1966-ban. Csak egy példány készült el belőle, mivel az üzemanyagcella és a hidrogéntartályok a kisbusz első ülései mögötti teljes hátsó részt elfoglalták. A kísérleti autót egyrészt technológiai demonstrációnak szánta a GM, másrészt pedig figyelemfelkeltő akciónak az űrhajózási lázban égő világ számára, hiszen az űrprogramoknak is fontos technikai eszköze volt ez elektromos energiát termelő üzemanyagcella.

Azóta több gyártó is piacra dobta működő hidrogénhajtású modelljeit, melyek közül a legismertebb talán a Toyota Mirai, melyből már a második generáció gyártása zajlik, illetve a Hyundai Nexo, amelynek új verzióját jövőre tervezi bevezetni a koreai vállalat. A Hyundai 2023-ban várható Staria kishaszongépjárműve szintén hidrogénhajtással készül. A Peugeot e-Expert Hydrogen is ezt a kategóriát erősíti, melyből a legelső hidrogénüzemű szériamodell 2021 év végén gördült le a gyártósorról. A BMW iX5 hidrogénhajtású autó kisszériás gyártása ez év végén indulhat, míg a Honda jövő évre időzítette a Clarity FCV harmadik generációjának bevezetését, miután tavaly augusztusban leállította a második generációs modell gyártását. Az új autómodellek bevezetése remélhetőleg árcsökkentő hatással lesz a piacra, ami további ösztönzőt jelent a keresleti oldalon, illetve a járműfejlesztésekbe és a töltőállomásokba való beruházások szempontjából.

Európában több mint 220, világszerte pedig csaknem 700 hidrogéntöltő állomás található, így immár
33 országban lehet hidrogént tankolni. Magyarországon tavaly áprilisban adták át az első mobil hidrogén-töltőállomást a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén. A konténeres kialakítású töltési pont alkalmas targoncák, buszok, teherautók, illetve a magasabb töltési nyomást igénylő hidrogénüzemű személyautók feltöltésére is.

Egységben a hidrogéntechnológia elterjesztéséért

2017 elején alapították a jelenleg több mint 130 tagot számláló Hydrogen Council nevű szervezetet, amely a világ azon vezető energetikai, mobilitási, pénzügyi és egyéb szektorokat képviselő vállalatait tömöríti, amelyek a hidrogéntechnológiák fejlesztését, illetve mielőbbi széleskörű alkalmazásukat kívánják előmozdítani. Szintén a tiszta hidrogéntechnológiák elterjesztését szorgalmazza a European Clean Hydrogen Alliance azáltal, hogy összehozza a megújuló, illetve alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelést, a különböző ágazatok keresletét, valamint a hidrogén szállítását és elosztását az egyes területek szereplőinek párbeszédén keresztül. A 2020 júliusában létrehozott európai uniós kezdeményezés az ipar dekarbonizációjának felgyorsítását célozza az EU éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban. A szövetség tagjai évente kétszer találkoznak a Hidrogén Fórumon hat tematikus munkacsoportban, melyek lefedik a teljes hidrogén értékláncot, így a közlekedéssel és szállítmányozással kapcsolatos kérdésköröket is.

A Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület 2011 nyarán alakult. A szervezet küldetése a hidrogén mint környezetkímélő energiahordozó és a hidrogéntechnológiák – különösen a tüzelőanyag-cellás technológiák – alkalmazásának magyarországi meghonosítása, térnyerésük elősegítése, távlati célja pedig a hidrogénközpontú energetika és közlekedés megvalósítása.

Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájában a kormány hat prioritást élvező projektre összesen 105-135 milliárd forint közötti összeget szán, hogy bevezesse a tiszta hidrogént és a hidrogéntechnológiákat. A célok között szerepel a közlekedés karbonlábnyomának csökkentése elsősorban nehézgépjárművekre fókuszálva, ami üzemanyagcellával hajtott városi buszok, hulladékszállító járművek, illetve „zöld” kamionok bevezetését jelenti. A dokumentum 2030-ig 20 darab töltőállomás létesítését tartja szükségesnek 4800 hidrogénüzemű járművel számolva, ami évente 130 ezer tonnával csökkenthetné a szén-dioxid-termelést. A Zöld Busz program egyik első lépéseként hazánkban nemrég egy hónapig teszteltek egy Solaris Urbino 12 Hydrogen üzemanyagcellás autóbuszt, amelyet a Volánbusz üzemeltetett a Kőbánya-Kispest és Vecsés közötti vonalon. Ezzel Magyarországon is megindult a hidrogén-üzemanyagcellás buszokkal kapcsolatos közvetlen tapasztalatszerzés.

Hogyan tovább?

A Hydrogen Council szerint az üzemanyagcellás elektromos járművek (FCEV) és az akkumulátoros elektromos járművek (BEV) együttesen gyorsabban és olcsóbban valósíthatják meg a közlekedés környezeti terhelésének csökkentését, mint az egyik megoldás önmagában. A szervezet a McKinsey támogatásával közzétett tanulmánya a két technológia erősségének párhuzamos kiaknázásából származó előnyökre mutat rá. A jelentés hangsúlyozza, hogy az egyes régiók energiatermelő képességétől, illetve a kiszolgált járművek jellegétől függ, hogy hol miként kombinálják a két megoldást, de a világnak mindkettőre szüksége van minél hamarabb.

The post A hidrogénhajtású autók lehetnek a zöld autózás új sztárjai appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Egyszerűsödhet a külföldi munkaerő behozatala Magyarországra https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/26/munkaero-kulfold-behozatal/ Thu, 26 May 2022 05:35:59 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20469 Egy új törvényjavaslatnak köszönhetően egy újabb adminisztrációs és anyagi terhet megugró cégek számára könnyebb lesz a külföldi munkaerő behozatala a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint. Az Európai Unión kívül 9 olyan országból válhat gördülékenyebbé a külföldi munkaerő behozatala, ahol a hatóságok maguk is a szabályok enyhítésén dolgoznak. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről adott be […]

The post Egyszerűsödhet a külföldi munkaerő behozatala Magyarországra appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Egy új törvényjavaslatnak köszönhetően egy újabb adminisztrációs és anyagi terhet megugró cégek számára könnyebb lesz a külföldi munkaerő behozatala a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint.

Az Európai Unión kívül 9 olyan országból válhat gördülékenyebbé a külföldi munkaerő behozatala, ahol a hatóságok maguk is a szabályok enyhítésén dolgoznak. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről adott be ugyanis egy törvényjavaslatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ebben szerepel az úgynevezett minősített foglalkoztatók és kölcsönbeadók fogalma. Leginkább a feldolgozóiparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban érdekelt cégeknek van égetően szükségük a könnyített munkaerőbehozatali lehetőségre.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett törvényjavaslat alapján több országból a korábbiaknál is könnyebben lehet majd behozni külföldi munkaerőt, leginkább a jelentős dolgozói hiánnyal küzdő szakmák esetében – válaszolták a Portfolio által megkérdezett szakértők az új törvényjavaslat kapcsán.

Még 2021-ben, egy törvénymódosítással a kormány a szerb és az ukrán munkavállalók mellett jelentősen megkönnyítette további 9 ország állampolgárainak magyarországi munkavállalását. A könnyített munkaerő-kölcsönzés lehetővé vált a vietnámi, mongol, fülöp-szigeteki, montenegrói, fehér-oroszországi, indonéz, kazah, észak-macedón és bosznia-hercegovinai munkavállalók részére is, ugyancsak könnyített eljárással.

„Korábban csak az ukránok és szerbek vállalhattak munkát Magyarországon bizonyos hiányszakmákban biometrikus útlevéllel, szezonális jelleggel. A biometrikus napok álltak rendelkezésre, hogy ez alatt beszerezzük a tartózkodási engedélyüket munkavállalás céljából. Az új intézkedés értelmében D Vízummal és tartózkodási engedéllyel beutazhatnak munkavállalás céljából Magyarországra ezen 9 ország állampolgárai és őket a minősített munkaerő-kölcsönzők foglalkoztathatják partnereik részére”

– magyarázta a nemrég hozott könnyítést Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kftügyvezetője.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett T/27-es törvényjavaslat szövegében az olvasható, hogy a minősített foglalkoztatókat az ezen alcím hatálybalépését követő 15. napig a minősített kölcsönbeadók nyilvántartásába át kell vezetni. A törvénytervezet szövegében pedig az is benne van, hogy minősített kölcsönbeadónál történő foglalkoztatás esetére is megállapíthat az ezért felelős miniszter munkavállalási engedély alóli mentességet.

Úgy tűnik, hogy az új törvényjavaslat alapján a korábbi minősített foglalkoztatók lehetnek a minősített kölcsönbeadók is. Ehhez regisztrálniuk kell majd magukat egy rendszerben, és két hét alatt kerülhetnek bele az új állami nyilvántartásba. Ehhez a következő alapfeltételeknek kell megfelelniük:

 • Kölcsönbe-adóként nyilvántartásba vett, EGT területén székhellyel rendelkező kft.
 • Megfelelő számú és végzettségű szakmai képesítéssel rendelkező munkavállalója foglalkozzon a 3. országbeli állampolgárok foglalkoztatási ügyeivel minden olyan telephelyén, ahol ilyen munkavállalókat foglalkoztatnak.
 • Komoly vagyoni biztosíték, ez 50 millió Ft letétbe helyezését jelenti.
 • Az átlagos statisztikai létszám a kérelem benyújtását megelőző évben legalább 500 fő kell, hogy legyen.
 • Megbízható üzleti háttérrel és infrastruktúrával kell, hogy rendelkezzen.
 • Köztartozás mentesség.
 • Tudja a cég biztosítani a megfelelő adatszolgáltatást határidőre és pontosan.
 • A cég nem jelenthet nemzetbiztonsági kockázatot sem, vagyis át kell essen az Alkotmányvédelmi Hivatal átvilágításán.

G. Nagy Balázs, a Trenkwalder Kft. ügyvezetőjeszerint előnyös lenne, ha az új, minősített kölcsönbeadói rendszer nemcsak egy plusz nyilvántartást jelentene, hanem párosulna az ezzel járó adminisztrációs kötelezettség könnyítésével.

„Ha a bevallások rendszerében direkt kapcsolatot építhetnénk ki az adóhatósággal vagy a társadalombiztosítással, akkor az a hatóságok és a mi munkánkat is megkönnyítené”

– mondta el meglátásait G. Nagy Balázs. Megemlítette azt is, hogy a magyar hatóságok szabályenyhítése mellett jó lenne, ha a 9 küldő országnál is gyorsulna az adminisztráció.

„Most azon múlik a papírok és megfelelő engedélyek intézése, hogy a magyar vállalkozás milyen külföldi partnert tud találni. Például, a fülöp-szigeteki dolgozók nagyon ígéretesek, mert keresztény országból jönnének, jó a képzettségük, hozzáállásuk. Viszont az ország legközelebbi konzulátusa Milánóban van. Ez nem könnyíti meg az ügyintézést”

– adott egy másik aspektust a megoldandó kérdések szempontjából G. Nagy Balázs.

Mihályi Magdolna az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján azt mondta, hogy a behozatal vonatkozásában jól felépített folyamattal rendelkeznek, a beutazáshoz és a munkavállaláshoz szükséges engedélyeket kiadó hivatalok tekintetében viszont szükséges, hogy legyen megfelelő kapacitás az ügyintézéshez. Fontos, hogy az igényelt mennyiségű munkavállaló minél hamarabb beutazhasson. További nehézséget okozhat a fogadó cégek számára, hogy a toborzásnál és beutaztatásnál felmerülő költségeket előre kell megfinanszírozni – értékelt Mihályi Magdolna.

Szerinte a munkavállalók megtartása jelentheti majd a legnagyobb kihívást, mert a cégeknek fel kell készülniük például az ázsiai munkavállalók fogadására. A munkaerőkölcsönző cég vezetője szerint különösen fontos, hogy odafigyeljenek a külföldi munkaerőt fogadó cég részéről a beilleszkedésnél, és megfelelő érzékenységgel kell kezelni a szociális és kulturális különbségeket. A nyelvi nehézségek áthidalására is komoly figyelmet kell szentelni, elsősorban az angol nyelvtudás fejlesztésére.

G. Nagy Balázs is arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldi munkaerő megérkezése még korántsem jelenti azt, hogy a behozott dolgozó a magyar cégnél is fog maradni.

„Az egyik nagy feladatunk az, hogy kiszűrjük a külföldi közvetítő partnereinkkel együtt az ügyeskedőket, és csak azokat hozzuk be Magyarországra, akik valóban itt akarnak dolgozni. A behozott dolgozóknál az első 1-2 hónapban így is van lemorzsolódás, de aki ezután is marad, az jellemzően ledolgozza a két évet a magyar cégnél”

– mondta el a tapasztalatai G. Nagy Balázs.

Megjegyezte, a kevesebb betanítást igénylő munkákra 2-3 hónapos időtávon belül lehet munkaerőt szerezni azokból az országokból, amelyeknél könnyített az adminisztrációs előírásokon a kormány. A több hónapos időtávot azért szokták nyomatékosan hangsúlyozni a külföldi munkaerőt igénylő magyar cégvezetők felé, mert az engedélyek és a papírok beszerzésén túl olyan köznapi, de rendkívül fontos dolgokat is el kell intézni, minthogy a behozott munkaerőt ki várja a repülőterén, hol fog aludni, van-e bankszámlája, szüksége van-e tolmácsra. Annyira változatos egyébként a magyar cégek munkaerőigénye, hogy az elmúlt időszakban Nepálból, Indiából, Hongkongból, Japánból és Dél-Koreából is hoztak be embereket.

A külföldi munkavállalók egyharmadát szívta fel a járvány óta egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdő feldolgozóipar, majdnem egyötödét a kereskedelem-gépjárműjavítás, de a kereskedelem, vendéglátás, élelmiszeripar, mezőgazdaság és az építőipar is súlyos gondokkal küzd az emberhiány miatt. A nagyobb képzettséget igénylő munkák közül szükség lenne persze orvosokra, informatikusokra és buszvezetőkre is.

Forrás: portfolio.hu

The post Egyszerűsödhet a külföldi munkaerő behozatala Magyarországra appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A stresszkezelés kulcsfontosságú a munkaerő-megtartás érdekében https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/26/stresszkezeles-vallalat-fontossag/ Thu, 26 May 2022 05:27:47 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20466 A szorongást és a kiégést nagyon gyakran említik a munkavállalók elvándorlásának okaként. A jelenség 2021-ben a koronavírus miatt felerősödött és hullámként söpört végig a világon, a „Nagy Felmondás” néven is emlegették. A vállalati gyakorlatok folyamatos felülvizsgálata rendkívül fontos a stresszkezelés szempontjából. Fontos felismerni, hogy nem csak a vállalati légkör, de az alkalmazott technológiák és eljárások […]

The post A stresszkezelés kulcsfontosságú a munkaerő-megtartás érdekében appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A szorongást és a kiégést nagyon gyakran említik a munkavállalók elvándorlásának okaként.

A jelenség 2021-ben a koronavírus miatt felerősödött és hullámként söpört végig a világon, a „Nagy Felmondás” néven is emlegették. A vállalati gyakorlatok folyamatos felülvizsgálata rendkívül fontos a stresszkezelés szempontjából. Fontos felismerni, hogy nem csak a vállalati légkör, de az alkalmazott technológiák és eljárások is hatással vannak az alkalmazottak mentális egészségére.

Az alkalmazottak által átélt stressz mértéke nem csak az egyéni jólétre van hatással, hanem más módon is érinti a vállalatot: ha valaki nem érzi jól magát, akkor kisebb eséllyel tartja be a határidőket, nehezebben szerez bevételt a vállalatnak és romlik az ügyfélkezelés minősége is.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint például 10-ből 6 alkalmazott (61%) úgy érzi, hogy a munkáját megnehezíti, hogy a feladatok elvégzéséhez fontos, dokumentumokban tárolt adatokhoz nehezen fér hozzá. 31% szerint ez hibákhoz vezet, további 20% pedig elismeri, hogy a rosszabb ügyfélélmény is velejárója a jelenségnek. Ez a jelenség tehát valószínűleg komoly stresszfaktorként van jelen világszerte rengeteg vállalatban, miközben orvosolható lenne a megfelelő digitalizációs technológiák bevezetésével.

A visszajelzés a legfontosabb

Scott Opitz, az ABBYY innovációért és termékekért felelős igazgatója szerint a változás legfontosabb katalizátora a munkavállalók visszajelzése. A szakember szerint a szervezeteknek érdemes olyan partnercégek szolgáltatásait igénybe venni, akik folyamatosan mérik és vizsgálják a dolgozók elégedettségét és ötleteit. Az ABBYY-nél ez vezetett például az Önkéntes Fizetett Szabadnap programhoz, ami plusz szabadnapokat biztosít a dolgozóknak, ha önkénteskedni szeretnének helyi jótékonysági szervezeteknél. A programban már több száz dolgozó vett részt és hozzájárult az elégedettség további növekedéséhez. A vállalat ezen felül digitális kávészüneteket és más, munkán kívüli aktivitásokat szervez dolgozóinak, melyek bizonyítottan segítenek csökkenteni a stressz-szintet és javítják a dolgozók közötti összhangot: a magyarországi szoftverfejlesztőkből álló csapat például rendszeresen filmklubot és videójáték-esteket szervez azért, hogy hatékonyabbá tegyék a mindennapi munkát.

A technológia segítségével növelhető a munkaerő-megtartási arány

A digitális átalakulás, amelyet a világjárvány kitörése felgyorsított, kétségtelenül sok munka könnyebbé válásához vezetett, mivel a robotok vagy szoftverek sok hétköznapi és ismétlődő feladatot vettek át világszerte. Azonban még mindig nem túl fényes a helyzet:

Egy kutatás kimutatta, hogy a menedzserek sokkal kevésbé elégedettek vállalatuk digitális kompetenciáival, mint a cégvezetők – mindössze 58%-uk nyilatkozott úgy, hogy cége jól felkészült, szemben a C-suite 82%-ával. Ennek oka talán az lehet, hogy a menedzserek kevesebb mint negyedével szemben a vezetők sokkal nagyobb hányada (37%) használ olyan kifinomult eszközöket, mint a mesterséges intelligencia és a low-code/no-code platformok.

Ha ez a hatalmas különbség a vezetők és a C-suite között is érezhető, akkor el sem tudjuk képzelni, milyen hatással lehet az alacsonyabb beosztású alkalmazottakra. Megfelelő intelligens automatizációs megoldásokkal látványosan növelhető lenne a cégek digitális felkészültsége és a dolgózók jóléte”

– fogalmaz Máhr Tamás, az ABBYY magyarországi vezetője.

A szakértő állítását megerősíti a munkavállalók véleménye is: a kutatás során arra is fény derült, hogy az alkalmazottak 52%-a szerint az MI-alapú, az adatokat emberhez hasonlóan értelmező szoftverek használata megkönnyítené az életét, 41% szerint pedig az ilyen megoldások használatával több idő jutna a kreatív feladatokra, ezáltal motiváltabbak lennének a munkavállalók.

A munkaerő boldogságának biztosítása érdekében a vezetőknek megfelelően kell értékelniük a dolgozók pillanatnyi jólétét és visszajelzéseit. Alapvető fontosságú, hogy a vezetők nyitott kommunikációs vonalakat tartsanak fenn, átláthatóbbá tegyék az üzleti terveket és beszéljenek az előttük álló kihívásokról és arról, hogyan kívánnak piacvezető szerepet elérni. Ezáltal a munkatársak úgy érezhetik, hogy részesei a fejlődésnek. Mindazonáltal a megfelelő technológia használata messze a legfontosabb tényező, amellyel elérhető, hogy az alkalmazottak kevésbé legyenek stresszesek és könnyebben végezhessék munkájukat, hiszen ezzel növelhető a hatékonyság és csökkenthető a túlterheltség.

The post A stresszkezelés kulcsfontosságú a munkaerő-megtartás érdekében appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Hétvégétől újra látogatható a Közlekedési Múzeum https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/25/kozlekedesi-muzeum-latogathato/ Wed, 25 May 2022 05:45:39 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20457 2022. május 28-tól újra látogatható a Közlekedési Múzeum népszerű időszaki kiállítása a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik”, amely a Múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el. A kiállítás különleges helyszínére több mint egy évtizede nem léphetett be senki, azonban hétvégétől már bárkinek lehetősége nyílik rá – hangzott el a Magyar Logisztikai […]

The post Hétvégétől újra látogatható a Közlekedési Múzeum appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
2022. május 28-tól újra látogatható a Közlekedési Múzeum népszerű időszaki kiállítása a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik”, amely a Múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el.

A kiállítás különleges helyszínére több mint egy évtizede nem léphetett be senki, azonban hétvégétől már bárkinek lehetősége nyílik rá – hangzott el a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) legutóbbi rendezvényén. Az esemény, melynek fókuszában a városi közösségi közlekedés és az elektromos buszok álltak, a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából került megrendezésre.

A közelmúltban ünnepeltük a Közlekedési Kultúra Napját

A biztonságtudatosan, környezettudatosan, udvariasan közlekedő emberek ünnepnapjára Magyarországon 2015-től, minden évben május 11-én kerül sor. A különleges alkalom célja, hogy minden egyes nap a kulturált és biztonságos közlekedés napja legyen Magyarországon, valamint a nagyvilágban is. Ilyenkor a különböző eseményekkel a közlekedő lakosság és a kulturált közlekedés ügye iránt elkötelezett szervezetek a közlekedés sokszínűségére, technikai vívmányaira, a biztonságtudatos és toleráns, egymásra odafigyelő közlekedési magatartás fontosságára hívják fel a figyelmet. Idén a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) a hamarosan újra nyitó Közlekedési Múzeumban szervezett eseményt a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából.

„A közlekedési alágazat fontos eleme a logisztika iparnak, ezért szerepe kiemelten fontos a számunkra”

– mondta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

Könnyen megközelíthető, autentikus helyszínen nyitja újra május 28-án a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítását

A Népliget tőszomszédságában, a Kőbányai úton található Északi Járműjavító ad majd otthont a Múzeum népszerű, újra nyíló kiállításának, melynek címe: Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik. A helyszín könnyen megközelíthető, hiszen a Könyves Kálmán körútról, az 1-es villamos irányából is könnyen elérhető. A 2009-ben bezárt, azóta üresen álló épület a hazai vasúti jármű- és mozdonygyártás, majd később mozdonyjavítás egykori fellegváraként remek helyszíne lesz a kiállításnak.

„A május 28-án nyitó kiállítás egyben autentikus helyszín is a közlekedés iránt érdeklődők számára. A mostani eseménynek köszönhetően ráadásul már a nyitás előtt is lehetősége nyílt egy kisebb betekintést nyerni az Északi Járműjavító hangulatába a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) programja iránt érdeklődőknek”

– hangsúlyozta Dr. Doór Zoltán.

Múlt és jövő: Városi közösségi közlekedés újra tervezve!

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti, mely egyre súlyosabb problémákat eredményez. A mobilitás az egyes ember mindennapi életében központi jelentőséggel bír, a legtöbben kisebb-nagyobb távolságokat megtéve ingáznak a munkahely, az iskola, közösségi intézmények és a lakóhely között saját járművekkel, vagy a tömegközlekedési eszközöket igénybe véve. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) a Közlekedési Múzeum időszaki kiállításának helyszínén tartott eseményén több ízben megvizsgálásra került a közösségi közlekedés témaköre, valamint az elektromos buszok nyújtotta lehetőségek is.

„Az alacsony környezetvédelmi besorolású, magas károsanyag kibocsátású dízel autóbuszok cseréje, a városi autóbusz állomány megújítása mára Magyarországon is elkerülhetetlenné vált. A közösségi közlekedésbe belépő elektromos autóbuszok napi rendszeres töltését lehetővé tevő hálózati infrastruktúra fejlesztése elkerülhetetlen

– mondta Dr. Doór Zoltán, aki a rendezvényen köszöntőbeszédet tartott. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke beszédében továbbá azt is kiemelte: a fenntartható közlekedésben fontos szerepe lehet az elektromos buszoknak, ezért a jövőben erre a korábbiaknál is nagyobb figyelmet érdemes fordítani.

E-buszokkal a fenntarthatóbb közlekedésért

A programot Dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) főigazgató-helyettese folytatta, akinek előadásából a résztvevők megismerhették az elektromos autóbuszközlekedés múltját és jelenét. Ezt követően Dr. Takács Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) főosztályvezetője mesélt az aktuális, 2021-2027-es időszakban igénybe vehető európai uniós forrásokról. Hallhattuk Huszár Richárd, a HUMDA Zrt. zöld mobilitás igazgatójának Zöld Busz Programról szóló előadását, valamint Ruzsa Csaba, Pécs megyei jogú város alpolgármesterének eddigi üzemeltetési tapasztalatait az e-buszokról. Ráadásul az előadók között jelen volt Szedlmajer László, a BKV Zrt. vezérigazgató-helyettes is, aki beszédében az elektromos buszok szerepéről nyilatkozott, a budapesti közösségi közlekedésben.

Újra fénykorát élheti a világhírű Ikarus

A sűrű programban helyt kapott Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatójának előadása is. Beszédében az elektromos buszgyártás kihívásairól és az iparág trendjeiről ejtett szót. Ráadásul az Ikarus nemcsak személyes jelenlétével, hanem egy teljesen elektromos Ikarus 120e típusú autóbusszal is képviseltette magát. Mint az a rendezvényen is kiderült, az 1895-ben alapított világhírű márka – a korábbi gyártási tapasztalataira alapozva – 2016-tól teljes megújulásnak lett részese.

„A székesfehérvári vállalat célja a megújulással az volt, hogy egy nemzetközi mércével mérhető, modern járműcsaládot hozzon létre. Mint az a legújabb, teljesen elektromos buszukon is látszik, az ikonikus Ikarus márka ismét az európai élvonalba tartozó fejlesztési és gyártási képességgel rendelkezik”

– tette hozzá a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

The post Hétvégétől újra látogatható a Közlekedési Múzeum appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
ARBURG Hungária – Majális 2022 https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/25/arburg-hungaria-majalis/ Wed, 25 May 2022 05:39:11 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20454 Néhány év pandémia miatti kihagyás után, idén ismét vendégül látta partnereit budapesti székhelyén az Arburg Hungária Kft. A két napos rendezvényen a cég szakértői számos újdonságot mutattak be a műanyagipar területéről. Csizmadi László ügyvezető köszöntőjét követően a szakmai előadásokon az érdeklődők megismerhették többek között a GESTICA intelligens vezérléstechnikai megoldásait, az Arburg Medical orvostechnikai lehetőségeit, valamint […]

The post ARBURG Hungária – Majális 2022 appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Néhány év pandémia miatti kihagyás után, idén ismét vendégül látta partnereit budapesti székhelyén az Arburg Hungária Kft.

A két napos rendezvényen a cég szakértői számos újdonságot mutattak be a műanyagipar területéről.

Csizmadi László ügyvezető köszöntőjét követően a szakmai előadásokon az érdeklődők megismerhették többek között a GESTICA intelligens vezérléstechnikai megoldásait, az Arburg Medical orvostechnikai lehetőségeit, valamint a fröccsöntésben nagyobb teljesítménysűrűséget és hosszabb élettartamot kínáló új bolygóműves meghajtót. Mindkét napon az előadások után workshop zárta az eseményt.

Több tengelyes robotok GESTICA vezérléssel

A vezérlésekről szóló előadásból kiderült, hogy az univerzális SELOGICA és GESTICA vezérléssel többtengelyű Kuka robotokat is éppen olyan kényelmesen programozhatnak a felhasználók, mint az Arburg ALLROUNDER fröccsöntőgépeket és a MULTILIFT robotrendszereket. A megszokott kezelői környezetben dolgozhat a felhasználó, és nem szükséges speciális programozási ismeretekkel rendelkeznie az összetett folyamatokhoz. A robotfolyamatokat könnyedén, gyorsan és kényelmesen lehet létrehozni a grafikus szimbólumok használatával, beleértve az olyan funkciókat, mint az alaphelyzetbe állás vagy a tesztdarabok, valamint a jó és a selejtes darabok szétválogatása.

A GESTICA vezérlés jellemzői:

 • Önálló programozás már egy hét ARBURG-tanfolyam után
 • A kezelő a robotfolyamatokat bármikor önállóan meg tudja változtatni
 • Jóval kisebb szerelési igény az akár 70%-kal rövidebb beállítási idővel
 • Egyszerű és gyors indulási program központi gépvezérléssel
 • Optimalizált ciklusidő szinkronmozgásokkal.

Arburg Medical

Az olyan ágazatok, mint az orvosi technológia, különleges megbízhatóságot igényelnek. Rugalmas tisztatér-koncepcióink megfelelnek a pontosság és a tisztaság szempontjából kihívást jelentő követelményeknek. -derült ki az orvostechnikai előadásból. Speciálisan felszerelt ALLROUNDER fröccsöntő gépekkel biztosítjuk a felhasználók sikerét. Az implantátumoktól és a fogászati fúróktól a fecskendőkig: megtaláljuk a megfelelő fröccsöntési megoldást bármilyen orvosi alkalmazáshoz. Az ALLROUNDER rozsdamentes acél változatai ideálisak részecske- és csíramentes körülmények között történő működésre.

Bolygóműves meghajtó

Az elektromos és hibrid ALLROUNDER berendezések egyedi bolygóműves meghajtóinkkal vannak felszerelve -kezdődött az Arburg majális utolsó előadása. Ezek a nagy teljesítménysűrűség és üzembiztonság, valamint a hosszú élettartam mellett számos egyéb előnyt is kínálnak. Emellett öt év garanciát adunk az ARBURG által kifejlesztett és gyártott bolygóműves meghajtókra. A bolygóműves meghajtók biztosítják, hogy a motor forgómozgása a fröccsöntő gépben lineáris mozgássá alakuljon át. Megnövelik a fröccsöntő gép élettartamát, és biztosítják, hogy kevesebb legyen a meghibásodás.  A bolygóműves meghajtók teljesítménysűrűsége akár 100%-kal nagyobb, mint az olcsó golyósorsós meghajtóké. Az ARBURG bolygóműves meghajtók különlegessége az optimalizált olajkenés és az aktív folyadékhűtés. Az aktív folyadékhűtés állandó üzemi feltételeket biztosít, így kevesebb a meghibásodás. A zsírzáshoz képest az olajkenés csökkenti a karbantartási erőfeszítéseket és a golyós orsók kopását – a gép élettartama ezzel megnő. A bolygóműves meghajtók teljes terhelés mellett is megbízhatóan működnek.

 

The post ARBURG Hungária – Majális 2022 appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Digitalizált döntéstámogatás a mezőgazdaságban https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/25/mezogazdasag-dontestamogatas-digitalis/ Wed, 25 May 2022 05:19:45 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20451 Digitalizált döntéstámogatási megoldással járul hozzá a KITE Zrt. a mezőgazdaság fejlesztéséhez. A világban megtalálható innovatív mezőgazdasági technológiai megoldásokat felkutató KITE Zrt. 3 éve elindított világszínvonalú PGR rendszere lehetővé teszi, hogy a szántóföldekről és az egyéb szenzorokból beérkező mérési adatokat megtisztítsák, rendszerezzék, feldolgozzák majd partnereiknek a döntéstámogatási folyamataikhoz olyan formában jutassák el, amely segíti őket a […]

The post Digitalizált döntéstámogatás a mezőgazdaságban appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Digitalizált döntéstámogatási megoldással járul hozzá a KITE Zrt. a mezőgazdaság fejlesztéséhez.

A világban megtalálható innovatív mezőgazdasági technológiai megoldásokat felkutató KITE Zrt. 3 éve elindított világszínvonalú PGR rendszere lehetővé teszi, hogy a szántóföldekről és az egyéb szenzorokból beérkező mérési adatokat megtisztítsák, rendszerezzék, feldolgozzák majd partnereiknek a döntéstámogatási folyamataikhoz olyan formában jutassák el, amely segíti őket a fenntartható és nyereséges szántóföldi növénytermesztés elérésére irányuló erőfeszítéseikben.

A Liferay Hungary különböző iparágak meghatározó szereplőit szólaltatja meg a Digital Talks videó-beszélgetés sorozatában, ahol különböző digitalizációs iparági trendeket, kihívásokat, újdonságokat és megoldásokat mutat be. “Az átfogó sorozatunk elkészítésének célja, hogy különböző best-practice-eket osszunk meg és a tudásmegosztással értéket teremtsünk a COVID-19 okozta sebzett piaci környezetben” – magyarázza Balogh Zsolt, a Liferay közép- és kelet-európai régiójának vezetője.

A Digital Talks legújabb adásában a mezőgazdasági terület pandémia alatti és az ezt követő időszak digitalizációs kihívásait ismerhetjük meg. Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatójával beszélget Balogh Zsolt.

A precíziós gazdálkodás támogatója

Az 1973-ban alakult KITE Zrt. feladata, hogy a világban fellelhető új mezőgazdasági technológiákat, új megoldásokat felkutassa és applikálja a magyar körülményekre, továbbá átadja a mezőgazdasági szegmensben tevékenykedő szereplők számára felhasználásra. Emellett innovatív precíziós gazdálkodási (az innovatív technológiák segítségével, helyspecifikus információk alapján végzett és optimalizált technológiát nevezzük precíziós gazdálkodásnak) rendszerhez kapcsolódó megoldásokkal segítse partnereit a jövedelem-hatékony és fenntartható szántóföldi növénytermesztés elérésére irányuló erőfeszítéseikben. A KITE Zrt.-n keresztül minden beszerezhető, ami a biztonságos és jövedelmező mezőgazdasághoz szükséges, többek között a pénzügyi tevékenységhez és beruházáshoz igényelhető támogatás, finanszírozási és biztosítási szaktanácsadás, illetve, a szükségszerű eszközök (például: műtrágya, digitális szolgáltatások, gépek, berendezések és szervizháttér). A szakembergárdában pedig egyedülállóan ötvöződik a mezőgazdasági gépészet, a digitalizáció és az agrotechnológiai tudás. Az elmúlt 2 évben, a pandémia hatásai ellenére sem kellett rövidített munkaidőt bevezetniük és a munkavállalói állományt 1500 főről sikerült 1700 főre növelniük.

Elkerülhetetlen a digitalizáció

A világban új ipari-technológiai, és főként digitális forradalom zajlik, amelynek egyik jelentős terepe az agrárium. Ha visszatekintünk a mezőgazdasági ipari forradalom fontosabb mérföldköveire, akkor láthatjuk, hogy a mezőgazdaság hamar ráállt a digitalizáció útjára.

Bár a mezőgazdaság 1.0 verzió még elsősorban humánerővel működött, a 2.0 verzió, amelyet ún. “green revolution”-nak hívtak, már meghozta a gépesítést, és a különböző tápanyag-kombinációk újabb szintre emelték a termelékenységet. A 3.0 verzió esetében megjelentek a műhold alapú GPS navigációk, amelyekkel a manapság használt korszerű gazdasági gépeket is felszerelik, így emberi beavatkozás nélkül, 1 inch-es megismételt pályán tudnak közlekedni. A mezőgazdaság 4.0 verzió esetében már a térinformatikai információk alapján olyan kijuttatási technológiákat alkalmaznak, amelyek precíziós módon adagolnak oda, ahova tervezték és annyit, amennyi szükséges.

“Ebben az esetben már az RTK (valós idejű kinematikai) technológiát és a GPS (műholdas navigáció) megoldásokat alkalmazzák”

– magyarázza Balogh Viktor Ferenc.

Jelenleg is működnek ilyen rendszerek, például a KITE Zrt. PGR applikációi, melyek képesek a Precíziós Gazdálkodási Rendszerben az adatokat gyűjteni és azokat előkészíteni

– teszi hozzá.

A mezőgazdaság 5.0 verzió pedig a legfejlettebb állomása a mezőgazdasági forradalomnak, hiszen ebben az esetben már robotizált mezőgazdaságról beszélhetünk, amikor is például a telephelyről elindítunk egy gépkapcsolatot, amely önmagától elmegy a célhelyre, elvégzi a feladatát majd visszamegy a kezdőponthoz.”

– magyarázza Balogh Viktor Ferenc. Emellett az új gépek, traktorok, kombájnok már fel vannak készítve arra, hogy rögzítsék, feldolgozzák és továbbítsák a Big Data által gyűjtött adattömeget is. Rengeteg mérési eredmény érkezik ugyanis a szántóföldről és a meteorológiai állomásokról, amelyeket rendszerezni és tisztítani szükséges, hogy majd olyan adatállomány álljon elő, amit a döntés-előkészítő algoritmusba elhelyeznek.

Miután erre a szegmensre mindig is a gyorsan változó körülmények voltak jellemzők, s mindig a környezeti változásokra, hatásokra kellett reagálni, a mezőgazdaság esetében a jövőbemutatás a tervezhetőséget jelenti ezentúl. A digitalizáció által sokkal tervezhetőbbé és precízebbé tud válni ez az iparág, s segítségével a megfelelő időben, a megfelelő módon és a megfelelő mértékben tudunk majd reagálni. Az innovatív PGR rendszer, amit kiépítettünk, rendelkezésére áll minden felhasználónak. Hiszek abban, hogy olyan új megoldásokkal és lehetőségekkel tudjuk megismertetni a mezőgazdaság szereplőit, melyek számukra nyereséget hozhatnak

– teszi hozzá Balogh Viktor Ferenc.

The post Digitalizált döntéstámogatás a mezőgazdaságban appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Kihirdették az idei „Megbízható Munkaadó” nyerteseit https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/24/megbizhato-munkaado-nyertesei-duihk/ Tue, 24 May 2022 15:39:49 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20446 A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésének keretében 22 tagvállalata vehette át a „ Megbízható Munkaadó 2022/23 “elismerő címet. A díjjal olyan vállalatokat jutalmaznak, amelyek példaértékű és megbízható módon gondoskodnak munkatársaik munka- es életkörülményeiről. A kitüntető okleveleket Sávos András a DUIHK elnöke és Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter adták át.  A 2017-ben […]

The post Kihirdették az idei „Megbízható Munkaadó” nyerteseit appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésének keretében 22 tagvállalata vehette át a „ Megbízható Munkaadó 2022/23 “elismerő címet. A díjjal olyan vállalatokat jutalmaznak, amelyek példaértékű és megbízható módon gondoskodnak munkatársaik munka- es életkörülményeiről. A kitüntető okleveleket Sávos András a DUIHK elnöke és Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter adták át. 

A 2017-ben életre hívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a cégek figyelmét a jó munkahelyi feltételek fontosságára, munkavállaló-barát környezet megteremtésére ösztönözze a vállalatokat, és egyben erősítse a kitüntetett cégek munkaerőpiaci pozícióját jelenlegi és leendő munkavállalók számára.

Sávos András, a DUIHK elnöke elismerően nyilatkozott az idei pályázatokról:

„Az elmúlt évek jelentős munkaerő-piaci kihívások elé állították a cégeket: a fluktuáció, a munkaerő megtartása, a munkaerő képzése a technológiai változások korában, a pandémiát követően a mentális egyensúly megtartása. Az erre adott építő jellegű, gyakorlati válaszok mind megjelentek a pályázatokban” – mondta.

Vörös Ágnes, a BASF HR vezetője, a zsűri elnöke a díjátadás keretében kiemelte:

„Örömmel vettük, hogy a cégeknél a munkavállalói részvétel, valamint a munkatársak jól-létével és fejlődésével kapcsolatos törekvések jelentős szerepet játszanak. Sok helyen találkoztunk olyan fenntartható megoldásokkal is, mint például az employee assistance szolgáltatás, amely a munkavállalók számára nyújtott pszichológiai, jogi és pénzügyi tanácsadás, a nehéz élethelyzetekben nyújtott munkáltatói pénzügyi támogatás, illetve a különböző társadalmi felelősségvállalás programok. Gratulálunk a nyerteseknek!”

Az idei díjazottakat a DUIHK éves taggyűlésén jelentették be. A kitüntető cím odaítélése pályázati úton történik, melynek során a résztvevő cégeknek egy részletes kritériumrendszer alapján kell ismertetniük gyakorlati megoldásait, vállalati irányelveit, úgy, mint javadalmazás, szociális-jóléti juttatások, egészség és munkakörülmények, képzés és továbbképzés, fejlődési és karrierlehetőségek. A szakmai zsűri értékelése alapján idén 22 vállalat bemutatott anyagát bírálták el pozitívan, ezzel a következő két évben ők viselhetik a megtisztelő „ Megbízható Munkaadó ” címet. Nem véletlen, hogy a díj mindig csupán két évre szól, hiszen a cél az, hogy a vállalatok a fenntartható fejlődésre és a folyamatos törődésre legyenek ösztönözve a munkavállalók érdekében.

Az idei pályázaton a következő vállalatok nyerték el a DUIHK „ Megbízható Munkaadó 2022/23 ” minősítést (ábécé-sorrendben):

 • ABT Hungária Tanácsadó Kft.
 • Allianz Hungária Zrt.
 • Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Continental Csoport Magyarország
 • Deichmann Cipőkereskedelmi Kft.
 • Duna Szálloda Zrt. (Budapest Marriott Hotel)
 • Emberfejlesztés Kft.
 • InterGest Kft.
 • KIRCHHOFF Hungária Kft.
 • Körber Hungária Gépgyártó Kft.
 • Leidecker and Partner Kft.
 • Leitner+LeitnerTax Kft.
 • LKH Leoni Kft.
 • Lufthansa Systems Hungária Kft.
 • Merkbau Zrt.
 • METRO Kereskedelmi Kft.
 • Neticle Zrt.
 • Penny Market Kft.
 • Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft.
 • Roto Elzett Certa Kft.
 • SAP Hungary Kft.
 • Siemens Energy Kft.

A szakmai zsűri tagjai (ábécé-sorrendben):

 • BAGÓ Annamária, HR-igazgató OBO Bettermann Hungary Kft.
 • Borosné Huber Mária, ügyvezető, Német-Magyar Tudásközpont Kft. Budapest
 • Karácsony Zoltán, szakújságíró, Budapest
 • Dr. habil. Simon Judit, Budapesti Corvinus Egyetem, a Marketing és Média Intézet vezetője, Budapest
 • Dr. Vörös Ágnes, HR-igazgató, BASF, a zsűri szóvivője

www.ahkungarn.hu

The post Kihirdették az idei „Megbízható Munkaadó” nyerteseit appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Újabb Mars-járóját veszti el a NASA a por miatt https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/24/mars-jaro-nasa-por/ Tue, 24 May 2022 05:37:20 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20442 Már a nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát az Insight Mars-szonda, mert napelemei a porosodás miatt egyre kevesebb áramot termelnek – jelentette be kedden az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A missziót formálisan az év végén szüntetik meg, addig még készíthet néhány fényképet és kommunikálhat a Földdel a Mars felszínén lévő űrszonda, a szeizmométer azonban várhatóan […]

The post Újabb Mars-járóját veszti el a NASA a por miatt appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Már a nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát az Insight Mars-szonda, mert napelemei a porosodás miatt egyre kevesebb áramot termelnek – jelentette be kedden az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A missziót formálisan az év végén szüntetik meg, addig még készíthet néhány fényképet és kommunikálhat a Földdel a Mars felszínén lévő űrszonda, a szeizmométer azonban várhatóan csak júliusig képes regisztrálni a Mars-rengéseket.

Az Insight 2018 novemberében érkezett a Marsra a szeizmikus hullámok tanulmányozására, hogy többet tudjanak meg a kutatók a vörös bolygó belsejéről, ami segíti őket annak a jobb megértésében, miként formálódnak a bolygók.

Eddigi működése során a szonda több mint 1300 Mars-rengést észlelt, köztük a legerősebbet, egy 5-ös magnitúdójút két hete, és meghatározta a bolygó rengésre hajlamos térségeit.

Bíztak benne, hogy egy porördög letisztítja a napelemeket

Az Insight a második Mars-járó, amelyet a por miatt veszít el a NASA: az Opportunity szondát egy globális porvihar tette működésképtelenné 2018-ban. Az Insighton fokozatosan rakódik le a por, a porosodás különösen az elmúlt egy évben gyorsult fel. Az eszköz jelenleg tizedannyi energiát nyer a napsugarakból, mint amennyit küldetése elején.

A NASA két másik működő Mars-járója, a Curiosity és a Perseverance továbbra is kifogástalanul működik, hála a nukleáris meghajtásnak. Az űrkutatási hivatal illetékes vezetője szerint a jövendőbeli Mars-missziók esetében kénytelenek lehetnek lemondani a napenergiáról, vagy legalábbis jobb napelemtisztító technikát kell kifejleszteni, esetleg a kevésbé porviharos évszakokra koncentrálni.

Az Insight-csapat is számított a por felhalmozódására, de abban reménykedtek, hogy egy erős széllökés vagy porördög segít letisztítani a napelemeket. Ez egyelőre nem történt meg, holott forgószelek ezrei közelítették meg a Mars-járót.

forrás: index.hu

The post Újabb Mars-járóját veszti el a NASA a por miatt appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Új megoldással növeli az e-autók hatótávját a Toyota https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/24/toyota-prius-megoldas-hatotav/ Tue, 24 May 2022 05:16:51 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20439 Az autógyártók folyamatosan növelik a tisztán elektromos és plug-in hibrid autóik hatótávolságát, amit azonban minden erőfeszítés ellenére máig komolyan befolyásol a téli hidegek melletti fűtés. A Toyota megoldása egy elektromos radiátorban rejlik, ami amellett, hogy csökkenti az energiafogyasztást, a vezető komfortérzetére is jó hatással van. A nyári légkondicionáló-használat is negatívan befolyásolja az elektromos autók hatótávolságát, […]

The post Új megoldással növeli az e-autók hatótávját a Toyota appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az autógyártók folyamatosan növelik a tisztán elektromos és plug-in hibrid autóik hatótávolságát, amit azonban minden erőfeszítés ellenére máig komolyan befolyásol a téli hidegek melletti fűtés.

A Toyota megoldása egy elektromos radiátorban rejlik, ami amellett, hogy csökkenti az energiafogyasztást, a vezető komfortérzetére is jó hatással van.

A nyári légkondicionáló-használat is negatívan befolyásolja az elektromos autók hatótávolságát, az igaz gondot azonban a téli időszaki fűtés jelenti, aminek hatására 30-40 százalékkal is csökkenhet az egy töltéssel megtehető távolság.

Mostanáig az e-autók fűtési teljesítményének javítása érdekében elsődlegesen az ülések és a kormány elektromos melegítésével, valamint hűtő-fűtő rendszerbe épített hőszivattyúkkal próbálkoztak a mérnökök. Utóbbiak teljesítményét azonban korlátozza, hogy a hűtőfolyadék áramlása lelassul alacsony hőmérséklet mellett.

Átdolgozott fűtőrendszer

A Toyota a problémát elektromos hősugárzó segítségével oldaná meg. Demonstrációs jelleggel a Prius Prime plug-in hibridbe építette be az új megoldást, amivel szerinte más módszereknél gyorsabban és hatékonyabban érhető el kellemes hőmérséklet. Az ülés- és kormánykerékfűtéssel is ellátott Prius Prime fogyasztását így 5,3 százalékkal sikerült csökkenteni, miközben a vezető komfortérzete már két perc elteltével sokat javult.

Az elektromos hősugárzó által generált infravörös sugarak az útjukba kerülő tárgyakat felmelegítik. A Prius-ban a vezetőre irányított sugarak a test frontális részeit érik, kiegészítve az ülésfűtést, ami a hátat és a comb hátoldalát melegíti. A kormányfűtés a kezek hőmérsékletét növeli, míg a szellőzőrendszerből kilépő, a motor hűtővízéből nyert meleg levegő a térdet és a láb alatta levő részét éri.

Egy konvencionális hűtő-fűtőrendszert úgy terveznek általában. hogy az egész utasteret melegítse, ami azonban elnyújtja a folyamatot. Az átalakított Prius-nál ellenben a rendszernek csak a lábak alsó felét és a térdeket kell melegítenie. Még így is időbe telik, míg a rendszer eléri a kívánt hőmérsékletet, azonban már az addig eltelő időben is, az elektromos fűtőberendezések képesek meleggel szolgálni.

Az elektromos fűtőtestet a Toyota a Prius kormánya alá helyezte. Ez a bekapcsoláskor azonnali meleget nyújt, hatékonyságát pedig fokozza, hogy a testnek csak egy viszonylag kis részére irányítja a hősugarakat.

Az első elektromos modell, ami megkapja a technológiát, a bZ4X lesz. Az akkumulátoros elektromos SUV-ba 2023-tól építik be a megoldást, aminek egy egysége az utasoldalon, a kesztyűtartó alatt is helyet kaphat.

Kellemes meleg, gyorsabban

A Toyota az átalakított Prius-t a Denso egy 150 wattos radiátorával látta el. A SAE International cikke szerint a megoldás tesztelése céljából egy 6,7 Celsius fokos tesztkamrába állították a járművet, majd a hűtő-fűtőrendszert 22 Celsius fok elérésére, majd automatikus tartására állították. Ezután egy tesztpilóta segítségével megmérték, a konvencionális úton történő, valamint az elektromos radiátorral kombinált fűtés teljesítményét.

Az utóbbi megoldás esetében a pilóta két perc elteltével kényelmesen érezte magát a karok, a fej és a lábfejek kivételével. Ellenben radiátor nélkül a vezető testének nagy része még hideg volt ennyi idő után – kivéve a hátat és a fejet.

Öt perc elteltével a radiátor mellett a pilóta csak a lábfejét érezte nem elég melegnek. A konvencionális megoldásnál tíz perc után még mindig csak nagyjából érezte magát komfortosan a teste egészén (a lábfejeit még ekkor is túl hidegnek érezte), holott a radiátorral ugyanennyi idő után a vezető kényelmes állapotba került.

Forrás: autopro.hu

The post Új megoldással növeli az e-autók hatótávját a Toyota appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Kompatibilis sokféle szerszámmal https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/24/illig-festo-kompatibilitas-szerszam/ Tue, 24 May 2022 05:03:18 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20431 Rugalmas hőformázó rendszer nagy sebességű rakatképzéssel. “A hőformázással kapcsolatos kihívást jelentő feladatok megoldásához az ILLIG a legjobb választás” – hangzik el gyakran a márkás termékek gyártóitól. Az ILLIG Maschinenbau úttörő és piacvezető a hőformázott műanyag csomagolásokhoz szükséges gépek és szerszámok gyártásában. Új hőformázó rendszerébe a Festo elektromos tengelyekkel ellátott rakatképző rendszerét is integrálták. A RedLine […]

The post Kompatibilis sokféle szerszámmal appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Rugalmas hőformázó rendszer nagy sebességű rakatképzéssel.

“A hőformázással kapcsolatos kihívást jelentő feladatok megoldásához az ILLIG a legjobb választás”

– hangzik el gyakran a márkás termékek gyártóitól. Az ILLIG Maschinenbau úttörő és piacvezető a hőformázott műanyag csomagolásokhoz szükséges gépek és szerszámok gyártásában. Új hőformázó rendszerébe a Festo elektromos tengelyekkel ellátott rakatképző rendszerét is integrálták. A RedLine RDF 85 mostantól lehetővé teszi a rendszeren kívüli szerszámrendszerek használatát, ezáltal új mércét állít a rugalmasság terén.

A RedLine termékcsalád új hőformázógépének rugalmassága lehetővé teszi más piaci szereplők szerszámrendszereinek beépítését.

“Az adaptív, változtatható szerszáminterfész óriási mértékben növeli a rugalmasságot, és teljesen új lehetőségeket nyit meg számunkra a költségérzékeny és rendkívül versenyt jelentő ázsiai piacokon”

– magyarázza Walter Clauss, az ILLIG gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.

Az ILLIG egyedi fejlesztésű, komplett hőformázó rendszereket szállít a teljes értéklánc mentén. Az igényeknek megfelelően a rendszerek olyan modulokat tartalmaznak, mint a betöltés, a hőmérsékletszabályozás, a dekorálás, a formázás, a lyukasztás, a vágás, az egymásra helyezés és a végső csomagolás.

“Általában a mi rendszereink a leggyorsabbak és legmegbízhatóbbak a piacon, akár 50 ciklus per perc sebességgel”

– teszi hozzá Walter Clauss. Az ILLIG márka másik minőségi jellemzője a műanyag csomagolás végső formájának élessége. Ha a hőformázott műanyag csomagolások falai teljesen egyenletesek, az ügyfelek vékonyabb falú műanyag fóliákat is használhatnak, és így költséget takaríthatnak meg.

ILLIG Technológiai Központ

Az ILLIG különösen büszke az ILLIG Technológiai Központra. Itt a vállalat a márkás termékek és csomagolások gyártóival dolgozik együtt az élelmiszeripari és nem élelmiszeripari területeken, hogy új csomagolóanyagokat és -formákat teszteljenek.

“A fenntarthatóság itt nem szájhősködés, ez mindennapos gyakorlat”

– magyarázza Jürgen Lochner, CSO/CTO. Az ügyfelek igényei valóban magasak: a csökkentett anyagfelhasználás és az újrahasznosított műanyag nagyobb mértékű alkalmazása a kutatás és fejlesztés kívánságlistájának élén áll.

Rakatképző rendszer: az ILLIG szerint a nagy teherbírású vezetékkel ellátott EGC-HD elektromos tengely, valamint a Festo moduláris tengelyrendszerének rendkívül merev, ELCC konzolos tengelye bizonyította, hogy a dinamikus ciklusidők eléréséhez nagyon nagy pontossággal és sebességgel rendelkezik. (Kép: Festo SE & Co. KG)

Annak ellenére, hogy sok európai fogyasztó aggódik a műanyag csomagolóanyagokkal kapcsolatban, azok piaca világszerte folyamatosan növekszik. A hőformázó gépek iránti kereslet különösen Ázsiában és az amerikai kontinensen nagy. Európában egyre növekszik a kereslet az ILLIG rugalmas csomagolórendszerei iránt, amelyek tiszta papírcsomagolást, kombinált papír- és műanyag csomagolást, valamint újrahasznosítható “monomaterial” anyagokból készült változatokat állítanak elő. Az európai ügyfelek egyre több bioalapú műanyag csomagolást is igényelnek.

Jürgen Lochner, az ILLIG CSO/CTO-ja

“Ezért a fenntartható csomagolási megoldások kifejlesztése egyaránt fontos a kiemelt ügyfeleink és az ILLIG Technológiai Központ szakértői számára”

– mondja Jürgen Lochner. Ez magában foglalja az újrahasznosított műanyagból készült fóliák megbízható feldolgozását az ILLIG rendszereivel.

Együttműködés a piacvezetőkkel

A hőformázó gépek sebességét és élettartamát illetően a legfontosabb dolog az alkalmazott automatizálási technológia.

“Számunkra rendkívül fontos, hogy együttműködjünk a piacvezetőkkel. A Festo szállítja például az elektromos tengelyeket ahhoz a rendszerhez, amely a kész csomagolási egységeket kiveszi a gépből”

– magyarázza Walter Clauss, a gépészeti fejlesztés és szabványosítás vezetője. A handling rendszer öt különböző csomagolási változatot képes előállítani.

“A nagy sebességet és pontosságot biztosító, nagy teherbírású vezetékkel rendelkező EGC-HD elektromos tengelyek, valamint a Festo moduláris tengelyrendszerének rendkívül merev, konzolos ELCC tengelyei bizonyították, hogy a dinamikus ciklusidők eléréséhez megfelelő nagyon nagy pontossággal és sebességgel működnek”

– mondja Clauss.

“A tengelyeket egy handling rendszerben kombináltuk, a kiválasztás és a konfigurálás során a Festo szakértőinek teljes körű támogatásával.”

A szakértők már a kezdetektől fogva részt vettek az RDF 85 és a rakatképző rendszer közös fejlesztésében.

“A Festo szakértői azonnal és bármikor rendelkezésre álltak, és nem okozott gondot nekik, hogy a helyszínen együttműködjenek a fejlesztőcsapatunkkal a közös megoldások megtalálásában”

– hangsúlyozza Walter Clauss.

Közös fejlesztés

Az ILLIG és a Festo fejlesztői együtt szerelték be az alkatrészeket a gépbe, és az optimális megoldás érdekében közös teszteket is végeztek a rendszeren. Walter Clauss nagyon praktikusnak találta azokat a tervezőeszközöket is, amelyek lehetővé tették, hogy az ILLIG fejlesztői maguk tervezzék meg az automatizálási technológiát.

“Ez nagymértékben növelte a sebességünket és a hatékonyságunkat.”

Walter Clauss, az ILLIG mechanikai fejlesztési és szabványosítási vezetője

“Az is fontos volt számunkra, hogy mindent egy kézből kapjunk – nemcsak a Festo bevált pneumatikáját, hanem most már a nagy teljesítményű elektromos termékeket is. A digitalizációs megoldások kilátásaival pedig a Festo-val szilárd alapokon állunk a jövőre nézve”

– mondja az ILLIG gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.

The post Kompatibilis sokféle szerszámmal appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Robotizált raktárkomplexumot nyitott az Euronics https://www.muszaki-magazin.hu/2022/05/23/euronics-robotizalt-raktar/ Mon, 23 May 2022 05:25:27 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=20425 Robotizált raktárbázist nyitott a Euronics műszaki áruházlánc Üllőn, az 1,6 milliárd forintos beruházás nyomán megduplázódott a raktártér, az automatizálásnak köszönhetően pedig harminc százalékkal gyorsabb az árukiadás – közölte a cég az MTI-vel csütörtökön. A műszaki cég bevétele tavaly 11 százalékkal nőtt. A mesterséges intelligencia által vezérelt árumozgató robotok révén a dolgozók fizikai terhelése is csökkenthető. […]

The post Robotizált raktárkomplexumot nyitott az Euronics appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Robotizált raktárbázist nyitott a Euronics műszaki áruházlánc Üllőn, az 1,6 milliárd forintos beruházás nyomán megduplázódott a raktártér, az automatizálásnak köszönhetően pedig harminc százalékkal gyorsabb az árukiadás – közölte a cég az MTI-vel csütörtökön. A műszaki cég bevétele tavaly 11 százalékkal nőtt.

A mesterséges intelligencia által vezérelt árumozgató robotok révén a dolgozók fizikai terhelése is csökkenthető.

A veszprémi székhelyű műszaki áruházlánc új, 28 ezer négyzetméteres raktára gazdaságosabb és hatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé. Az Euronics eddig két raktárból látta el hálózatát termékekkel, mostantól azonban minden logisztikai operáció egy helyen zajlik majd – közölte a vállalat az MTI híre szerint.

A beruházást a vállalat 2-5 évre előre gondolkodva, folyamatos kapacitásbővülésre és a cég várható növekedésére is számítva tervezte meg. Mintegy 30 ezer féle, összesen 300-400 ezer darab termék tárolása válik így lehetővé.

Az 1100 alkalmazottat foglalkoztató Euronics kiskereskedelmi árbevétele 2021-ben az előző évhez képest több mint 11 százalékkal nőtt, elérte a 71 milliárd forintot. A webshopon keresztül elért forgalom csaknem 20 százalékkal meghaladta a 2020. évi teljesítményt. Az árbevétel döntő része a 64 szaküzletből álló országos üzlethálózaton keresztül zajló értékesítésekből származott, amely szintén kétszámjegyű növekedést mutatott az előző évhez képest.

A legnagyobb árbevétel Pest megyéhez köthető, Budapest nélkül is csaknem 12 milliárd forint forgalmat ért el a cég ebben a régióban. Második helyen a főváros áll, Győr-Moson-Sopron megye a harmadik lett.

A 2020-ban bevezetett kert és barkács termékkör árbevétele 2021-re több mint ötszörösére nőtt az előző évhez képest.

A vállalat január végén 7 milliárd forint értékben hajtott végre zöldkötvény-kibocsátást, amiből a céges infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projekteket fogják finanszírozni – áll a közleményben.

Forrás: napi.hu

The post Robotizált raktárkomplexumot nyitott az Euronics appeared first on Műszaki Magazin.

]]>