Műszaki Magazin https://www.muszaki-magazin.hu Ipari média / szaklap: Hírek az ipar és gyártás területéről. Fri, 26 May 2023 07:11:32 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 A NEXT 3D konferencia az additív gyártás innovatív ipari alkalmazásaira fókuszál https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/26/next-3d-konferencia-ipar/ Fri, 26 May 2023 05:00:53 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25415 Ha érdeklik a 3D nyomtatás sikeres, hazai ipari alkalmazási példái, jelölje be naptárában a szeptember 12-i dátumot és vegyen részt a NEXT 3D konferencián! Az egyedülálló iparági találkozó az additív gyártás trendjeire, a területet megmozgató kérdésekre és a szakma legjobb gyakorlataira fókuszál. A NEXT 3D konferencia Csehországban már második éve kerül megrendezésre, a pozitív visszhang […]

The post A NEXT 3D konferencia az additív gyártás innovatív ipari alkalmazásaira fókuszál appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Ha érdeklik a 3D nyomtatás sikeres, hazai ipari alkalmazási példái, jelölje be naptárában a szeptember 12-i dátumot és vegyen részt a NEXT 3D konferencián!

Az egyedülálló iparági találkozó az additív gyártás trendjeire, a területet megmozgató kérdésekre és a szakma legjobb gyakorlataira fókuszál.

A NEXT 3D konferencia Csehországban már második éve kerül megrendezésre, a pozitív visszhang nyomán pedig 2023-ban budapesti helyszínnel is bővül az eseménysorozat. A NEXT 3D célja, hogy a régió vezető additív gyártási konferenciája, adott országon belül az e területtel foglalkozó szakemberek elsőszámú találkozópontja legyen.

Bár a fő szervezés az egyik vezető 3D technológiai forgalmazóhoz és szolgáltatóhoz (FreeDee és Admasys International) köthető, a program elsődleges célja, hogy elfogulatlan képet mutasson a jelenlegi additív gyártástechnológiákról és azok értékteremtő alkalmazási gyakorlatairól. A résztvevők nem számíthatnak promóciós előadásokra vagy kihagyhatatlan üzleti ajánlatokra, mert a színpadot maguk a felhasználók, hazai mérnökök, ipari szakemberek fogják uralni, akik beszámolnak mindennapi sikereikről, inspiráló megoldásaikról és elkerülhetetlen kihívásaikról a 3D nyomtatás területén.

A magyarországi NEXT 3D konferenciára Budapesten, a Danubius Hotel Helia**** rendezvényterében kerül sor 2023. szeptember 12-én. Érdemes feliratkozni az esemény weboldalán a tájékoztatásra, amely azonnali értesítést garantál a programot érintő hírekről és a jegyértékesítés megkezdéséről.

További információkért és a regisztrációs űrlapért látogassa meg a www.next3d.hu weboldalt!

Videó a 2022-es csehországi NEXT 3D konferenciáról:


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post A NEXT 3D konferencia az additív gyártás innovatív ipari alkalmazásaira fókuszál appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Siemens-technológiával digitalizál magyar gyárában a Poppe + Potthoff https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/25/poppe-potthoff-siemens/ Thu, 25 May 2023 05:33:25 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25410 A német cégcsoport átfogó ipari digitalizációs projektje keretében meglévő operatív és informatikai környezetét kapcsolja össze a precíziós gyártás optimalizálásához. A Poppe + Potthoff cégcsoport a jövő technológiáihoz, köztük a károsanyag-kibocsátást csökkentő hidrogénes és e-mobilitási rendszerekhez szállít innovatív, precíziós megoldásokat három földrész kilenc országában működő tizennyolc üzeméből. Hazai leányvállalata, a Poppe + Potthoff Hungária Kft. ajkai […]

The post Siemens-technológiával digitalizál magyar gyárában a Poppe + Potthoff appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A német cégcsoport átfogó ipari digitalizációs projektje keretében meglévő operatív és informatikai környezetét kapcsolja össze a precíziós gyártás optimalizálásához.

A Poppe + Potthoff cégcsoport a jövő technológiáihoz, köztük a károsanyag-kibocsátást csökkentő hidrogénes és e-mobilitási rendszerekhez szállít innovatív, precíziós megoldásokat három földrész kilenc országában működő tizennyolc üzeméből.

poppe

Hazai leányvállalata, a Poppe + Potthoff Hungária Kft. ajkai gyárában átfogó digitalizációs beruházásba kezdett, hogy kb. száz – különböző típusú, más-más gyártótól származó és eltérő funkcionalitású – gép adatait gyűjtse össze, és továbbítsa meglévő rendszerébe a gyártás nyomon követeséhez, valamint optimalizálásához.

Az ipar 4.0-s integráción egyszerre több cég is dolgozik, mivel a leányvállalat minden géphez és vezérléshez a legmegfelelőbb partnert kereste. A gépek negyedét – összesen huszonöt, Siemens vezérléssel ellátott megmunkálóközpontot és gyártósort – a Siemens Zrt. szervizcsapata integrálja a gyártástámogató rendszerbe.

Ipari környezetben megszokott módon, ebben a projektben is külön kihívást jelent a heterogén eszközparkot alkotó gépek eltérő életkora. Míg a gépek nagy része alig egy éves, így támogatják a korszerű kommunikációs protokollokat, addig az egy-két, lassan húsz éves kort is elérő eszközt gyártóik erre aligha készíthették fel. Következésképp, mind a kommunikációs kapcsolat kiépítése, mind a kinyerhető adatok mennyisége, típusa, illetve kiolvasásuk gyakorisága komoly tervezést igényelt. A projektcsapatnak figyelembe kellett vennie azt is, hogy a gyűjtött adatokat a MES (gyártási) rendszer milyen formában tudja majd fogadni.

Az összetett kompatibilitási problémára a Siemens Brownfield Connectivity BFC Gateway ad megoldást. Az ipari átjáró, miként neve is utal rá, a meglévő szoftver- és hardverarchitektúrába épülő, barnamezős megoldásként gyűjt és továbbít adatokat a különféle gyártóberendezésekről. Szabványos, gyártófüggetlen kommunikációs protokollok (Modbus TCP, Http, MQTT, OPC UA stb.) széles körét támogatja, így kiterjedten alkalmazható az operatív és az informatikai technológia (OT és IT) összekapcsolására.

A gyártóberendezésekről gyűjtött adatokat feldolgozó szoftverek segítségével a Poppe + Potthoff Hungária valós idejű rálátást kap a gépekre és a folyamatokra, és gyártását jobban optimalizálhatja. Mindez a veszteségek csökkentésétől a tervezhetőbb karbantartásig komoly előnyökkel jár, ezért a vállalat arra számít, hogy ipari digitalizációs beruházása két-három éven belül megtérül.

A Poppe + Potthoff Hungária Kft. több mint félezer főt foglalkoztat ajkai üzemében, az exportorientált vállalat tavalyi árbevétele meghaladta a 30 milliárd forintot.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Siemens-technológiával digitalizál magyar gyárában a Poppe + Potthoff appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az interpack-on nagy lendületet vett a világ csomagolóipara https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/25/interpack-csomagoloipar-lendulet/ Thu, 25 May 2023 05:16:34 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25406 Május 4-10. között a kihagyhatatlan seregszemlén, a Düsseldorfban rendezett interpack szakvásáron gyűltek össze mindazok, akik a termékek csomagolásával és feldolgozásával foglalkoznak. „Welcome Home – Üdvözöljük újra itthon“ jelmondattal üdvözölte az interpack a szerte a világból érkezett látogatókat. Az öröm, hogy a szakemberek végre ismét személyesen találkozhattak, óriási volt. A szakvásár teljesítette, sőt túl is szárnyalta a […]

The post Az interpack-on nagy lendületet vett a világ csomagolóipara appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Május 4-10. között a kihagyhatatlan seregszemlén, a Düsseldorfban rendezett interpack szakvásáron gyűltek össze mindazok, akik a termékek csomagolásával és feldolgozásával foglalkoznak.

„Welcome Home – Üdvözöljük újra itthon“ jelmondattal üdvözölte az interpack a szerte a világból érkezett látogatókat. Az öröm, hogy a szakemberek végre ismét személyesen találkozhattak, óriási volt.

A szakvásár teljesítette, sőt túl is szárnyalta a kiállítói elvárásokat: a világ legnagyobb és legfontosabb csomagolóipari szakvására 2023. május 4-10. között újabb mérföldkő az iparág fejlődésében, a világméretű szakmai kapcsolatrendszer építésében, az üzletkötésben és tartalom-szolgáltatásban. A 2023-as interpack-ra 155 országból érkeztek szakmai látogatók, sok esetben konkrét beruházási tervekkel. A csomagolóipar erejét és kreativitását 2.807 kiállító megoldásai és technológiái bizonyították. A seregszemle számtalan ötlettel, kezdeményezéssel és a következő években megvalósuló kézzel fogható üzletkötéssel szolgált.

„Az interpack-kal végre megrendezhettük a Messe Düsseldorf egyik legfontosabb seregszemléjét. Szakvásárunk látványosan visszatért és megszilárdította világviszonylatban is vezető szerepét a kapcsolatépítésben a csomagolóipar, a kapcsolódó technológiai iparágak és valamennyi felhasználó iparág szereplői között. Messze túlszárnyaltuk az előzetesen kitűzött célokat”

– hangsúlyozta Bernd Jablonowski, a Messe Düsseldorf kereskedelmi igazgatója a szakvásár zárásakor.

Összesen mintegy 143.000 látogató érkezett Düsseldorfba az interpack szakvásárra, kétharmadrészük Németországon kívülről. Számos európai ország mellett a legtöbb látogató Indiából, Japánból és az Egyesült Államokból érkezett, emellett pedig a látogatók mintegy 75 százaléka felső- vagy középvezető volt.

„Végre megint van interpack!“

– hallhattuk gyakran a csarnokokban, hiszen hat éves kihagyás után találkozhattak újra személyesen is a világ minden pontjáról érkezett szakemberek. Ennek megfelelően nagy örömet is okozott a viszontlátás.

„Az interpack 2023 utóhatását még sokáig érzékeljük mind üzleti vonatkozásban, mind a személyes kapcsolatokban”

– mondta el Thomas Dohse, az interpack igazgatója a hét vásárnap után.

„Nagyszerű hangulat uralkodott a csarnokokban és az interkulturális párbeszéd mindenkit felpezsdített. Ismét „simply uniqe” – „egyszerűen nagyszerű” volt a seregszemle.“

Ezt igazolja a látogatók egybehangzóan kedvező véleménye is: több mint 96 százalékuk nyilatkozta, hogy teljesítette a vásárlátogatáshoz fűzött célkitűzéseit. Szintén elégedetten nyilatkoztak a kiállítók, hiszen sok esetben túlteljesítették a várakozásaikat.

„Köszönjük a Messe Düsseldorfnak a kitűnő szervezést. Biztos vagyok abban, hogy ezt minden kiállító vállalat nevében elmondhatom. Az interpack 2023 egyszerűen kihagyhatatlan a gyártók, szolgáltatók és felhasználók számára szerte a világban a tapasztalatcseréhez és az üzletkötéshez”

– mondta el Markus Rustler,      az interpack 2023 elnöke a seregszemle végén.

Az átalakulásban rejlő lehetőség

A jelenlegi piaci változások, a hatalmas kihívások és a még nagyobb lehetőségek tükrében az idei interpack volt kétségtelenül az egyik legfontosabb a szakvásár eddigi történetében. Az átalakulás az automatizálás szükségszerűségében, a fenntarthatóságra törekvésben és a változó fogyasztói szokásokban érhető tetten. Számos innovációban volt tapasztalható, hogy az interpack stratégiailag négy kiemelt témakörre, a körforgásos gazdaságra, az erőforrások kímélésére, a digitalizációra és a termékbiztonságra összpontosít. A csomagolóipari és a csomagolásokat alkalmazó, folyamat alapú iparágak innovációs ciklusában hagyományosan fontos elemet képező szakmai seregszemle idén is tökéletesen megfelelt ennek a feladatának.

Fenntartható csomagolási technológiák

A fenntarthatóság és annak minden vonatkozása volt egyértelműen az interpack kiemelkedő témája. A kiállítók csúcstechnológiai megoldásokat és rendszerszintű koncepciókat vonultattak fel a hatékonyság és a fenntarthatóság növelésére a teljes értékláncban.

„A fogyasztási cikkek számos gyártója fenntarthatósági célokat fogalmazott meg”

– fejtette ki az interpack-on Richard Clemens, a VDMA Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége élelmiszer- és csomagolóipari gépek tagozatának ügyvezetője.

„A csomagolóipari gépgyártó vállalatok az elmúlt évek során műszaki módosításokkal és új fejlesztésű gépekkel, berendezésekkel tették lehetővé a fenntartható csomagolási koncepciók bevezetését. Az interpack az újdonságok kirakata, egyúttal pedig a fenntartható körforgásos gazdaság felé mutató további fejlesztés irányadója”

– foglalta össze Richard Clemens.

Az interpack keretében a világ előtt bemutatkozó számtalan megoldások között találjuk a csomagolóanyagok és -eszközök változatos sokaságát. Több mint 1000 kiállító mutatkozott be ebben a kínálati csoportban, ami új rekordot jelent.

Jövőbemutató tartalom

Az interpack nem csupán az üzletkötés színtere, hanem tartalomszolgáltató is az iparágban élőben és digitálisan egyaránt. Az interpack és a packaging journal Tightly Packed elnevezésű tv-stúdiójából 50 beszélgetést sugároztak és ezzel még szélesebb körben tették láthatóvá az élőben streamelt adásokban a kiemelt témákat és trendeket. Csak a vásárnapok alatt is már több mint 200.000 néző követte ezeket az adásokat. A Spotlight Talks & Trends fórum mágnesként vonzotta a látogatókat és hét kiemelt témával, mint például a logisztikával, a körforgásos gazdasággal és az e-kereskedelemmel foglakozott hét vásárnapon. A programot közösen szervezte az interpack, a dfv Conference Group és a PackReport.

Új és üdítő rendezvényformák

Szintén nagy figyelemmel követték az iparág képviselői az olyan különleges szakmai kísérő rendezvényeket, mint az interpack StartUp Zónát, vagy a Co-Packing közösségi standot. Számos szakembert vonzott az izgalmas csomagolási innovációkat méltató díjátadó ünnepség, és a globális élelmiszer-pazarlás és élelmiszer-veszteség elleni küzdelmet szolgáló „SAVE FOOD Highlight túra” is. A nőket támogató „Women in Packaging“ különbemutató a kapcsolatrendszereit építő és a nemzetközi iparágban dolgozó mintegy 200 nő tapasztalatait helyezte fókuszba.

A látogatók körében szintén nagyon jó fogadtatásra talált a 80 kiállítóval egy önálló vásárcsarnokban párhuzamosan rendezett components. A csomagolási és folyamat-technológiák szoftvereit és elemeit kínáló beszállítóknak fontos szerepe van a gyártási folyamatok digitalizációjában. A következő interpack szakvásárt 2026. május 7 -13. között rendezik Düsseldorfban.

A szakvásárra vonatkozó további tudnivalókkal a www.interpack.com  honlap szolgál.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Az interpack-on nagy lendületet vett a világ csomagolóipara appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Fenntartható repülőgép-üzemanyagot tesztel a MOL és a Wizz Air a budapesti repülőtéren https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/25/repulogep-uzemanyag-fenntarthato/ Thu, 25 May 2023 05:10:21 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25403 A MOL a Budapest Airporttal, a Wizz Airrel és a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft.-vel együttműködve megkezdte a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) kereskedelmi tesztelését. Az együttműködés célja a teljes légiközlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése és a Budapest Airport üzemanyag-ellátórendszerének felkészítése a 2025-ben életbe lépő, az EU által meghatározott fenntartható üzemanyag használati kötelezettségre. Május 10-én a Liszt Ferenc Nemzetközi […]

The post Fenntartható repülőgép-üzemanyagot tesztel a MOL és a Wizz Air a budapesti repülőtéren appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A MOL a Budapest Airporttal, a Wizz Airrel és a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft.-vel együttműködve megkezdte a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) kereskedelmi tesztelését.

Az együttműködés célja a teljes légiközlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése és a Budapest Airport üzemanyag-ellátórendszerének felkészítése a 2025-ben életbe lépő, az EU által meghatározott fenntartható üzemanyag használati kötelezettségre. Május 10-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről szállt fel először olyan kereskedelmi Wizz Air repülőjárat, amely a MOL által szállított Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ üzemanyagkeverékét használta. A fenntartható repülőgép-üzemagyag tesztje során a Wizz Air három legújabb Airbus A321neo típusú repülőgépébe összesen 23,5 tonna, 37% tiszta SAF és 63% Jet A1 üzemanyagot tartalmazó keveréket tankoltak. A gépek Budapestről Párizsba és további nagyvárosokba szállították utasaikat a fenntartható üzemanyagkeverékkel üzemeltetett, a korábbi repülőgép modellekhez képest 20%-kal kevesebbet fogyasztó, modern hajtóművekkel meghajtott repülőgépekkel.

A járatoknak köszönhetően a MOL, mint a budapesti repülőtér üzemanyagbeszállítója és a Wizz Air, mint Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága újabb lépést tett a közlekedési üzemanyagok környezeti lábnyomának csökkentése érdekében. A finn Neste által gyártott üzemanyag használt sütőolajból és elhullott állati zsiradékból készül, azaz hulladékot hasznosít. A SAF használata az üzemanyag életciklusa során akár 80%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a fosszilis repülőgép-üzemanyag használatához képest.

„Stratégiai célunk, hogy beindítsuk a régió körforgásos gazdaságát és 2050-re karbonsemlegessé tegyük a működésünket. Folyamatosan teszteljük az új technológiákat és fejlesztjük a termékeinket, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokkal erősíthessük a régió ellátásbiztonságát, és felgyorsítsuk a zöld átmenetet. Eddig elsősorban a közúti közlekedési üzemanyagok terén tettünk lépéseket: a Dunai Finomítóban például 2021 óta együtt dolgozzuk fel a növényi olajokat, a használt étolajokat és az állati zsírokat a fosszilis komponensekkel, hogy fenntarthatóbb dízelt állítsunk elő. Most egy új területre léptünk, hogy partnereinkkel együttműködve tapasztalatot szerezzünk a légi üzemanyagok területén, és fenntarthatóbbá tegyük a légi közlekedést is. Bízom benne, hogy a most kereskedelmi teszt jelleggel indított első SAF-szállítmányt még sokkal több fogja követni”

– mondta Zsótér Csaba, a MOL-csoport Üzemanyag Üzletág ügyvezető igazgatója .

A MOL 2021 óta a Dunai Finomítóban bioalapanyagot – növényi olajokat, használt étolajokat és állati zsírokat – a fosszilis komponensekkel együtt dolgozza fel az üzemanyag-előállítás során, hogy fenntarthatóbb dízelt állítsanak elő, ezzel mintegy 700 000 tonnával csökkentve a szén-dioxid kibocsátás. Ugyancsak a hulladék újrahasznosítását támogatja, hogy 2011 óta a használt konyhai zsiradékot le lehet adni a MOL töltőállomásokon.

A Wizz Air szintén követendő példának számít az iparágban, hiszen versenytársaihoz képest a legalacsonyabb, utaskilométerenként számított szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, és folyamatosan törekszik a további csökkentésre. Az utóbbi időben jelentősen megújított flottájában található Airbus A321neo repülőgépek akár 50%-os bioüzemanyag-keverékkel is képesek repülni.

„ A mai fenntartható üzemanyag tesztelés, amely megelőzi a 2025-től esedékes jogszabályi előírásokat, bizonyítja, hogy az iparági együttműködés az egyik leghatékonyabb módja a klímaváltozás kihívásainak kezelésére. A Wizz Air a világ egyik legfiatalabb repülőgép-állományával és a flotta kiemelkedően hatékony üzemeltetésével már most is vezető szerepet tölt be a fenntarthatóság terén. A mostani kezdeményezés a szélesebb körű stratégiánkról tesz tanúbizonyságot, amelyben az új, alternatív üzemanyagok meghatározó szerepet játszanak. Ez további előrelépést mutat azon kötelezettségünk megvalósításában, hogy 2030-ig további 25%-kal csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy változatlanul a fenntartható technológiára és az innovációra összpontosítunk”

– nyilatkozta Yvonne Moynihan, a Wizz Air fenntarthatóségért felelős igazgatója.

„Jövőbe mutató, nagyon innovatív és egyben régóta várt pillanat, hogy itt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fenntartható repülőgép-üzemanyagot töltenek egy repülőgépbe. Naponta több százezer liter kerozin fogy a budapesti légikikötőben, és nagyon szeretnénk mihamarabb látni, hogy egyre nagyobb arányban fenntartható repülőgép-üzemanyagot tankolunk a járatok kiszolgálásakor”

– mondta Chris Dinsdale, a Budapest Airport leköszönő vezérigazgatója . Hozzátette: „A Budapest Airport is rengeteget tesz azért, hogy a repülőtér minél fenntarthatóbb módon működjön, közvetlen működésünkből adódó kibocsátásunkat tíz év alatt 65%-kal csökkentettük. Kiemelt célunk, hogy legkésőbb 2035-re, vagyis 15 évvel hamarabb a korábbi vállalásunknál elérjük a nettó zéró kibocsátást. Azonban ahhoz, hogy az egész iparág egyre fenntarthatóbbá váljon, és a repülésből származó kibocsátások is tovább csökkenjenek, a SAF használta elengedhetetlen.”

Mi az SAF?

A fenntartható repülőgép-üzemanyag (Sustainable Aviation Fuel, azaz SAF) egy új generációs repülőgép-üzemanyag, amely fenntartható módon előállított, megújuló hulladékokból és maradék nyersanyagokból készül. A Neste MY Sustainable Aviation Fuel tiszta formában és az életciklusa során akár 80%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a fosszilis repülőgép-üzemanyag használatához képest (a bevált életciklus-értékelési (LCA) módszerekkel, például a CORSIA módszertannal kiszámítva). A Neste MY SAF üzemanyagot „drop-in” üzemanyagként lehet használni, mivel kompatibilis a meglévő repülőgép-hajtóművekkel és repülőtéri infrastruktúrával, így ezekbe nem kell külön beruházni. Használat előtt a Neste MY fenntartható repülőgép-üzemanyagot fosszilis repülőgép-üzemanyaggal keverik, és tanúsítják, hogy megfelel az ASTM repülőgép-üzemanyagokra vonatkozó előírásoknak.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Fenntartható repülőgép-üzemanyagot tesztel a MOL és a Wizz Air a budapesti repülőtéren appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Összirányú, Y tengelyes esztergálás https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/24/y-tengelyes-megmunkalas-sandvik/ Wed, 24 May 2023 06:00:00 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25363 Új megmunkálási módszer válik elérhetővé több összetett alakzat egyetlen szerszámmal történő esztergálásához. A forgácsolószerszámok és szerszámrendszerek specialistája, a Sandvik Coromant új módszert mutat be a bonyolult alakzatok és zsebek egyetlen szerszámmal történő esztergálásához. Az Y tengelyes esztergálás előnyei között szerepel a ciklusidő csökkentése, az alkatrészek jobb felületi minősége és a stabilabb megmunkálás. Az elmúlt évek […]

The post Összirányú, Y tengelyes esztergálás appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Új megmunkálási módszer válik elérhetővé több összetett alakzat egyetlen szerszámmal történő esztergálásához.

A forgácsolószerszámok és szerszámrendszerek specialistája, a Sandvik Coromant új módszert mutat be a bonyolult alakzatok és zsebek egyetlen szerszámmal történő esztergálásához. Az Y tengelyes esztergálás előnyei között szerepel a ciklusidő csökkentése, az alkatrészek jobb felületi minősége és a stabilabb megmunkálás.

Az elmúlt évek hatalmas fejlődést hoztak az esztergálás területén, olyan új innovációkkal, mint az összirányú PrimeTurning™, a nemlineáris esztergálás és az interpolációs esztergálás.

„Mondhatjuk, hogy ezek az előrelépések, valamint a modern gépek és a CAM-szoftverek progresszív képességei előkészítették az utat az új Y tengelyes esztergálási módszer számára”

– mondta Staffan Lundström, a Sandvik Coromant esztergálásért felelős termékmenedzsere,

„és a mostani szerszámokkal és módszerrel már alig várjuk, hogy felfedezzük, milyen lehetőségeket kínál ez a módszer ügyfeleink számára.”

Hogyan működik az Y tengelyes esztergálás? Ahogy a neve is mutatja, az új módszer kihasználja az Y tengelyt, és mindhárom tengelyt egyszerre használja a megmunkálás során. A szerszám a saját közepe körül forog, a megmunkáláshoz a lapkát az Y-Z síkban helyezik el, és a maróorsó tengelye interpolál az esztergálás során. Így egyetlen szerszámmal bonyolult formák is megmunkálhatók.

Az Y tengelyes esztergálás számos előnnyel jár. Mivel egyetlen szerszámmal több alakzatot is megmunkálhat, csökken a ciklusidő. Mivel nincs szükség szerszámcserére, minimálisra csökken a „vezérlőpontok”, azaz a szomszédos megmunkált felületek közötti egyenetlenségek kialakulásának kockázata. A fő forgácsolóerők a géporsóba irányulnak, ami javítja a stabilitást és csökkenti a rezgések kockázatát. Az állandó belépési szög drasztikusan javítja a forgácskezelést, és megkönnyíti a forgácselakadás elkerülését.

Két új szerszámot fejlesztettünk ki az Y tengelyes esztergálás támogatására. Az új CoroTurn® Prime változat alkalmas tengelyek, karimák és aláesztergálásokkal rendelkező alkatrészek megmunkálására. A CoroPlex® YT ikerszerszám a CoroTurn® TR profilmegmunkálási lapkákkal és a CoroTurn® 107 körlapkákkal, valamint a síncsatlakozóval kedvezően használható a zsebekkel és üregekkel rendelkező alkatrészekhez.

Összefoglalva, az Y tengelyes esztergálás a maróorsótengely interpolációjával történő egyidejű 3 tengelyes esztergálás. Az új szerszámok „statikus üzemmódban”, zárt orsóval használhatók a rugalmas 2 tengelyes esztergáláshoz, gyors lapkaváltással. A módszer minden anyaghoz alkalmas, és olyan multitask gépet igényel, amely lehetővé teszi a maróorsó tengelyének interpolációját esztergálás közben.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Összirányú, Y tengelyes esztergálás appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
10. IPAR NAPJAI és 11. AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás beszámoló https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/24/ipar-napjai-automotive-2023-2/ Wed, 24 May 2023 05:30:07 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25356 Magyarország legnagyobb üzleti és szakmai találkozójának központi témái idén a zöld energia, az alternatív hajtások, az energiatárolás új formái, valamint az energiahatékonyság új megoldásai voltak. Csaknem 14 ezren látogattak ki idén az IPAR NAPJAI és az AUTMOTIVE HUNGARY kiállításokra. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ három pavilonjában 18 ország 370 kiállítója mutatta be az […]

The post 10. IPAR NAPJAI és 11. AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás beszámoló appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Magyarország legnagyobb üzleti és szakmai találkozójának központi témái idén a zöld energia, az alternatív hajtások, az energiatárolás új formái, valamint az energiahatékonyság új megoldásai voltak.

Csaknem 14 ezren látogattak ki idén az IPAR NAPJAI és az AUTMOTIVE HUNGARY kiállításokra. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ három pavilonjában 18 ország 370 kiállítója mutatta be az ipar és a járműgyártás legújabb fejlesztéseit, trendjeit.

A kiállításokkal egy időben rendezett szakmai programok szép számú érdeklődőt vonzottak. A Kulturális és Innovációs Minisztérium egésznapos rendezvénye, a „Kutatás és innováció a zöld átállás szolgálatában” című szakmai fórum telt házas volt, csakúgy, mint a Portfolio-MAGE Járműipar 2023 konferenciája, az E-mobilitási kerekasztal, valamint az akkumulátorgyártással és hidrogénmeghajtással kapcsolatos előadások.

Sokan vettek részt a DigiLean Egyesület előadás sorozatán, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szakmai fórumán, de rengeteg érdeklődőt vonzottak a műanyagipari és munkavédelmi beszélgetések, konferenciák, valamint a Profittermelő Ipari 3D nyomtatás-előadás, amelyen számos alapanyag 3D nyomtatása szóba került a polimertől az acélig.

A hagyományosan minden évben meghirdetett Nagydíj-pályázat célja a hazai forgalmazású, innovatív termékek, eljárások, műszaki szolgáltatások közül a legjobbak díjazása. Ezen díjak átadására a kiállítás megnyitóján került sor.

Ezúttal a következők vehették át a NAGYDÍJ elismerést: a B Consulting Kft., a DMG MORI HEITEC Digital Kft., a Fath Kft., a FANUC Hungary Kft., az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft., az Oxyma Systems Víz- és Légkezelés Technológiai Kft. és a Werth Magyarország Kft. KÜLÖNDÍJ elismerésben pedig a Filamania Kft. és a Jouleing Kft. részesült.

A díjazottakról itt olvashat bővebben.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY egyik legfontosabb eleme ezúttal is a B2B beszállítói fórum volt. A zártkörű, regisztrációhoz kötött fórum célja, hogy a beszerzők számára lehetővé tegye az előzetes minőségi szűrőn már átesett, de kevésbé ismert beszállító cégek megismerését, személyes tárgyalást és az esetleges későbbi üzletkötést. Idén 65 magyarországi beszállító és 16 integrátor (beszerző), több mint 200 tárgyalást bonyolított le, ami jelentős üzleti és szakmai sikernek számít.

Ezúttal is, ahogy 2014 óta minden alkalommal, az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítással egy időben rendezte a HUNGEXPO és az autopro.hu a Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyt, amelyen az ország különböző felsőoktatási intézményeiből érkező járműépítő mérnökhallgatók mérték össze tudásukat. Idén a BME Motorsport csapata győzött, és vitte haza a 400 ezer forintos díjat. Második a szombathelyi StudentTecLab ELTE csapata, a harmadik az Electric Racing Miskolc lett. A verseny egyébként – ahogy minden évben -, ezúttal is lehetőséget teremtett a képzett munkaerőt kereső cégeknek új munkatársak felkutatásában a tehetséges fiatalok között.

Forrás: HUNGEXPO

 


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post 10. IPAR NAPJAI és 11. AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás beszámoló appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A BMW Group elektromos autóinak beszállítójaként zöld gyárat épít az EVE Power Magyarországon https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/24/eve-power-bmw-group-magyarorszag/ Wed, 24 May 2023 05:00:42 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25353 Az EVE Power, a vezető lítiumcella-gyártó cég Debrecenben épít környezetbarát gyárat, amely a BMW Group jövőbeni üzemének akkumulátorcella-beszállítójaként fog működni 45 hektáron. Az üzem Debrecen közelében, a BMW beszállítóinak biztosított területen, az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben épül fel. Az iparág csúcsát jelentő gyár hengeres akkumulátorokat fog gyártani az autóipar számára modern technológia alkalmazásával, évi 28 GWh […]

The post A BMW Group elektromos autóinak beszállítójaként zöld gyárat épít az EVE Power Magyarországon appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az EVE Power, a vezető lítiumcella-gyártó cég Debrecenben épít környezetbarát gyárat, amely a BMW Group jövőbeni üzemének akkumulátorcella-beszállítójaként fog működni 45 hektáron.

Az üzem Debrecen közelében, a BMW beszállítóinak biztosított területen, az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben épül fel.

Az iparág csúcsát jelentő gyár hengeres akkumulátorokat fog gyártani az autóipar számára modern technológia alkalmazásával, évi 28 GWh gyártókapacitással. A több mint 1 milliárd eurós költségvetésű beruházással létrehozott gyárban több mint ezren dolgoznak majd a 2026-ra tervezett átadás után.

Prémium autókhoz prémium akkumulátorcellák kellenek, amelyeket az EVE Power világszinten is piacvezető technológiája biztosít majd a debreceni BMW Group gyárban készülő elektromos autókhoz.

„Cégünk 22 éves tapasztalattal bír az akkumulátorcellák gyártása területén. Számunkra a növekedésnél mindig fontosabb volt az innovatív, high-tech megoldások kutatása és fejlesztése, amelyre árbevételünk 8%-át fordítjuk.  Technológiáinkat saját kutatómérnökeink fejlesztették ki, így világszínvonalú tudást hozunk Debrecenbe. Ezt a tudást a helyi műszaki és technikai oktatási intézményekkel is szeretnénk megosztani, a debreceni közösségnek pedig hasznos és megbízható tagjai kívánunk lenni”

– mondta Alexander Holden, az EVE Power szenior alelnöke.

A gyár mesterséges intelligenciát és gépi tanuláson alapuló rendszert fog használni, hogy a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő lítium hengeres akkumulátorcellákat állítson elő. A telephely tisztított szennyvizet és felszíni vizet vesz majd igénybe, amelyet a helyszínen újrahasznosítanak a vízigény csökkentése érdekében. A tisztított szennyvíz és a felszíni víz fedezi majd a beruházás vízigényének 95 százalékát, a fennmaradó 5 százalékot az iható víz teszi ki, amelyet a kommunális szolgáltatásokhoz vesznek igénybe. A cég napelemeket és energiatároló rendszert használ majd az energiahatékony termelés érdekében, és a karbonkibocsátást is folyamatosan ellenőrizni fogják. Az EVE Power hosszú távon olyan beszállítókkal dolgozik együtt, akik az akkumulátorok egyes elemeit, mint például a katód prekurzorokat és az anódokat zöld energiával állítják elő.

Innovációk találkozása

Az EVE Power olyan új típusú, 46 mm átmérőjű, nagy teljesítményű akkumulátorcellákat állít majd elő az elektromos BMW-khez, amelyek kisebbek, könnyebbek és 20%-kal sűrűbbek lesznek a ma használatos társaiknál, aminek köszönhetően a hatótávolság 30%-kal is nő. Ezeknek az úgynevezett 6. generációs akkumulátoroknak 30%-kal gyorsabb lesz a töltési sebességük.

„Őszintén örülünk, hogy a BMW Group és az EVE Power sikeres együttműködése szintet lép”

mondta Dr. Joachim Post, a BMW AG beszerzésért és beszállítói hálózatért felelős igazgatósági tagja.

„A ’helyit – helyből’ alapelvünkkel összhangban a BMW Group arra törekszik, hogy onnan vásároljon akkumulátorcellákat, ahol azok készülnek. Az új BMW iFactory és az EVE Power telephelye közötti közelség döntő fontosságú a fenntartható járműgyártás szempontjából Debrecenben.”

A 2012-ben alapított EVE Power az EVE Energy leányvállalata. Az utóbbi nevével sokan találkozhattak eddig is Magyarországon, hiszen a cég termékei már ma is ott vannak a legtöbb háztartásban az okosotthonokhoz, valamint a kerti és a háztartási gépekhez való akkumulátorok révén. Az EVE Energy aktívan támogatja a helyi oktatási intézményeket és szponzorálja a tehetséges diákokat. Azokban az országokban, ahol üzemel, az EVE Energy elkötelezett az egészséges és fejlődő környezet kialakítása mellett és már lépéseket tett annak érdekében, hogy Debrecenben is támogassa a helyi kezdeményezéseket.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post A BMW Group elektromos autóinak beszállítójaként zöld gyárat épít az EVE Power Magyarországon appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
HPE Manufacturing IT konferencia https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/23/hpe-manufacturing-konferencia/ Tue, 23 May 2023 12:41:49 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25364 HPE Manufacturing IT konferencia – 2023.06.07. A Hewlett Packard Enterprise rendezvénye a BMW Group, a Richter Gedeon és a DMG MORI közreműködésével mutatja be a hazai gyártó vállalatok vezetői és szakértői számára a legújabb technológiai és IT trendeket. A napi működés magas szintű biztosítása mellett a gyártó vállalatok figyelme kevésbé tud irányulni az olyan – […]

The post HPE Manufacturing IT konferencia appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
HPE Manufacturing IT konferencia – 2023.06.07.

A Hewlett Packard Enterprise rendezvénye a BMW Group, a Richter Gedeon és a DMG MORI közreműködésével mutatja be a hazai gyártó vállalatok vezetői és szakértői számára a legújabb technológiai és IT trendeket.

A napi működés magas szintű biztosítása mellett a gyártó vállalatok figyelme kevésbé tud irányulni az olyan – IT megoldásokkal sikeresen teljesíthető – kihívásokra, mint a gyártási informatika védelme vagy a termelési adatok gyűjtéséből, elemzéséből adódó versenyelőnyök kiaknázása. A leállások miatti pénzügyi hatások tompítására, egyúttal a gyártási innováció magasabb szintre emelésére a HPE a BMW Group, a Richter Gedeon és a DMG MORI szakértőivel prezentálja megoldási javaslatait.

A sorozatindító eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényre a HPE a gyártó vállalatok termelési és informatikai vezetőit, szakértőit várja.


Időpont: 2023. június 7., 9:30-13:00

Helyszín: Normafa Club House, 1121 Budapest, Eötvös út 52-54. 

Regisztráció: https://hpemanufacturingit.hu

HPE Manufacturing IT konferencia - 2023.06.07.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post HPE Manufacturing IT konferencia appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A német orvosok már applikációkat is felírhatnak a betegeiknek https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/23/orvosok-nemet-applikacio/ Tue, 23 May 2023 06:00:50 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25347 Németországban az egészségbiztosítók 2019 óta megtéríthetik a receptre felírt digitális egészségügyi applikációk költségeit, a magyar orvosok azonban – német kollégáikkal ellentétben – még nem írhatnak fel hasonló alkalmazásokat a pácienseiknek. Ennek alapvető oka, hogy nincs olyan rendszer, amely megkülönböztetné a biztonságos és hatékony digitális terápiákat a piacon elérhető több ezer wellness- és egészségügyi alkalmazástól. Az […]

The post A német orvosok már applikációkat is felírhatnak a betegeiknek appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Németországban az egészségbiztosítók 2019 óta megtéríthetik a receptre felírt digitális egészségügyi applikációk költségeit, a magyar orvosok azonban – német kollégáikkal ellentétben – még nem írhatnak fel hasonló alkalmazásokat a pácienseiknek.

Ennek alapvető oka, hogy nincs olyan rendszer, amely megkülönböztetné a biztonságos és hatékony digitális terápiákat a piacon elérhető több ezer wellness- és egészségügyi alkalmazástól. Az EIT Health InnoStars kerekasztal-beszélgetést szervezett a témában, és az ott megszólaló szakértők szerint Magyarország kulcsfontosságú lépéseket tett az egészségügy digitalizációja felé az elmúlt években, de még számos akadályt kell leküzdenie ahhoz, hogy átvegye a német modellt. Más európai országokban, köztük Magyarországon, az orvosok azonban még nem írhatják fel ezeket és a hasonló alkalmazásokat a betegeiknek. Ennek következtében a magyar egészségügyi startupok inkább a külföldi piacokat, például Németországot és Franciaországot célozzák meg, ha azt szeretnék, hogy digitális megoldásaikat finanszírozzák az egészségbiztosítók.

A német kísérlet

A 2019-ben elfogadott német digitális egészségügyi törvény új lehetőségeket nyitott a megbízható és biztonságos digitális egészségügyi alkalmazások piaci bevezetése előtt. A jogszabály célja az volt, hogy a több mint 400 000 egészségügyi és wellness-alkalmazás közül kiválassza azokat a digitális megoldásokat, amelyek klinikai tesztekkel bizonyított hatással rendelkeznek. Azóta ezek a terápiák a gyógyítás új formáivá váltak, amelyet digitális terápiáknak (DTx) neveznek. A digitális terápiákat most már a német orvosok is felírhatják, és a hagyományos gyógyszerekhez és kezelésekhez hasonlóan az egészségbiztosítók  megtérítik a költségeiket.

A digitális terápiákat alapos vizsgálatnak kell alávetni, mielőtt digitális egészségügyi alkalmazásként (Digitale Gesundheitsanwendungen, DiGA) jóváhagyják őket. Szigorú követelményeknek kell megfelelniük a biztonság, funkcionalitás, minőség, adatvédelem, adatbiztonság és interoperabilitás területén, így válnak jogosulttá a hatósági jóváhagyásra és nyerhetnek felvételt a Német Szövetségi Gyógyszer- és Orvostechnikai Eszközöket Felügyelő Ügynökség által vezetett DiGA-jegyzékbe. A digitális terápiák hatásosságát kétféleképpen lehet bizonyítani: egy 12 hónapos “gyorsított eljárásban”, vagy ha a fejlesztő bizonyítékot szolgáltat, például klinikai vizsgálati eredményekkel. Ha minden kritérium teljesül, a digitális megoldás bekerül az egészségügyi rendszerbe, és a Németországban működő összes egészségbiztosító megtérítheti a költségeit.

A magyar egészségügyi startupoknak először a külföldi piacokat kell megcélozniuk

Eddig mintegy 30 digitális terápia került be a DiGA-jegyzékbe Németországban – köztük néhány közép-, kelet- és dél-európai innováció is, mint például a re.flex nevű termék, amelyet a Kineto Tech Rehab nevű román startup fejlesztett ki. Egy másik példa a Vitadio, egy cseh vállalkozás által kifejlesztett digitális alkalmazás, amelyet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket segíti  betegségük önálló kezelésében és az életmódváltásban.

Más európai országokban, köztük Magyarországon, az orvosok azonban még nem írhatják fel ezeket és a hasonló alkalmazásokat a betegeiknek. Ennek eredményeképpen a magyar egészségügyi startupoknak inkább a külföldi piacokat kell megcélozniuk, mielőtt a hazai piacra terveznének terméket fejleszteni. Ez jelentősen gyengítí Magyarország digitális egészségügyi innovációs ökoszisztémáját. Van azonban hazánkban is számos startup sikertörténet, amelyek az elmúlt években jelentős támogatást kaptak az EIT Health-től, mint például a Fetal Health eszköz és alkalmazás, vagy az InSimu, a virtuális betegszimulátor és értékelési platform. Az ilyen digitális egészségügyi innovációkhoz Magyarországon ugyanakkor  az állami egészségügyi szolgáltatók páciensei nem, a magán egészségügyi szolgáltatók páciensei  nehezen férnek hozzá.

Mikor változhat meg ez a helyzet? A kérdés megválaszolására az EIT Health 2022-ben és 2023-ban kerekasztal-beszélgetéssorozatot szervezett Európa-szerte, köztük Magyarországon is. Az eseményeken orvostechnikai eszközök szabályozási kérdéseiért felelős és egészségügyi szakértők, a tudományos és az üzleti élet képviselői vettek részt, hogy megvitassák a német modellt és átgondolják annak lehetőségét, hogy hogyan alkalmazható inspiráló példaként a digitális egészségügyi szabályozási keretek kialakítása céljából a különböző uniós országokban.

A fejlődés jelei az elmúlt években

Az elmúlt években számos szükséges lépés történt Magyarországon a digitális egészségügyi ellátás terén, részben a COVID-19 világjárvány miatti leállások hatására. A Nemzeti e-egészségügyi infrastruktúrát (EESZT) 2017-ben indították el központi e-egészségügyi rendszerként, amely megkönnyíti az információáramlást a szolgáltatók, az egészségügyi szakemberek, a gyógyszertárak és a betegek között. Az EESZT gyorsan népszerűvé vált az e-receptek vagy az elektronikus egészségügyi nyilvántartások megosztása céljából.

Az egészségügyi ágazat részleges digitalizálása tette lehetővé, hogy a világjárvány idején is elérhetők legyenek az orvosi szolgáltatások a betegek számára. Az európai országok közül Magyarországon nőtt az egyik legnagyobb mértékben (+50%) a háziorvosok távkonzultációinak aránya 2020 június–július és 2021 február–március között. Emellett a nemzeti társadalombiztosítás – az Egészségbiztosítási Alap – megtérítheti a távellátási szolgáltatásokat, ha azok megfelelnek bizonyos törvényi és szakmai követelményeknek. A világjárvány idején a magyar kormány és az egészségügyben érdekelt felek egy Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoportot is létrehoztak, amely jelentős eredményeket ért el a világjárvány káros következményeinek enyhítésében. A munkacsoport összekapcsolt adatbázisokat, mesterséges intelligenciát és Big Data-alapú algoritmusokat használt az előrejelzéshez és a döntések támogatásához.

Kihívások és ajánlások

A fejlődés ellenére jelenleg nincs hivatalos rendszer a digitális terápiák orvosi felhasználásának jóváhagyására. Magyarországon az orvosi eszközöket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szabályozza, de ez a mai napig nem terjed ki a digitális egészségügyi megoldásokra. Így a digitális terápiák továbbra is szabályozatlanok, és nincs különbség a biztonságos és megbízható, a betegek számára klinikai tesztekkel bizonyított előnyöket nyújtó digitális egészségügyi megoldások és a piacon lévő több ezer wellness-alkalmazás között.

„Számos előfeltételt kell teljesíteni, mielőtt egy országban digitális egészségügyi megoldásokat kezdhetnek el használni. Először a betegek és az orvosok edukálására és szemléletformálására kell összpontosítani”

mondta el Bubori Zsolt, az EIT Health InnoStars magyarországi ökoszisztéma-vezetője a kerekasztal-beszélgetést követően.

“A digitális egészségüggyel kapcsolatos társadalmi és kultúrális elfogadottság megteremtése után kezdhetjük el a struktúrák, folyamatok és eszközök kialakítását. Ha ezek a tényezők megvannak, és a finanszírozási lehetőségek is elérhetővé válnak, akkor majd a digitális egészségügyre a gazdasági növekedést és sikert támogató high-tech iparágként tekinthetünk.”

A kerekasztal-beszélgetés során a szakértők több ajánlást is megfogalmaztak, többek között a „megbízható alkalmazások” tanúsítási rendszerének bevezetését, valamint a digitális terápiák piacra jutásához szükséges új keretrendszer kidolgozását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel és az Egészségügyért Felelős Államtitkársággal közösen.  Szükség van továbbá olyan központok létrehozására a nemzeti egészségügyi rendszerben, ahol az orvostechnológiai vállalatok együttműködhetnének az egészségügyi szolgáltatókkal és a tudományos központokkal a tudományosan bizonyított előnyökkel járó megoldások továbbfejlesztésén.

A digitális egészségügy és ellátás átalakulásának helyzetéről páneurópai áttekintést nyújtó, EIT Health által készített jelentés erről a linkről tölthető le: ‘Digital Medical Devices: Paths to European Harmonisation.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post A német orvosok már applikációkat is felírhatnak a betegeiknek appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
65%-al csökkenti a Toyota gyártási tevékenységének CO2-kibocsátását a fényezés zéró emisszióssá tételével https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/23/zero-szendioxid-kibocsatas-toyota/ Tue, 23 May 2023 05:30:31 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25343 Az ugyan közismert, hogy toronymagasan a Toyota értékesíti a legtöbb elektrifikált autót, ám nem csupán ezért a világ legzöldebb autógyártója: a japán gyártó ugyanis célul tűzte ki a teljes gyártási és logisztikai tevékenység karbonsemlegessé tételét is, az ide vezető úton pedig fontos mérföldkövet jelent a világelső Toyota Global Paint Line koncepció, amely zéró széndioxid-kibocsátású fényezőműhely […]

The post 65%-al csökkenti a Toyota gyártási tevékenységének CO2-kibocsátását a fényezés zéró emisszióssá tételével appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az ugyan közismert, hogy toronymagasan a Toyota értékesíti a legtöbb elektrifikált autót, ám nem csupán ezért a világ legzöldebb autógyártója: a japán gyártó ugyanis célul tűzte ki a teljes gyártási és logisztikai tevékenység karbonsemlegessé tételét is, az ide vezető úton pedig fontos mérföldkövet jelent a világelső Toyota Global Paint Line koncepció, amely zéró széndioxid-kibocsátású fényezőműhely kialakítását teszi lehetővé.

A fényezőműhelyek munkája felelős az autógyárakból származó széndioxid-kibocsátás több mint 65 százalékáért. Az olyan jól ismert technológiák innovatív kombinációjának köszönhetően, mint a hővisszanyerő és a hőszivattyú, a Toyota új szabványt hozott létre a fényezőkabinok levegőellátó rendszerei számára, amelyek immár zéró széndioxid-kibocsátással működnek.

A széndioxid-csökkentéstől a karbonsemlegességig

A Toyota mérnökeinek világos elképzelésük van a vállalat gyártóüzemeinek széndioxid-mentesítéséről. Miközben az energiafelhasználás és az energiapazarlás csökkentése logikus lépés, a Toyota a technológiai fejlesztés és innováció révén a karbonsemlegességre is összpontosít. A közelmúltban a vállalat gyártásmérnöki egységei a fényező részlegből és az üzem- és környezetmérnöki csoportból bemutatták a Toyota Global Paint Line (GPL) koncepcióját. Ez a zéró széndioxid-kibocsátású légutántöltő egység a Toyotánál mutatkozott be a világon először, és eredetileg a TMMF (Franciaország) műanyagüzemében állították munkába. A széndioxid-kibocsátás csökkentésében elért sikerét követően a világ többi Toyota gyártóüzeme is fontolóra veszi majd a használatát.

Hagyományos vs. innovatív fényezőkabin

A hagyományos fényezőkabin meglehetősen nagy, és a festék kézi felhordását igényli, alacsony átviteli hatékonysággal. A rendszer földgázt használ a levegő szűrésére és kondicionálására, hogy minimalizálja a hőmérséklet-ingadozásokat, és eltávolítsa a részecskéket, amelyek ronthatják a minőséget. Ezzel szemben a Toyota új innovatív fényezőkabinja évente 1000 tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást. Az új, teljesen automatizált, nagy átviteli hatékonyságú kompakt fényezőkabinban a levegő szűrése és kondicionálása egy „Air Make Up Unit” egységen keresztül történik. Hővisszanyerő rendszert és hőszivattyúkat használ, ami nagymértékben csökkenti a megújuló energiaigényt, és lehetővé teszi számunkra, hogy kihagyjuk a földgáz felhasználását.

Hogyan működik?

4 különálló Air Makeup Units (AMU) biztosítja a levegőt a festékfelhordó szórófülkékhez. A levegőt kondicionálni kell, hogy megfeleljen a festék működési paramétereinek. A szükséges tartomány 19–26 °C és 61%rH–75%rH (relatív páratartalom: az AMU által a festőfülkébe szállított levegő páratartalma). Mindegyik egység rendelkezik egy beépített elszívó ventilátorral, amely a levegőt a fülkéből az AMU egységbe szívja. A szükségtelen meleg levegőt egy forgó hőcserélőn vezetik át, visszanyerve az energiát a kifelé haladó légáramból.

A légáramlás

A szórófülkébe bevezetett levegő 100 százalékban friss levegő, ami a hőcserélőtől a fülkébe vezető úton gyűjti össze az energiát. A külső időjárási viszonyoktól függően a levegő hőmérsékletét és páratartalmát be kell állítani. Ezt a két funkciót integrált elektromos hőszivattyú és vízpermetes párásító látja el.

„Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink kihívás elé állítják a hagyományos gondolkodást. Kaizen gondolkodásmódjuknak és kreativitásuknak köszönhetően nemcsak jelentősen csökkenthetik a környezetterhelést, hanem hozzájárulhatnak a költségcsökkentéshez is, még akkor is, ha a javasolt megoldás némileg magasabb kezdeti befektetést igényel.”

– avat be Marvin Cooke, a Toyota európai gyártásért felelős ügyvezető alelnöke.

Úton a zéró széndioxid-kibocsátás felé

A zéró széndioxid-kibocsátású fényezőműhely felé vezető út még korántsem teljes, mivel számos folyamatnak magas hőmérsékleti követelményei vannak. Ide tartoznak a festékkeményítő kemencék vagy a mérgező VOC (illékony szerves vegyületek) hatásainak csökkentése, amelyek további technológiát és festékanyag-fejlesztést igényelnek. A Toyota elkötelezett amellett, hogy 2030-ra Európában elérje a karbonsemlegességet a gyártásban, öt évvel megelőzve a Toyota globális célkitűzését. Ezenkívül 2040-re az európai részleg kitűzött célja az abszolút zéró széndioxid-kibocsátás minden tevékenységre vonatkozóan (a logisztikát és a beszállítókat is beleértve), 10 évvel a Toyota globális célkitűzése előtt. Ennek érdekében a Toyota európai mérnökei folyamatosan vizsgálják a széndioxid-kibocsátás további csökkentését célzó új innovációkat és kezdeményezéseket.

A Toyota Európai gyártásmérnökei elnyerték a CARES közönségdíját

Tavaly novemberben Párizsban az első európai CARES konferencián a Toyota gyártásmérnöki csapata bemutatta a Toyota európai széndioxid-mentesítési stratégiáját, valamint gyakorlati tapasztalatait a gyártóüzemekben a karbonsemlegesség érdekében végzett folyamatmódosítással kapcsolatban. A Toyota Európa csapatát az ezen a területen elért eredményeik elismeréseként közönségdíjjal jutalmazták. A CARES Kongresszus gondolati vezetőket, az autóipar éllovasait és a társadalom más társadalmi, kulturális vezetőit vonja be a globális és regionális autóipar napirendjének kialakításába. A Globális Transzdiszciplináris Fórum összegyűjtötte a fő gyártókat, fényezéshez szükséges eszközbeszállítókat, festékszállítókat és számos más alkatrész-beszállítót az autógyártás fenntarthatóságának kritikus témája körül.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post 65%-al csökkenti a Toyota gyártási tevékenységének CO2-kibocsátását a fényezés zéró emisszióssá tételével appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Precíziós ipari robottal és okosszemüveggel tarolt az Epson a legrangosabb dizájnversenyen https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/23/epson-ipari-robot-okosszemuveg/ Tue, 23 May 2023 05:00:03 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25330 Az Epson öt tintasugaras nyomtató modellje, egy ipari robotja, egy projektora és egy ipari alkalmazásokhoz tervezett okosszemüvegmodellje is Red Dot-díjat kapott a nemzetközi dizájn legnagyobb seregszemléjén. A Red Dot: Production Design 2023-on az Epson immár negyedszer érdemelte ki a Best of the Best díjat, ezúttal egy kompakt fotónyomtatóval. Negyedik alkalommal nyerte el a Red Dot: […]

The post Precíziós ipari robottal és okosszemüveggel tarolt az Epson a legrangosabb dizájnversenyen appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az Epson öt tintasugaras nyomtató modellje, egy ipari robotja, egy projektora és egy ipari alkalmazásokhoz tervezett okosszemüvegmodellje is Red Dot-díjat kapott a nemzetközi dizájn legnagyobb seregszemléjén.

A Red Dot: Production Design 2023-on az Epson immár negyedszer érdemelte ki a Best of the Best díjat, ezúttal egy kompakt fotónyomtatóval.

Negyedik alkalommal nyerte el a Red Dot: Production Design legmagasabb elismerését, a Best of the Best díjat az Epson. Ezúttal a díjat az Epson SureLab SL-D500 kompakt, könnyű és hordozható fotólabor nyomtató kapta meg, amely rendkívül könnyen és rugalmasan telepíthető akár gyorsnyomdákban, akár keskeny polcokra vagy pultokra olyan üzletekben, ahol kevés a hely.

Díjazott lett a GX8 ipari robot is, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy korlátozott helyen és különböző munkakörnyezetekben is pontosan működjön. A mozgásvezérlési teljesítményt az Epson saját fejlesztésű giroszkópos érzékelőit és robotvezérlési technológiáját kombináló GYROPLUS technológia teszi tökéletessé: ez gyors és nagyon pontos működést biztosít, miközben a készüléktest kompakt méretű marad.

A rangos elismerést a kifejezetten ipari alkalmazásokhoz tervezett MOVERIO BT-45C és BT-45CS okosszemüvegek is kiérdemelték. A terepen dolgozók zökkenőmentes munkavégzéséhez hatékony távsegítséget nyújtó eszközök hosszú ideig tartó viselését a tervezők azzal könnyítették meg, hogy a tömeg elosztását a fej egészére terjesztették ki. Ezzel huzamosabb ideig tartó feladatokhoz is kényelmesen bevethető a MOVERIO, amelyet az Epson – a felhasználók visszajelzéseire reagálva – új mechanizmussal is felszerelt annak érdekében, hogy a szemüveget egyszerűen, egy kiegészítő elem cseréjével lehessen rögzíteni a munkavédelmi sisakra.

Szintén Red Dot-díjazott lett a CO-FH02 intelligens full-HD projektor, amely kompakt mérete ellenére 3000 lumen fényerőt biztosít. Könnyed, letisztult sziluettjének és egyszerű részleteinek köszönhetően bármilyen környezetbe beilleszthető, ráadásul átkapcsolható vetítési módokkal rendelkezik, így egyformán kényelmesen használható egy világos konferenciateremben vagy egy sötét nappaliban.

További Red Dot-díjazottak:

A kiskereskedelmi, vendéglátóipari, csomagszállítási és mérőóraleolvasási alkalmazásokhoz egyaránt ideális TM-P20II és TM-P80II hordozható blokknyomtatók, amelyeket kényelmesen lehet övön vagy vállon hordani, ráadásul ütésállók és a IP54-es szabvány szerint vízállók is. Díjazott lett a TM-L100 kompakt címkenyomtató, amely egyformán nagy segítség a rendelések kezelésében, valamint az éttermek és az üzletek élelmiszeráru-cikkeinek felcímkézésében. A sima, elegáns kialakításnak köszönhetően könnyen tisztítható, és tökéletesen használható mindenhol, ahol élelmiszereket kezelnek. Az ételkiszállítási szolgáltatások elterjedésével párhuzamosan megnőtt az igény a különféle adathordozók szélesebb választéka iránt. Ez a nyomtató támogatja a nagy ragasztóerővel rendelkező, bélés nélküli címkéket, javítva a használhatóságot, miközben csökkenti a környezeti lábnyomot.

CAD, fotó és POP alkalmazásokhoz tervezték a nagy formátumú SureColor SC-T7700 és SC-P8500 sorozatú nyomtatókat, amelyek szűk helyeken beüzemelve is maximális helykihasználást biztosítanak: a papír betöltésétől a nyomtatási műveletekig minden elvégezhető a nyomtatók frontoldaláról, a lapos hátsó és oldalsó panelek révén a falhoz szorosan illeszkedve is elhelyezhetők, a teljesen sík felső felület pedig munkapadként vagy PC-pultként is használható.

Ugyancsak elismerést kapott az okostelefonról vagy táblagépről is kezelhető TM-m30III blokknyomtató, amely stílusosan letisztult, kockaalakú kialakításának köszönhetően a legelegánsabb környezetben is megállja a helyét. Burkolata antibakteriális fedőréteget kapott, ezért a nyomtató az egyre népszerűbb önkiszolgáló pénztárgépeknél is biztonságosan használható.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Precíziós ipari robottal és okosszemüveggel tarolt az Epson a legrangosabb dizájnversenyen appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Delta az Apple termékek hivatalos rendszerintegrátora lett https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/22/delta-apple-egyuttmukodes/ Mon, 22 May 2023 06:00:15 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25312 A Delta Technologies Nyrt. 100%-os leányvállalata az elsők között szerzett rendszerintegrátorként AAR (Apple Authorised Reseller) minősítést. Az Apple termékek hatékonyabb hazai támogatásának érdekében a Delta Systems Kft. stratégiai megállapodást kötött az Apple termékek magyarországi hivatalos disztribútorával, az Apcom Hungary Kft-vel.  A 2023 májusától érvényes megállapodás értelmében a Delta Systems Kft. az Apple hivatalos viszonteladójává vált. […]

The post A Delta az Apple termékek hivatalos rendszerintegrátora lett appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Delta Technologies Nyrt. 100%-os leányvállalata az elsők között szerzett rendszerintegrátorként AAR (Apple Authorised Reseller) minősítést.

Az Apple termékek hatékonyabb hazai támogatásának érdekében a Delta Systems Kft. stratégiai megállapodást kötött az Apple termékek magyarországi hivatalos disztribútorával, az Apcom Hungary Kft-vel. 

A 2023 májusától érvényes megállapodás értelmében a Delta Systems Kft. az Apple hivatalos viszonteladójává vált. A megállapodásnak köszönhetően a Delta ügyfelei céges hálózatokban is élvezhetik azokat a kimagasló előnyöket, amik az Apple termékeit népszerűvé tették az egyedi felhasználók körében. „Az együttműködésnek köszönhetően magabiztosan ajánlhatjuk vevőinknek olyan rendszerek felépítését, melyekben Apple eszközök is vannak, és ezekre is kiterjednek az üzembiztonsági, ügyfélszolgálati, kiberbiztonsági és egyéb felhőszolgáltatói vállalásaink” – jellemezte a rendszerintegrátorként a hivatalos viszonteladói partnerség előnyeit Vidra László, a Delta Systems Kft. ügyvezetője.

Az Apple termékek intuitív és könnyen használható felhasználói felülettel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy gyorsan és hatékonyan dolgozzanak. Ez az előny ugyanakkor nem magától értetődő egy céges hálózatban, ahol akár más operációs rendszerek is jelen vannak. Az Apple alapú céges hálózatok egyik előnye az egyszerű és könnyű kezelés. Ennek előnyeiről hibrid hálózat esetében sem kell lemondani; az Apple rendszerek integráltan működnek egymással, így a céges hálózat kezelése egyszerűbb lehet akár önállóan, akár más operációs rendszerekkel való együttműködés esetén is. Ennek tervezése, implementálása és üzemeltetése válik valósággá mostantól a Delta szolgáltatás-portfoliójában.

Az Apple Business Manager szolgáltatásnak köszönhetően, a Delta System Kft. ügyfelei képesek lesznek több Apple készülékből álló flotta érintés nélküli egyidejű beüzemelésére is. Az Apple rendszerek erős biztonsági funkciókkal is rendelkeznek, amelyek segítségével megvédhetők a cég érzékeny adatai és információi az illetéktelen hozzáférésektől és támadásoktól. Az Apple rendszerek frissítései és javításai is gyorsan elérhetők, így minimalizálva a biztonsági réseket. A Delta Systems, a Delta Technologies 100%-os tulajdonú leányvállalata minősített NATO beszállítóként és NATO Biztonsági Beruházási Programokban való résztvevőként kiemelten kezeli a biztonsági szempontokat az általa létrehozott rendszerekben. Ez különösen fontos lehet egyes, Apple márkát preferáló ügyfeleknek.

Az Apple termékeit választók általában alacsonyabb karbantartási költségekről számolnak be, hiszen az Apple rendszerek kevésbé hajlamosak a műszaki problémákra és a vírusfertőzésekre, így kevesebb időt és pénzt kell fordítani a karbantartásukra. Mindezeket az előnyöket egy „device as a service” megállapodás keretében, havidíjas konstrukcióban is élvezhetik a Delta ügyfelei, miközben külön tud válni a fizikai kliens a felhasznált szoftverek és felhőszolgáltatások rendszerétől. A mobileszköz-menedzsment vállalati flotta szinten való biztosításával pedig mentesülnek az ügyfelek számos olyan teendőtől, ami általában a rendszergazdák, irodavezetők vagy a kijelölt munkatárs vállát szokták nyomni.

Az Apple eszközök növelik a hatékonyságot, a biztonságot, támogatják a munkaerő megtartását és alacsonyabb TCO-val terhelik a vállalatot, mint a versenytársak, emellett az Apple egyedi háttér IT-ökoszisztémát is alkotott az eszközeihez. Az Apple termékek által nyújtott előnyök hiba nélküli hálózati és rendszerkapcsolatához járul hozzá ezentúl a Delta szakértelme, folyamatos támogatást biztosítva a vállalatok számára. A Delta ezen túl a már meglévő rendszerekhez kapcsolódó hatékony integrálásban is szerepet vállal, amely így a vállalatok számára biztonsági támogatást is jelent.

A Delta Csoport jelenleg az egyik legnagyobb informatikai rendszerintegrátor Magyarországon.

A Delta Technologies Nyrt. révén a tőzsdén is képviselt társaság mintegy 1500 ügyfellel és 300 beszállítói partnerrel áll kapcsolatban. A Delta vállalatmérettől függetlenül, teljes körű informatikai infrastruktúra megoldásokat kínál ügyfeleinek mind a közszférában, mind pedig a magánszektorban; ez magában foglalja a teljes architektúra tervezést, a hálózati megoldások és hardverkomponensek tervezését és telepítését, az alkalmazások integrációját és az infrastruktúra kezelését. Prominens ügyfelei iparágak széles skáláját ölelik fel, az Ipar 4.0 előnyeit leginkább kiaknázó autóipartól a széles spektrumban és gyorsan fejlődő logisztikán át az egyre jobban digitalizálódó mezőgazdaságig.

A Delta célja, hogy a régióban meghatározó Ipar 4.0 szereplővé váljon, ennek érdekében a világ legkiemelkedőbb technológiai megoldásokat kínáló cégeivel dolgozik együtt. A teljeskörű projekttervezési és megvalósítási feladatokat a kkv-k és nagyvállalatok számára is egyedi, komplex megoldásokkal éri el.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post A Delta az Apple termékek hivatalos rendszerintegrátora lett appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Bemutatta új autóját a SZEnergy: felkészült a versenyszezonra a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/22/szenergy-versenyszezon-szie/ Mon, 22 May 2023 05:30:58 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25307 Tavaly nyáron világcsúccsal nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági autóversenyét a győri SZEnergy Team, amely idén is indul a Shell-Eco Marathonon: a hagyományos városi kisautó kategóriában címvédésre készül, az önvezető versenyen pedig a tavalyi második hely után idén a dobogó legfelső fokát célozta meg. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata a napokban mutatta be fejlesztéseit és […]

The post Bemutatta új autóját a SZEnergy: felkészült a versenyszezonra a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Tavaly nyáron világcsúccsal nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági autóversenyét a győri SZEnergy Team, amely idén is indul a Shell-Eco Marathonon: a hagyományos városi kisautó kategóriában címvédésre készül, az önvezető versenyen pedig a tavalyi második hely után idén a dobogó legfelső fokát célozta meg.

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata a napokban mutatta be fejlesztéseit és leplezte le idei autóját, majd hamarosan utazik Franciaországba, ahol május 19-én már az autonóm versenyszámban szerepel.

Érdemes felidézni: a tavalyi évben története legnagyobb sikerét elérve, közel hibátlan versenyzéssel nyerte meg a Shell-Eco Marathon városi kisautó kategóriáját a SZEnergy Team. Előttük senki nem volt képes arra, hogy 284 km/kWh energiahatékonyságot produkáljon. A Széchenyi István Egyetem csapata hosszú évek munkájával jutott el a csúcsra, hiszen a napelemes osztály megszűnése után, 2013 óta versenyeznek városi kisautó (urban concept) kategóriában. Sok-sok apró javítás, optimalizálás, tesztelés, azaz rengeteg munka gyümölcse érett be egy évvel ezelőtt.

A képen látható a kormányba épített kijelző, amely a telemetriai adatokat mutatja majd a pilótának. (Fotó: Májer Csaba József)

„A tavalyi világrekord alapján a SZEnergy Team a világ egyik legjobb csapata. Ez természetesen azt is jelenti, hogy idén saját magunkkal is versenyzünk, és a legnagyobb kihívás, hogy önmagunkat le tudjuk-e győzni”

– hangsúlyozta az új autó bemutatóján dr. Szauter Ferenc, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának vezetője, egykori alapító tag, aki hozzátette: a bravúros szereplés nyomán várhatóan a teljes mezőny megpróbál majd felnőni a felállított referenciához, emiatt kiélezett küzdelemre kell számítani.

„Idén két versenyen veszünk részt, amelyeket egymást követően, sőt részben párhuzamosan rendeznek meg Nogaróban, Franciaországban. Május 19-től 22-ig az önvezető (autonóm) kategóriában szerepel majd a csapat, majd 20-tól már a hagyományos energiahatékonysági futamokban is pályára áll az autó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fel kell készítenünk az járművet és a csapatot az önvezető és a pilótás versenyzésre egyaránt”

– hangsúlyozta Krecz Dávid, a SZEnergy Team csapatvezetője.

Az önvezető és hagyományos kategóriák közötti gyors váltás szükségessége egy moduláris hajtáslánc alkalmazásához vezetett, ami azt jelenti, hogy a hajtáslánc kompakt egységben kezelhető: mindössze öt perc szükséges a csapatnak, hogy cserélje a néhány csavarral fogatott hajtásláncot a járműben. Szintén újdonság, hogy a csapat saját tervezésű, könnyedebb elasztomer lengéscsillapítóra cserélte a korábbi, kereskedelmi forgalomban is kapható rugós tagot, ami jelentős tömegcsökkentést jelent az autó számára. Mivel az eszközből négyet is rejt az autó, így a spórolást is néggyel kell szorozni.

„Idén frissítettük a gumiabroncsainkat is. Ennek oka, hogy a korábbi gumi futófelületén nem volt bordázás, így a bírák nem ítélték elég biztonságnak esős idő esetén. A mostani gumikat ilyen kritika nem érheti. A szabályok makulátlan betartása érdekében az ablaktörlőnket is kicseréltük, saját lapátot alkalmazunk, valamint az ötpontos biztonsági övet is átalakítottuk”

– tette hozzá a csapatvezető.

Az elektronikai részleg fejlesztéseit Kecskeméti István részlegvezető mutatta be, aki figyelmeztetett: bár örömteli, hogy a fogyasztás egy watt alá került, ezért azonban keményen meg kell dolgozni idén is.

„Évek óta foglalkozunk menetciklus-optimalizálással. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk szimulálni a pályaviszonyokat és az autó menettulajdonságait is, így számítógépen meg tudjuk tervezni, milyen lenne a tökéletes kör a pályán. Ez alapján mindig a legjobb energiamérleget tudjuk elérni. A program ugyanis szól, a pálya adott részén gyorsítani vagy lassítani kell-e, hogy a legjobb eredményt érjük el. Korábban ez a kezelőfelület egy műszerfalba szerelt tableten futott, idén ezt a kormányba integrált kis LED-kijelző váltja fel, ami nemcsak praktikusabb, hanem kevesebbet is fogyaszt”

– részletezte az új megoldás előnyeit.

Az esemény végeztével mindenki személyesen is megvizsgálhatta a csapat világrekorder járművét. (Fotó: Májer Csaba József)

Az elektronikai részleg számára nagy kihívást jelentett az autonóm hardverplatform újragondolása is. Ez az egység felelős az összes önvezető funkció működtetéséért (a szenzorokat is beleértve), hiszen minden ehhez tartozó vezérlő és számítási elem egyetlen lapon kapott helyett. A megoldás előnye, hogy könnyedén eltávolítható az autóból, így a hagyományos versenyszámok esetén sem a felesleges súllyal, sem a fogyasztással nem kell számolni.

Az önvezető funkciók kapcsán Unger Miklós, a SZEnergy Team autonóm részlegének vezetője árult el részleteket. Emlékeztetett, a csapat tavaly az előkelő 2. helyezést érte el az önvezető versenyszámban. Idén itt is a győzelem a cél, ám ezt két okból is nehéz lesz elérni: egyrészt tavalyhoz képest jelentősen szélesebb és erősebb mezőnyben kellene az élre állni, másrészt a szervezők módosítottak a verseny lebonyolításán, amely különálló feladatok (akadálykerülés, parkolás, szlalomozás) helyett egyetlen komplex, több részből álló feladatból fog állni. Ha elindult a rendszer, onnantól nincs beavatkozási lehetősége a csapatoknak a pálya végéig. Ez jóval bonyolultabb műveletet jelent, ami óriási kihívás mindenkinek.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Bemutatta új autóját a SZEnergy: felkészült a versenyszezonra a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Szívén viseli a magyar ipar digitális átállását a Bosch Rexroth https://www.muszaki-magazin.hu/2023/05/22/rexroth-bosch-ipar-digitalis/ Mon, 22 May 2023 05:00:07 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=25304 A Bosch Rexroth kapta az Ipar 4.0 szakmai érmet nagyvállalat kategóriában. A díjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium adományozta a szakmai szervezeteket összefogó Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség javaslatára. A hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója élen jár az ipari digitalizáció, a hálózatba kapcsolt, rugalmas és automatizált rendszerek használatában és fejlesztésében, valamint magyarországi partnereit […]

The post Szívén viseli a magyar ipar digitális átállását a Bosch Rexroth appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Bosch Rexroth kapta az Ipar 4.0 szakmai érmet nagyvállalat kategóriában.

A díjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium adományozta a szakmai szervezeteket összefogó Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség javaslatára. A hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója élen jár az ipari digitalizáció, a hálózatba kapcsolt, rugalmas és automatizált rendszerek használatában és fejlesztésében, valamint magyarországi partnereit is segíti a technológiai átállásban, hogy minél több vállalat használja a jövő gyártástechnológiáit.

Az ipar 4.0 olyan lehetőségeket kínál, amelyet a piac még csak most kezd el alkalmazni. A technológiai korszakváltás gyökeresen átalakítja a gyártási és a kapcsolódó logisztikai rendszereket, hatékonyabbá és hosszú távon fenntarthatóvá teszi a gyártást. A hazai ipari vállalkozások többségének nagy kihívás ez az átállás.

„A Bosch Rexroth technológiai vállalatként, innovátorként zászlóvivője az ipar 4.0-s megoldásoknak. Átfogó víziónk részeként saját gyárainkban is alkalmazzuk az általunk fejlesztett új technológiákat, ezáltal egyrészt valós, működés közben keletkező tapasztalatainkat beépítve fejlesztjük tovább termékeinket, másrészt saját gyártóreferenciákkal tudjuk kiszolgálni ipari partnereinket”

– mondta Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

Tudástranszferrel és edukációval is segíti a technológiai korszakváltást a Bosch Rexroth

A Bosch Rexroth élen jár az ipar 4.0-s technológiák alkalmazásában és fejlesztésében, termékei az ipar 4.0 követelményei szerint készülnek. Ezen felül a vállalat népszerűsíti a digitális átállást, és partnereit segíti is ebben. A cég részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IFKA Nonprofit Kft. által meghirdetett beszállítófejlesztési programban, amelyben közös fejlesztésekkel, technológiai transzferrel segítette a programban résztvevő kis- és középvállalkozások digitális transzformációját. Az elmúlt években tizenhét hazai kkv csatlakozott a programhoz a Bosch Rexrothon keresztül, hogy megtegye az első lépéseket az ipar 4.0-s technológiák útján. A fejlesztési program keretében készült a többi között precíziós agrárgazdálkodásban használt műtrágyaszóró, olyan eszköz, amelyet programozói tudás nélkül lehet autóipari termékek gyártására paraméterezni, valamint egy olyan rendszer, amely egyes folyamatokat szimulálva és kielemezve képes optimalizálni a termelési folyamat egyes elemeit, előre jelezni a várható karbantartási szükségletet és azokat az esetleges környezeti változásokat, amelyek hatással vannak a dolgozók komfortérzetére és munkaminőségére.

A Bosch Rexroth egyetemekkel, szakmai szervezetekkel, valamint kis- és középvállalkozásokkal együttműködve dolgozik az innovatív technológiák fejlesztésén. Ezt szolgálja majd a hamarosan megnyíló, Magyarországon egyedülálló ipari innovációs élményközpontja, a CU.BE is, amelynek küldetése a közös gondolkodás és fejlesztés mellett, hogy bemutassa a nagyközönségnek az ipari technológia trendjeit és újdonságait. Szintén az edukációt szolgálja a vállalat felsőoktatásban és szakképzésben betöltött szerepe: ipar 4.0 oktatóeszközei és tananyagai segítségével számos oktatási intézményben ismerkednek meg a tanulók az ipar 4.0 rejtelmeivel.

A Bosch Rexroth az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség javaslatára kapta idén az Ipar 4.0 szakmai érmet nagyvállalat kategóriában az ipari automatizáció területén végzett átfogó és innovatív tevékenységének elismeréseként. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által adományozott díjat idén harmadik alkalommal adták át négy kategóriában az ipar 4.0 átállás során jelentős teljesítményt és sikereket elért vállalatoknak.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Szívén viseli a magyar ipar digitális átállását a Bosch Rexroth appeared first on Műszaki Magazin.

]]>