Műszaki Magazin https://www.muszaki-magazin.hu Ipari média / szaklap: Hírek az ipar és gyártás területéről. Wed, 24 Apr 2024 07:15:01 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Gépészet a gyakorlatban: közösséget is épít a Széchenyi István Egyetem konferenciája https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/24/gepeszeti-gyakorlat-szechenyi-konferencia/ Wed, 24 Apr 2024 05:00:59 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29314 Vegyél különböző egyetemekről érkező hallgatókat, sorsold őket vegyes csapatokba, adj megoldást három nap alatt egy ipari vállalatok által adott feladatokra és prezentáld azt oktatókból álló zsűri előtt – erről szólt a Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája a győri Széchenyi István Egyetemen. A rendezvény azonban mindig jóval több puszta versenynél: összeköti a nyugat-dunántúli régió cégeit a […]

The post Gépészet a gyakorlatban: közösséget is épít a Széchenyi István Egyetem konferenciája appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Vegyél különböző egyetemekről érkező hallgatókat, sorsold őket vegyes csapatokba, adj megoldást három nap alatt egy ipari vállalatok által adott feladatokra és prezentáld azt oktatókból álló zsűri előtt – erről szólt a Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája a győri Széchenyi István Egyetemen.

A rendezvény azonban mindig jóval több puszta versenynél: összeköti a nyugat-dunántúli régió cégeit a hallgatókkal, betekintést enged tényleges projektekbe és mindeközben valódi közösséget kovácsol.

Dr. Horváth Zoltán aláhúzta: várják a hallgatókat a jövő évi konferenciára is. (Fotó: Dudás Máté)

A vállalkozások részéről óriási az igény arra, hogy bevonják aktuális projektjeikbe a hallgatókat, akik örömmel csatlakoznak, ha valós ipari feladatokból szerezhetnek tapasztalatokat – ebből a felismerésből jött létre évekkel ezelőtt a Széchenyi István Egyetemen a Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája, melynek keretében a résztvevőknek véletlenszerűen válogatott csapatokban kell megoldaniuk egy komplex műszaki problémát, mindössze néhány nap alatt.

A rendezvény eredeti, még 2006-ban lefektetett koncepciója nem csupán kiállta az idők próbáját, hanem egyre fontosabbá is válik a 21. században: mérnöki hallgatói verseny keretein belül nyújt lényegében egy gyakorlatorientált képzést úgy, hogy a feladatokat adó vállalkozások hasznos megoldásokkal, és ami még fontosabb, tehetséges hallgatókkal gyarapodhatnak.

Idén nyolc, nyugat-dunántúli régióban működő cég csatlakozott feladatadó szponzorként a rendezvényhez: a Dana Hungary Kft., az Eaton Manufacturing Hungary Kft., a KNISS Kft., a Motherson Hungary, a Rába Járműipari Holding Nyrt., a Schaeffler Savaria Kft. és a Velux Magyarország Kft. Mellettük a Jankovits Engineering Kft. is támogatta a rendezvényt. A vállalatok közül néhányan két feladattal is érkeztek, így összesen 13 csapat alakult a részt vevő 77 hallgatóból, akik a házigazda Széchenyi-egyetem mellett a Debreceni Egyetemről, a Miskolci Egyetemről, a kecskeméti Neumann János Egyetemről, a Nyíregyházi Egyetemről, a veszprémi Pannon Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről és az Óbudai Egyetemről érkeztek, kiegészítve a határon túli Kolozsvári Műszaki Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola fiataljaival. Szakmai segítséget nyújtott a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja, valamint az intézményben működő PRACTING Alapítvány is.

A feladatokat úgy határozták meg a cégek, hogy kellő kihívást nyújtsanak a hallgatóknak, mégis teljesíthetők maradjanak. Előfordult olyan, amelyben teljesen új terméket kellett tervezniük a hallgatóknak és olyan is, amiben egy jelenlegi folyamat automatizálása vagy optimalizálása volt a cél.

Utóbbira példa az Eaton Manufacturing Hungary Kft., ahol a vállalat egy olvadóbiztosékokat automatikusan összeszerelő gép megtervezését tűzte ki feladatként. A gépesítés nem küszöböli ki teljesen az emberi közreműködést, de megvalósítása nyomán jelentősen rövidül a szerelési idő és az operátor tévedési lehetősége is radikálisan csökken, ami garantálja a termék minőségét. Szintén egyedi célgép megalkotására kérte a hallgatókat a KNISS Kft.: egy saját fejlesztésű festékrobot fejegységét kellett megtervezniük a hallgatóknak úgy, hogy maszkolás nélkül is működjön (azaz ne kelljen leragasztani a sarkait).

Kovács Richárd (középen) a KNISS Kft. csapataival. (Fotó: Tian Yubo /Helix Rendezvényszervezői Iroda/)

 „2022-ben vásároltuk meg a céget az üzlettársammal, azóta egyedi karosszériatervezéssel foglalkozunk. Három kollégával indultunk, jelenleg tizenhét fős a csapatunk. Tavaly csatlakoztunk először a konferenciához, idén már feladatot is hoztunk” – felelte érdeklődésünkre Kovács Richárd, a KNISS Kft. üzletvezetője, aki a Széchenyi-egyetemen szerezte alap- és mesterdiplomáját, és jelenleg is az intézmény doktori iskolájának hallgatója. Mint mondta, egykori konferenciaszervezőként szívügye a rendezvény.

„Jó volt látni, mennyire felkészültek és kreatívak voltak a hallgatók. A festékszóró fejegység koncepcióját szinte egy az egyben fel tudjuk használni. A másik feladatban a gép burkolatát tervezték meg, az is remek alapot szolgáltat nekünk a későbbiekre. Nagyon elégedettek voltunk a prezentált megoldásokkal, egy hallgatónak gyakornoki lehetőséget is ajánlottunk” – fogalmazott Kovács Richárd.

Az eltérő képzésekben részt vevő, különböző évfolyamú hallgatókból álló csapatok sikerrel vették az akadályokat és háromnapnyi intenzív munkával magas színvonalú produktumot hoztak létre. Ezt támasztották alá a résztvevők beszámolói is, akik pozitívan nyilatkoztak élményeikről.

Krivosik Alpár, Kelemen Nándor és Bulzán István, a konferencia erdélyi résztvevői. (Fotó: Dudás Máté)

„Olyan érzésem volt, mintha egy négynapos fesztiválon lettem volna, miközben okosodtam is” – sommázta véleményét Kelemen Nándor gépészmérnökhallgató, aki két társával együtt Erdélyből, a Kolozsvári Műszaki Egyetemről érkezett a konferenciára. Úgy vélte, pont annyira volt kötött a feladatkiírás, hogy kihívás legyen, ugyanakkor sok teret kaptak arra, hogy a kreativitásuk kibontakozzon. Kérdésünkre válaszolva kifejtette, gyakorlatiasnak látja a győri diákokat, amit részben a duális képzéseknek, részben a hallgatói versenycsapatok meglétének tud be. „A kollégium alatt ott vannak a műhelyek, ahova lemehetnek dolgozni. Élvezném, ha Kolozsváron is lenne ilyen lehetőség” – mondta.

Csatlakozott hozzá Bulzán István is, aki szerint irigylésre méltó a győri campus kompaktsága, amely rendelkezik saját kávézóval, kocsmával, klubbal. „A diákélet csúcson van Győrben hozzánk képest, a hallgatók szerveződése jóval szorosabb, ez gondolom a fizikai együttélésnek is köszönhető” – tette hozzá Krivosik Alpár, aki zsinórban harmadik éve vesz részt a konferencián. Szállítmányozást és logisztikát tanul, így a csapat menedzselését és a prezentáció előadását vállalta magára. „Van, aki a rajzolásban erős, mások a dokumentációban, megint mások a menedzsmentben. A konferencia azért is hasznos, mert a valódi projekteket szimulálja. Ez egy kiváló lehetőség a leendő mérnököknek, amit hiba lenne kihagyni” – fogalmazott.

A sikeres konferencia zárásaként prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese szólt a résztvevőkhöz. „Az egyetemen az a feladatunk, hogy sikeres pályára készítsük fel a hallgatókat. A sikerhez azonban nem elég elsajátítani a tananyagot: motiváltnak, kreatívnak és csapatjátékosnak is kell lenni, sőt, mindezt igazolni is kell. A konferencián valamennyien bizonyították, hogy milyen képességekkel rendelkeznek, ami a legjobb előkészítés egy mérnöki karrierhez” – jelentette ki.

Dr. Horváth Zoltán, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja kifejtette, a 16. konferencián vannak túl, a rendezvény léte mégsem magától értetődő. „Ha a különböző egyetemek hallgatói nem döntenek úgy, hogy tavasszal el kell jönni Győrbe erre a rendezvényre, akkor nem lennénk most itt. A cégeknek is köszönöm a támogatást, akik nemcsak feladatokat hoztak, nemcsak idejükkel és szakmai mentorálásukkal segítettek minket, hanem anyagi szponzorációt is nyújtottak. Köszönöm a szervezőknek is, hogy az alapítók szellemiségét megőrizve újra és újra tető alá hozzák a konferenciát” – zárta szavait.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Gépészet a gyakorlatban: közösséget is épít a Széchenyi István Egyetem konferenciája appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Együtt a szellemi tulajdonvédelemért https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/23/szellemi-tulajdon-vedelem-egyuttmukodes/ Tue, 23 Apr 2024 05:30:24 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29307 Az SZTNH és a HUN-REN megújított partnersége A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábban ELKH) megújított együttműködésének, amelynek dokumentumait április 16-án írta alá a két szervezet elnöke. Farkas Szabolcs és Gulyás Balázs megállapodott abban is, hogy […]

The post Együtt a szellemi tulajdonvédelemért appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az SZTNH és a HUN-REN megújított partnersége

A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábban ELKH) megújított együttműködésének, amelynek dokumentumait április 16-án írta alá a két szervezet elnöke. Farkas Szabolcs és Gulyás Balázs megállapodott abban is, hogy a felek kölcsönösen támogatást nyújtanak egymásnak a szellemitulajdon-védelemmel összefüggő ismeretek elterjesztésére, kiemelten a HUN-REN kutatóhelyeinél keletkezett szellemi alkotások és az értékalapú hasznosítás területein.

A megállapodás részeként az SZTNH vállalja a szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos ismeretek terjesztését különböző szakmai konzultációk és szemináriumok keretében a kutatók számára, valamint szakértői támogatást nyújt a HUN-REN számára a szellemitulajdon-védelmi és hasznosítási stratégia kialakításához és végrehajtásához.

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat mellett a teljes kutatási-fejlesztési-innovációs ökoszisztéma nyer a most aláírt megállapodással, amely hatékonyan épül az elmúlt évek tapasztalataira, és megerősíti a két intézmény együttműködését. Fontos tudatosítani a kutatókban is, hogy a publikációs célú tudományos tevékenységek mellett számos egyéb innovációs úton érdemes és szükséges elindulniuk: szabadalmak, oltalmak tárháza áll rendelkezésre egy eredmény hasznosítására. Ezek az innovációs utak mind értéket teremtenek a társadalom számára, és elengedhetetlen részei a magyar kutatási-fejlesztési-innovációs ökoszisztéma jobbításának – hangsúlyozta Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke.

Közös célunk a hazai innovációs potenciál erősítése érdekében a szellemi alkotómunka elismerésének, a kutatás-fejlesztés során létrejött értékek védelmének támogatása és hasznosításának elősegítése, valamint a kutatóközösség tudatosabbá tétele a szellemi tulajdon oltalmazása tekintetében – mondta Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

A megállapodás kiterjed közös kommunikációs tevékenységekre is, például esetenként közös megjelenésre innovációs témájú eseményeken, vagy akár zsűrizésre, mentorálásra inkubációs és akcelerációs programokon, versenyeken. Az SZTNH és HUN-REN segíti egymást más innovációs programokban vagy szakmai módszertani fejlesztésekben is.

A felek bíznak benne, hogy együttműködésük tovább ösztönzi az innovációk létrejöttét, hasznosítását és ezáltal a magyar tudomány fejlődését, amely jelentős hatással van a társadalmi és gazdasági fejlődésre is. Emellett hozzájárul a kutatók megfelelő jogi és gazdasági ismereteihez a szellemi tulajdonjog területén.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Együtt a szellemi tulajdonvédelemért appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Schneider Electric új innovációk és együttműködések https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/23/schneider-electric-innovaciok-egyuttmukodes/ Tue, 23 Apr 2024 05:00:16 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29302 A mérnöki és működési adatokat integráló új platform, a háztartási energiamenedzsmentet új szintre emelő vezérlőegység, az elektromos autózás terjedését támogató töltők és szoftver – többek között ezeket az újdonságokat jelentette be a Párizsban rendezett „Innovation Summit World Tour” rendezvényén a Schneider Electric. A vállalat bejelentette a Sustainability Impact Award idei győzteseit, illetve egy új program […]

The post Schneider Electric új innovációk és együttműködések appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A mérnöki és működési adatokat integráló új platform, a háztartási energiamenedzsmentet új szintre emelő vezérlőegység, az elektromos autózás terjedését támogató töltők és szoftver – többek között ezeket az újdonságokat jelentette be a Párizsban rendezett „Innovation Summit World Tour” rendezvényén a Schneider Electric.

A vállalat bejelentette a Sustainability Impact Award idei győzteseit, illetve egy új program elindítását is.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat számos innovációt jelentett be az április 3–4-én Párizsban tartott „Innovation Summit World Tour” rendezvényén. Az eseményen arra is felhívták a figyelmet, hogy azonnali cselekvésre és folyamatos együttműködésre van szükség az energetikai átállás felgyorsítása és a klímaválság kezelése érdekében. A Schneider Electric 2016-ban indította útjára innovációs rendezvényét, amelyen a vállalat legújabb, az automatizálás, az elektromos áram használatára történő átállás és a digitalizáció jövője szempontjából meghatározó fejlesztéseit, megoldásait és partnerségeit mutatják be.

„A 2023-ban tapasztalt rekordmértékű globális felmelegedés újabb ok, hogy felszólítsuk a vállalkozásokat világszerte arra, hogy fogjanak össze annak érdekében, hogy érdemi eredményeket érjünk el a klímaválság elleni küzdelemben. A technológia ma már rendelkezésre áll a kibocsátás drámai csökkentésére, és arra, hogy egyszerre biztosítsuk a fejlődést és a fenntarthatóságot. Csak az innováció és az együttműködés révén tudunk új, tartós hatást kiváltó lehetőségeket teremteni a digitalizáció, az elektrifikáció és a dekarbonizáció terén. Együtt képesek vagyunk a törekvéseket tettekre váltani”

– hangsúlyozta Peter Herweck, a Schneider Electric vezérigazgatója. A cégvezető az Innovation Summit Paris résztvevői előtt tartott beszédében felszólította a különböző iparágak globális vezetőit, hogy gyorsítsák fel a digitális átállást, és a termelékenységi és fenntarthatósági célok elérése érdekében fogadják el a felkínált technológiát és partnerségeket.

Jövőformáló megoldások

A Schneider Electric számos új megoldást mutatott be az „Innovation Summit World Tour” rendezvényen, amelyek célja, hogy támogassák a vállalatokat stratégiák kialakításában, a működésük digitalizálásában és szén-dioxid-mentesítésében, valamint a fenntarthatósági célkitűzéseik gyorsabb megvalósításában.

CONNECT: agnosztikus, végponttól végpontig tartó ipari intelligenciaplatform, amely integrálja a mérnöki és működési adatokat, hogy átláthatóságot biztosítson a teljes értéklánc és ökoszisztéma számára. Az ügyfeleket a Schneider Electrickel, az AVEVA-val, az etap-pal, a RIB-bel és egyéb szoftverszállítókkal összekötő CONNECT a mesterséges intelligencia és az intelligens digitális iker segítségével képessé teszi a vállalkozásokat a hatékonyság javítására és a felelősségteljes növekedés érdekében a fenntarthatósági törekvések megvalósítására.

Resi9 Energy Center: utólagosan felszerelhető, kompakt, intelligens elektromos vezérlőpanel otthonok számára, amely integrálható a meglévő panelekkel, biztosítva a biztonságos áramellátást és -elosztást. Ahogy egyre több otthonban használnak napenergiát, elektromos autókat és alakítanak ki mikrohálózatokat – és ezzel párhuzamosan nő az egyszerre fogyasztó és termelő (prosumer) ingatlantulajdonosok száma –, az elektromos panelek számára kihívást jelent a megnövekedett és összetett terhelés menedzselése. A Resi9 Energy Center zökkenőmentesen integrálódik a háztartási energiagazdálkodási rendszerekbe, hogy lehetővé tegye a vezérlést és a testreszabást az otthoni energiagazdálkodás optimalizálása érdekében.

eMobility portfólió bővítése: Miközben a használatban lévő elektromos járművek száma gyorsan nő, globális szinten az ilyen autók tulajdonosainak mindössze 51 százaléka rendelkezik otthoni töltővel. A Schneider Charge korszerű otthoni töltési megoldást kínál, amely egyszerre robusztus, költséghatékony és egyszerűen telepíthető. A flotta- és töltőpont-üzemeltetők számára pedig az EcoStruxure EV Advisor és az EVLink Pro DC 180 kW jelentik a legmodernebb megoldást az elektromos járművek töltése és kezelése terén. Az EVLink Pro DC gyorstöltőállomás maximalizálja az energiahatékonyságot, miközben minimalizálja az energiaköltségeket. Az EcoStruxure EV Advisor segít javítani a töltőpontok megbízhatóságát és teljesítményét azáltal, hogy az üzemeltetők számára átláthatóságot biztosít a töltési teljesítmény, az energiafogyasztás és a működési hatékonyság kapcsán. Ezek együttesen rugalmas, nyílt forráskódú, végponttól végpontig terjedő megoldást kínálnak az ügyfeleknek a járműflották, parkolók, kereskedelmi és lakóépületek esetében az elektromos autók töltéséhez.

A megbízható töltőinfrastruktúra kritikus fontosságú az elektromos járművek gyorsabb elterjedéséhez, azonban telepítéséhez és karbantartásához szakképzett munkaerőre van szükség. A Schneider Electric bejelentette, hogy az e-autó töltő infrastruktúra fejlesztéséhez és fenntartásához munkaerő-menedzsment szolgáltatást nyújtó észak-amerikai partnerével, a Qmerittel az európai piacokon is együtt dolgozik a jövőben.

Együttműködések az érzékelhető változásért

Az egyes iparágak és az ellátási láncok szereplői közötti partnerségek és együttműködés elengedhetetlen a klímaválság kezeléséhez. A Schneider Electric egyesíti a piaci szereplőket a nagyobb mértékű szén-dioxid-mentesítés és fenntarthatóság érdekében.

Elismert eredmények: A Schneider Electric idén második alkalommal hirdette ki a Sustainability Impact Award programja globális nyerteseit. A 2022-ben elindított kezdeményezés célja, hogy elismerjék azokat a partnereket, ügyfeleket és beszállítókat, akik jelentős előrelépést értek el saját, valamint ügyfeleik működésének dekarbonizációjában. A kibocsátás csökkentését, az energiahatékonyság javítását és a digitális technológiák bevezetését célzó sikeres projektek bemutatásával a vállalatok tanulhatnak egymástól a minél nagyobb hatás és a további innováció ösztönzése érdekében.

Az ellátási lánc dekarbonizációja: A Schneider Electric a párizsi rendezvényen jelentette be új kezdeményezése, az ellátási láncok dekarbonizációját ösztönző Materialize elindítását. A program célja, hogy egyesítse a kritikus erőforrások és alapanyagok termelésében élenjáró vállalkozásokat a Scope 3 kibocsátásuk csökkentését célzó stratégiák kidolgozása és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás elősegítése érdekében. A beszállítók részt vehetnek a közműszolgáltató szintű, megújuló energiaforrásokra vonatkozó áramvásárlási megállapodásokban (PPA), hogy csökkentsék az értékláncuk károsanyag kibocsátását, amely a vállalkozások CO2-kibocsátásának több mint 70 százalékát adja.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Schneider Electric új innovációk és együttműködések appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/22/form-4-freedee-formlabs-3d-nyomtatas/ Mon, 22 Apr 2024 05:00:31 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29278 A Formlabs április 17-én bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában. A Formlabs 2011 óta gyárt professzionális célra […]

The post Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Formlabs április 17-én bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

A Formlabs 2011 óta gyárt professzionális célra elérhető árú, professzionális 3D nyomtatókat, globálisan értékesített gépparkjukkal pedig már 2022-ben átlépték a 100 000 000 nyomtatott alkatrészt. Több mint 50 000 vállalati felhasználójuk között mérnökök, terméktervezők, gyártók, kutatók, művészek, egészségügyi, filmes és más szakemberek is megtalálhatók. Az ő tapasztalataikra és visszajelzéseikre építve fejlesztették ki legújabb megoldásukat, a Form 4 és Form 4B mSLA nyomtatókat.

A Form 4 nyomtató a gyártó új Low Force Display™ technológiájára és a meglévő, széles alapanyag könyvtárára épít: a bemutatáskor a Form 4 összesen 23 alkalmazásra szabott műgyantával, míg a Form 4B 37 funkcionális anyaggal képes dolgozni. Az új nyomtatómotorral a Form 4 nyomtatók akár 4x gyorsabb gyártást és 100mm/óra nyomtatási sebességet képesek elérni a korábbinál 30%-kal nagyobb munkatérben. A legtöbb 3D nyomtatási feladattal kevesebb, mint két óra alatt végez az új gép.

Páratlan gyorsaság: A Form 4 termelékenységét az új Low Force Display™ nyomtatómotor biztosítja. A Low Force Display™ minden gyantaréteget egy lépésben, egyben keményít ki – az alkatrész méretétől vagy mennyiségétől függetlenül -, így a nyomtatási sebességet már egyáltalán nem befolyásolja az építési terület kihasznált része.

Kiemelkedő pontosság: A Form 4 kiemelkedő pontossága felel azért, hogy a nyomtatott alkatrészek minden gyanta esetében megfeleljenek a tervezés paramétereinek és a tűréshatároknak. A Form 4 Light Processing Unit (LPU) 50 mikronos XY felbontást biztosít, így az alkatrészek képesek elérni a fröccsöntéssel előállított végtermékek pontosságát, az illeszkedő alkatrészek pedig súrlódás nélkül összeállíthatók.

15 perc alatt az első nyomtatásig: A Formlabs a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy 3D nyomtatóinak kezelése könnyen elsajátítható legyen. A Form 4 kezelése ennek megfelelően rendkívül intuitív, bárki a csomag felbontása után akár 15 percen belül képes elindítani az első 3D nyomtatását.

Könnyű kezelés lépésről lépésre: A teljes Formlabs ökoszisztémát úgy tervezték, hogy maximalizálja a hatékonyságot és csökkentse a nyomtatási hibák lehetőségét. Ezt szolgálja többek között a nyomtató és a szoftver magától értetődő kezelése, a távoli felügyelet, a könnyen tárolható és cserélhető alapanyagok, a rugalmas nyomtatótálca változat és az utómunkát automatizáló Form Wash mosó és Form Cure UV kamra rendszerek.

Megbízhatóság és magas sikerráta: A Form 4 megbízhatósága részben a gyártás során végzett átfogó minőség-ellenőrzésnek köszönhető – minden nyomtató 60 különböző ellenőrzésen megy keresztül, mielőtt elhagyja a gyárat. Így biztosítják, hogy minden egység egyformán tökéletes eredményt biztosítson.

Széles, funkcionális alapanyag választék: A Formlabs alapanyag könyvtára több tucat funkcionális, műszaki műgyantát tartalmaz, köztük valódi szilikon, műszaki kerámia, poliuretán és olyan egyedi összetételek is megtalálhatók, mint a Tough 1500, Rigid 10K, ESD és Flame Retardant műgyanta. A széles alapanyag paletta új alkalmazások és új iparágak előtt nyitja meg a Formlabs SLA és mSLA nyomtatók alkalmazási lehetőségeit.

A Form 4 újításai megerősítik a Formlabs elkötelezettségét a folyamatos fejlesztés és a professzionális additív gyártástechnológiák elérhetőségének növelése mellett. Az új Formlabs mSLA nyomtatók hatékony tagjai lehetnek bármely szakember eszköztárának a projektjei és ötletei megvalósításához. Tekintse meg személyesen a FreeDee Kft. budapesti irodájában vagy látogassa meg a forgalmazó standját az Ipar Napjai kiállításon!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Mikromotorok mint az intralogisztika hajtóereje https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/22/faulhaber-mikromotorok-intralogisztika/ Mon, 22 Apr 2024 03:35:19 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29284 Az intralogisztikában megfelelő szállítási struktúrák az előfeltételei minden iparágban annak, hogy a jövőben képesek legyenek ellenállni az egyre növekvő nyomásnak. Ennek alapja az átfogó automatizálás, ami elképzelhetetlen lenne erőteljes mikromotorok sokasága nélkül. Ezeknek a mikromotoroknak sok esetben rendkívül szűkös körülmények között is óriási erők kifejtésre kell alkalmasnak lenniük, folyamatos vagy stop-and-go üzemmódban is megbízhatóan kell […]

The post Mikromotorok mint az intralogisztika hajtóereje appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az intralogisztikában megfelelő szállítási struktúrák az előfeltételei minden iparágban annak, hogy a jövőben képesek legyenek ellenállni az egyre növekvő nyomásnak. Ennek alapja az átfogó automatizálás, ami elképzelhetetlen lenne erőteljes mikromotorok sokasága nélkül. Ezeknek a mikromotoroknak sok esetben rendkívül szűkös körülmények között is óriási erők kifejtésre kell alkalmasnak lenniük, folyamatos vagy stop-and-go üzemmódban is megbízhatóan kell működniük, és gyakran rendkívül precíz pozicionálási feladatokat is el kell látniuk. A FAULHABER hajtásrendszerei számos különböző alkalmazásokban bizonyították teljesítőképességüket, a szortírozástól a szállításon át a különféle robotikai megoldások széles skálájáig.

1. ábra: Az intralogisztika elképzelhetetlen nagy teljesítményű mikromotorok sokasága nélkül. A hajtásoknak gyakran rendkívül szűkös körülmények között is óriási erőt kell kifejteniük, folyamatos üzemben is mindig megbízhatóan kell működniük, és gyakran nagy pontossággal kell pozícionálniuk. (Copyright: FAULHABER)

Szállítás és válogatás

Amikor a termékeket szállítószalagon vagy görgős szállítópályán mozgatják, szétválogatják azokat és a kívánt feldolgozó pályára szállítják sínkapcsolók, terelőlapok vagy csúszdák segítségével. Az automatikus válogatórendszer sebessége nem csak azokban a nagy raktárakban számít kulcsfontosságú tényezőnek, ahol óránként több ezer csomagot szállítanak ilyen szállítószalagokon. Az irányváltó kapcsolókat a másodperc törtrésze alatt kell pontosan a megfelelő helyzetbe állítani. Ezt a feladatot gyakran szénkefével ellátott egyenáramú mikromotorok és hozzáillő fogaskerekek kombinálásával oldják meg (1. ábra). Szénkefe rendszerük nagyon tartós, és különösen alkalmas dinamikus, nagy teljesítményű alkalmazásokhoz, gyors indítással/leállítással járó működtetéshez, ami az automatikus válogatáshoz elengedhetetlen.

2. ábra: A TORU logisztikai robot autonóm hajtórendszert és kezelésre szolgáló robotikarendszert tartalmaz. (Copyright: Magazino)

Autonóm logisztikai robotok

Az autonóm mozgás és az önállóan működő logisztikai robotok az „Intralogisztika 4.0” kritikus összetevői. Tárolásra, mozgatásra és kiszállítás előkészítésére használják ezeket. Az autonóm logisztikai roboton található, emelőoszlopból és megfogóból álló egység (2. ábra) egy hajtásrendszert is tartalmaz, amely pl. integrált mozgásvezérlővel és bolygókerekes hajtóművel ellátott kefe nélküli egyenáramú szervomotorokból áll. Emelőoszlopban használva például ez a kombináció pontos pozicionálást tesz lehetővé a tárolás és a kiszedés során, valamint állandó terhelésváltozásokkal járó folyamatos működés során is nagy folyamatbiztonságot biztosít. A teljes meghajtóegység súlya azonban mindössze nagyjából 300 gramm. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség ellensúlyra még akkor sem, ha a megfogó teljesen ki van nyújtva. A mindössze 32 mm átmérőjű és 85,4 mm hosszúságú kefe nélküli egyenáramú szervomotorok szintén nagyon kompaktak. Így a megfogót nagyon laposra lehet készíteni, ezzel megoldható a közvetlenül a föld felett tárolt csomagok felemelése is. A drága tárolóhelyek így optimálisan kihasználhatók.

3. ábra: A kisméretű automatikusan irányított járművek (AGV-k) szállítják az alkatrészeket a gyártási folyamat során. A feldolgozó és összeszerelő állomások rugalmasan megközelíthetők. (Source: Prolynk)

Rugalmas a gyártás révén

Az automatikusan irányított járművek (AGV) választási lehetőséget kínálnak, ha a gyártási folyamatokban rugalmas szállításra van szükség. A FAULHABER hajtástechnológiája (lásd a cég dobozát) fontos szerepet játszik ebben: például a kefe nélküli egyenáramú szervomotorok alkalmasak kerekek meghajtására, így a motor teljesítménye bolygókerekes hajtóműveken és hajtószíjakon keresztül átvihető a kerekekre (3. ábra). A pontos helyzetérzékelés érdekében az IE3-1024 sorozat kódolóit közvetlenül a szervomotorokra építették. A különböző felbontásban elérhető mágneses inkrementális jeladók indexelő csatornát tartalmaznak a hajtótengely fordulatainak referenciálására, valamint szabványos, elektronikus jeladó interfésszel is rendelkeznek. A felbontás, a forgásirány, az index szélessége és az index pozíciója rugalmasan illeszthető az alkalmazáshoz. Egy mozgásszabályozó irányítja a szervomotorokat és kommunikál a vezérlővel. A mikromotorokat olyan mobil robotplatformokhoz is használják, amelyek teljesen önállóan mozognak az ipari csarnokokban, előre telepített irányítási rendszer nélkül. Különösen nyilvánvaló a kerékmodulokban mutatott magas fajlagos teljesítményük (4. kép). Így az intralogisztika szinte minden területén megtalálhatók a kisméretű FAULHABER hajtásrendszerek.

4. ábra: A speciálisan kialakított Mecanum kerekekkel ellátott kerékmodulok minden irányban lehetővé teszik a vezetési manővereket. Még a rámpák is könnyen legyőzhetők a robotok számára. (Source: Evocortex)

További információ >>

faulhaber mikromotorok


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Mikromotorok mint az intralogisztika hajtóereje appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
GANTTPLAN – Intelligens APS rendszer gyártásoptimalizáláshoz https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/21/ganttplan-intelligens-aps-rendszer/ Sun, 21 Apr 2024 09:56:35 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29299 A Kontron Hungary 2023 végén kötött szerződést a GANTTPLAN APS rendszer magyarországi képviseletére. A szoftver gyártója, a német DUALIS® GmbH 30 éves tapasztalattal rendelkezik a gyártástervezési megoldások megvalósításában és integrálásában. Az általuk fejlesztett GANTTPLAN Advanced Planning and Scheduling (APS) rendszer egy nagy teljesítményű, modern és elérhető árú gyártás ütemező és optimalizáló technológia. Tervezze és optimalizálja […]

The post GANTTPLAN – Intelligens APS rendszer gyártásoptimalizáláshoz appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Kontron Hungary 2023 végén kötött szerződést a GANTTPLAN APS rendszer magyarországi képviseletére.

A szoftver gyártója, a német DUALIS® GmbH 30 éves tapasztalattal rendelkezik a gyártástervezési megoldások megvalósításában és integrálásában. Az általuk fejlesztett GANTTPLAN Advanced Planning and Scheduling (APS) rendszer egy nagy teljesítményű, modern és elérhető árú gyártás ütemező és optimalizáló technológia.

Tervezze és optimalizálja gyártását GANTTPLAN-nel!

A szoftver rendkívül népszerű Németországban, és Ausztriában. Ezt a szoftvert alkalmazza pl. az osztrák Starlim, ami világvezető a szilikonból készült fröccsöntött termékek gyártásában. Most viszont már a magyar felhasználók is élvezhetik a rendszer sebességét, sokoldalúságát, könnyű használatát és gyors bevezethetőségét!

Hozzon létre optimális gyártási terveket egyetlen gombnyomással, miközben megfelel az összes meglévő peremfeltételnek.

A GANTTPLAN-nel optimálisan tervezheti meg az összes megrendelést a ténylegesen rendelkezésre álló erőforrásoktól és kapacitásoktól függően, figyelembe véve mind az ütemezést, mind az összes költségtényezőt, és átláthatóan megjelenítheti az eredményt a grafikus gyártásvezérlő központban. Az olyan funkciók, mint az egyidejű több erőforrásra kiterjedő tervezés, az integrált anyagszükséglet-tervezés és a termelési alternatívák optimalizáláson alapuló kiválasztása lehetővé teszik a termelés hatékony tervezését és ellenőrzését.

Emellett a “mi lenne, ha” forgatókönyvek létrehozása és elemzése megkönnyíti a döntéshozatalt a közép- és hosszútávú tervezési horizonton, és támogatja a taktikai és stratégiai intézkedéseket. ERP vagy MES rendszer kiegészítőjeként az interaktív APS rendszer lehetővé teszi a különböző iparágakban működő, bármilyen méretű gyártó vállalatok számára, hogy zökkenőmentes rendelési teljesítést, rövid szállítási határidőket és állandó költségoptimalizálást érjenek el.

A főbb előnyök

 • Az összes megrendelés automatizált, időtakarékos tervezése
 • Interaktív tervezés: a tervek bármikor módosíthatók vagy manuálisan is létrehozhatók
 • Az összes erőforrás egyidejű tervezése: operátorok, gépek, anyagok, szerszámok és termelési segédeszközök
 • Folyamatos költségoptimalizálás hét súlyozható célkritérium alapján
 • Az eredmények azonnal átlátható és méretezhető formában jelennek meg a gyártásvezérlő állomáson (Gantt-diagram)
 • Futtatható felhő alapú platformon is
 • Zökkenőmentesen integrálható a meglévő ERP és MES rendszerbe

Önöknek a GANTTPLAN-re van szükségük, ha ilyen és hasonló kihívásokkal szembesülnek:

 • Az ellátási lánccal kapcsolatos problémák
 • A szakképzett munkaerő hiánya és a személyzet rövid távú hiányzása
 • Időigényes, manuális tervezés
 • Gyenge szállítási megbízhatóság és hosszú átfutási idők
 • Magas félkészáru és késztermék állomány
 • Nagyszámú változat
 • A kereslet rövid távú ingadozása
 • Emelkedő (termelési, energia) költségek

Bővebb információért látogasson el honlapunkra!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post GANTTPLAN – Intelligens APS rendszer gyártásoptimalizáláshoz appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/19/wienerberger-hejopapi-betoncserep-gyar/ Fri, 19 Apr 2024 06:00:24 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29273 Az Európában elérhető legmodernebb technológiával működő, nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger. Hejőpapin egy 7300 m2 alapterületű csarnok, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gyártástechnológia, betonkeverő berendezés és egy hektáros, kültéri digitális raktár is létesül. A 12 milliárd forintból megvalósuló beruházással a vállalat egy teljesen új termékszegmensbe lép be, így a fejlesztés egyaránt […]

The post Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az Európában elérhető legmodernebb technológiával működő, nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger.

Hejőpapin egy 7300 m2 alapterületű csarnok, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gyártástechnológia, betonkeverő berendezés és egy hektáros, kültéri digitális raktár is létesül. A 12 milliárd forintból megvalósuló beruházással a vállalat egy teljesen új termékszegmensbe lép be, így a fejlesztés egyaránt fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából. A döntően exportra gyártó, CO2-semlegesen működő üzem 2025-ben kezdi meg működését évi 3 millió négyzetméteres kapacitással, amivel több mint 300 futballpályányi felület lehetne lefedni.

Teljesen új piaci szegmensbe lép legújabb fejlesztésével a Wienerberger Magyarország. A Hejőpapin épülő létesítmény a vállalat első, beton tetőcserepeket gyártó üzeme lesz Magyarországon. A 7300 négyzetméteres csarnokban működő két gyártósoron nagyméretű betoncserepek, illetve a hozzájuk tartozó kiegészítők – például kúpcserép, szegély- és szellőzőcserép – készülnek több szín- és termékvariációban.

A cserepek gyártása a beton bekeverésétől kezdve a formázáson és szárításon át a targoncákra kerülésig teljesen automatizált lesz. A kész darabokat gépek formázzák, robotok mozgatják, csomagolják és készítik elő a szállításra. Mindössze a kiegészítő termékek néhány típusa esetében végeznek majd egyes folyamatokat továbbra is manuálisan, mert ezek nem automatizálhatók teljesen. A munkatársak a jövőben folyamatosan felügyelik majd a gépeket és berendezéseket, biztosítják a gyártási folyamat zavartalanságát.

Ipar 4.0 és még magasabb minőségi színvonal

Az elkészülő üzem megfelel majd az ipar 4.0 követelményeinek az automatizált adatgyűjtés, adattovábbítás és kiértékelés tekintetében. A termelés a teljes gyárban nyomon követhető lesz online: a gyártási sebesség, az energiafogyasztás és az esetleges hibák. Részben ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a Wienerberger egyébként is magas minőségi elvárásai a jövőben még magasabb szintet érjenek el. Emellett itt is kiépül a vállalat békéscsabai üzemében kifejlesztett és sikeresen működő digitális kültéri raktározási rendszer, mely forradalmasítja a vállalat raktárkezelési folyamatait, nagyban elősegíti a készletek nyomon követhetőségét és kontrollját, illetve gyorsítja az összekészítési folyamatokat.

A betonkeverő berendezés bizonyos időközönként automatikusan megtisztítja önmagát. Az így keletkező mosóvizet szűrés után ismét felhasználják a gyártási folyamatban, így a betonkeverési folyamatból nem kerül ki szennyvíz, ami hozzájárul a környezeti szempontból fenntartható működéshez. A megvalósuló gyártási folyamat teljes mértékben CO2-semleges lesz. Az épület és az érlelőkamrák fűtése földgáz helyett hőszivattyúval történik majd.

„A világ legnagyobb tégla- és Európa vezető tetőcserép gyártójaként folyamatosan törekszünk az innovációra és fontosnak tartjuk, hogy azon vásárlóink igényeire is tudjunk megoldásokat kínálni, akik inkább a betontermékekben hisznek. A Wienerberger továbbra is hosszú távra tervez Magyarországon, ezért folyamatosan modernizáljuk gyárainkat, folyamatainkat és új kapacitásokat hozunk létre. A most bejelentett Hejőpapi betoncserépgyár segítségével tejesen új piaci szegmensbe lépünk, miközben hozzájárulunk a magyar exportteljesítmény további növekedéséhez is”

– mondta Tarsoly József, a Wienerberger Magyarországért felelős ügyvezető igazgatója.

A Wienerberger magyarországi leányvállalata már jelenleg is több európai ország régiós gyártóközpontjaként működik. A Békéscsabán gyártott kerámia tetőelemek 70 százaléka, míg a kőszegi áthidalók több mint háromnegyede exportra készül. A hazánkat ellátóközpontként pozicionáló stratégiába jól illeszkedik a Hejőpapin létesülő üzem, melynek elhelyezkedése ideális a környező piacok szempontjából. A környéken található kavics és homokbányákból pedig olyan kiváló alapanyag szerezhető be, ami hosszútávon lehetővé teszi prémium minőségű termékek gyártását. A gyár 2024 áprilisi alapkőletétel után a tervek szerint 2025 második felében kezdi majd meg a termelést.

„A Wienerbergernél mindig is arra törekedtünk, hogy javítsuk az emberek életminőségét és új mércét állítsunk fel az építőiparban, így az iparág éllovasaként teljes mértékben ki szeretnénk használni a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket. A 12 milliárd forintos beruházás, amely Magyarország egyik legjelentősebb iparági beruházása, folytatja ezt a hagyományt. Ezzel a CO2-semlegesen működő üzemünk Európa egyik legmodernebb betoncserép- és a hozzájuk tartozó kiegészítők gyárává válik, és fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából is. Erős innovációs képességünknek köszönhetően már számos, az új Hejőpapi üzemhez hasonló ipar 4.0. megoldást terveztünk, melyek lehetővé teszik fenntartható épületek építését, és előnyösek ügyfeleink, munkavállalóink, részvényeseink, valamint az utánunk következő generációk számára”

– mondta Heimo Scheuch, a Wienerberger AG igazgatótanácsának elnöke.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/19/magyar-cegek-produktivitas-felmeres/ Fri, 19 Apr 2024 05:30:48 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29270 A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, […]

The post Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.

A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.

A feladatkezelési és kollaborációs megoldásokat szállító META-INF és az NRC online országos kutatása azt vizsgálta, mennyire hatékonyak a magyar szellemi dolgozók, és milyen produktivitást támogató eszközöket kapnak a cégüktől a távmunka, a vállalaton belüli tudásmegosztás vagy az ügyfélszolgálati munka kihívásaihoz.

Mindenki a saját malmában: gyenge lábakon áll a kollaboráció

A mindennapi üzleti folyamatok és a projektek összetettsége csapatokon és divíziókon átívelő együttműködést igényel. Azok a vállalatok, amelyek nem tudják ezt hatékonyan biztosítani, versenyhátrányba kerülnek, az alacsonyabb szintű produktivitás pedig felesleges költségeket generál.

Általában igaz, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál gyakoribb a kollaborációs platformok alkalmazása. Ezek azok az eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy csapat tagjai közös munkát végezzenek, és információkat, tudást osszanak meg egymással, akár egy dokumentum közös szerkesztéséről, akár komplex projekt végigviteléről van szó.

A megkérdezettek 40 százaléka használ munkahelyén valamilyen eszközt erre a célra, de érdekesség, hogy az egyedül dolgozó szellemi munkát végzők többször veszik igénybe (33%), mint a 2-50 fős kisvállalkozások (26%). Az egészségügyben, oktatásban, közigazgatásban, jogászi szakmában és élelmiszeriparban szignifikánsan alacsonyabb, míg a tudomány, a technológia, a kultúra területén, illetve az infrastrukturális és energiaszektorban magasabb ezen eszközök elterjedtsége.

Az eszközt leggyakrabban a munkához kapcsolódó tartalmak, dokumentumok egymás közti megosztására (74% inkább vagy teljes mértékben egyetért ezzel az állítással), illetve általános belső kommunikációra (67%), legkevésbé pedig céges folyamatok modellezésére, automatizációra (39%) használják.

Úgy tűnik, a hibrid munkavégzés hosszabb távon is velünk marad: a kutatásban részt vevők 35 százaléka hetente legalább 1-2 napot otthon dolgozik.

A kollaborációs eszközök különös jelentőséget kapnak a hibrid munka világában. Nemcsak a csapat irányításában nélkülözhetetlenek, de abban is, hogy az otthonról dolgozó kollégák is megkaphassák a számukra motivációt jelentő pozitív visszajelzéseket”

– mondta Hegyi Tibor, a META-INF társügyvezetője.

Nincs otthona a kollektív tudásnak, és még mindig Excelben hegesztjük a feladatlistát

Csupán a válaszadók 34 százalékának munkahelyén használnak valamilyen online tudástárat a szervezeten belüli információ kezelésére, szerkesztésére, a megkérdezettek 15 százaléka pedig nem is tudott válaszolni a tudástár meglétét firtató kérdésre.

A tudásmegosztó rendszert nem használók mintegy fele (49%) úgy véli, hogy enélkül is el tudja végezni a munkát, egyharmaduk szerint viszont ennek segítségével hatékonyabban tudna dolgozni.

„Ez az eredmény minket is meglepett. Pedig a magányos zseni tudása ma már nem elég ahhoz, hogy egy vállalat kiemelkedőt alkosson. A siker alapja a csapatjáték, a sokféle, egymással együttműködő kompetencia. A szervezet kollektív tudásának kibontakoztatásában fontos szerepet kapnak a tudásmegosztó eszközök”

– mondta Hegyi Tibor.

A más kollégáknak szánt feladatok átadására és nyomon követésére használható feladatkezelő rendszerek segítenek elkerülni a párhuzamos munkavégzést (silókat), és automatizmusokkal váltják ki az időrabló adminisztrációt. A megkérdezettek mintegy fele (48%) olyan helyen dolgozik, ahol használnak erre a célra valamilyen szoftvert, rendszert vagy platformot – ugyanakkor 44 százalékuk esetén ez az eszköz a nem éppen erre a célra kifejlesztett Excel.

Leginkább az oktatási szektor van lemaradásban (23%), de az egészségügyben és a közigazgatásban is átlag alatti a feladatkezelő eszközök elterjedtsége, pedig a válaszadók jelentős többsége (83%) szerint ezek a rendszerek hatékonyabbá teszik a munkavégzést. Ahol nem használnak ilyen eszközt, 73 százalékban e-mailben adják át a feladatokat.

„Abban, hogy amit csak lehet, táblázatkezelővel oldunk meg, számomra a magyar lélek kifogyhatatlan kreativitása nyilvánul meg. Ma már azonban nem kell konyhai barkácsolásokhoz folyamodnunk, ha átlátható módon akarjuk követni egy feladat vagy projekt alakulását. Erre találták ki az online feladatkezelő rendszereket”

– tette hozzá a szakember.

Nem értjük egymás nyelvét: fordítási nehézségek az IT és a többi osztály között

Az IT helpdesk – akár az ügyfelek, akár a kollégák problémáinak megoldására hivatott – a szervezetek neuralgikus pontja. A kutatásban megkérdezettek több mint negyede fel van készülve rá, hogy ha a vállalati IT-hoz fordul, nem fogja tudni nyomon követni az ügyét, és az nem is fog megoldódni (26-29%). Hasonló arányban (24%) nyilatkoztak arról, hogy gyakran úgy érzik, nem tudják megértetni magukat a help deskes kollégákkal – olyan, mintha egyszerűen más nyelvet beszélnének. Mindez kölcsönös: a helpdesken dolgozó munkatársak is gyakran azt tapasztalják, hogy nem egy nyelvet beszélnek a többiekkel (15%), és ami talán még súlyosabb: a tőlük segítséget kérő ügyfelekkel sem (17%).

„Az ügyféltámogatás – akár belső, akár külső ügyfelekről van szó – nem felesleges költség, hanem stratégiai fontosságú terület a hosszú távú üzleti sikerekre törő vállalatok számára – mondta Gáspár Attila, a META-INF társügyvezetője. – A belső ügyfelek, azaz a kollégák elégedettsége meghatározó a munkavállalók motivációjának erősítésében, ezáltal a vállalati produktivitás növelésében. A külső ügyfelek megelégedettsége pedig az elköteleződés erősítésén túl a jó hírnév terjesztésével is hozzájárul a sikeres működéshez és hosszútávú növekedéshez.”

A kutatás eredményei alapján meghatározható a szellemi munkát végzők produktivitás-indexe, amely megmutatja, hogy a négy hatékonyságnövelő eszközből – kollaborációs platformok, tudásmegosztó rendszerek, feladatkezelő és a helpdesk funkciót támogató informatikai szoftverek – hányan használnak legalább hármat. A produktivitás-index a 2024-es felmérés szerint 21 százalék. A META-INF ezentúl a tervek szerint rendszeresen összeállítja és publikálja az indexet, hogy nyomon kövesse a változásokat ezen a területen.

Magyarország első országos reprezentatív produktivitás kutatása, a Nagy Produktivitás Körkép keretében 1000 fehérgalléros dolgozót kérdeztek arról, mennyire látja hatékonynak saját munkáját és munkahelye működését. Az online felmérést a feladatkezelési és kollaborációs megoldásokat szállító META-INF készítette az NRC piackutató közreműködésével.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
MI-forradalom az NVIDIA és a Schneider Electric összefogásával https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/19/nvidia-mi-forradalom-schneider-electric/ Fri, 19 Apr 2024 05:00:35 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29267 Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és […]

The post MI-forradalom az NVIDIA és a Schneider Electric összefogásával appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt.

A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat adatközponti infrastruktúrák kapcsán meglévő tudását, valamint az NVIDIA fejlett mesterséges intelligencia technológiáit felhasználva a két cég létrehozza az első, nyilvánosan elérhető MI-adatközpont-referenciaterveket. Ezek a tervek új szintre emelik a mesterséges intelligencia felhasználását az adatközponti ökoszisztémában, és jelentős mérföldkőnek számítanak az iparág fejlődésében.

Az MI-alkalmazások egyre több iparágban válnak meghatározó jelentőségűvé, ugyanakkor a hagyományos számítástechnikai megoldásokhoz képest jóval több erőforrást igényelnek, ezért a számítási kapacitás iránti igény exponenciális mértékben nő. A mesterséges intelligencia térhódítása jelentős változásokat hozott, és jóval komplexebbé tette az adatközpontok tervezését és üzemeltetését. Az ilyen létesítmények tulajdonosainak és üzemeltetőinek egyszerre kell megoldaniuk azt, hogy a bővülő igények miatt gyorsan hozzanak létre új adatközpontokat, amelyek a piaci kereslet további erősödésével könnyen skálázhatók, ugyanakkor energiahatékonyak.

„Az adatközponti megoldások terén szerzett szakértelmünk egyesítve az NVIDIA MI-technológiák területén meglévő kompetenciájával segítik a szervezeteket abban, hogy leküzdjék az adatközponti infrastruktúra korlátait, és kihasználják a mesterséges intelligenciában rejlő teljes potenciált. Az NVIDIA-val való együttműködésünk megnyitja az utat egy hatékonyabb, fenntarthatóbb és valódi változásokat hozó jövő felé, amelyet az MI mozgat”

– mondta el Pankaj Sharma, a Schneider Electric „Secure Power Division & Data Center Business” részlegért felelős alelnöke.

Kiaknázhatják az MI-ben rejlő lehetőségeket

Az együttműködés első fázisában a Schneider Electric az NVIDIA speciális, gyorsabb számításokat lehetővé tevő megoldásaihoz igazodó adatközpont-referenciaterveket mutat be, amelyek segítik az adatfeldolgozásra, mérnöki szimulációra, elektronikai tervezés automatizálására, számítógéppel támogatott gyógyszertervezésre és generatív MI alkalmazások futtatására szolgáló adatközpontok kialakítását. A projekt során kiemelt figyelmet fordítanak a nagy energiamennyiség elosztására, a folyadékhűtő rendszerekre és az extrém sűrűségű szervercsoportok egyszerű üzembe helyezését és megbízható működését egyaránt támogató vezérlés kialakítására.

„A Schneider Electrickel való együttműködésünk révén kínált MI adatközpont-referenciatervek biztosítják a szervezetek számára a szükséges infrastruktúrát ahhoz, hogy kiaknázzák a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, és ezzel számos iparágban ösztönözzék az innovációt és a digitális átalakulást”

– mutatott rá Ian Buck, az NVIDIA „Hyperscale and HPC” területért felelős alelnöke.

Jövőbeli tervek

Az adatközponti referenciatervek mellett a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse platformjával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és kooperációhoz. Ez az integráció zökkenőmentes együttműködést tesz lehetővé a tervezők, mérnökök és más érintett szakemberek között, felgyorsítva az összetett rendszerek tervezését és telepítését, miközben segít a piacra kerülési idő és a költségek csökkentésében.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post MI-forradalom az NVIDIA és a Schneider Electric összefogásával appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Környezetvédelmi Innovációs Díjat nyert a műegyetemi fiatalok innovációja https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/18/kornyezetvedelmi-innovacio-dij-muegyetem/ Thu, 18 Apr 2024 06:00:49 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29253 A világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért kapott rangos elismerést a Respray műegyetemi eredetű startup. 2024. március 26-án az Országház Felsőházi Termében átadták a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint 7 további innovációs díjat, köztük a környezetvédelmi témájú fejlesztésért járó prominens szakmai elismerést. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs […]

The post Környezetvédelmi Innovációs Díjat nyert a műegyetemi fiatalok innovációja appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért kapott rangos elismerést a Respray műegyetemi eredetű startup.

2024. március 26-án az Országház Felsőházi Termében átadták a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint 7 további innovációs díjat, köztük a környezetvédelmi témájú fejlesztésért járó prominens szakmai elismerést.

A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs miniszterrel, elsősorban a gazdasági eredmények és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeiket. Az idei ünnepi díjátadó eseményen az előző évben több mint 33,8 milliárd forint többletbevételt eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világviszonylatban is kimagasló teljesítményeket díjaztak.

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Respray Solutions Kft. részesült a világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért. A díjat Raisz Anikó, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyújtotta át a fiataloknak.

Az innováció eredetileg a Műegyetemről indult: egyik alapítója Réti Andor, a BME gépészmérnök alapszakos hallgatója, aki középiskolai barátjával, Zámbó Gergellyel közösen hozta létre a startupot, amelynek a BME Z10 inkubátorháza ad otthont.

A Respray Solutions Kft. a világon elsőként fejlesztette készre és vitte piacra fújós dezodor újratöltő megoldást. A fiatalok a kezdetektől fogva a környezetvédelem és a fenntarthatóság elkötelezettjei, fejlesztésükkel az alumínium dezodor palackok jelentette veszélyes hulladékok mennyiségét szeretnék csökkenteni. A probléma megoldásaként egy többször újratölthető, káros hajtógáz-mentes technológiát dolgoztak ki. A páros konstrukciója ötvözi az innovatív szelep- és szórófej technológiát, amelyhez egy saját fejlesztésű, egyszerűen alkalmazható és felhasználóbarát (újra)töltő automatát is építettek. Jelenleg ők kínálják a világ legfenntarthatóbb fújós dezodorát. Berendezésük és az alumínium-, alkohol- és parabénmentes konstrukció elsőként Magyarországon került kereskedelmi forgalomba 2023 januárjában. Három automatájukkal immáron elérték az 5,5 millió forintos árbevételt, és bekerültek a 10 legtöbbet eladott dezodortermék közé.

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 57 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 55 innovációt ismert el sikeres, 2023-ban megvalósult teljesítményként. Az újító fejlesztéseknek köszönhetően a megvalósító vállalkozások jelentős többletbevételt értek el (amelynek több mint harmada exportból származik). Emellett a megtakarítások, az árcsökkentő hatás, illetve a környezeti terhelés csökkentése révén további 11 milliárd forint társadalmi haszon keletkezett.

A díjazottakról és további 44, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) honlapján tekinthető meg.

A Respray magyarországi debütálásakor a bme.hu a két alapítóval készített interjút, amely az alábbi linken olvasható.

32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívás nyerteseinek listája és ismertetőik a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) honlapjánolvashatók.

Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

© Fotó: Respray Solutions


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Környezetvédelmi Innovációs Díjat nyert a műegyetemi fiatalok innovációja appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/18/mesterseges-intelligencia-orszagos-rendezvenysorozat/ Thu, 18 Apr 2024 05:30:10 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29250 Április 17-én Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelenlétében indult el Debrecenben, a tíz állomásból álló, országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat. A KKV-k számára szervezett nagyszabású kezdeményezést a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye, a Mesterséges Intelligencia Koalíciót működtető Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. és partnerei, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. hívták életre. A gyakorlatorientált előadások főbb […]

The post Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Április 17-én Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelenlétében indult el Debrecenben, a tíz állomásból álló, országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat.

A KKV-k számára szervezett nagyszabású kezdeményezést a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye, a Mesterséges Intelligencia Koalíciót működtető Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. és partnerei, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. hívták életre. A gyakorlatorientált előadások főbb témái között kap helyet a Mesterséges Intelligencia (MI) alkalmazása, és emellett számos finanszírozási és versenyképességnövelő eszköz bemutatása.

A rendezvénysorozat keretében olyan kiemelt témák kerülnek terítékre, mint a mesterséges intelligencia szerepe a KKV-k hatékonyságnövelésében, az innováció, a pályázati támogatások, a Széchenyi Kártya Program, valamint a fenntarthatóság környezeti-, társadalmi- és irányítási tényezői (ESG).

A vállalkozásfejlesztési konferenciasorozat megnyitó eseményére a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara debreceni székhelyén kerül sor 2024. április 17-én, amely alkalommal előadást tart Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A Nemzetgazdasági Minisztérium idén március 25-én mutatta be Magyarország első versenyképességi stratégiáját, amelyet Magyarország Kormánya a hazai vállalatokkal való konzultációt követően fogadott el, célként kitűzve, hogy Magyarország 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 %-át.

A megnyitó rendezvény tartalmas szakmai programja keretében a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. részéről Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke tart előadást az „MI szerepe a KKV hatékonyságnövelésében” címmel. Ezt követően dr. Vajda Viktor, a Neumann Nkft. ügyvezető-helyettese szakértők körében, gyakorlati példákon keresztül elemzi azokat a kézzelfogható kérdéseket, amelyekkel egy magyar KKV szembesül az MI alapú megoldások tervezett bevezetése kapcsán.

A szervezők célja, hogy a kormányzati versenyképességi stratégiával összhangban az eddiginél is szorosabb együttműködést alakítsanak ki a KKV-kal. Céljuk, hogy az aktív támogatói szerep mellett a vállalkozásokkal közösen történhessen meg a felkészülés a jövő kihívásaira. A hazai sikerek előfeltétele az ellenálló, rugalmas, az újdonságokra nyitott és a változó kihívásokhoz alkalmazkodni képes vállalkozások léte. A konferencia lehetőséget kínál a változó gazdasági helyzetből adódó veszélyek azonosítására, amelyekre közösen felkészülve a KKV-k érdemben hozzájárulhatnak Magyarország versenyképességének növeléséhez.

A rendezvénysorozat további kilenc állomása: április 18. Miskolc; április 23. Eger; április 30. Kecskemét; április 29. Szeged; május 13. Győr; május 21. Pécs; május 22. Kaposvár; május 28. Veszprém és május 29. Budapest.

A rendezvénysorozat részletes szakmai programjáról az alábbi linken tájékozódhat: https://velunkavallalkozasodert.hu/


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/18/dron-technologia-agrar-tudomany-innovacio/ Thu, 18 Apr 2024 05:00:42 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29246 A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban. Dr. Balla István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési-tudományok Intézet docense, illetve a MATE Tangazdaság Nonprofit […]

The post Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft.

A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.

Dr. Balla István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési-tudományok Intézet docense, illetve a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. kutatási-fejlesztési igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a most bemutatott drónos kijuttatási módszer hátterében egy közel egy hónapja született együttműködés áll. A részt vevő szervezetek, vállalatok közös vizsgálatában azt figyelik meg, hogy egy őszi tritikálétábla egyik felére drónnal kijutatott növénykondicionáló készítmény milyen hatással van a termésre, szemben a tábla másik, kezeletlenül maradt, kontrollként szolgáló felével.

Arra is rámutatott, hogy a most zajló együttműködés mindenképpen hosszútávú közös munkát feltételez a jövőre nézve, olyannyira, hogy

„pályázat keretében már saját drón beszerzését is előirányoztuk, és terveink között szerepel, hogy mi is fogjuk vizsgálni magának a kijuttatás hatékonyságának, illetve a különböző szereknek a hatásosságát a drónnal történő légi kijuttatással” 

– mondta Dr. Balla István. Hozzátette, hogy kifejezetten jó tapasztalatokról számolhatnak be, a pilóta nélküli eszközök használatának eddig alapvetően előnyös tulajdonságait mutatták ki.

Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető-helyettese a drónok alkalmazásának sokrétűségét példázva elmondta, hogy ezek az eszközök nemcsak kizárólag növényvédőszerek permetezésére alkalmasak, hanem számos növényvédő szernek nem minősülő, például növénykondicionáló vagy tápanyag-utánpótló szerek kijuttatására is.

Hozzátette, hogy ezek az eszközök már nem a jövőt, hanem a jelent képviselik, hiszen rendkívüli hatékonysággal képesek különféle talajkezeléseket végrehajtani. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy

„a permetező drón nem azért van a piacon, hogy teljes mértékben kiváltsa a szántóföldi eszközöket, de tény, hogy vannak olyan feladatok, amikre sokkal, de sokkal hatékonyabban használható. Mindamellett, hogy az ára nagyjából egy 500 hektárnyi terület lepermetezése után megtérül.”

„Álmodtunk egy nagyot és fejlesztettünk egy olyan terméket, ami képes immunizálni a növényeket a különböző károkozók ellen” 

– fogalmazott Balázs Viktor, a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat KFT. ügyvezetője. Hozzáfűzte, hogy talajbaktérium gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalatuk a növények tápanyag felhasználását, illetve a számukra természetes úton nem felvehető tápanyagok mobilizálását tudja segíteni.

A mostani fejlesztéssel

 „az a célunk, hogy a termésvédelmet és természetesen a termésmennyiséget is optimalizálni tudjuk a gazdálkodóink számára egy teljesen innovatív technológiával. Nemcsak talajon, hanem állományon keresztül is alkalmazva a készítményt” 

– húzta alá.

Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Creo modell-alapú definíció funkció használata a Boschnál https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/17/creo-bosch-modell-alapu-definicio/ Wed, 17 Apr 2024 05:00:05 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29241 A Bosch a Creo modell-alapú definíció funkcióját használta a Bosch Go Professional csavarhúzó burkolatának létrehozásához. A termékfejlesztésben minden egy ötlettel kezdődik. A Bosch Power Tools a Bosch Go Professional csavarhúzó burkolatát a Creo modell-alapú definíció (Model Based Definition, MBD) segítségével fejlesztette ki. Ismerje meg hogyan teszi elérhetővé a Bosch a Creo és az MBD segítségével […]

The post Creo modell-alapú definíció funkció használata a Boschnál appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Bosch a Creo modell-alapú definíció funkcióját használta a Bosch Go Professional csavarhúzó burkolatának létrehozásához.

A termékfejlesztésben minden egy ötlettel kezdődik. A Bosch Power Tools a Bosch Go Professional csavarhúzó burkolatát a Creo modell-alapú definíció (Model Based Definition, MBD) segítségével fejlesztette ki. Ismerje meg hogyan teszi elérhetővé a Bosch a Creo és az MBD segítségével a tervezéssel kapcsolatos részletes információkat a folyamat minden résztvevője számára.

Tekintse meg a videót!

Mi az a modell-alapú definíció (MBD)?

A modell-alapú definíció a 3D-s modellek létrehozásának olyan megközelítése, ahol a 3D-s modell a gyártáshoz szükséges összes információt tartalmazza, feleslegessé téve ezzel a hagyományos 2D-s rajzokat. A tervező a modellben egyértelműen meghatározza a termék összes méretét, alak- és helyzettűréseit, az illesztéseket. A szimulációs és a gyártómérnök egyaránt a 3D-s modellt használja a vizsgálatokhoz és a gyártástechnológia kialakításához, így a 2D-s rajzok valóban elhagyhatók a folyamatból. Ezzel a lépéssel a fejlesztési idő akár 20%-a is megtakarítható, anélkül, hogy a teljes termékfejlesztési és gyártási folyamat bármelyik mozzanata is kárt szenvedne. Ennek az az előfeltétele, hogy az adott cég a teljes értékláncolatában alkalmazza az MBD elveket és eszközöket. A mérnökök számára nem könnyű megemészteni, hogy a 2D-s rajz már nem szükséges kelléke a termékfejlesztésnek, de a verseny kikényszeríti ezt. Az MBD-t alkalmazó cégek egyértelmű versenyelőnyre tesznek szert azokkal szemben, akik ezt nem lépik meg.

Tudjon meg többet a modell-alapú definícióról itt!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post Creo modell-alapú definíció funkció használata a Boschnál appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A jövő otthona: műszaki újítások az okos otthon rendszerek terén https://www.muszaki-magazin.hu/2024/04/17/okos-otthon-muszaki-ujitasok/ Wed, 17 Apr 2024 03:21:41 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=29311 Az elmúlt években látványos mértékben fejlődnek az okos otthon rendszerek. Az intelligens technológia terjedése, mint az IoT (Internet of Things) eszközök, már nemcsak a technikai affinitással rendelkező felhasználók körében vált népszerűvé, hanem általánosságban is elterjedt a családok körében. Ezek az eszközök ma már képesek egymással kommunikálni, összekapcsolódva egy integrált rendszert alkotnak, amely jelentősen megkönnyíti a […]

The post A jövő otthona: műszaki újítások az okos otthon rendszerek terén appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az elmúlt években látványos mértékben fejlődnek az okos otthon rendszerek. Az intelligens technológia terjedése, mint az IoT (Internet of Things) eszközök, már nemcsak a technikai affinitással rendelkező felhasználók körében vált népszerűvé, hanem általánosságban is elterjedt a családok körében. Ezek az eszközök ma már képesek egymással kommunikálni, összekapcsolódva egy integrált rendszert alkotnak, amely jelentősen megkönnyíti a mindennapi életet.

Műszaki újdonságok az okos otthonokban

Az okos otthonok területén az elmúlt néhány évben számos innovatív technológia jelent meg, amelyek mindegyike jelentős előrelépést jelent a modern háztartások számára. Egyik kiemelkedő példa a hangvezérlés új generációja, amely már sokkal többet kínál az egyszerű parancsoknál.

Az új rendszerek, mint az Amazon Alexa, a Google Home, vagy az Apple HomeKit fejlett nyelvfeldolgozási képességekkel rendelkeznek, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy “természetes nyelven” kommunikáljanak az eszközökkel, így azok még pontosabban értelmezhetik és teljesíthetik a kéréseket. Ezen technológiák lehetővé teszik például a zenelejátszást, a világítás szabályozását, vagy akár a fűtési rendszer beállítását pusztán szóbeli utasítással.

Egy másik terület, ahol jelentős fejlődés történt, az az energia-menedzsment. Az okos termosztátok, mint például a Nest vagy az Ecobee, már képesek tanulni a háztartás napi rutinjából, és ennek megfelelően optimalizálni a hőmérsékletet, ami jelentős energia-megtakarítást eredményez. Emellett az okos otthon rendszerek integrálni tudják a napenergia használatát és az elektromos járművek töltési ciklusait is, így egy összehangolt és gazdaságos energiafelhasználást létrehozva. Ezek az intelligens rendszerek képesek valós időben monitorozni és jelenteni a fogyasztást, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jobban nyomon követhessék és kezelhessék energiafelhasználásukat.

A biztonságtechnikai újítások is hatalmas léptekkel haladnak előre az okos otthonok piacán. A modern okos otthoni biztonsági rendszerek már nem csak riasztók és kamerák egyszerű hálózatát alkotják, hanem komplett integrált rendszereket, amelyek magukban foglalják az arcfelismerő technológiát, a digitális zárakat és a mozgásérzékelőket is. Egy ilyen rendszer képes arra is, hogy értesítéseket küldjön a tulajdonosok mobil eszközeire bármilyen szokatlan tevékenység észlelése esetén, ezzel is növelve az otthonok biztonságát és a lakók nyugalmát.

A jövő kilátásai

A következő években várhatóan tovább nő az okos eszközök intelligenciája. A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) további fejlődése révén az okos otthon rendszerek még inkább testre szabhatók és előrejelző képességeik is fejlődnek. Ezek az újítások nemcsak kényelmet, hanem jelentős energia-megtakarítást és biztonságot is hozhatnak a jövő otthonaiba.

A műszaki újítások lehetővé teszik, hogy otthonaink ne csak kényelmesebbek, hanem gazdaságosabbak és biztonságosabbak is legyenek. A folyamatos innováció révén az okos otthonok egyre inkább alkalmazkodnak lakóik igényeihez, előrejelzik azokat, és proaktívan kezelik az életünk során felmerülő kihívásokat. A jövő otthona így nemcsak okos, hanem intuitív és gondoskodó is lesz.

Ha te is érdeklődsz a legújabb okos otthon rendszerek iránt vagy esetleg már el is döntötted, hogy ingatlanodat egy komplett okos otthon megoldással kívánod fejleszteni, látogass el a Riaszto.hu weboldalára, ahol a legnevesebb gyártók termékei közül válogathatsz, kifejezetten kedvező áron.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

The post A jövő otthona: műszaki újítások az okos otthon rendszerek terén appeared first on Műszaki Magazin.

]]>