Műszaki Magazin https://www.muszaki-magazin.hu Ipari média / szaklap: Hírek az ipar és gyártás területéről. Wed, 05 May 2021 17:25:22 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Üzletmenet folytonossága áramkimaradásnál https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/05/uzletmenet-folytonossag-eaton/ Wed, 05 May 2021 10:21:17 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14909 A villamosenergia-hálózat általában megbízhatónak mondható, ennek ellenére mind országos, mind helyi szinten előfordulhatnak előre nem látható problémák a villamosenergia-ellátásban. A nagyobb szervezetek, adatközpontok és egyéb, energiafüggő környezetek legtöbb esetben rendelkeznek védelemmel, a megfelelő méretű szünetmentes tápegység révén. Ugyanakkor az UPS-ek (kisebb) üzleti környezetekben is megjelentek, így a munkavállalóknak a kisebb vállalatok esetében sem kell tartaniuk […]

The post Üzletmenet folytonossága áramkimaradásnál appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A villamosenergia-hálózat általában megbízhatónak mondható, ennek ellenére mind országos, mind helyi szinten előfordulhatnak előre nem látható problémák a villamosenergia-ellátásban.

A nagyobb szervezetek, adatközpontok és egyéb, energiafüggő környezetek legtöbb esetben rendelkeznek védelemmel, a megfelelő méretű szünetmentes tápegység révén. Ugyanakkor az UPS-ek (kisebb) üzleti környezetekben is megjelentek, így a munkavállalóknak a kisebb vállalatok esetében sem kell tartaniuk egy esetleges áramkimaradástól. Az üzletmenet folytonosságát azonban ma már nem elég csak az irodákban biztosítani.

A szünetmentes tápegységek (UPS) üzemeltetése hagyományosan az IT munkatársak feladata, hiszen az irodán belüli informatikai eszközök zökkenőmentes működése az ő felelősségi körükbe tartozik. Az otthoni munkavégzés elterjedésével azonban már nem csupán az irodai IT háttér problémamentes működéséről kell gondoskodniuk. Az IT csapat feladata, hogy biztosítsa a megfelelő munkaeszközöket az otthonról dolgozó munkatársak számára – az asztali számítógéptől vagy laptoptól a webkamerán át a headsetig. Azért viszont, ami a munkatársak otthoni mérőóraszekrényében van, nem ők felelnek. Fontos tehát felhívni a munkavállalók figyelmét arra, hogy milyen veszélyeket rejthet az UPS nélküli munkavégzés.

A digitális eszközök legtöbbje, így a mobiltelefon és a laptop belső akkumulátorral működik, ezért ezeket egy darabig még áramkimaradás esetén is lehet használni. Elsőre úgy tűnhet, hogy egy kisebb áramszünet nem okozhat túl nagy problémát, hiszen nem kell attól tartani, hogy amint kimarad a hálózati villamosenergia-ellátás, kikapcsolnának az eszközeink. Mivel azonban az internetkapcsolathoz szükséges eszközök: modemek és routerek is a 230V-os konnektorból kapják az áramot, az internetkapcsolat is függ a hálózati villamosenergia-ellátástól. Márpedig az internetkapcsolat elengedhetetlen az üzleti kommunikációhoz: a munkavállalók az interneten keresztül csatlakoznak azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek lehetővé teszik az otthoni munkavégzést, például a vállalati szerverhez, a hálózati meghajtókhoz vagy az online meetingek platformjaihoz.

Ezek az üzletmenet folytonosságát veszélyeztető kockázatok nem csak a szolgáltatókra jellemzőek: más ágazatok kis- és középvállalatai és egyéni vállalkozói számára is kockázatot jelent egy esetleges áramszünet. Ezeknél a vállalkozásoknál gyakoribb az asztali rendszerek használata, például azért, mert az asztali rendszerek nagyobb teljesítményt nyújtanak a grafikus alkalmazásokhoz, vagy mert a pénztárgép-rendszert és a teljes üzleti adminisztrációt azokon működtetik. Az ilyen környezetekben kulcsfontosságú az áramszünetek elleni védelem, mert áramszünet esetén elveszhetnek alapvető üzleti adatok, és közvetlen veszélybe kerül az üzletmenet folytonossága – például, ha a vevők nem tudnak fizetni.

A kisvállalkozások részére vagy az otthoni használatra szánt UPS-ek egy esetleges áramellátási zavar esetén éppen azt a kis többletidőt biztosítják az otthonról dolgozó munkavállalóknak, amire a feladatuk befejezéséhez szükségük van. Különösen most, amikor az otthoni munka a felhőalapú alkalmazásokban történő munkavégzés egyre nagyobb arányú használatát is jelenti, a stabil internetkapcsolat fontos része az otthoni munkakörülmények kialakításának. Amikor egy-egy áramkimaradás miatt megszakadhat a kapcsolat az irodával, azok a munkatársak, akiknek az internetkapcsolatát UPS védi, gond nélkül elmenthetik a munkájukat, befejezhetik a hívást, amiben éppen benne vannak, és marad még idejük a rendszer szabályos leállítására az adatvesztés elkerülése érdekében. A kiskereskedőknek nem kell attól tartaniuk, hogy az üzletben megszakad egy fizetési tranzakció és így bevételtől esnek el, illetve el tudják menteni és fel tudják dolgozni az aznapi fontos adatokat.

Egy ilyen kicsi UPS „plug and play” módon telepíthető, nincs szükség informatikusra az üzembe helyezéséhez. Úgy kell elképzelni, mint egy egyszerű hosszabbító kábelt vagy elosztót: az egyik végét közvetlenül a fali dugaszolóaljzatba kell csatlakoztatni, a kimenetéhez pedig közvetlenül csatlakoztatható a védeni kívánt eszköz. Így minden vállalkozó gondoskodhat a folyamatos üzletmenetről még áramszünet esetén is.

Szerző: Ingmar de Winter, Eaton Product Market Manager Power Quality and Domotica, Benelux

The post Üzletmenet folytonossága áramkimaradásnál appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Drónra telepített felderítő https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/05/hoverguard-abb-drone/ Wed, 05 May 2021 10:17:28 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14903 A HoverGuard biztonságosabbá teszi, és új környezetmérési lehetőségeket kínál a Földet behálózó, sok millió kilométernyi csővezeték-hálózat üzemeltetői számára. Az ipari létesítmények és a háztartások gázellátását biztosító csővezetékek gyakran megközelíthetetlen területeken futnak. E csőhálózatok üzemeltetőinek szavatolniuk kell a csővezetékek biztonságát, épségét és megbízható üzemét, azonban a szagtalan és láthatatlan gázszivárgások felderítése komoly kihívás, és igen költséges művelet. […]

The post Drónra telepített felderítő appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A HoverGuard biztonságosabbá teszi, és új környezetmérési lehetőségeket kínál a Földet behálózó, sok millió kilométernyi csővezeték-hálózat üzemeltetői számára.

Az ipari létesítmények és a háztartások gázellátását biztosító csővezetékek gyakran megközelíthetetlen területeken futnak. E csőhálózatok üzemeltetőinek szavatolniuk kell a csővezetékek biztonságát, épségét és megbízható üzemét, azonban a szagtalan és láthatatlan gázszivárgások felderítése komoly kihívás, és igen költséges művelet. Az ABB Ability Mobile Gas Leak Detection System termékcsalád legújabb tagja, a HoverGuard olyan megoldást kínál, amellyel a gázszivárgások a korábbiakhoz képest gyorsabban és megbízhatóbban deríthetők fel.

A HoverGuard a földgázelosztó- és távvezetékektől, a gyűjtővezetékektől és a gáztároló létesítményektől akár 100 méteres távolságból is képes gyorsan, biztonságosan és megbízhatóan észlelni, mennyiségileg meghatározni és feltérképezni a gázszivárgásokat. A HoverGuard automatikusan készít átfogó, digitális jelentéseket, amelyek összefoglalják a mérési eredményeket. Ezek a jelentések a felmérést követően, perceken belül megoszthatók.

A felhőre csatlakozó, többféle gáz detektálására alkalmas HoverGuard az első, személyzet nélküli légi járműre (Unmanned Aerial Vehicle/UAV), azaz drónra telepített rendszer, amely a repülés során folyamatosan méri a három legfontosabb üvegházhatású gáz, a metán, a szén-dioxid és a víz paramétereit. Az egyes üvegházhatású gázok eltérő hatást fejtenek ki a környezetre, és eltérő mennyiségben vannak jelen a légkörben. A gázelemző egység rendkívül gyors reagálásának és nagyfokú pontosságának köszönhetően a tudósok és a kutatók megbízhatóan tudják számszerűsíteni az üvegházhatású gázok áramlását, fizikai mennyiségeit. Az üvegházhatású gázok terjedésére vonatkozó információk az éghajlatot és a környezetszennyezést befolyásoló komplex környezeti folyamatok tanulmányozása terén játszanak fontos szerepet.

A HoverGuard terepi vizsgálatot követően készített mérési térképe

A szabadalmaztatott hullám-modulációs („cavity enhanced”), lézerabszorpciós spektroszkópia a hagyományos szivárgásészlelő eszközökhöz képest közel ezerszer nagyobb érzékenységgel, és több mint tízszer gyorsabban érzékeli a metánt. Ez a mérési érzékenység és sebesség lehetővé teszi, hogy a HoverGuard 40 méteres vagy afölötti magasságban, és 88 km/h-nál nagyobb sebességgel repülve is észlelje a gázszivárgásokat. A hagyományos megoldásokhoz képest a 3 kg hasznos teher hordozására alkalmas, alacsony költségű, kereskedelemben beszerezhető drónra (UAV-ra) szerelt készülék percenként 10-15-ször nagyobb területet képes lefedni.

„A HoverGuard jelentős előrelépést hoz a gázszivárgások felderítése és az éghajlatvédelmi mérések terén”

– nyilatkozta Dr. Doug Baer, a lézeres analizátorok termékmenedzsere.

„Korábban a vizsgálatokat végző szakembereknek a szivárgások feltárása során lassú, minőségi, analóg érzékelőkre vagy drága, érzékeny kamerára kellett támaszkodniuk.   Az innovatív megoldásunk kiváló hatékonysággal vizsgálja át az egyébként gyalogosan vagy járművel megközelíthetetlen területeket. Növeli a csővezeték-hálózat biztonságát, akár távoli területeken, akár városi környezetben, a földgázszivárgások észlelésében és feltérképezésében olyan, nehezen elérhető helyeken, mint a hidak, útjogkorlátozással rendelkező, vagy növényzettel fedett területek, gáztárolók- és vezetékek.”

A HoverGuard az ABB meglévő gázszivárgás-érzékelő készülékeinek átfogó portfólióját egészíti ki, amelyhez a következő termékek tartoznak: járműre telepített MobilGuard, kézi MicroGuard és a helyhez kötött EverGuard (ez év második felében kerül forgalomba). Konstrukciójuknak köszönhetően a portfólióhoz tartozó minden készülék önálló üzemelésre képes. A különböző termékek kombinálásával olyan átfogó platform alakítható ki, amely a teljes földgáz-infrastruktúra, így a földgáz-kitermelés-, szállítás és feldolgozás, valamint a gázközművek számára is biztosítja a gázszivárgások egyedülálló sebességgel, megbízhatósággal és pontossággal végzett észlelését, feltérképezését és mennyiségi meghatározását.

The post Drónra telepített felderítő appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Nagyobb kopásvédelem a Neugart bolygóműves hajtóműveihez https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/05/neugart-kluber-kopasvedelem/ Wed, 05 May 2021 10:02:06 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14900 A Neugart cég a bolygóműves hajtóműveihez a Klüber Lubrication-nel közösen fejlesztett egy új kenőzsírt. A Klübersynth GE 14-112 feladata, hogy jobbá tegye a hajtóművek kopásvédelmét. A Klüber Lubrication Deutschland és vele együtt a Neugart, mint fejlesztési partner hosszan és intenzíven dolgoztak egy új kenőzsíron, amelyet a nemzetközi hajtóműgyártó Economy Line sorozatának standard modelljeihez szántak. Már […]

The post Nagyobb kopásvédelem a Neugart bolygóműves hajtóműveihez appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Neugart cég a bolygóműves hajtóműveihez a Klüber Lubrication-nel közösen fejlesztett egy új kenőzsírt. A Klübersynth GE 14-112 feladata, hogy jobbá tegye a hajtóművek kopásvédelmét.

A Klüber Lubrication Deutschland és vele együtt a Neugart, mint fejlesztési partner hosszan és intenzíven dolgoztak egy új kenőzsíron, amelyet a nemzetközi hajtóműgyártó Economy Line sorozatának standard modelljeihez szántak. Már mindjárt a projekt kezdeténél egyértelművé vált mindkét fél számára, hogy sok szempontból azonosan gondolkodnak: például azon szilárd elvárások vonatkozásában, hogy a hajtóművek vevőinek ne egy rövidtávú, hanem inkább egy távolra tekintő megoldást kínáljanak – tehát egy olyan megoldást, amely felöleli a REACH rendelet egyre kiterjedő hatályát és az előre látható újdonságait. A Neugart ezenkívül ki akarta használni ezt a Klüber Lubrication-nel, mint a speciális kenőanyagok gyártójával való szoros együttműködésből adódó lehetőséget, hogy a hajtómű sorozatait egy testre szabott kenőanyag megoldással összehangoltan fejlessze tovább, és így a termékeivel kétszeresen kínálhasson a vevőinek komoly értéktöbbletet.

Az eredmény az új Klübersynth GE 14-112 kenőzsír. Az erős terhelésnek kitett kis hajtóművekhez szánt kenőzsír olyan speciális adalékanyagok hozzáadásával tűnik ki, amelyeket kifejezetten a bolygóműves hajtóművekhez válogattunk össze. A követelményrendszer része volt többek között a nagyobb fokú öregedéssel szembeni ellenálló képesség, az alacsonyabb alkalmazási hőmérséklet, az érintkező elasztomerekkel való jobb összeférhetőség, valamint a kopással és a berágódással szembeni nagyobb védelem.

Időközben lezárultak a két vállalkozás szakértőinek intenzív fejlesztési munkálatai. A Neugart 2021 januárjában első lépésként a németországi vevők viszonylatában tért át a bolygóműves hajtóművei kenésénél a Klübersynth GE 14-112-re, majd a pandémia alakulásától függően egy, illetve kettő hónappal később a kínai és az egyesült államokbeli vevők viszonylatában is.

www.klueber.com/hu

The post Nagyobb kopásvédelem a Neugart bolygóműves hajtóműveihez appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 A jövőt építjük! https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/05/magyar-ipari-celgep-nagydij/ Wed, 05 May 2021 09:52:20 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14893 A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 verseny nevezési időszaka lezárult. 74 pályázatot vehetett át a zsűri. A pályaművek értékelése elkezdődött, szigorú titoktartással kezelve minden adatot. 2021 legjobb célgépeinek a kiválasztása megkezdődött Metál Attila, a Gépipari Tudományos Egyesület Konstrukciós Szakosztályának titkára a Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 zsűrielnöke és Dr. Takács János a Gépipari Tudományos Egyesület […]

The post Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 A jövőt építjük! appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 verseny nevezési időszaka lezárult. 74 pályázatot vehetett át a zsűri. A pályaművek értékelése elkezdődött, szigorú titoktartással kezelve minden adatot.

2021 legjobb célgépeinek a kiválasztása megkezdődött

Metál Attila, a Gépipari Tudományos Egyesület Konstrukciós Szakosztályának titkára a Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 zsűrielnöke és Dr. Takács János a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke az adatok megismerése után így nyilatkozott:

A nevezési időszak lezárult, 74 pályázat érkezett: a nevezett célgépek mérete, funkcionalitása, összetettsége hihetetlenül széles skálán mozog, átfogva rengeteg iparágat. Színvonalas pályázatok és gépek születtek, előzetesen elmondhatjuk, hogy szinte „szépirodalmi” élmény volt olvasni a különböző konstrukciós megoldásokról. Az egyik célunk az volt, hogy mindenki, aki a hazai iparnak gépet tervez és gyárt, megmutathassa magát, legyen büszke az egyedi alkotására. Úgy véljük, ezt maradéktalanul sikerült elérni, a pályaművekben megmutatkozott, hogy ugyanolyan része a gépész életünknek egy fazekas korongozógép, egy paplantöltő gép, mint egy robotizált autóipari gyártógépsor. A pályázatok diverzitása és az egyes kategóriákba érkező nevezések erősen eltérő száma miatt úgy döntöttünk, hogy az előzetesen meghirdetett kategóriák további finomításra kerülnek.

A pályaművek a www.gepedvanhozza.hu oldalon mutatkoznak be, ahol a gépek online katalógusában információk, elérhetőség és videó is látható a nevezett célgépekről.

Melyik a legjobb célgép a pályaművek közül?

A zsűri értékelése mellett kíváncsiak vagyunk a szakma minden érdeklődő szereplőjének a véleményére is, erre létrehoztuk az elektronikus közönségszavazás lehetőségét, amellyel újabb 3 díj kerül kiosztásra az 5 szakmai díjon felül. A közönségszavazás felülete megnyílt és a pályázók a díjkiosztó napjáig várják a közönség véleményét. A pályázók számítanak az Ön szavazatára is! Ezen a honlapon érhető el a közönségszavazás: www.gepedvanhozza.hu

A tét nagy: az a gép, amelyre a legtöbb szavazat érkezik 2021. június 14. 12 óráig, elnyeri az “Az év célgépe 2021” díjat és vele együtt a verseny ötletgazdája, a Chemplex Kft. által biztosított 1.000.000 Ft értékű hajtástechnikai eszközbeszerzési keretet. Az eredményhirdetés és a szakmai, valamint a közönségdíj átadása 2021. június 14-én, a Gépész Szalonban lesz.

A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 támogatói:

 • Külgazdasági és Külügyminisztérium
 • Innovációs és Technológiai Minisztérium
 • HEPA
 • Dunakeszi Járműjavító Kft.
 • Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.
 • Linamar Hungary Zrt.
 • KUKA Hungária Kft.
 • VAMAV Vasúti Berendezések Kft.
 • NAFEMS
 • HUNGEXPO Zrt.

The post Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 A jövőt építjük! appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A gumiabroncsok energiacímkéi is megújultak https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/05/gumiabroncsok-energiacimke-megujulas/ Wed, 05 May 2021 06:55:08 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14888 A gumiabroncsok műszaki jellemzői, a gördülési ellenállás és a külső zaj nagysága mellett az új címkék az energiahatékonysági szintekről is tájékoztatást nyújtanak. A 2021. május 1-jétől életbe lépett EU-rendelet szerint a személyautók, buszok és tehergépkocsik gumiabroncsainak energiacímkéi egységes besorolást adnak az abroncsok műszaki jellemzőiről, többek között a gördülési ellenállásról, a nedves felületeken történő fékezésről és […]

The post A gumiabroncsok energiacímkéi is megújultak appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A gumiabroncsok műszaki jellemzői, a gördülési ellenállás és a külső zaj nagysága mellett az új címkék az energiahatékonysági szintekről is tájékoztatást nyújtanak.

A 2021. május 1-jétől életbe lépett EU-rendelet szerint a személyautók, buszok és tehergépkocsik gumiabroncsainak energiacímkéi egységes besorolást adnak az abroncsok műszaki jellemzőiről, többek között a gördülési ellenállásról, a nedves felületeken történő fékezésről és a külső zaj nagyságáról.

A címkék segítségével a vásárlók az abroncsok energiahatékonysági besorolását is megismerhetik: a skála a zöld színnel jelzett A-tól (leghatékonyabb) a pirossal jelzett E-ig (legkevésbé hatékony) terjed. A zöld minősítésű gumiabroncsok gördülési ellenállása kisebb, ezért azoknak a járműveknek a mozgatása, amelyek ezeket az abroncsokat használják, kevesebb energiát igényel, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást jelent.

A címke az abroncsok vizes tapadásáról is információt nyújt: a rövidebb fékutat az A, a leghosszabbat az E betű jelöli, minél sötétebb kék színű a nyíl, annál rövidebb a fékút. Az új címkék a gumiabroncsok terhelhetősége és sebességkategóriája mellett hó- és jégtapadási információkat is tartalmaznak, a címke jobb felső sarkában elhelyezett QR-kód leolvasásával pedig az Európai Bizottság energiacímkéket részletező adatbázisában böngészhetünk.

Mint ismert, 2021. március 1. óta a fogyasztók a leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások termékismertetőiben már új energiacímkékkel találkozhatnak. Az ezeken található információk a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott termék milyen energia­felhasználási tulajdonságokkal rendelkezik, azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

The post A gumiabroncsok energiacímkéi is megújultak appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Vasútirányítási rendszer az Audi Hungariánál https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/05/rail-audi-hungaria/ Wed, 05 May 2021 06:52:18 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14884 Az Audi Hungariánál naponta 750 autó és közel 8000 motor készül. A gyártás alkatrész-kiszolgálása, valamint a késztermékek célba juttatása nagy részben vasúton történik. A gyáron belüli vasúti közlekedés hatékonyabbá tételéhez az Audi Hungaria a Volkswagen Konszernben bevezetett RAIL nevű vasútirányítási rendszert használja. Jelenleg naponta három vonatpár közlekedik Győr és Ingolstadt között. Ennek gördülékeny lebonyolításához napi […]

The post Vasútirányítási rendszer az Audi Hungariánál appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az Audi Hungariánál naponta 750 autó és közel 8000 motor készül.

A gyártás alkatrész-kiszolgálása, valamint a késztermékek célba juttatása nagy részben vasúton történik. A gyáron belüli vasúti közlekedés hatékonyabbá tételéhez az Audi Hungaria a Volkswagen Konszernben bevezetett RAIL nevű vasútirányítási rendszert használja.

Jelenleg naponta három vonatpár közlekedik Győr és Ingolstadt között. Ennek gördülékeny lebonyolításához napi szinten több mint 300 vagon mozgatására, valamint összesen 14 le- és felrakó hely kiszolgálására van szükség. Emellett szintén a vasúti tevékenység részét képezi az érkező vonatok szétrendezése és az induló vonatok összeállítása is. A RAIL ezen feladatok irányítását végzi. A rendszer egyes moduljai különböző feladatokat látnak el, mint például számlák ellenőrzése, átfutási idők vizualizációja és egyéb monitoring tevékenységek. A rendszer vizualizálja a vagonok tartózkodási helyét és megjeleníti azok rakott vagy üres állapotát. A kommunikációs felületén az Audi Hungaria vasútirányító munkatársai létrehozzák a rendezési feladatokat, ami alapján a szolgáltató a fizikai vagonmozgatást végzi. A műveletek megkezdését és befejezését a szolgáltató szintén a RAIL rendszerén keresztül jelzi. A státuszkövetést a rendszer a mozdonyokra telepített tablet gépek segítségével teszi lehetővé.

Az Audi Hungariától útnak induló vonatok a rendszerben aktív státuszt kapnak, így a célállomások, azaz a Volkswagen- és Audi Konszern további gyártótelephelyei máris láthatják a hozzájuk érkező vagonok listáját és az érkezés idejét. Természetesen ez fordítva is működik, így a győri kollégák is látják a rendszerben a beérkező vonatok adatait. Az üres vagonok iránti igények és a feleslegessé vált vagonok regisztrálása szintén a RAIL felületén történik. A rendszer az intelligens vagonmenedzsmentnek köszönhetően képes a beérkező igények összehangolására, így elkerülhető cégcsoporton belül a felesleges vagonfutás. A RAIL vasútirányítási rendszer növeli a folyamatok hatékonyságát, optimalizálja a költségeket és csökkenti a környezeti hatásokat is.

The post Vasútirányítási rendszer az Audi Hungariánál appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Magyar akkumulátoripari szakértőket képez az EIT InnoEnergy https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/05/akkumulatoripar-inno-energy/ Wed, 05 May 2021 06:38:53 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14881 Az akkumulátoripar hatalmas ugrás előtt áll. Iparági becslések szerint a kontinensünkön, 2025-re már mintegy 800.000 embert fog foglalkoztatni ez a szektor a teljes értékláncát tekintve. Ennek elébe menve, hazánkban is eljött az ideje annak, hogy a Magyar Akkumulátor Stratégiában foglaltakat, illetve a Magyar Akkumulátor Szövetség céljait követve, az európai szinten 255 milliárd euró forgalmat generáló […]

The post Magyar akkumulátoripari szakértőket képez az EIT InnoEnergy appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az akkumulátoripar hatalmas ugrás előtt áll.

Iparági becslések szerint a kontinensünkön, 2025-re már mintegy 800.000 embert fog foglalkoztatni ez a szektor a teljes értékláncát tekintve. Ennek elébe menve, hazánkban is eljött az ideje annak, hogy a Magyar Akkumulátor Stratégiában foglaltakat, illetve a Magyar Akkumulátor Szövetség céljait követve, az európai szinten 255 milliárd euró forgalmat generáló akkumulátoripar folyamatairól, hatásairól minden érdekelt teljes körű áttekintést kaphasson, ezért az EIT InnoEnergy képzést indít ebben a témában. A május 10-én induló, 13 hetes online Battery Storage Expert oktatási program keretében a résztvevők előadásokat hallgathatnak meg az EIT InnoEnergy szakértőitől az energiarendszert strukturálisan átalakító akkumulátor ökoszisztémával kapcsolatos kérdésekről, a fenntarthatóságot megcélzó transzformáció folyamatáról és várt eredményeiről.

“Magyarország bekapcsolódása az európai akkumulátoripari értékláncokba a tudásátadással kezdődik. Nincs jobb módja, mint azzal kezdeni, hogy elsajátítjuk a szükséges tudást és továbbadjuk azt a hazai és külföldi szakembereknek. Ez a kulcsa a hazai hozzáadott érték növelésének, és a regionális akkumulátoripari szerepünk megerősítésének.”

– hangsúlyozta Az EIT InnoEnergy HUB Hungary vezetője, és a Green Brother üzleti tanácsadó szakértője, Dervalics Ákos.

A szakember kiemelte, hogy az iparági vezetőknek és szakértőknek meghirdetett Battery Storage Expert képzés széles körű tudásanyagot ölel fel. Az akkumulátorok szerepétől kezdve az alkotórészekig; az akkumulátoripari értéklánc bemutatásától az energetikai alkalmazásokba való integrálásig; a villamosenergia-piacra gyakorolt hatástól az úttörő üzleti modellekig számos témakörön, illetve többféle megközelítésen keresztül kaphatnak átfogó ismeretek a program résztvevői, akik Budapesten személyesen is találkozhatnak akkumulátoriparági szakértőkkel, valamint részesei lehetnek egy a képzést záró projektnek, a virtuálisan szervezett csoportos gyakorlatnak, továbbá a kétnapos személyes tréningnek is.

A Battery Storage Expert oktatási programra május 3-ig lehet jelentkezni erre a linkre kattintva, illetve további részletek találhatóak a Green Brother megújult weboldalán, amely az Interreg Central Europe társfinanszírozásában futó InNow projekt részeként lett létrehozva a Business Support Program keretén belül.

The post Magyar akkumulátoripari szakértőket képez az EIT InnoEnergy appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Vállalati digitalizáció: egy függőség, ami erősíti a szervezetet https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/05/digitalizacio-vallalat-sap/ Wed, 05 May 2021 06:29:58 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14878 A pandémia miatti válságból úgy jöhetnek ki jól a cégek, ha képesek szoros, bizalmi viszonyt ápolni minden ügyféllel, mindezt a lehető legmagasabb fokú digitalizáltság mellett. Ellentmondásnak tűnhet, mégis ez a következtetés vonható le az SAP által rendelt, 2000 KKV körében végzett nemzetközi kutatásból. 2000 cég bevonásával végzett nemzetközi felmérést az Oxford Economics az SAP-val közösen. […]

The post Vállalati digitalizáció: egy függőség, ami erősíti a szervezetet appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A pandémia miatti válságból úgy jöhetnek ki jól a cégek, ha képesek szoros, bizalmi viszonyt ápolni minden ügyféllel, mindezt a lehető legmagasabb fokú digitalizáltság mellett.

Ellentmondásnak tűnhet, mégis ez a következtetés vonható le az SAP által rendelt, 2000 KKV körében végzett nemzetközi kutatásból.

2000 cég bevonásával végzett nemzetközi felmérést az Oxford Economics az SAP-val közösen. A különböző iparágakból kiválasztott kis és középvállalkozások vezetőit arról faggatták, hogy mi segíti őket a legjobban az új gazdasági helyzethez való alkalmazkodásban.

Noha közismert, hogy a kis- és középméretű vállalkozások a nagyvállalati riválisaikkal szemben rugalmasabbak, szorosabb kapcsolatot képesek ápolni az ügyfélkörrel, gyorsabbak a döntések meghozatalában és könnyebben tudnak korszerű üzleti modelleket alkalmazni, ez nem feltétlenül lesz elegendő a jövőbeni érvényesüléshez.

Az Oxford Economics tanulmányából kiderült, hogy a gazdasági válság operatív nehézségei és a piac volatilitása arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak az ügyfelek igényeire, a megváltozott vevői szokásokra. A minőség és ár mellett a vevők számára a legkritikusabb a gyors és rugalmas szállítás, a felhasználóbarát digitális felület, a vásárlás után nyújtott további terméktámogatás, illetve a megfelelő adatvédelem. A megkérdezett középvállalati vezetők 40%-a ismerte el, hogy nem áll rendelkezésére a döntéshozatalhoz szükséges minden adat, és több mint a felük igényelne még több adatot vagy mélyebb bepillantást a jövőre való felkészüléshez. A legtöbb cég HR modulra, kiberbiztonsági szoftverre, CRM-re és vállalatirányítási rendszerre támaszkodik.

A kis- és középvállalkozások előtt álló kihívás tehát kettős: egyfelől digitalizáljanak gyorsított ütemben, automatizáljanak amit lehet, csökkentve ezzel költségeiket, tehermentesítve a kulcs-munkaerőt, felszabadítva az innovációs potenciált. Másfelől pedig őrizzék meg azt a személyes jelleget, az ügyféllel ápolt szoros kapcsolatot, ami miatt a legtöbb ügyfélnek elsődlegesen bizalma van irántuk. Egymással ellentétes küldetésnek tűnik, pedig éppen a magasfokú digitalizáltság tudja azt segíteni, hogy még személyre szabottabb kiszolgálásban részesülhessen az ügyfél.

Az ügyfelek kiszolgálása egy bizonyos mérethatár fölött már nem figyelmesség és odaadás kérdése. A vevői igényekre adott gyors reakció közhelynek hangozhat, de több különböző formában valósulhat meg egy integrált vezetésirányítási rendszer segítségével: gyorsabban lehet egy árajánlatot összeállítani, könnyebb egy gördülékeny és költséghatékony ellátási láncot biztosítani, jobban lehet a vevők egyedi módosítási kéréseit érvényre juttatni. Valójában az „arctalan” digitalizáció révén alakulhat ki az ügyfélnek az az élménye, hogy megkülönböztetett, személyre szabott kiszolgálásban részesül.

A növekedés velejárója: nagyvállalati szokások

A hazai kkv szektorból érkező visszajelzések is igazolják a kutatás megállapításait: gyors és hatékony digitalizációt szeretnének a cégek. Magyarországon például egyre többen használják az SAP Business One vállalatvezetési rendszert, amely a nagyvállalatokra kifejlesztett csúcskategóriás technológiát ülteti át egy rugalmasabb és egyszerűbben használható, nem mellesleg a kkv-k büdzséjéhez jobban igazodó platformra. Az SAP a 100 nap, 100 ügyfél kampányában a legkülönbözőbb területről érkező cégek példáján keresztül mutatja be, hogy ki milyen okból látta elérkezettnek az időt, hogy digitalizáljon, és milyen előnyöket hozott számára „a digitális átalakulás.

Sok cégvezetőnek az ad megnyugvást, ha olyan rendszerre vált, amelyik a versenytársnál már bizonyított. Mások a beszállítóik bevezetését támogatják aktívan, mert tudják, hogy ez az ő szolgáltatásuk megbízhatóságát, szállítási folytonosságát is javítja, amire különösen ilyen válságos időkben óriási szükség van. Ezért is indítottuk a 100 nap, 100 cég kampányt, hogy tanulható és igazolható legyen a sikeresen digitalizált vállalati működés

– mondta el a kampány indulása kapcsán Pintér Szabolcs az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

Ha beszippant, akkor mindenhol a hatékonyságot keresed

Az SAP és az Oxford Economics kutatásának másik fontos tanulsága, hogy a digitalizáció nem egy egyszeri projekt, hanem egy új szemlélet: aki egyszer erre az útra lép, az folyamatosan áldoz rá, újabb és újabb részeredményeket érve el. A felmérés szerint a pénzügyileg jobban teljesítő kkv-k előrébb tartanak a digitális transzformáció területén. A következő három évben viszont éppen azok tervezik a legkevésbé az átállást, akik még meg sem tették az első lépéseket, és azok szándékoznak jelentősebb nagyságrendű fejlesztéseket végrehajtani, akik már nagymértékben, vagy akár teljesen átálltak a digitális működésre.

Versenyképességünk a folyamatos reorganizációban, az egymásra épülő folyamatos megújulásban rejlik. Az SAP Business One vállalatirányítási rendszer által jobban tudunk alkalmazkodni a változó piaci igényekhez

– vallja Balogh Ágnes, a Betonacél Szerelő Kft. projektmenedzsere.

Magyarországon még nem ez a jellemző ugyan, de vannak olyan kkv-k, akik már az indulástól kezdve vállalatirányítási rendszert használnak, ők nevezhetők egy humánterületről átvett analógiával „digitális bennszülötteknek”. Különösen igaz ez olyan területekre, ahol digitalizáció nélkül lehetetlen az üzletmenet lekövetése, a tevékenységek koordinálása vagy az ügyfelek kiszolgálása. A Sky-LOG Magyarország Kft. logisztikai vállalkozásnál például a fuvarszervezéstől kezdve a raktározott termékek lejárati határidejének figyeléséig minden folyamat digitalizált és integrált, nem volt kérdés, hogy az SAP platform támogatásával induljanak.

Mi azt valljuk, és ez egyben a cégünk mottója is, hogy a nagyvállalatok szakértelmével, de a kisvállalkozások rugalmasságával szolgáljuk ki ügyfeleinket

– meséli Nobl-Wagner Györgyi a Sky-Log Kft. tulajdonosa és cégvezetője.

A felhasználók közül sokan számolnak be arról, hogy amint elkezdték megismerni a rendszerben rejlő potenciált, egyre több modult vontak be, és egyre hatékonyabban használták ki a platform nyújtotta lehetőségeket.

Ha valaki csak egy szükséges adminisztratív rendszerként kezeli, akkor nem sokat fog hozzátenni a céghez. Ez inkább egy hajtómotor, és hosszú távon derül ki a hatékonysága. Én a rendszerelvű kollégák közé tartozom, és vallom, hogy minden pénz, amit a rendszerre költenek, az megtérül. Ami egyszer le van fejlesztve, az használható, az előreviszi a vállalkozást”

mondja Szűcs Dániel, az MST Engineering Kft. IT és üzemeltetési menedzsere.

A több évtizedes múltra visszatekintő vállalkozásoknál viszont inkább az a jellemző, hogy az átalakulás egy többlépcsős folyamatban valósul meg. Nem ritka, hogy kezdetben egy egyszerűbb és költségkímélőbb megoldást választanak – egy úgynevezett „dobozos” szoftvert –, majd a tapasztalatok alapján kiderülhet, hogy ha már elindultak a digitalizáció útján, és hajlandóak áldozni is rá, akkor érdemes egy rugalmasabb, testreszabható és megbízható rendszerbe invesztálni. Gyakori az is, hogy kezdetben a vállalkozás csak pár modult használ, majd ahogy felismeri az integrált rendszerben rejlő potenciált, egyre több modulra terjeszti ki a licenszét.  A tevékenység profiljától függően egyes cégek több szoftvert is használnak párhuzamosan, így tesz például a robotizálásra és automatizálásra szakosodott Unitech Industries Kft.

„Az SAP Business One nálunk három más platform adatait integrálja, így lesz egységes rálátásunk a teljes üzleti folyamatra. A három rendszert összekötő interfészt az Acterra (SAP Partner) fejlesztette”

– magyarázza Kis Benjámin projektvezető.

Tavaly augusztusban vezettük be a rendszer egyes moduljait, a könyvelést idén január 1-től kezdtük használni.”

A Unitech példája azt is bizonyítja, hogy a bátrak a gazdasági válság kellős közepén is mernek fejleszteni.

Mennyit érdemes minderre áldozni?

Visszatérő rémálma a cégeknek, hogy ha a tőlük elpártoló ügyfelet megkérdezik a szakítás okáról, akkor olyan indokot mondanak, amiről soha semmilyen jelzés nem jutott el hozzájuk, pedig könnyedén orvosolhatták volna őket. Az ilyen információs szakadékok áthidalása az egyik legkomolyabb kihívás. A felmérések tanulsága szerint egyszerűen nem lehet elég erőforrást allokálni az ügyfélélmény kutatására, szinte bármennyi képes lenne megtérülni.

Persze az az ideális állapot, hogy bármennyit lehessen áldozni digitalizációs fejlesztésekre, csak a mesében létezik. A valóságban egy középvállalat büdzséje, vagy éppen a ráfordítható idő és energia szükségszerűen határt szab a törekvéseknek. Ezért egy tulajdonos számára alapvető kérdés, hogy milyen mértékben érdemes a digitalizációba invesztálni, illetve hogyan mérhető a digitalizációs beruházások hatékonysága? Milyen mértékben járul hozzá például egy vállalatirányítási rendszer a jövedelmezőség növeléséhez?

Bármilyen rendszer hatékonysága két oldalról közelíthető meg: egyrészt költségcsökkentés oldalról, másrészt az árbevétel növekedésének szempontjából. Az Oxford Economics kutatása alapján a következő területeken mérhető a leginkább a digitalizáció hatékonysága:

 • csökkenti a hibákat, a kockázati tényezőket és az ezzel járó költségeket (45%)
 • az automatizáción keresztül növeli a produktivitást (43%)
 • felmenti a munkavállalókat a rutin feladatok alól, így magasabb szintű üzleti folyamatokra tudnak koncentrálni (40%)
 • nagyobb rálátást biztosít az ügyféligényekre (38%)
 • csökkenti az adminisztratív költségeket (37%)
 • átláthatóbbá teszi az üzleti folyamatokat (36%)

Az SAP magyarországi 100 nap 100 ügyfél kampányában hasonlóképpen vélekedtek a hazai vállalkozások vezetői is. „Korábban nagyon sok plusz költségünk származott a nem megfelelően tervezett szállítási idők miatt. Az SAP Business One-nal megszűntek a készletezési hibák, az alkatrészek berendelése jól tervezhető, nincs kimaradás, gördülékeny az ellátás, az alkalmazottak teljesítménye jól mérhető” – számol be Kis Benjámin (Unitech Industries Kft.).

Sok cégvezető félelme, hogy annyira egyedi tevékenységet folytat, hogy képtelenség lesz felhúzni rá egy vállalatirányítási rendszert, nem fogják érteni a beszállítók az igényeket, végtelen munkaóra megy el a kiegészítő fejlesztésekre. Ezeket az alaptalan félelmeket képes cáfolni az SAP a 100 napos kampány során.

„Kezdetben éppen azért döntöttünk az SAP Business One mellett, mert ez volt az általunk megvizsgáltak közül az egyedüli olyan rendszer, amely egy, a mi üzletmenetünkhöz kapcsolódó specialitást kezelni tudott: az átszerelést. Amint elkezdtük használni a rendszert, a kiadott árajánlatok száma megsokszorozódott, így a bevezetéstől a forgalom 40%-ot növekedett

– nyilatkozza Hámori Zoltán, a Roll-N Ipari Kerekek Kft. ügyvezetője.

A bevezetés: tudásmegosztással multiplikálódó előnyök

A vállalatirányítási rendszer bevezetése előtt a legtöbb cégvezető jogos aggodalommal teszi fel a kérdést: mennyire bonyolult és időigényes egy ilyen folyamat? Milyen buktatókat érdemes elkerülni induláskor? Milyen best practice-szel szolgálnak az ebben már tapasztalt vállalkozások?

„A legfontosabb talán az, hogy a vállalkozás részéről legyen egy dedikált személy, aki koordinálja a bevezetés folyamatát, az ő kezében fusson össze minden szál. A második alapvető tényező, hogy a dedikált személy és az SAP partner – a mi esetünkben az IFSZ – közös nyelvet beszéljenek. Nem kell ehhez informatikusnak lenni, csak jó rálátással kell bírni az üzletmenetre”

– vallja Szűcs Dániel.

Ugyanakkor Magyarországon is igaz az, hogy a legjobb digitális gyakorlatok a ragadós példák útján terjednek el. Nobl-Wagner Györgyi, a Sky-Log Magyarország Kft. tulajdonosa és cégvezetője szívesen osztja meg felhasználói tapasztalatait:

„Mivel különböző profilú cégeknek nyújtunk bérlogisztikai szolgáltatást, nálunk az SAP Business One változatos és sokrétű feladatkört lát el. Így számos esetben az SAP támogató partnerünk, a Contact Plus a mi példánkon keresztül élesben mutatja be, hogyan működik a rendszer, hogyan lehet a folyamatokat standardizálni, én pedig felhasználóként tudok hasznos információkkal szolgálni”.

The post Vállalati digitalizáció: egy függőség, ami erősíti a szervezetet appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Világpremier a szoftver- és érzékelőtechnológiában https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/02/continental-erzekelo-technologia/ Sun, 02 May 2021 16:25:19 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14867 A „Mobilitás. Már 150 éve dobog a szívünk érte!” szlogen alatt a Continental egy fenntartható és hálózatba kapcsolt mobilitással foglalkozó technológiai vállalatként jelenik meg a 19. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállításon. Fennállásának 150. évében a vállalat számos innovatív szoftvert és kapcsolódó hardveres megoldást fog bemutatni, amelyekkel a Continental megkönnyíti a szoftverfunkciók és a jármű elemei közötti […]

The post Világpremier a szoftver- és érzékelőtechnológiában appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A „Mobilitás. Már 150 éve dobog a szívünk érte!” szlogen alatt a Continental egy fenntartható és hálózatba kapcsolt mobilitással foglalkozó technológiai vállalatként jelenik meg a 19. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállításon.

Fennállásának 150. évében a vállalat számos innovatív szoftvert és kapcsolódó hardveres megoldást fog bemutatni, amelyekkel a Continental megkönnyíti a szoftverfunkciók és a jármű elemei közötti integrációt. Ez a kategória a csúcstechnológiás radarérzékelőktől a jármű és az adatátvitel központi egységeként funkcionáló nagy teljesítményű számítógépeken keresztül a telematikai rendszerek részét képző felhőig terjed.

Innovatív technológiákkal biztonságosabb a vezetés

A radarok és nagy hatótávolságú radarérzékelők új és fejlettebb generációjával a Continental újabb lépést tesz a biztonságosabb és önállóbb mobilitás felé. A kompaktabb kialakítás, a nagyobb szkennelési sebesség, és a jármű környezetének 360 fokos figyelemmel követése a radarérzékelőktől függően közel 200 vagy 250 méteres hatótávolságban jóval nagyobb biztonságot nyújt rövid és hosszú távokon egyaránt. Az új radarérzékelős megoldások így olyan előre jelző alkalmazásokat tesznek lehetővé, amelyek megfelelnek az Euro NCAP követelményeknek, többek közt olyan magas szinten automatizált vezetési funkciókkal, mint például az automata sávváltás. Körülbelül 20 évvel a gyártásuk megkezdése óta a Continental ez év áprilisáig több mint 100 millió radarérzékelőt hozott létre rövid és nagy hatótávolságú alkalmazásokhoz. A 2023-ban gyártásba kerülő hatodik generáció műszaki jellemzői közé tartozik a jármű környezetének pontos felismerését elősegítő kiterjesztett érzékelési tartomány, valamint a nagyobb felbontás.

A csúcstechnológiás mobilitási megoldások részeként a radarérzékelő csak egy a rengeteg példa közül, amelyeket a fejlett vezetést segítő rendszerek és az automata vezetési rendszerek területén érzékelhető dinamikus növekedés kapcsán fel lehet hozni. Amíg korábban az autó elsősorban egy kényelmes közlekedési eszközt jelentett, ma már a legtöbb tényező mindenekelőtt a hálózatba kapcsoláson és az ember és gép közti párbeszéden múlik.

A járművet érő adatmennyiség kezeléséhez nagy teljesítményű számítógép szükséges

A mai modern járművek nagy része esetében több mint 100 elektronikus vezérlő felel a funkciókért – az elektronikus ajtónyitó rendszertől, az infotainment rendszertől és a hálózatba kapcsolástól a sebességtartó automatikáig vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerig, illetve a sebességszabályozó funkciókig. Mindezeken felül továbbá egy speciális szoftver felel a kommunikációért a járműegységeken belül és a felhőben. Jelenleg az autóipari innovációk több mint 90 százaléka a szoftverfejlesztésnek köszönhető.

Annak érdekében, hogy megkönnyítse a jármű egyre nagyobb méretű adatfolyamatainak kezelését, a Continental volt az első autóipari beszállító, amely egy kompakt nagy teljesítményű számítógépet fejlesztett ki erre a célra, amit például a Volkswagen ID.3 és ID.4 elektromos autóiban is alkalmaznak. A szerver egyben kezeli a jármű különböző tartományai között történő adatkommunikációt.

Teljes körű hálózati megoldás – az autonóm és intelligens mobilitás úttörője

A Continental a Sanghaji Kiállításon fogja először bemutatni a hálózatba kapcsolt autók számára kifejlesztett teljes körű megoldását. Ez a rendszer biztosítja, hogy a funkciók az érzékelőtől a nagyteljesítményű számítógépen és a csatlakozási egységen keresztül a felhőig megbízható módon kerülhessenek integrációra. A járműhálózat külvilággal történő gyors és alacsony késleltetésű kapcsolatának köszönhetően lehetőség nyílik az összes olyan adat valós idejű feldolgozására, amely a járműbe érkezik, és amelyet a jármű nagy teljesítményű feldolgozó egységei dolgoznak fel. A szoftverfunkciók a felhő, a nagyteljesítményű számítógép és az úgynevezett zónavezérlők között oszlanak meg. Ez lehetővé teszi a Continental számára, hogy egyszerre kínáljon maximális rugalmasságot és működési biztonságot. A fejlett vezetést segítő rendszerek funkciói is integrálhatók a rendszerbe korlátozott mértékben. A Continental saját fejlesztésű 5G-s mobil rádiómodulja (hálózati hozzáférési eszköze) skálázható számítási teljesítményt és emelt szintű kiberbiztonságot kínál. Különféle hardveres lehetőségekkel is kompatibilis, aminek köszönhetően különböző ügyfelek és régiók követelményeinek is képes megfelelni.

A rendszer rugalmas opciókat kínál a rendszerintegrációhoz az eredeti berendezések gyártói, valamint a Tier 1-es beszállítók számára, legyen szó önálló hálózati hozzáférési eszközökről, a telematikai vezérlőegységek teljes körű integrációjáról, vagy éppen intelligens antenna modulokról. A sikeres 5G-s V2X platformján keresztül a Continental már jelenleg is együttműködik globális autóipari gyártókkal az 5G-s telematika területén.

A szabványosított, moduláris hardver és szoftver platform lehetővé teszi a funkciók frissítését

A Continental Automotive Edge Platform (CAEdge) moduláris hardver- és szoftverplatform fejlesztése megkönnyíti az autótulajdonosok számára, hogy a kívánt új funkciókat szoftverfrissítések révén szerezzék meg a jármű teljes élettartama alatt. A CAEdge összeköti a járművet a felhővel, és mintegy virtuális munkaasztalként működve számos lehetőséget kínál a szoftverintenzív rendszerfunkciók fejlesztésére, biztosítására és karbantartására.

A platform segítségével a Continental tovább erősíti vezető szerepét a csúcstechnológiás járműarchitektúrák és szoftverek fejlesztésében. A jövő járműgyártói és azok partnerei számára egy olyan szoftverintenzív járműarchitektúrához alkalmas fejlesztési környezetet biztosít, amely esetében a korábban szükséges fejlesztési idő töredékére van csak szükség a szoftverekhez, érzékelőkhöz és a big datához kötődő megoldások megvalósításához. Ennek eredményeként a járműszoftver fejlesztése és tesztelése hatékonyabbá és biztonságosabbá válik, valamint a járművekkel való közvetlen integrációra is lehetőség nyílik. A Continental platformjával ezentúl az összes fejlesztő és érintett vállalat egy szabványosított és automatizált fejlesztői környezetben dolgozhat, ugyanazokkal az eszközökkel, tesztelési eljárásokkal és biztonsági intézkedésekkel.

The post Világpremier a szoftver- és érzékelőtechnológiában appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Új 3D nyomtató additív gyártáshoz https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/02/3d-nyomtato-additiv/ Sun, 02 May 2021 11:42:12 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14862 A végfelhasználói alkatrészek 3D nyomtatása a sebesség, a sokoldalúság és a költséghatékonyság terén új eredményeket ér el a hagyományos gyártáshoz képest 3 új 3D nyomtató 3 különböző technológiával: FDM, P3 és SAF  A Stratasys, a polimer 3D nyomtatási megoldások vezető gyártója három új 3D nyomtatót mutatott be, amelyek együtt nagy befolyással lehetnek a végfelhasználói alkatrészek additív gyártásának több milliárd dolláros piacára. A rendszerek együttesen arra […]

The post Új 3D nyomtató additív gyártáshoz appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A végfelhasználói alkatrészek 3D nyomtatása a sebesség, a sokoldalúság és a költséghatékonyság terén új eredményeket ér el a hagyományos gyártáshoz képest

3 új 3D nyomtató 3 különböző technológiával: FDM, P3 és SAF 

A Stratasys, a polimer 3D nyomtatási megoldások vezető gyártója három új 3D nyomtatót mutatott be, amelyek együtt nagy befolyással lehetnek a végfelhasználói alkatrészek additív gyártásának több milliárd dolláros piacára. A rendszerek együttesen arra törekszenek, hogy felgyorsítsák a hagyományosról az additív gyártásra való áttérést, a hagyományos gyártási módszerek által nem támogatott alacsony és közepes volumenű gyártási alkalmazásokhoz.

“Gyors léptekkel haladunk az Additív Gyártás 2.0 korszaka felé, amelyben a globális gyártás piacvezetői túllépnek a prototípusgyártáson, hogy teljes mértékben magukévá tegyék azt a gyorsaságot, amelyet a 3D nyomtatás a teljes gyártási értékláncba hoz”

– mondta Dr. Yoav Zeif, a Stratasys vezérigazgatója.

„A globális ellátási láncok kínálati és keresleti oldalán egyaránt tapasztalható zavarok egyértelműen jelzik, hogy a status quo nem működik. Az additív gyártás teljes rugalmasságot biztosít a vállalatok számára annak eldöntéséhez, hogy mikor, hol és hogyan gyártsák az alkatrészeket. Emiatt köteleztük el magunkat amellett, hogy a polimer 3D nyomtatási megoldások teljes körét nyújtsuk ügyfélkörünk számára szerte a világon.”

Tavaly a Stratasys bevételének több mint 25%-a gyártással kapcsolatos alkalmazásokból származott. A továbbiakban a 3D nyomtatási hardverek, szoftverek, anyagok és szolgáltatási megoldások átfogó és integrált portfóliójával a Stratasys becslései szerint a gyártási bevételek növekedése meghaladja a többi szegmenst, 2022-től kezdődően éves szinten meghaladja a 20%-ot.

A Stratasys Origin One részletes és bonyolult alkatrészek ipari szintű 3D nyomtatását hozza 

Szemléltetve, hogy a Stratasys gyorsan képes integrálni a nemrég megvásárolt Origin-t, a cég bemutatta a végfelhasználói gyártási alkalmazásokhoz tervezett Stratasys Origin® One 3D nyomtatót. Az új 3D nyomtató szabadalmaztatott P3™ technológiát és szoftveres szerkezetet használ, hogy a nyitott hozzáférésű, tanúsított, harmadik féltől származó alapanyagok széles skáláján készítsen alkatrészeket iparágvezető pontossággal, részletességgel, felülettel, megismételhetőséggel és gyorsasággal.

Ez a technológia hardverfrissítésekkel kombinálva lehetővé tette a Stratasys számára, hogy a rendszer szinte minden aspektusát optimalizálja a termék új verziójában a megbízhatóság és a teljesítmény javítása érdekében. A felhőbeli kapcsolat azt jelenti, hogy az ügyfelek a jövőben további szolgáltatásfejlesztéseket kapnak.

“Célzottan a szigorú pontosságra és ismételhetőségre vonatkozó kritériumok teljesítésére összpontosítottunk a 3D-nyomtatott csatlakozók esetében, amelyek kétszámjegyű mikronos pontosságot igényelnek”

– mondta Mark Savage, a csatlakozók és érzékelők egyik iparágvezető gyártója, a Stratasys és az Origin régi ügyfele, a TE Connectivity Global Center of Excellence additív gyártási vezetője.

„A Stratasys és az Origin nagyszerű partnerek voltak abban, hogy segítsenek nekünk elérni ezeket a célokat, valamint hogy megismertessék velünk az additív gyártás több tízezer alkatrész esetén történő felhasználásának lehetőségeit. Azt tapasztaljuk, hogy a Stratasys hardverei, szoftverei és alapanyagai erősítik egymást, így téve valósággá számunkra az ipari termelést közvetlenül additív gyártástechnológiával. Úgy gondoljuk, hogy ez segít abban, hogy a TE Connectivity agilisabb és költséghatékonyabb partnerré váljon a világ számos vezető számítógépgyártója számára az autóipartól az űrhajózáson át a készülékekig, miközben egy összekapcsoltabb jövő építésén dolgozunk.”

“Úgy gondoljuk, hogy ez segít a TE Connectivity agilisabb és költséghatékonyabb partnerévé tenni a világ számos vezető berendezésgyártója számára számos iparágban, az autóipartól az űrhajózáson át a készülékgyártásig, miközben egy összekapcsoltabb jövő építésén dolgozunk.”

A Stratasys belső becslései szerint 3,7 milliárd dolláros piaci lehetőség várható 2025-ig az Origin One-nak megfelelő gyártásor orientált szegmensek számára, ideértve az autóipart, a fogyasztási cikkeket, az orvosi, fogorvosi és szerszámkészítési alkalmazásokat. A Stratasys azt tervezi, hogy a 3D nyomtatóra, az utókezelő berendezésre és a kapcsolódó szoftverekre május elején kezdi el felvenni a megrendeléseket globális csatornáján keresztül.

Új H350 3D nyomtató SAF™ technológiával az ipari gyártásért 

A rendszerek együttesen arra irányulnak, hogy felgyorsítsák a hagyományos és az additív gyártás közötti átállást az alacsony és közepes volumenű gyártási alkalmazásokhoz

A Stratasys bemutatta a Stratasys H350™ 3D nyomtatót is, amely a Stratasys új H sorozatú gyártási platformjának első 3D nyomtatója. Az SAF™ technológiával működő új H350 nyomtató gyártási szintű teljesítményt nyújt a végfelhasználói alkatrészek számára. Úgy tervezték, hogy a gyártók részére következetességet, versenyképes és kiszámítható alkatrészköltséget, valamint az alkatrészek ezreinek gyártásának teljes ellenőrzését biztosítsa. A H350 nyomtató körülbelül tucatnyi, SAF technológiával nyomtatott alkatrészt is tartalmaz. A berendezés bétatesztelését 2021 eleje óta végzik Európában, Izraelben és az Egyesült Államokban működő szervizekkel és szerződéses gyártókkal, köztük a Stratasys Direct Manufacturing céggel, amely ma már ezzel a 3D nyomtatóval készített alkatrészeket is értékesít.

Várhatóan az idei harmadik negyedévben kerül a berendezés kiszállításra az ügyfelek szélesebb körének. Javasolt alkalmazási területei olyan végfelhasználói alkatrészek gyártása, mint a burkolatok, csatlakozók, zsanérok, kábeltartók, elektronikai házak és csatornák.

“Ambiciózus terveink vannak üzleti tevékenységünk bővítésére, és úgy gondoljuk, hogy a Stratasys H350 alkalmazása ennek a növekedésnek kulcsfontosságú eleme lehet”

– mondta Philipp Goetz, a Goetz Maschinenbau németországi székhelyű 3D nyomtatás-szolgáltató tulajdonosa.

„Teljesítettünk mind nagy méretű, mind több száz kisebb darabból álló alkatrész megrendelést is a berendezéssel. Lenyűgözött minket a rendszer és az SAF technológia teljesítménye, az alkatrészek egyenletes minősége az egész gyártási mennyiségben. A rendszer rendkívül megbízhatónak bizonyult.”

A Stratasys tanúsított, harmadik féltől származó alapanyagokat használ a H sorozatú rendszerekhez. A kiindulási alapanyag a Stratasys High Yield PA11, amely fenntartható ricinusolajból készülő bioalapú műanyag.

Nagy alkatrészek gyártása egyszerűen az F770 FDM® 3D nyomtatóval

A Sub-Zero Group luxuskészülék-gyártónál nagyon nagy részek 3D nyomtatásához telepítették az új Stratasys F770-et

A bejelentett harmadik új rendszer, a Stratasys F770™ 3D nyomtató a Stratasys ipari szintű FDM technológiájának reprodukálhatóságával és megbízhatóságával kapcsolatos hírnevére épít. Ideális nagy méretű alkatrészek gyártására, ugyanis ez a legújabb FDM berendezés a piac leghosszabb, teljesen fűtött nyomtatási kamrájával és nagy, csaknem 370 literes építési térfogattal rendelkezik. Az új, 100 000 dollár alatti árú rendszert standard hőre lágyuló műanyagokat igénylő prototípusok jig-ek, szerelő készülékék és szerszámok gyártására tervezték. Az oldható támaszanyagok leegyszerűsítik az utómunkát, a GrabCAD Print™ szoftver leegyszerűsíti a munkafolyamatot, míg az MTConnect szabvány és a GrabCAD SDK lehetővé teszi a vállalatirányítási rendszerekhez való csatlakozást.

Az amerikai Sub-Zero Group Inc. luxus készülékeket gyárt, és az F770 egyik béta tesztelője volt. Doug Steindl, a vállalati fejlesztési laboratórium vezetője elmondta, hogy ez a 3D nyomtató segít a nagyobb alkatrészek nyomtatásának házon belül tartásában, 30–40 százalékos költségmegtakarítást eredményezve.

„3D nyomtatási laboratóriumunk hathetente új termék építéssel néz szembe. Minél gyorsabban tudjuk befejezni a dolgokat, annál jobb, és ennek az a leggyorsabb módja, ha a lehető legtöbb munkát házon belül tartjuk. Az F770 megfelel ennek az igénynek.”

www.varinex.hu

The post Új 3D nyomtató additív gyártáshoz appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Produktivitás és hatékonyság a szerszám-előkészítésben https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/02/zoller-smart-cabinet/ Sun, 02 May 2021 11:33:38 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14856 A ZOLLER legújabb innovatív megoldásai és fejlesztései között beállító- és mérőkészülékek, a TMS Tool Management Solutions szoftver és az ehhez kapcsolódó Smart Cabinets tároló megoldások, továbbá a szerszám-előkészítéssel kapcsolatos automatizációs megoldások is megtalálhatók. A szerszám-előkésztés digitalizációja és automatizálása három fokozatban A különböző megoldás-koncepcióknak köszönhetően a Zoller Solutions a kis üzemektől a nagy gyártóvállalatokig mindenhol alkalmazható, és segítségével jelentősen […]

The post Produktivitás és hatékonyság a szerszám-előkészítésben appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A ZOLLER legújabb innovatív megoldásai és fejlesztései között beállító- és mérőkészülékek, a TMS Tool Management Solutions szoftver és az ehhez kapcsolódó Smart Cabinets tároló megoldások, továbbá a szerszám-előkészítéssel kapcsolatos automatizációs megoldások is megtalálhatók.

A szerszám-előkésztés digitalizációja és automatizálása három fokozatban

A különböző megoldás-koncepcióknak köszönhetően a Zoller Solutions a kis üzemektől a nagy gyártóvállalatokig mindenhol alkalmazható, és segítségével jelentősen növelhető a gazdaságosság és a produktivitás. A Zoller a szerszám-előkészítés digitalizációjának és az automatizálásának három fokozatát különbözteti meg, három különböző területen.

 1. fokozat: Az új kommunikációs platform – »zidCode«

»zidCode« a szerszámgép nagyobb átszerelése, magas beruházási költségek és a szerszámadatok hosszadalmas létrehozása nélkül gyorsan és egyszerűen integrálható a gyártásba, és megteremti az alapot a szerszámgép, a beállító- és mérőkészülék, valamint a ZOLLER Smart Cabinets raktárrendszerek közötti digitális kommunikációhoz. A »zidCode« használatához minden használatban lévő szerszámtartót egyértelmű 2D-s jelöléssel kell ellátni. Így lesz azonnali indulásra kész a rendszer. A kezelőnek csupán be kell szkennelnie a kódot, és a szerszámadatok máris rendelkezésre állak a »zidCode«-ban és átadhatók a gép vezérlésének.

A »zidCode« kommunikációs platform lehetővé teszi a szerszámadatok gyors és biztonságos átvitelét a teljes gyártási folyamat során.

A szerszámok beazonosítása

A digitalizált és automatizált gyártás alapfeltétele a szerszámtartók egyértelmű jelölése a komplett szerszám beazonosítása érdekében. Ehhez a ZOLLER az »idLabel« megoldást kínálja. Ezt a címkét közvetlenül a ZOLLER bocsátja rendelkezésre, de az »idPrinter« nyomtató segítségével a vállalatnál helyben is kinyomtatható. Az »idLabel« a gyantabevonatának és az igazán nagy ragasztóerőnek köszönhetően különösen alkalmas ipari használatra, továbbá a többi szerszámazonosító rendszerrel szemben az ára is nagyon kedvező. A rendszer mindemellett nagyfokú rugalmasságot is kínál: A szerszámtartókhoz igény esetén új szám, illetve számkör rendelhető.

A szerszámadatok teljeskörű elérhetősége

A komplett szerszámok már az új »zidCode« kommunikációs platformban rögzíthetők és leltározhatók. A szerszámtartón található kód beszkennelése után a z.One adatbankból automatikusan lehívásra kerülnek a szerszámtartóhoz tartozó adatok, amelyek így például már a szerszámgépen is azonnal rendelkezésre állnak. A rendszer ezután a vezérléshez megfelelő formátumba konvertálja az adatokat, és beolvassa őket. Ha további szerszámadatokat – pl. a szerszámtartó helyének számát – kell létrehozni, akkor ez megtehető a kijelzőn.

Mindent egy kézből. Mindent megteszünk az Ön sikeréért. A ZOLLER Solutions mindenben az Ön partnere.

A »zidCode« segítségével továbbá nyomon követhetők az egyes szerszámokhoz tartozó előzmények is. A fennmaradó élettartammal kapcsolatos elmentett adatok például megkönnyítik az adott szerszám további használatával kapcsolatos döntéseket. Az „Optimized Setup Sheet” kiegészítő modullal közvetlenül a gépen generálhatók a listák a szerszámcseréhez. A „Tool Break” szoftvermodul pedig közvetlenül a gépen található »zidCode« segítségével jelzi a sürgős szerszámigényt a szerszám-előkészítés felé – például szerszámtörés után. A kívánt szerszám közvetlenül megjelenik a ZOLLER beállító- és mérőkészüléken, vagy raktári megbízásként jut el a ZOLLER Smart Cabinetshez. Tehát a »zidCode« az optimális platform a szerszámgép, a beállító- és mérőkészülék és a ZOLLER Smart Cabinets közötti kommunikációhoz.

Adatátvitel Bluetooth segítségével

A hálózaton történő egyszerű, biztonságos és kényelmes adatátvitel mellett lehetőség van az adatok Bluetooth-on történő átvitelére is, tároló chipes technológia segítségével. Ebben az esetben a rendszer a beállító- és mérőberendezés által mért adatokat egy a szerszámkocsiba integrált tároló chipre menti. Ha ez a szerszámkocsi – »idtransporter« – eléri a szerszámokkal a gépet, akkor a szerszámadatok azonosítása után a vezérlés számára átalakított formátumban megtörténik az adatátvitel a gép vezérléséhez, és az adatok a gyártás rendelkezésére állnak – bármikor és bárhol.

 1. fokozat: A standard feladatok robotizálása – »cora«

A szerszámadatok a digitalizálás után felhasználhatók a standard folyamatok automatizálásához is. A  TMS Tool Management Solutions szoftver képes kommunikálni a Smart Cabinets rendszerrel, továbbá a »zidCode«  kommunikációs platformon keresztül a beállító és mérőeszközökkel, a kollaboratív »cora« robotrendszerrel, illetve a »coraArm« robotkarral és a »coraTransporter« szerszámkocsival. A ZOLLER megoldásaival tehát a teljes gyártás automatizálására lehetőség nyílik, a rendelés felvételétől és létrehozásától, a szerszámok lokalizációján és előkészítésén át egészen azok szerszámgéphez történő szállításáig, a »coraArm« robotkar az önállóan mozgó »coraTransporter« szerszámkocsi által.

Az okos felügyeleti rendszernek köszönhetően a kezelő átláthatja a teljes gyártási folyamatot és ezen keresztül például – bárhonnan – jóváhagyhatja a megbízásokat és a folyamatokat.

 1. fokozat: Teljesen automatizált szerszám-előkészítés a »roboBox« segítésével

A harmadik fokozatot a legkülönbözőbb szerszámrendszerek teljesen automatizált szerelése jelenti. Az összeszerelés és a mérési folyamatok is rögzítve vannak a digitalizált szerszámadatok alapján. Ezeket az adatokat használja a »roboBox« is. A moduláris felépítésű automatizálási rendszer minden szokványos szerszámrendszert minimális területen szerel, így lerövidíthető a megbízások átfutási ideje. A szerszámok csavarozása, zsugorítása és préselése a standard szerelési folyamatokhoz tartozik.

Egy, a művelet elé integrált tisztítás gondoskodik a szerszámok megfelelő előkészítéséről, a gyártáshoz szükséges szerszámadatok rendelkezésre bocsátását pedig a szerszámgeometriák és a kiegyensúlyozottság mértékének bemérése biztosítja. A flexibilis zsilipes rendszernek köszönhetően a »roboBox« minden gyártói környezetbe optimálisan integrálható.

Egy mintagyártás során bemutatjuk a TMS Tool Management Solutions, a Smart Cabinets, a kollaboratív »cora« robot-asszisztens és a beállító és mérőkészülék együttműködését.

Automata szerszámszerelés

»torquematic« segítségével a befogópatronos szerszámok előkészítése is automatizálható. Ez az újonnan kifejlesztett beállító és mérőeszköz kettős hajtású, nagy precizitású orsóval van felszerelve. Ezáltal lehetővé válik a befogók 100 Nm fölötti forgatónyomatékú csavarozott zárásának teljesen automatikus megszorítása és kilazítása, ezzel egyidőben pedig a szerszámok geometriaadatainak mikron pontosságú meghatározása. A befogóegység az »adaptYourHolder« gyorscserélő-rendszer segítségével másodpercek alatt beállítható a befogórendszer kiválasztott befogó-kapcsolatához.

A ZOLLER a »screwmatic« rendszerével a horizontális elrendezésű feszítő- és állítócsavarokkal szerelt szerszámokhoz is automatikus szerelési megoldást kínál, éppúgy, mint a Weldon felületű hengeres szerszámok vagy a hidraulikus szerszámbefogók esetében. A három CNC vezérlésű lineáris tengellyel és a nyomaték-szabályozott csavarozótengellyel minden csavarpozícióra µm-pontossággal rá lehet állni, és pontosan elvégezhető a csavarozási művelet.

A felhasználó az automatizált zsugorításhoz választhatja a »redomatic 400« vagy a »redomatic 600« rendszert is. A »redomatic 400« beállító, mérő és zsugorító megoldás a kisebb, gazdaságosabb változat, és kifejezetten a maximum 400 mm teljes hosszúságú és 32 mm szárátmérőjű standard szerszámokhoz alakítottuk ki. A »redomatic 600« a piacon már kapható »redomatic« továbbfejlesztése. Az új változat még ergonomikusabb felépítésű, és még gyorsabban és könnyebben kezelhető.

Új szoftvermegoldások

A ZOLLER mérőkészülékeinek szoftvere, a »pilot« új külsőt kapott és új funkciókkal bővült. Az új verzió a felületét tekintve nagymértékben az előző verziókra épül, ezáltal megkönnyítve a felhasználók számára a kezelést. Azonban megtalálható néhány újdonság is, amelyeknek köszönhetően a kezelés még kényelmesebbé és gyorsabbá válik. A kezelőfelület a ZOLLER teljes termékpalettájánál egységes kialakítású. A kezelés magától értetődő és a modern kezelési koncepciókhoz igazodik. A kattintással vagy érintéssel vezérlehető nagyobb felületek gyorsabb kezelést tesznek lehetővé. Ezenkívül a kezelő testre is szabhatja a felületet: Például az egyedi igényekhez alakítható widgetekkel és a színekkel.

További újdonság, hogy a ZOLLER TMS Tool Management Solutions szerszámkezelő szoftver web alapú lett, ismert internetböngészők segítségével bármilyen kijelzőn, mint pl. PC-n, tableten vagy okostelefonon rugalmasan, előzetes telepítés nélkül lehívható és kezelhető – mint bármely más szokásos internetes alkalmazás. Már nem szükséges a programot egy számítógépre installálni. Ezáltal bárhol, bármelyik készüléken biztosított a rendelkezésre állás. A frissítéseket sem kell már telepíteni, azok automatikusan letöltésre kerülnek a program megnyitásakor. Így a kezelők számára sokkal kényelmesebbé válik a kezelés és az alkalmazás.

A ZOLLER beállító és mérőkészülék főmenüjében található »fingerprint« szoftverfunkció automatikusan rögzít minden üzemi paramétert, így lehetővé teszi a rendszer gyors és átfogó ellenőrzését. A mérőkészülék »pilot« szoftvere meghatározott időközönként mindig ellenőrzi a rendszer minden összetevőjének működését. Így megfelelő időben észlelhetők és elháríthatók a rendszerhibák, még mielőtt bármelyik alkatrész meghibásodna. A modul továbbá tartalmaz egy adatgyűjtés funkciót, amely statisztikai célokra is használható, és segítségével optimalizálhatók a folyamatok, a tervek és a gép kihasználtsága.

Esztergaszerszámok bemérése

Az esztergaszerszámok beméréséhez alkalmazható standard »hyperion« készüléken található új »ace« orsó lehetővé teszi valamennyi behúzó-gomba univerzális befogását SK 30–tól SK 50-ig.. A különböző behúzó-egységekre nincs többé szükség.

Még a »smile« és »venturion« vertikális készülék-sorozatoknál is bemérhető az esztergaszerszámok forgácsolás középpontjának Y-irányú eltolódása az új fejlesztésű CNC vezérlésű Y-tengely segítségével.

www.zoller.info

www.rolatast.hu

The post Produktivitás és hatékonyság a szerszám-előkészítésben appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Szakkiállítások Covid előtt és után https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/02/metav-covid-kiallitas/ Sun, 02 May 2021 11:18:45 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14851 A mostani digitális (műszaki) kiállításokat végig nézve azt mondhatjuk, hogy az intec-Z, a METAV és a Hannover Messe jó bizonyítékai annak a változásnak, amely a digitális átalakulás lehetőségét igazolja a hagyományos kiállítások megrendezésében. Rávilágít azokra az új platformokra, amelyek a szakmai látogatók számára több és tartalmasabb tájékozódást tesznek lehetővé. A szervezők nagyon jó megoldást dolgoztak […]

The post Szakkiállítások Covid előtt és után appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A mostani digitális (műszaki) kiállításokat végig nézve azt mondhatjuk, hogy az intec-Z, a METAV és a Hannover Messe jó bizonyítékai annak a változásnak, amely a digitális átalakulás lehetőségét igazolja a hagyományos kiállítások megrendezésében.

Rávilágít azokra az új platformokra, amelyek a szakmai látogatók számára több és tartalmasabb tájékozódást tesznek lehetővé. A szervezők nagyon jó megoldást dolgoztak ki és a digitalizáció minden lehetőségét kihasználták.

Itt gondolok az expo térben a cégek online megjelenítésére, a konferencia előadásainak online sugárzására és későbbi megtekinthetőségére, a sajtó számára a hozzáférhetőségre, és a tájékoztató anyagok kellő részletességére. Külön figyelemre méltó volt például a HM21 (Hannover Messe 21) digitális médiakönyvtárában a több, mint 2000 rövid (5-8 perces) termékismertető és technológiákat bemutató video.

Egyetlen hátrány a kiállítókkal való személyes találkozások elmaradása, amely sokszor eredményesebb és emberibb kapcsolatokhoz vezet.

A tavaszi virtuális (digitális) kiállításoknál nagyon gazdag kínálatot jelent az interneten elérhető kiállítási tartalom. Ez egy olyan lehetőség, amely nagyon hasznos célzott ismeretek megszerzésére alkalmas. Az internet minden lehetőségét jól kihasználó cégek részletesebb tájékoztatást tudnak adni ebben a formában az érdeklődő szakemberek számára. Itt gondolok az élő termék és technológia ismertető előadásokra vagy a kiállító térből sugárzott (streaming) bemutatókra.

A lipcsei Intec/Z a gyártástechnológia és a beszálltóipar kettős kiállítása, amelyet március elején sikeresen rendeztek meg több, mint 2000 regisztrált résztvevővel. A kiemelt témákban – a gyártás változása az additív technológiák hatására, a jövő termelése vagy a beszállítóipar változása – 60 szakmai előadás hangzott el. A kiállítók részéről 100 élő prezentációt tartottak. A konferenciákon 145 érdeklődő vett részt. A hálózati platformot (networking-platform) 768 szakember vette igénybe üzleti kapcsolat létrehozására.

Fotó: METAV

A frankfurti METAV-digital 2021 volt a másik kiállítás, amely szintén gyártástechnológia témájú, de főleg az okos gyártás és eszközei témára fókuszált. Ezen belül a szerszámgépek, a szerszámok, a biztonság és az új szabványok (UMATI, a 2006/42/EC direktíva új változata) kiemelten szerepeltek. Számos előadás témája volt az „okos” megmunkálás és gyártás, de érdekes volt a digitális szakképzésről szóló előadás is. Mind aktuális témák, amelyeket a 2500 résztvevő követhetett. A kiállítók száma 80 volt, amely cégek többségében a gyártás és szerszámozás területén tevékenykednek. A digitális átalakulás tényét erősítik a szoftveres cégek növekvő jelenléte a kiállításokon.

Fotó: HM21

Fotó: HM21

Az idei hannoveri vásár (Hannover Messe Digital) meghatározó kiállításnak tekinthető, mert az átalakuló világunkban a pandémia árnyékában is a fejlődést tűzte zászlajára. Ezt igazolta az a politikai támogatás is, amelyet a kancellárasszony a beszédében is hangsúlyozott. Az április 12-16-ig megrendezett virtuális kiállítás középpontjában a mesterséges intelligencia alkalmazásai, az automatizálás, az additív gyártás, a robotok, a hidrogén üzemanyagcella és hidrogén gyártás és számos olyan további téma szerepelt, amelyek az elektromos mobilitás fejlesztésével kapcsolatosak. A fokozott érdeklődést támasztja alá néhány adat is: 90000 regisztrált résztvevő, 1800 kiállító, 1300 esemény, 1500 előadó, és 10500 termék-, és innováció bemutató. Az érdeklődésre jellemző, hogy a regisztrált résztvevők 51%-a nemzetközi és 49% -a németországi szakember volt.

A fentiek alapján remélhető, hogy a június közepén a Hungexpo által megrendezésre kerülő Ipar Napjai hazai kiállítás online formában is nagy érdeklődésre tart számot. A járvány ellenére a fejlődés robog előre.

Szerző: Dr.Göndöcs Balázs c.egyetemi docens

The post Szakkiállítások Covid előtt és után appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Új űrszonda készül magyar közreműködéssel https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/02/urszonda-magyar-comet-interceptor/ Sun, 02 May 2021 11:03:51 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14848 Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda, a Comet Interceptor (üstökös elfogó) – tette közzé az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH). Az ELKH CSFK Csillagászati Intézete már a kezdetektől fogva közreműködik az Európai Űrügynökség (ESA) Comet Interceptor nevű űrszonda programjában – olvasható a közleményben. A konkrét célpont nélküli küldetés 2029-ben startol. A Comet Interceptor lesz az […]

The post Új űrszonda készül magyar közreműködéssel appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda, a Comet Interceptor (üstökös elfogó) – tette közzé az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH).

Az ELKH CSFK Csillagászati Intézete már a kezdetektől fogva közreműködik az Európai Űrügynökség (ESA) Comet Interceptor nevű űrszonda programjában – olvasható a közleményben.

A konkrét célpont nélküli küldetés 2029-ben startol. A Comet Interceptor lesz az első olyan szonda, amelynél az indítása idején még nem tudni, melyik égitestet látogatja majd meg. A cél ugyanis egy olyan üstökös vizsgálata, amely 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta első alkalommal érkezik a Naprendszer belső vidékeire.

Mint írják, ezeket az objektumokat csak napközelségük előtt 1-2 évvel lehet felfedezni. A Comet Interceptor ezért a start után az egyik úgynevezett Lagrange-pontban várakozni kezd az űrben, a megfelelő égitest felfedezésére készen. A „találkozásra” az LSST nevű távcső statisztikai becslései alapján rövid időn belül sor kerül.

Mivel az égitest mérete, fényvisszaverő képessége és a találkozó pályaelemei nem ismertek előre, a célpontot megörökítő kamerának sokféle képrögzítési viszonyhoz kell alkalmazkodnia. Ennek kidolgozását és megvalósítását hazai cégek végzik a CSFK tudományos tanácsadása mellett, svéd kameratervezők közreműködésével.

Forrás: Szimpatika

The post Új űrszonda készül magyar közreműködéssel appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen https://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/01/magyar-kutatonok-eredmeny/ Sat, 01 May 2021 14:31:24 +0000 https://www.muszaki-magazin.hu/?p=14842 Az Eurostat legutóbbi felmérése szerint az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 41 százalék a nők aránya a tudományos életben, de Magyarország 32,5 százalékkal sereghajtó a kontinens országai között. Bár arányaiban sok nő jelentkezik egyetemre és végez jó eredménnyel, kevesen maradnak a pályán vagy érnek el magasabb tudományos fokozatot. Éppen ezért fontos az olyan programok és ösztöndíjak jelenléte hazánkban, […]

The post Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az Eurostat legutóbbi felmérése szerint az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 41 százalék a nők aránya a tudományos életben, de Magyarország 32,5 százalékkal sereghajtó a kontinens országai között.

Bár arányaiban sok nő jelentkezik egyetemre és végez jó eredménnyel, kevesen maradnak a pályán vagy érnek el magasabb tudományos fokozatot. Éppen ezért fontos az olyan programok és ösztöndíjak jelenléte hazánkban, amelyek segítenek abban, hogy ez az arány folyamatosan növekedjen az elkövetkezendő években.

A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj”, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia a védnöke, egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve kutatóintézetekben dolgoznak.

http://baksagabor.com

Világszerte több mint 20, hazánkban 19. éve működő program kapcsán szerveződtek már kutatócsoportok, díjazottak tanítványai lettek díjazottak, és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban.

Eddig 49 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a kozmetikai vállalat pedig több mint 64 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket.

A díj nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerés, a kutatónők szakmai életében mérföldkőnek számító esemény. Tavaly történelmi pillanathoz érkezett a L’Oréal-UNESCO A nőkért és a Tudományért Program, hiszen a 2016 évi díjazottjai, Professzor Emanuelle Charpentier és Professzor Jennifer A. Doudna Nobel-díjat érdemeltek a genomszerkesztésben forradalminak számító módszer kidolgozásáért. Így fél évszázad után ismét női kutatók vehették át a Nobel-díjat. Emellett szintén figyelemre méltó, hogy a magyar díjazottak közül hárman nemzetközi szintű elismerést is átvehettek Párizsban.

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága idén 2021 áprilisában is meghirdeti ösztöndíjpályázatát.

Bővebb információ és jelentkezés az alábbi oldalon lehetséges: www.forwomeninscience.com

The post Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen appeared first on Műszaki Magazin.

]]>