2019 – Műszaki Magazin https://www.muszaki-magazin.hu Ipari média / szaklap: Hírek az ipar és gyártás területéről. Fri, 26 Apr 2024 11:55:27 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Pontosságért folytatott csata beltéri nyomkövetéssel https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/30/belteri-nyomkovetesi-technologiak/ Mon, 30 Dec 2019 06:00:48 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8893 Hogyan nyerhető meg a pontosságért folytatott csata beltéri nyomkövetési technológiák segítségével? Ha a raktározás és a gyártás nem ugyanabban a csarnokban helyezkedik el, és a kettő 10 perces autóútra van egymástól, akkor elmondható, hogy a két hely szétválasztásának nemcsak a kellemes következményeit fogja megtapasztalni. Ha pedig ez a szétválasztás meghosszabbítja az átfutási időket és növeli […]

The post Pontosságért folytatott csata beltéri nyomkövetéssel appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Hogyan nyerhető meg a pontosságért folytatott csata beltéri nyomkövetési technológiák segítségével?

Ha a raktározás és a gyártás nem ugyanabban a csarnokban helyezkedik el, és a kettő 10 perces autóútra van egymástól, akkor elmondható, hogy a két hely szétválasztásának nemcsak a kellemes következményeit fogja megtapasztalni. Ha pedig ez a szétválasztás meghosszabbítja az átfutási időket és növeli a munkaerő költségeit, akkor ezt ott fogja érezni, ahol az igazán fáj – közvetlenül a pénztárcájában!

A SEG Automotive, amely a gépjárműipar történetének egyik fő támaszaként nagy hangsúlyt fektet a kibocsátás csökkentésére, minden bizonnyal érezte ezt a problémát. Közel egy évszázados innovációkra, például az indítómotor mild-hibrid járművek feltalálására büszke cégként gyorsan megoldást kellett keresniük erre az szűk optimalizálási keresztmetszetre. Tudták, hogy ha maximalizálni akarják a gyártósor és a raktározás hatékonyságát, akkor a belső nyomkövetésre van szükségük, amely hajszálpontosságot biztosít számukra. Itt kezdődött a csatájuk…

A felelősség terhe

Amikor a világ eredeti berendezésgyártóinak többsége a te globális termék-disztribúciós hálózatodra támaszkodik, akkor nagy nyomás nehezedik rád annak érdekében, hogy ez az értékes vásárlói hűség ne kerüljön rossz helyre. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan tartós, versenyképes és nagy teljesítményű termékeket kell előállítani. Ennek megvalósítása érdekében az SEG Automotive számíthat a 14 országban tevékenykedő több mint 8000 alkalmazottjának globális erejére, ott, ahol a világ legfontosabb autóipari piacai találhatók.

A figyelmet igénylő gyenge pontok

A helyzet adott. Az, hogy a raktározási és gyártási helyszínt egy 10 perces tehergépkocsi-út választja el egymástól, és hogy a tételeket kézzel könyvelik, egy munkaerő-igényes, emberi tévedéseknek kitett rendszernek bizonyult. A gyártás során a raktárból megfelelő mennyiségű, megfelelő mennyiségben, megfelelő sorrendben, megfelelő időben kiszállított tárgyak kézbesítése egy olyan optimalizált foglalási rendszerre támaszkodik, amely digitális óraműként működik. Itt azonban nem erről volt szó.

Az SEG Automotive már felismerte, hogy számos esetben előfordult, egyes eszközöket még nem könyveltek le annak ellenére, hogy már elhagyták a raktárt, és fordítva. Ez meghosszabbította az átfutási időt, és hibát okozott az éppen időben történő kiszállításban. Csökkenteniük kellett a munkaerőt, vagy át kellett csoportosítani azt egy másik, a jelenlegi rutintól és a hibára hajlamos foglalási folyamattól távol eső feladatra, és fel kellett szabadítaniuk a logisztikai menedzsereket. Ez csak akkor lehetséges, ha lehetővé teszik az eszközkövetést azáltal, hogy a folyamatokat teljes mértékben áttekinthetővé és átláthatóvá teszikEhhez pedig a kézi folyamatokat egy automatizált, hibátlan és teljesen digitális, valós idejű eszközfoglalási és -nyomkövetési rendszerre kellett cserélni.

beltéri nyomkövetési technológiák Sewio RTLS

A beltéri nyomkövetési technológiák összecsapása

Mivel a részletekre történő legnagyobb mértékű odafigyelés azt jelenti, hogy munkaerőt takarítanak meg, a hibákat pedig csökkentik vagy kiküszöbölik, ezért elengedhetetlen a megfelelő technológia biztosítása. Két nyomkövetési technológia szállt versenybe: az egyik a Sewio ultra-szélessávú RTLS rendszere („valós idejű helymeghatározó rendszer”), a másik pedig az aktív RFID (rádiófrekvenciás azonosítási) technológia. A versenyfeladat? A nyomon követett tétel helyének 30 cm-es pontossággal történő meghatározása a megfelelő kapunál.

Első menet: Az RFID jól kezdett, mivel ha három héten keresztül 95%-ban helyesen foglalta a jeleket, de a Sewio RTLS az azonos időszakban történő 100%-ban helyes foglalásával kiütötte őt a nyeregből.

Második menet: Ugyanebben a tesztelési időszakban az RFID nehézkesen indult, mivel a közeli gépek és targoncák rezgései miatt az olvasók újrakalibrálásra szorulnak, ami két munkanapba, további karbantartási költségbe és a rendszer leállásába került. A Sewio RTLS ugyanakkor leállási idő nélkül továbbra is páratlan pontosságot biztosított.

Mivel a győztes személye nem volt kérdéses, ezért a következő kihívás az SAP, a Voice Picking, a nyomtatási megoldás és a Sewio RTLS közti zökkenőmentes együttműködés biztosítása volt. A stabil kommunikációs rendszer használatával az adatátvitel innentől kezdve a létesítmény bármely pontján, egy egyedi tervezésű szoftver-interfész használatával elérhetővé vált annak érdekében, hogy ezeket az adatokat a rendszer minden részéhez a megfelelő formátumba lehessen konvertálni.

Az aktív rendszer győzelme a passzív rendszer felett

Mivel teljeskörű nyomkövetéshez és a folyamat valós idejű nyomon követéséhez szükséges volt, 40 kampót építettek a mennyezetbe, amelyekre 600 galvanizált raklapot akasztottak Sewio címkékkel. És miért győzedelmeskednek az aktív RTLS-címkék a passzív RFID-címkék felett? Azért, mert csak ezek mutatják meg az eszköz tényleges jelenlétét és teljes követését, beleértve annak pályáját, valamint a valós idejű és előzményadatokat.

Az akkumulátor hosszú élettartamának biztosítása érdekében pedig, mivel a címkéket nem a szállítóeszköz akkumulátora táplálja, egy nagyobb kapacitású gombakkumulátort alkalmaztunk, 1,5 éves garantált élettartammal, 0,5másodperces frissítési gyakoriság mellett.

Tekintsük át az eredményeket

A projektet az IBCS Hungary valósította meg, a Sewio RTLS jelenlegi foglalási/könyvelési rendszerbe történő integrálásával pedig az alkalmazottak 15%-át három műszakban át lehetett csoportosítani más munkákra. A hamis vagy elfelejtett foglalásokat kiküszöbölték, és innentől valós időben lehetett betekinteni az adatokba. Az eredmények: Az átfutási idő hatról három órára csökkent, ami lenyűgöző, 50%-os mértékű!

A SEG Automotive jövője világos. Most, hogy a Sewio RTLS bizonyított, a többi csarnokba és létesítménybe is beépítik, a gyártócsarnokot is beleértve. Ez azonban még nem minden, mivel méretezhetőségének és rugalmasságának köszönhetően további felhasználási lehetőségeket is magában foglal majd, mint például a valós idejű útvonal-módosítás, a gyökéroptimalizálása, a torlódások elkerülése, a biztonság fokozása a sebességkorlátozás ellenőrzésével, a Pick by Voice by Pick by Position javítása és a termelés hatékonyságának általános növelése a digitális iker-technológia révén. És mivel az eredmények már magukért beszélnek, nem meglepő, hogy egy olyan vállalat, amely hosszú ideje átvette az innovációt, továbbra is kihasználja az RTLS nyújtotta előnyeit.

The post Pontosságért folytatott csata beltéri nyomkövetéssel appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Világújdonságot fejlesztenek Szegeden https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/19/hangsugarzo-panel-line-matrix-votec/ Thu, 19 Dec 2019 09:52:48 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8847 Hatalmas gyárak és logisztikai központok üzemeltetésében, tenger-, és óceánjáró hajók biztonságosabbá tételében, illetve autópályák, vasútvonalak, repterek és zenei rendezvények zajszennyezésének mérséklésében jelent majd hatalmas előrelépést egy, a csongrádi megyeszékhelyen folyó innovációs projekt. A Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a Szegedi Nemzeti Színházzal régóta szakmai kapcsolatot ápoló Votec kft. ugyanis egy olyan hangrendszer kifejlesztésén dolgozik, amely nem […]

The post Világújdonságot fejlesztenek Szegeden appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Hatalmas gyárak és logisztikai központok üzemeltetésében, tenger-, és óceánjáró hajók biztonságosabbá tételében, illetve autópályák, vasútvonalak, repterek és zenei rendezvények zajszennyezésének mérséklésében jelent majd hatalmas előrelépést egy, a csongrádi megyeszékhelyen folyó innovációs projekt.

A Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a Szegedi Nemzeti Színházzal régóta szakmai kapcsolatot ápoló Votec kft. ugyanis egy olyan hangrendszer kifejlesztésén dolgozik, amely nem csupán megdöbbentő távolságra lesz képes tisztán érthető beszédhangot sugározni, hanem használatával aktív zajcsillapításra is lehetőség kínálkozik majd.

A „Line mátrix hangsugárzó panel fejlesztése” című, GINOP-2.1.7-15-2016-00515 kódszámú projekt tehát a biztonságtechnikában, valamint a katasztrófa-, és a környezetvédelemben hozhat óriási előrelépést, amelynek jelentőségét felismerve a fejlesztést végző cég megkapta az Európai Unió támogatását is. Az EU ugyanis a Széchenyi 2020 program keretében, 71,80 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyújt céljai eléréshez a vállalatnak, ami a teljes, 112,23 millió forintos projektköltség mintegy 63,98%-a. A kapott összeget a vállalat nem csupán munkabérekre, hanem a prototípus gyártásához szükséges, csúcstechnológiás eszközök beszerzésére, illetve sok más mellett a munka során várható szabadalmak bejegyzéseinek finanszírozására fordítja.

linematrix

Line mátrix hangsugárzó panel

linematrix

A megvalósításban részt vevő technikusokból, fejlesztőkből, informatikusokból és egyéb szakemberekből álló csapat ugyanis valódi világújdonságot hoz létre, a fizikában „síkhullámnak” nevezett jelenség fel-, illetve kihasználásával. A tervek szerint az elkészítendő, több, egymással összekapcsolható elemből építkező hangrendszer legalább 30 km-es távolságba lesz képes tisztán érthető beszédhangot sugározni, ami meghaladja a Szeged-Ópusztaszer, a Szeged-Makó, de még a Szeged-Hódmezővásárhely távolságot is. Mindezt ráadásul szinte bármilyen környezeti feltételek, tehát szélsőséges időjárási viszonyok között működve is.

Ez pedig egyértelműen hatalmas segítség a nagy üzemegységeket magukba foglaló, sokszor veszélyes anyagokkal dolgozó gyárakban, ahol nem csupán a munkafolyamatok irányíthatók így biztonságosabban, de egy esetleges vészhelyzet esetén is növeli a biztonságot és a sikeres kiürítés, valamint mentés, illetve kárelhárítás esélyét, ha az ezzel kapcsolatos verbális információk minden dolgozóhoz és a mentésben részt vevőkhöz is azonnal, jó minőségben eljuttathatók. Mi több, a katasztrófavédelmi egységek a kifejlesztendő hangsugárzókkal hatékonyabban tájékoztathatják majd az ilyen üzemek környezetében élő civil lakosságot is a köztéren elhelyezett, időjárásálló sugárzókon keresztül, amelyekhez hasonló, ám a kifejlesztendő terméknél szerényebb paraméterekkel rendelkező darabok már ma is számos település elengedhetetlen tartozékai például Paks, illetve Százhalombatta vonzáskörzetében.

Végül, de nem utolsósorban, a tervezett rendszer segítségével csökkenthető lesz autópályák, vasútvonalak, repterek zajszennyezése is, mivel a sugárzók képesek lesznek aktív zajszűrésre, vagyis a nem kívánt hangfrekvenciák kioltására is.

A projektről bővebb információkat a www.linematrix.hu oldalon olvashatnak, továbbá a sales@votec.hu e-mail címen kérhetnek.

The post Világújdonságot fejlesztenek Szegeden appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Újabb kutatás-fejlesztési projektbe fogott a Votec Kft. https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/17/votec-kutatas-fejlesztes-projekt-line-matrix/ Tue, 17 Dec 2019 09:00:45 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8855 Mintegy 71,80 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatás bevonásával vágott bele legújabb kutatás-fejlesztési projektjébe a szegedi székhelyű Votec Kft., a szintén saját ötleten és szabadalmakon alapuló, a világon egyedülállónak számító, E-Flexibility nevű, moduláris hangrendszer NJ66 és NJ12 típusú hangsugárzói után. A cég ezúttal egy olyan síkhullámú, kis egységekből álló panel prototípusának kifejlesztésén dolgozik, […]

The post Újabb kutatás-fejlesztési projektbe fogott a Votec Kft. appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Mintegy 71,80 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatás bevonásával vágott bele legújabb kutatás-fejlesztési projektjébe a szegedi székhelyű Votec Kft., a szintén saját ötleten és szabadalmakon alapuló, a világon egyedülállónak számító, E-Flexibility nevű, moduláris hangrendszer NJ66 és NJ12 típusú hangsugárzói után. A cég ezúttal egy olyan síkhullámú, kis egységekből álló panel prototípusának kifejlesztésén dolgozik, amely a lehető legnagyobb mértékben közelíti meg az elméleti síkhullámú sugárzás elvét.

A társaság neve azonban nem csak termékei miatt csenghet ismerősen a hangosítással, színpadtechnikával foglalkozó profi vállalkozások és szakemberek számára, hanem prémium minőségű hangrendszerek hazai forgalmazása, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékok, valamint a Szegedi Nemzeti Színház kapcsán is, amelyeknek a Dél-alföldi csapat évek óta megbízható hangtechnikai partnere.

votec line mátrix hangsugárzó panel votec line mátrix hangsugárzó panel

A „Line mátrix hangsugárzó panel fejlesztése” című, GINOP-2.1.7-15-2016-00515 kódszámú projekt keretében kifejlesztendő rendszer azonban ezúttal nem a színpad-, hanem főként a biztonságtechnikában és a környezetvédelemben nyithat teljesen új lehetőségeket.

A síkhullámok lényege ugyanis, hogy – amennyiben a súrlódási veszteségeket nem tekintjük – a hangintenzitás és a hangnyomás független a hangforrástól mért távolságtól. E fizikai tulajdonságot kihasználva, a tervezett Line mátrix rendszer kiemelkedő beszédérthetőség mellett teszi majd lehetővé hanginformációk eljuttatását, a várakozások szerint legalább 30 km-es távolságra is. Mi több, a tervezett panel további előnye lesz, hogy irányítható és változtatható fókusszal fog rendelkezni, miközben nem csupán alkalmazható lesz bel-, mellett kültéren, hanem szélsőséges időjárási viszonyok között is.

Így a kifejlesztendő termék kiválóan alkalmas lesz nagy gyárépületek, továbbá azok közelében elterülő közterületek hangosítására. A létrehozandó eszköz tehát megkönnyítheti a különböző üzemegységek mindennapi működtetését, a munkavállalók instruálását, de a vészhelyzeti tájékoztatásban is nagy biztonsággal lesz alkalmazható mind magán-, mind közterületen, vagyis a katasztrófavédelmi szervek is jó hasznát vehetik. Ezen felül a tenger-, és óceánjáró hajók üzemeltetői is felfigyelhetnek a fejlesztésre, hiszen ezek fedélzetén szintén kiemelt fontossággal bír a verbális utasítások kiemelkedő érthetőség melletti, nagy távolságokra történő továbbítása.

Ami pedig a környezetvédelmi felhasználást illeti, mivel a rendszer alkalmas lesz nagy távolságú hangkioltásra is, alkalmazásával csökkenthetővé válik autópályák, vasútvonalak, repterek, illetve hangosított zenei rendezvények zajszennyezése.

A projektről bővebb információkat a www.linematrix.hu oldalon olvashatnak, továbbá a sales@votec.hu e-mail címen kérhetnek.

The post Újabb kutatás-fejlesztési projektbe fogott a Votec Kft. appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Szimulátorokat épít és pilótákat képez egy magyar cég https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/16/szimulatorokat-epit-es-pilotakat-kepez-egy-magyar-ceg/ Mon, 16 Dec 2019 09:24:46 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8839 Európa több országába is szállítanak szimulátorokat, melyeken az utasszállítók leendő pilótái tanulhatnak és gyakorolhatnak. Ez biztonságosabb és költséghatékonyabb, mint a levegőben, vagy full flight szimulátorokban. Az elmúlt évtizedekben sokat változott a légiközlekedés, megjelentek a diszkont légitársaságok és sokkal szélesebb réteg számára vált elérhetővé a repülés, nagyot bővült az utazóközönség. Ebben jelentős szerepe van az olyan […]

The post Szimulátorokat épít és pilótákat képez egy magyar cég appeared first on Műszaki Magazin.

]]>

Európa több országába is szállítanak szimulátorokat, melyeken az utasszállítók leendő pilótái tanulhatnak és gyakorolhatnak. Ez biztonságosabb és költséghatékonyabb, mint a levegőben, vagy full flight szimulátorokban.

Az elmúlt évtizedekben sokat változott a légiközlekedés, megjelentek a diszkont légitársaságok és sokkal szélesebb réteg számára vált elérhetővé a repülés, nagyot bővült az utazóközönség. Ebben jelentős szerepe van az olyan vállalkozásoknak, mint a SIMNEST-nek, mely költséghatékony repülésszimulációs oktatóeszközöket és tréningeket kínál a kereskedelmi pilótaképzés során.

A 2011-es indulásakor még startupok támogatásával, IT megoldások fejlesztésével foglalkozó PearWilliams Kft. meglehetősen hamar a szimulátorok fejlesztése felé fordult, az oktatási célú, professzionális gépek gyártásáig és üzemeltetéséig alig pár év alatt jutottak el: 2015-ben Dániában építették fel, helyezték üzembe az első EASA (European Aviation Safety Agency) tanúsítvánnyal rendelkező SIMNEST oktatóeszközt.

A SIMNEST tanúsított szimulátora kívülről

A SIMNEST tanúsított szimulátora kívülről

SIMNEST termékportfólióba tartozó szimulátorok az úgynevezett FNPT II MCC minősítési szintet kapják meg, melynek révén számos különböző képzési szakasz  (MCC, JOC, APS) elvégezhető ezeken a szimulátorokon. A leendő pilóták többek között megismerkednek a több pilótás repüléssel, a sugárhajtású repülőgépek működtetésével, illetve a légitársasági körülmények szimulálása is megtörténik. A SIMNEST nem csupán eladja a szimulátorait és szoftvereit, komplex szolgáltatást nyújt az oktatóhelyek számára.

Mintha egy Airbus A320 pilótafülkéjében ülnénk

Mintha egy Airbus A320 pilótafülkéjében ülnénk

Bár ebben a képzési szakaszban és kategóriában nem elvárás, a SIMNEST szimulátorok az Airbus A320 pilótafülkéjén alapulnak, az elsődleges kormányszervek és vezérlőszervek mind kialakításukban, mind elhelyezkedésükben azonosak az Airbus pilótafülkéjében találhatókkal, emellett a szimulált fedélzeti rendszerek, illetve a oktató által aktiválható hibajelzések is a valósághűség igényével születtek meg. Ez hatalmas előnyt jelent az ezeken a gépeken tanuló növendékeknek, hiszen az A320 mára a második legnagyobb darabszámban üzembe helyezett utasszállító gép a világon, azaz jó eséllyel ezzel repül majd a pilóta.

Egy szimulátor akkor jó, ha észre sem vesszük, hogy nem egy igazi repülő pilótafülkéjében ülünk, ha képesek vagyunk átadni magunkat az élménynek. Ebben kiemelt szerepet kap a látvány is, amiről jelenleg három darab Epson EB-G7900U típusú projektor gondoskodik. „Nagyon szigorú szabályokat kell majd betartania a pilótáknak, a felkészülés során a látási viszonyok szimulálásához éppen ezért elengedhetetlen a tökéletes megjelenítő, ezért választottuk az Epson megoldását.” – fogalmazott Kacsó Miklós, a cég technológiai vezetője.

SIMNEST néven egyesül

Eddig a cégcsoport több néven, különböző feladatokat látott el. Cseh Tamás, a PearWilliams vezérigazgatója kiemelte: „A hatékonyság és átláthatóság együttes növelése mellett átszervezzük az értékesítési- és marketing stratégiánkat, cégcsoportunk tagjait pedig a SIMNEST égisze alatt egyesítjük, így a jövőben SIMNEST Aviation és a SIMNEST Pilot Academy néven találhatnak meg bennünket. A kutatás-fejlesztés, a gyártás, az üzemeltetés és az oktatás is egy helyre koncentrálódik majd.” Ez a lépés lehetőséget teremt a költségek racionalizálására és új, komplex csomagok egyszerűbb kiajánlására.

A fejlődés másik mozgatórugója a bővülés, a gyártás felgyorsítása, illetve az ehhez szükséges stratégiai megállapodások és együttműködések fokozása. A sajtótájékoztatón Cseh Tamás bejelentette, hogy az Epson és a PearWilliams stratégiai partnerségre lépnek, melynek köszönhetően kiemelt szakmai támogatásban részesül a magyar cég, emellett természetesen a globális garanciális és üzemeltetési segítségre is számíthat a japán gyáróriás részéről.

Epson projektorok teszik valósághűvé az élményt

Epson projektorok teszik valósághűvé az élményt

„Az Epson fejlesztései, termékei megbízhatósága és a szoftveres támogatás – gondoljunk akár csak a távoli menedzsmentre, vagy hardveresen támogatott edge blending technológiára – mind egyaránt fontosak egy olyan partner számára, mint a PearWilliams. Az Epson élen jár a lézer fényforrással működő projektorok fejlesztésében, melyek még a jelenleg használt projektoroknál is kevesebb karbantartást igényelnek és extrém hosszú üzemidejükkel teszik még megbízhatóbbá a jövőben a kritikus üzemnek számító SIMNEST szimulátoros képzéseit. A tesztelések során együttműködünk a csapattal, így mi is fontos visszajelzésekhez jutunk.”

– nyilatkozta Nagy Kornél, az Epson projektorokért felelős termékmenedzsere.

Mostanra Dániában, Görögországban és Spanyolországban is működik tanúsított FNPT II MCC SIMNEST szimulátor Magyarország mellett. Most az A32 Szimulátor-Központ Kft-vel együttműködve elindult az első hazai FNPT II MCC “TOGA” generic szimulátor is, mely a portfólió legújabb zászlóshajója. Ebben minden funkció és eszköz megtalálható, ami a minőségi szimulátoros képzéshez szükséges. A továbbiakban a SIMNEST az Üllői úti oktatótermet fogja használni bemutatóteremként leendő partnerei számára. Eközben Belgiumban készül a következő oktatóközpont, amellyel már 9-re nő a használatban lévő szimulátorok száma.

Kép: American Flyers

Forrás: Epson

The post Szimulátorokat épít és pilótákat képez egy magyar cég appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Így alakulnak a gépjármű-meghajtási technológiák a jövőben https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/16/elektromos-automotive-felmeres/ Mon, 16 Dec 2019 09:20:31 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8825 A 48 Voltos rendszerrel működő járművek piaci részaránya 2025-re kétszer nagyobb lesz, mint az elektromos járműveké, a start-stop piaci penetrációja 2019-ben meghaladja az 50 százalékot 2025-ben a 48 Voltos hibrid járművek globális piaci részaránya (20%) jelentősen meghaladja az akkumulátoros elektromos járművek piaci részarányát (10%). A start-stop globális piaci részaránya 2019-ben első alkalommal lépi át az […]

The post Így alakulnak a gépjármű-meghajtási technológiák a jövőben appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A 48 Voltos rendszerrel működő járművek piaci részaránya 2025-re kétszer nagyobb lesz, mint az elektromos járműveké, a start-stop piaci penetrációja 2019-ben meghaladja az 50 százalékot

  • 2025-ben a 48 Voltos hibrid járművek globális piaci részaránya (20%) jelentősen meghaladja az akkumulátoros elektromos járművek piaci részarányát (10%).
  • A start-stop globális piaci részaránya 2019-ben első alkalommal lépi át az 50 százalékot – de óriási regionális különbségek mellett.
  • Európában a 2019-ben gyártott, és start-stop rendszerrel felszerelt járművek több mint 13 milliárd liter üzemanyagot és több mint 30 millió tonna CO2kibocsátást takarítanak meg.

A személy- és haszongépjárművek CO2 kibocsátásának csökkentése a klímaváltozás elleni harc egyik fő és globális kihívása. A növekvő társadalmi nyomás, a szigorúbb kibocsátási előírások és a feltáruló új üzleti lehetőségek hatására megkezdődött a belső égésű motorokról elektromos motorokra történő átállás. Azonban a globális autóipari beszállító SEG Automotive közelmúltbeli elemzése rámutatott, hogy az átállás a vártnál lassabban következik csak be. Az előrejelzések szerint 2025-ben a világszerte gyártott járművek mindössze 10 százaléka lesz tisztán elektromos. Ugyanakkor a belső égésű motorok hatékonyságát javító technológiák várhatóan jelentősen növelik piaci részarányukat: a 48 Voltos lágy hibrid megoldások piaci részaránya 2025-re globálisan 20 százalék, míg Európában 36 százalék lehet. A start-stop megoldást is univerzálisan alkalmazzák, 2019-ben a globális piaci részesedése először lépi át az 50 százalékos küszöböt.

Az elektromos járműveké a jövő – de a legfrissebb piaci adatok azt sugallják, hogy az átmenet csak fokozatosan következik majd be. A járművek nagy része még 2025-ben is belső égésű motorral fog közlekedni. A környezet védelme és a szigorodó CO2 kibocsátási szabályok betartása érdekében ezeknek a járműveknek a lehető leghatékonyabbnak kell lenniük. Ennek megfelelően a járműgyártók nem csak a start-stop rendszert használják egyre szélesebb körben, de új megoldásokat is alkalmaznak, például a 48 Voltos hibridizációt.

A 48 Voltos rendszer piaci részesedése gyorsan emelkedik, így több millió tonna CO2-kibocsátás kerülhető el

Az elmúlt év során már a luxusmárkák, például a BMW és a Daimler is megjelentették első 48 Voltos szériamodelljeiket. A technológia segítségével a hagyományos, belső égésű motorok kis ráfordítással hatékonyan hibridizálhatók (lágy hibriddé tehetők): mindössze a 12 Voltos generátort kell a 48 Voltos berendezéssel helyettesíteni, és az üzemanyag-fogyasztás és CO2 kibocsátás máris akár 15 százalékkal csökkenthető. Az előrejelzések szerint a következő néhány évben a 48 Voltos technológiát egyre több gyártó és piaci szegmens vesz át, és piaci részesedése 2025-re eléri a 20 százalékot – azaz a tisztán elektromos autók piaci részesedésének (10%) kétszeresét. A technológia várhatóan Kínában (32% százalékos piaci részesedés 2025-ben) és Európában (36% százalékos piaci részesedés 2025-ben) terjed el a leggyorsabban, az Egyesült Államok pedig néhány év késéssel kapcsolódik majd be a gyors növekedési trendbe.

Ennek azonnali hatása lesz a klímavédelemre nézve: az előrejelzések szerint 2025-ben gyártott 20 millió, 48 Voltos rendszerrel szerelt jármű már önmagában 30 milliárd liter üzemanyag és több mint 70 millió tonna CO2 kibocsátás megtakarítását teszi lehetővé, a járművek teljes életciklusa során, a hagyományos belső égésű motorokhoz képest[1]. Összehasonlításként, Németország teljes CO2 kibocsátása 2018-ban 760 millió tonna volt.

A start-stop piaci részesedése idén első alkalommal lépi át az 50 százalékot

Az üzemanyag-fogyasztás mintegy 8 százalékos csökkentését hatékony módon biztosító start/stop rendszer népszerűsége világszerte folyamatosan növekszik. Csak az idei év során több mint 45 millió, start/stop rendszerrel szerelt jármű készül, amelyek életciklusuk során összesen 36 milliárd liter üzemanyagot takarítanak meg. A hagyományos járművekhez képest ez 84 millió tonna

CO2-kibocsátás elkerülését teszi lehetővé. Ahogy a belső égésű motorok piaci részesedése fokozatosan csökken a 48 Voltos és tisztán elektromos autók terjedésével, a start-stop nélküli 12 Voltos autók gyakorlatilag eltűnnek. Németországban például az újonnan gyártott autók 97 százalékában már 2018-ban is volt start-stop rendszer.

Jelentős regionális különbségek: Az átállás üteme Kínában és Európában gyorsabb lesz, mint az Egyesült Államokban

A főbb piacok között jelentős eltérések figyelhetők meg az elektromos és hibrid járművek elterjedési ütemében. A különbségek elsősorban a helyi törvények és jogszabályok, az energiamix, és a piacok fejlettsége közötti eltérésekre vezethetők vissza.

Európa: A 48 Voltos rendszer fő piaca

Az európai piac hagyományosan élen jár az új technológiák átvételében. Így történt ez a start-stop rendszerrel, és várhatóan a 48 Voltos rendszerrel sem lesz másként, hiszen az előrejelzések szerint ennek piaci részesedése 2025-re elérheti a 36 százalékot. A tisztán elektromos járművek térnyerése ezzel szemben lassabb lesz mint Kínában, és 2025-re csak 13 százalékot ér el.

Németország élen jár a 48V technológia átvételében, 2025-re a járművek várhatóan közel fele (47%) ezt a megoldást használja majd, míg az akkumulátorral működő elektromos járművek aránya 19 százalékra nő.

Az autóiparban jelenlegi lassulásával összhangban, az európai autóiparban is csak enyhe növekedés várható, a teljes gyártott darabszám a 2018-as 22 millióról mindössze 22,3 millióra nő 2025-re.

Kína: a leggyorsabban bővülő elektromos jármű piac, 2025-re magas 48V részaránnyal

Régebben Kína néhány évvel lemaradva követte Európát az új technológiák, például a start-stop átvételében – amelynek piaci részesedése idén első alkalommal lépi át az 50 százalékot. Azonban az elektromos járművek terén Kína mára az egyik vezető piaccá lépett elő, az elektromos járművek részaránya 2018-ban (3%) magasabb volt, mint Európában vagy az USA-ban, és várhatóan 2025-ben (16%) is magasabb lesz. Kínában a 48V technológia átvétele is várhatóan gyorsabb lesz, részaránya 2025-re eléri a 32 százalékot. A Kínában 2025-ben készülő, mintegy 10 millió, 48V rendszerrel szerelt jármű teljes életciklusa során összesen 14 milliárd liter üzemanyag és 33 millió tonna CO2 megtakarítását teszi lehetővé a hagyományos, belső égésű motorral szerelt járművekhez képest. Az autóeladások 2019-ben elmaradnak az előző évi szinttől, a várakozások szerint 24,3 millió új jármű talál majd gazdára, szemben a 2018-as 26,6 millióval. A következő években azonban fellendülés várható, és a Kínában gyártott autók száma 2025-re elérheti a 30,6 millió darabot.

Egyesült Államok: stagnáló piac, az új technológiák lassú átvétele

Noha az USA gyakran volt a járműipari változások motorja, az új technológiák átvétele jellemzően tovább tart, mint más piacokon. A start-stop rendszert például kezdetben szkeptikusan fogadták a vásárlók, piaci részaránya 2018-ban 38 százalék volt. Idén először a start-stop rendszerrel szerelt új autók aránya átlépi az 50 százalékot, és összesen 5,4 millió új autó készül start-stop rendszerrel. A hagyományos autókhoz képest ezzel 4 milliárd liter üzemanyag és közel 10 millió tonna CO2 kibocsátás takarítható meg. 2025-re a hagyományos 12 Voltos rendszerű új járművek közül csak minden hatodikban nem lesz start-stop rendszer.

Az elektromos járművek és a 48V technológiájú járművek térnyerése is várhatóan lassabb lesz az amerikai piacon, részarányuk csak 10 illetve 7 százalék körül várható 2025-re. Összességében az észak-amerikai piac stagnálása várható, 2025-ben mintegy 17 millió új autó gyártása várható, hasonlóan a 2018-as szinthez.

India: a személygépjárművek piacán továbbra is a belső égésű motorok dominálnak

A légszennyezettség Indiában már jelenleg is komoly probléma, a világ 10 legrosszabb levegőjű városát felsoroló WHO listán 9 indiai város szerepel. Annak ellenére, hogy a járművek kibocsátásának csökkentése égető probléma, az elektromos autók részaránya mindössze 1 százalékos lesz az országban 2025-re.

Ennek megfelelően más területekre kell összpontosítani: motorméret csökkentés, elektromos motorok és riksák, és 48V hibridizáció. A nagyvárosok hatalmas forgalma jelentős lehetőségeket kínál üzemanyagfogyasztás-csökkentésre a start-stop rendszer révén: ha az Indiában 2018-ban gyártott 4,7 millió, belső égésű motorral szerelt jármű mindegyikébe start/stop rendszer került volna, ezzel 3,7 milliárd liter üzemanyag-fogyasztás és 8,6 millió tonna CO2 kibocsátás lenne megtakarítható. A start-stop technológia Indiában 2018-ban még csak a járművek 7 százalékban volt megtalálható, de az előrejelzések szerint részaránya 2025-re 12 százalékra emelkedik majd. A kormány zöldebb közlekedés irányában tett erőfeszítéseinek, és a közelmúltban megjelent, különösen kisméretű start-stop indítómotoroknak köszönhetően a növekedés akár gyorsabb is lehet, még nagyobb megtakarításokat eredményezve.

Az indiai autóipart a közelmúltbeli gazdasági visszaesés súlyosan érintette, a gyártott autók száma a 2018-as 4,7 millióról 2019-ben 4 millióra csökken. Néhány éven belül a régióban azonban újra erős növekedés várható, és 2025-re már 5,9 millió autó gyártását prognosztizálják, ami kiemelten fontossá teszi a kibocsátás-csökkentés ügyét.

Japán: a plug-in hibridek gyorsan terjednek, a tisztán elektromos járművek lassabban

Japán egyedi utat választott az elektromos mobilitás felé. A hangsúly nem annyira a tisztán elektromos járműveken van, ezek részaránya mindössze 2 százalék és 2025-re is mindössze az eladások 8 százalékát teszik majd ki. Ezzel szemben a PHEV (plug-in hibrid) járművek részaránya 14 százalék, és ennek közel duplája várható 2025-re. Ez egyben azt is jelenti, hogy a HEV (nem plug-in hibrid) járművek szerepe a közeljövőben marginális marad. A hagyományos járművek jelentős része már most is start-stop rendszerrel készül, 2025-re pedig már csak minden hatodik járműben nem lesz start-stop.

Japán és vezető autóipari cége, a Toyota nagy jövőt jósol a hidrogénjárműveknek – és ha az üzemanyagcella sikeres lesz, az ország egyértelműen vezető szerepet játszik majd ebben a szegmensben. A hangsúly egyelőre a haszongépjárműveken van. A személygépjármű szektorban a FCEV-k (tüzelőanyagcellás elektromos jármű) mindössze 0,3 százalékos részarányt érnek el 2025-re. Összességében Japánban 2025-ben 9 millió autó készül majd, ez némileg elmarad a 2018-as 9,2 milliótól.

Brazília: Elektromos járművek helyett bioüzemanyagok

Brazília saját megoldást választott a közlekedéssel kapcsolatos szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére. A bioüzemanyagok gyártását és használatát helyezték előtérbe a 79 százalékban megújuló forrásokat tartalmazó energiamixből. A brazil etanol CO2 kibocsátása mindössze negyede a hagyományos üzemanyagokénak.

Ebből következően a belső égésű motor a jövőben is domináns szerepet játszik majd az országban. Azonban a kormányzat erőfeszítéseket tesz a járművek hatékonyabbá tételére, hiszen ezzel közvetlenül csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás – és kevesebb esőerdőt kell kivágni termőföldnek. Jelenleg az új autók mindössze 9 százalékában van start-stop rendszer, de 2025-re ez az arány 52 százalékra emelkedhet. A 2025-ben gyártott 1,8 millió autó a start-stop rendszernek köszönhetően 1,4 milliárd liter üzemanyagot takarít meg, ami több mint 210 000 hektár (2 100 négyzetkilométer) termőterület cukornád betakarításának felel meg.

Kép: MIT

The post Így alakulnak a gépjármű-meghajtási technológiák a jövőben appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Különleges fejlesztéssel hódíthatnak az MI-megoldások https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/16/schneider-electric-mi-fejlesztes/ Mon, 16 Dec 2019 08:38:48 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8822 Új szintre emeli a nagy mennyiségű adat feldolgozását, a mesterségesintelligencia-alkalmazások és a gépi tanulás használatát a Schneider Electric és partnerei által bejelentett fejlesztés. Az első, kereskedelmi forgalomban is elérhető, integrált, folyadékhűtéses szerverszekrény azon túl, hogy támogatja a nagy számításigényű feladatok elvégzését, hatékony energiafelhasználást is biztosít. A Schneider Electric és partnerei, az Avnet és az Iceotope […]

The post Különleges fejlesztéssel hódíthatnak az MI-megoldások appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Új szintre emeli a nagy mennyiségű adat feldolgozását, a mesterségesintelligencia-alkalmazások és a gépi tanulás használatát a Schneider Electric és partnerei által bejelentett fejlesztés. Az első, kereskedelmi forgalomban is elérhető, integrált, folyadékhűtéses szerverszekrény azon túl, hogy támogatja a nagy számításigényű feladatok elvégzését, hatékony energiafelhasználást is biztosít.

A Schneider Electric és partnerei, az Avnet és az Iceotope közreműködésével kifejlesztett megoldás fontos lépés a folyadékhűtéses szerverek széleskörű alkalmazása felé. Ez a konstrukció alacsonyabb működési költséget, nagyobb hatékonyságot, kisebb ökológiai lábnyomot és ventilátor nélküli működést tesz lehetővé még akkor is, ha növelik a chipsűrűséget.

Az Avnet által integrált és támogatott rendszer egy GPU szervert, az Iceotope innovatív, elárasztásos hűtési technológiáját, illetve a Schneider Electric NetShelter folyadékhűtéses rendszerét foglalja magában. Az így kialakított megoldás hatékonyan képes támogatni a nagy számításigényű alkalmazások futtatását. Speciális kialakításának köszönhetően a rendszer könnyen telepíthető adatközpontokba, vagy akár ”edge computing” környezetekbe.

A megoldást a Gartner piackutató cég IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies konferenciáján mutatták be, Las Vegasban. A rendszer EcoStruxure™ Ready, elérhető a Schneider Electric újgenerációs adatközpont-menedzsment szoftverével, az EcoStruxure IT Experttel és az EcoStruxure Asset Advisor digitális szolgáltatással.

A folyadékhűtéses megoldás ideális olyan alkalmazásokhoz, mint a nagy mennyiségű adat elemzése, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási algoritmusok betanítása, ahol a jelentős számítási feladatok kis helyen igényelnek nagyobb energiafelhasználást. A három vállalat a kínálat bővítését tervezi a várhatóan gyorsan növekvő kereslet miatt, és nyitottak a szervergyártó vállalatokkal történő együttműködésre is.

“A Schneider Electric elkötelezett az adatközpontok fenntarthatóbbá tétele iránt, és ehhez a folyadékhűtés nagyon kézenfekvő megközelítés”

– mondta el Kevin Brown, a Schneider Electric, műszaki igazgatója és az Innovation, Secure Power üzletágért felelős vezető-alelnöke.

„Ez a legújabb fejlesztés jelentős lépést jelent az elárasztásos megoldások széleskörű alkalmazása felé, amelyek a tartályalapú merítéses megoldások hatékonyságát és eredményességét kínálják, miközben biztosítják a hagyományosabb, „direct-to-chip” folyadékhűtésű konstrukciók kompatibilitását és szervizelhetőségét. A számításigényes alkalmazások növekedése miatt úgy gondoljuk, hogy ez a megközelítés nagyon ígéretes”

– fűzte hozzá Kevin Brown.

A Schneider Electric, az Avnet és az Iceotope új, közös megoldásáról ezen az oldalon talál bővebb információkat.

The post Különleges fejlesztéssel hódíthatnak az MI-megoldások appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Nitrogénüzemet épít a Messer a MOL vegyipari óriásberuházásában https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/15/messer-nitrogen-mol/ Sun, 15 Dec 2019 14:09:13 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8816 Évente 70 milliárd forinttal növelheti majd Magyarország GDP-jét a MOL-csoport új poliol üzeme, amelynek megépítéséhez a Messer Hungarogáz Kft. is hozzájárul. A Tiszaújvárosban megvalósuló 1,2 milliárd eurós petrolkémiai beruházás részeként a hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője nitrogén- és sűrítettlevegő-üzemet telepít és üzemeltet a jövőben. A MOL a thyssenkrupp közreműködésével 1,2 milliárd euró értékben petrolkémiai […]

The post Nitrogénüzemet épít a Messer a MOL vegyipari óriásberuházásában appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Évente 70 milliárd forinttal növelheti majd Magyarország GDP-jét a MOL-csoport új poliol üzeme, amelynek megépítéséhez a Messer Hungarogáz Kft. is hozzájárul. A Tiszaújvárosban megvalósuló 1,2 milliárd eurós petrolkémiai beruházás részeként a hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője nitrogén- és sűrítettlevegő-üzemet telepít és üzemeltet a jövőben.

A MOL a thyssenkrupp közreműködésével 1,2 milliárd euró értékben petrolkémiai komplexumot épít Tiszaújvárosban a már meglevő ipari létesítmények közelében. Az üzem a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését, és fontos köztes terméket, poliolt fog előállítani Közép- és Kelet-Európa különböző poliuretán felhasználó ágazatai számára, évente mintegy 70 milliárd forinttal járulva hozzá a hazai GDP-hez.

A Messer Hungarogáz 30 éve van jelen Magyarországon, és több évtizedes működése során a hazai iparigáz piac meghatározó szereplőjévé vált. A legnagyobb autóipari és fémipari vállalatok, elektronikai gyártók, élelmiszeripari és vegyipari üzemek beszállítója. Nitrogént, szén-dioxidot, oxigént, argont, héliumot, hidrogént és számos további gázterméket szállít a legkülönfélébb ipari ágazatokba, az egészségügybe és kutatás-fejlesztési területekre.

A mostani megállapodás fontos mérföldkő a Messer életében, hiszen olyan volumenű úgynevezett on-site gázelőállító üzemre kapott megrendelést, amely hazánk legnagyobb teljesítményű létesítménye lesz kategóriájában. A teljes körűen automatizált, nitrogént és sűrített levegőt előállító üzemben a leginnovatívabb technológiákat alkalmazzák az energiahatékony és környezetbarát működés érdekében. Az on-site megoldás előnye, hogy a gázelőállítás egy helyszínen működik azzal az ipari létesítménnyel, ahol a gázt a végtermék előállításához felhasználják. Ezzel nő a termelés hatékonysága és biztonsága, rugalmasabb az ellátás, és a közúti gázszállítás költségei és környezetterhelő hatásai is megszűnnek.

A Messer Hungarogáz már több évtizede működtet nitrogénüzemeket és levegőszétválasztó üzemet Tiszaújvárosban, és a kedvező tapasztalatoknak, megbízható szolgáltatásnak köszönhetően növelheti most tovább a vállalat piaci részesedését.

A beruházás kapcsán Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:

„Hosszú évek munkája vezetett odáig, hogy Magyarország és Közép-Európa meghatározó olajipari vállalatával ekkora volumenű megállapodást köthessünk. On-site gáz előállítási technológiánk mellett már számos nagyipari felhasználó tette le voksát. Ebben a szegmensben évek óta piacvezetők vagyunk, amelyet a mostani beruházással tovább erősítünk

The post Nitrogénüzemet épít a Messer a MOL vegyipari óriásberuházásában appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Intelligens adatmozgatás – Ericsson Programozó Bajnokság 9.0 https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/15/ericsson-programozo-bajnoksag/ Sun, 15 Dec 2019 13:55:10 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8810 Az Ericsson Programozó Bajnokság országos szakmai verseny középiskolásoknak, hallgatóknak és tapasztalt programozóknak (szenior). A 9. alkalommal megrendezett versenyen összesen 130 csapatban 383 fő vett részt, ebből 12 csapatban 36 fő került a döntőbe, 28 különböző oktatási intézményből. A döntősök mindegyike az Ericsson szakmai felvételi tesztjének megírása nélkül lehet ericssonos alkalmazott. A 9. Ericsson Programozó Bajnokság […]

The post Intelligens adatmozgatás – Ericsson Programozó Bajnokság 9.0 appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az Ericsson Programozó Bajnokság országos szakmai verseny középiskolásoknak, hallgatóknak és tapasztalt programozóknak (szenior).

A 9. alkalommal megrendezett versenyen összesen 130 csapatban 383 fő vett részt, ebből 12 csapatban 36 fő került a döntőbe, 28 különböző oktatási intézményből. A döntősök mindegyike az Ericsson szakmai felvételi tesztjének megírása nélkül lehet ericssonos alkalmazott.

  • A 9. Ericsson Programozó Bajnokság nyertese az Ace-v3 csapata (Jankó Júlia, Schlepp Krisztián, Szeteli Ádám)
  • Második a Delphi Forever (Paál Gergely, Virág István, Wágner János), a harmadik helyezett a Wololo csapata (Koncz Levente, Mártonka Zoltán, Szabó Máté)
  • Az első helyezettek stockholmi hétvégét nyertek, Ericsson Studio látogatással együtt, a második csapat tagjai fejhallgatókkal, a harmadikok egy-egy powerbankkel térhettek haza, a Női különdíj pedig egy okosóra volt

Az idei verseny a Quarry játék adaptációjára épült, amely egy igen népszerű, sokak által ismert játék programozói körökben. A csapatok egymás ellen játszottak, és a saját routerüktől mindkét irányba adatokat kellett eljuttatniuk a másik csapat routeréig, illetve vissza. Az úton egyre több akadállyal szembesültek – ezeket kellett úgy elkerülniük, hogy biztosítsák az adat szabad mozgását, azok továbbítását.

A jövőben több milliárd, eszköz kapcsolódik egyidejűleg hálózatba (Internet of Things, IoT). Az IoT azonban nemcsak több milliárd eszköz egyidejű kommunikációját teszi lehetővé, hanem az üzleti folyamatok automatizálásához szükséges, rendkívül nagy adatmennyiségből fakadó előnyök kiaknázását is. Ezért volt olyan játék az idei bajnokság témája, amelyben az adatok hatékony továbbítása adta a megmérettetés alapját.

The post Intelligens adatmozgatás – Ericsson Programozó Bajnokság 9.0 appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Dell Technologies: új stratégiai célkitűzések 2030-ra https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/15/dell-celkituzes-jovo/ Sun, 15 Dec 2019 13:49:31 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8807 A fenntarthatóság növelése, a diverzitás fokozása és a közigazgatás támogatása a Dell Technologies stratégiai célkitűzései között. A Dell Technologies messzemenő célok kitűzésével vág neki a felelősségvállalás és innováció új évtizedének, amelyek világszerte növelni fogják a vállalat társadalmi befolyását. Ez az új stratégia adja a vállalat 2030-as Progress Made Real tervének pilléreit, melynek alapja az a […]

The post Dell Technologies: új stratégiai célkitűzések 2030-ra appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A fenntarthatóság növelése, a diverzitás fokozása és a közigazgatás támogatása a Dell Technologies stratégiai célkitűzései között.

A Dell Technologies messzemenő célok kitűzésével vág neki a felelősségvállalás és innováció új évtizedének, amelyek világszerte növelni fogják a vállalat társadalmi befolyását. Ez az új stratégia adja a vállalat 2030-as Progress Made Real tervének pilléreit, melynek alapja az a meggyőződés, hogy a technológia és az adatok ötvözve az emberi tudással a világ pozitív hajtóerői, és mindig is azok lesznek.

„Az adatokban rejlő lehetőségek az következő évtizedben nagyobb mértékben fognak hozzájárulni az emberiség fejlődéséhez, mint bármely más tényező. Feltett szándékunk, hogy ezeket a lehetőségeket világszerte széles körben elérhetővé tegyük, mindannyiunk közös fejlődése érdekében”

– mondta Michael Dell, a Dell Technologies elnök-vezérigazgatója.

Technológia, fejlődés, szaktudás

A következő évtizedben a Dell Technologies arra fogja használni globális jelenlétét, széles technológiai portfólióját és szaktudását, hogy érdemi és mérhető változásokat érjen el a társadalomra és a bolygónk egészére nézve. A vállalat céljai 2030-ra:

A fenntarthatóság növelése

  • Minden megvásárolt termék után egy azzal egyenértékű termék újrahasznosítása.
  • Vezető szerep a körforgásos gazdaságban: a gyártott termékek több mint fele újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül.
  • Minden csomagolóanyag 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül.
  • A jövőbiztos készségfejlesztés biztosítása az ellátási láncban dolgozóknak.
  • Egy tudományos klímaprogram megvalósítása: a szennyezőanyag kibocsátások szabályozása a létesítményekben, az ellátási láncban, az üzemeltetés során, valamint a termékek használatkor. Mindezt szoros együttműködésben a beszállítókkal, hogy az üvegházgáz-kibocsátás egységnyi bevételenként 60 százalékkal csökkenjen 2030-ra.

Diverzitás fokozása

  • Nők felvétele, képzése és hosszú távú foglalkoztatása, hogy globálisan az összes munkakör felét, a vezetői pozícióknak pedig legalább a 40 százalékát női alkalmazottak töltsék be.
  • Afroamerikai és latin-amerikai csapattagok felvétele, képzése és hosszú távú foglalkoztatása olyan számban, amely a vállalat amerikai munkaerejének 25 százalékát és globális vezetői pozícióinak 15 százalékát teszi ki.
  • Az összes csapattag 95 százalékának éves szintű oktatása a tudatalatti előítéletek, a zaklatás, a mikroagressziók és a társadalmon belüli kiváltságos helyzetek témájában.

Az életvitel javítása

  • 1 milliárd ember egészségügyi, oktatási és gazdasági lehetőségeinek kibővítése.
  • 1000 nonprofit szervezet támogatása a digitális átalakulásban.
  • A Dell csapattagok legalább 75 százalékos részvétele valamilyen jótékonysági vagy önkéntes tevékenységben a saját közösségén belül.

Az etikai és adatvédelmi szempontok alapvető fontossággal bírnak a Dell Technologies stratégiáiban, és kulcsszerepet játszanak a 2030-as célok elérésében. A vállalat azzal mutat példát az adatvédelemben és az átláthatóságban, hogy teljesen automatizálja az adatkezelési folyamatokat, megkönnyítve így az ügyfelek számára is az adataik elérését, törlését és megosztását. A Dell digitális eszközök segítségével növeli a saját csapattagjai és partnerei elkötelezettségét is, melyekkel könnyebbé válik a digitális adatok elemzése és mérése, valamint a szabályozások betartása.

A fejlődés felgyorsítása

Az felhasználók központi szerepet játszanak a Dell Technologies új stratégiájában és minden meghozott döntésben, amely a 2030-as célkitűzések eléréséhez vezet. Az ügyfelek véleménye mellett a vállalat külső felekkel is kapcsolatba lépett, figyelembe vette az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseit és a Business Roundtable szervezet Statement on the Purpose of a Corporation nyilatkozatát továbbá a csapattagjai körében is felmérést végzett arról, hogy mely problémákat tartják a legkritikusabbnak és mely lehetőségeket a legfontosabbnak a munkájukban.

„Óriási felelősség, hogy a Dell Technologies minden erejével az emberéletek és a társadalom jobbá tételére törekedjünk. Technológiai portfóliónkkal, globális jelenlétünkkel, csapattagjaink szaktudásával és partneri kapcsolatainkon keresztül jelentős mértékű pozitív változásokat érhetünk el. 2030-as célkitűzéseink messze túlmutatnak a kis lépésekben haladó változások körén. Még nem teljesen tiszta, hogy egyes célkitűzéseinket hogyan fogjuk elérni – azt azonban tudjuk, hogy a jelentős változások és az innováció mindig mély elhivatottságból fakad”

– mondta Karen Quintos, a Dell Technologies ügyfelekért felelős vezetője.

A közigazgatás támogatása

Annak érdekében, hogy az emberiség a következő évtizedben le tudja küzdeni az előtte álló monumentális kihívásokat az adatok segítségével, a Dell Technologies kidolgozta a 2030 Progress Made Real Public Policy útmutatást is. Ennek keretében aktívan fogja támogatni azokat a közrendi intézkedéseket, amelyek elősegítik célkitűzéseinek teljesülését a fenntarthatóság, diverzitás, életviteljavulás, valamint az etika és az adatvédelem irányelveinek betartása területén.

További információ

  • A 2030-as célkitűzések teljes listája megtalálható a com/2030goals webhelyen.

Kép: Dell Technologies

The post Dell Technologies: új stratégiai célkitűzések 2030-ra appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az ABB támogatja az ázsiai csendes-óceáni térség tisztaenergia-projektjét https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/15/abb-tisztaenergia-projekt/ Sun, 15 Dec 2019 13:36:09 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8803 Az ABB automatizálási, energetikai és műszerezési megoldásokat szállít a Hydrogen Energy Supply Project (HESC; hidrogén energia ellátási lánc) kísérleti projekthez.   A tiszta hidrogén Ausztráliában történő biztonságos és hatékony előállítását, valamint a hidrogén Japánba történő szállítását célul tűző HESC-projekt világszerte az első kezdeményezések közzé tartozik, amelynek keretében kereskedelmi technológiát kívánnak kidolgozni a hidrogén cseppfolyósításához és […]

The post Az ABB támogatja az ázsiai csendes-óceáni térség tisztaenergia-projektjét appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az ABB automatizálási, energetikai és műszerezési megoldásokat szállít a Hydrogen Energy Supply Project (HESC; hidrogén energia ellátási lánc) kísérleti projekthez.  

A tiszta hidrogén Ausztráliában történő biztonságos és hatékony előállítását, valamint a hidrogén Japánba történő szállítását célul tűző HESC-projekt világszerte az első kezdeményezések közzé tartozik, amelynek keretében kereskedelmi technológiát kívánnak kidolgozni a hidrogén cseppfolyósításához és szállításához. A projekt keretében a barnaszén-gázosítást, a hidrogéngáz cseppfolyósítását, tárolását, valamint a cseppfolyós gáz olyan speciális tartályhajóba való töltését kívánják vizsgálni, amely azt az ázsiai csendes-óceániai térségben szállítaná.

A mérföldkőnek tekinthető HESC kísérleti projekt országos szinten mintegy 2 milliárd ausztrál dollárnak megfelelő exportlehetőséget ígér, amellyel Ausztrália globális vezető szerepre tehet szert a hidrogénlőállítás terén.  Az ausztrál kormány úgy véli, hogy a kísérleti projekt döntő lépés azon az úton, amelyen Ausztrália nemzetközileg is meghatározó tényező válik a hidrogéntermelésben. A központi ausztrál kormány és Victoria állam kormánya egyaránt 50 millió ausztrál dollár (34 millió USD) összeggel kívánja támogatni az 500 millió ausztrál dollárnyi költségvetéssel tervezett HESC kísérleti projektet.

A kísérleti projekt létesítményeinek építése 2019-ben kezdődött Port of Hastingsben. A program kísérleti szakasza 2020-tól megközelítően egy évig működik majd. Az ABB Ausztráliából és Japánból is kapott megrendeléseket: villamosítási és műszerezési termékek szállítására nyert megbízást Ausztrálban, illetve automatizálási termékekre szóló megbízást nyert Japánban, a Kawasaki Heavy Industries-tól.

“Az ABB örömmel tekint az együttműködés elé, amelynek célja, hogy a világ első, kísérleti projektje keretében a káros anyagok kibocsátásának csökkentése mellett, kereskedelmi technológiát dolgozzunk ki a tiszta hidrogén Ausztráliában történő cseppfolyósítására, majd Japánba történő szállítására,”

– nyilatkozat Peter Terwiesch, az ABB Ipari Automatizálás divíziójának vezetője.

„A technológiai vezető szerepet játszó ABB magas színvonalú termékekkel, globális tapasztalattal és élenjáró innovációval büszkélkedhet”.   

Kevin Kosiko, az ABB Energy Industries ügyvezető igazgatója így nyilatkozott:

“Az energiaágazatban kiemelkedő szaktudásunk és tapasztalatunk kiaknázásával világszerte jelentős projektekben támogatjuk a vevőinket, akiknek lehetővé tesszük, hogy a holnap világa számára zöldebb és fenntarthatóbb energiaforrásokat hozzanak létre.”  

Az ABB Ausztráliába villamos berendezéseket szállít és épít be. Az ABB a szerződése alapján kisfeszültségű kapcsolóberendezéseket, elosztótáblákat, villamos energia minőségét javító komponenseket, szünetmentes tápegységeket, teljes körű tervezési, projektirányítási és üzembehelyezési szolgáltatásokat, műszerezést, motorokat és hajtóműveket szállít a Victoria állambeli Port of Hastingsben lévő új hidrogéncseppfolyósító és -töltő terminálhoz. A terminálban a Latrobe Valley-ben barnaszén gázosításával előállított hidrogént fogják cseppfolyósítani és tárolni.

Japánban, Kobe városában cseppfolyós hidrogén fogadására alkalmas terminál épült. A mélyhűtött, cseppfolyósított földgáz-terminálok építésében nagy tapasztalattal rendelkező ABB Bailey Ltd. automatizálási és biztonsági rendszerek szállításával támogatja a helyi üzem tevékenységét.

Az előrejelzések szerint a hidrogén a világ energiaigényének akár egyötödét is fedezheti majd. A hidrogén előállítására és kereskedelmére szakosodott piac értéke 2050-re elérheti a 2,5 billió amerikai dollárt.  A szénből, olajból és gázból is viszonylag kevés saját forrással rendelkező, de a világ ötödik legnagyobb energiafogyasztójának számító Japán azzal számol, hogy a jövőben a szállítás és az energiatermelés igényeinek fedezésében komoly szerepet játszik majd a hidrogén.  A cseppfolyósítási technológia nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a hidrogént térfogatának 1/800-ra lehessen sűríteni, ami lehetővé teszi a hidrogén nagy távolságokra történő, hatékony szállítását. A szakemberek úgy vélik, hogy üzemanyagként történő hosszú távú felhasználása lehetséges megoldást kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentére is.

The post Az ABB támogatja az ázsiai csendes-óceáni térség tisztaenergia-projektjét appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Fejlesztők délutánja – a robotika jövője https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/08/kuka-hungaria-robotika/ Sun, 08 Dec 2019 18:06:52 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8787 A KUKA Hungária kutatás-fejlesztési központjában november 7-én rendezték meg a Fejlesztők Délutánját, ahol a meghívott szakértők nemcsak az ipari robotika kulisszatitkaiba engedtek betekintést, de első kézből adtak információt a legfrissebb robotikai kutatásokról is. Az embereket megosztja a kérdés, milyen lesz a jövő, ha a robotok megjelennek a mindennapi életben. Míg egyesek a robotokra humanoid lényekként […]

The post Fejlesztők délutánja – a robotika jövője appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
A KUKA Hungária kutatás-fejlesztési központjában november 7-én rendezték meg a Fejlesztők Délutánját, ahol a meghívott szakértők nemcsak az ipari robotika kulisszatitkaiba engedtek betekintést, de első kézből adtak információt a legfrissebb robotikai kutatásokról is.

Az embereket megosztja a kérdés, milyen lesz a jövő, ha a robotok megjelennek a mindennapi életben. Míg egyesek a robotokra humanoid lényekként tekintenek, amelyek majd elveszik tőlünk a munkahelyeket, sokakat lenyűgöznek, és a jövőt a robotokkal képzelik el. Nekünk a KUKA szervezetében nagyon egyértelmű víziónk van: a robotoknak kell segíteniük az embereket, és nem fordítva. – tudtuk meg Grósz László, R&D vezető és kollégái előadásaiból. A robotok megkönnyíthetik az emberek munkáját, számos kellemetlen vagy nem ergonomikus feladattól megszabadítva őket. Az emberek által végzett munkáknak lehetőség szerint olyan feladatokra kellene korlátozódniuk, amelyekhez emberi készségekre van szükség, amilyen például az ismeretek elsajátítása, a tapasztalatokból tanulás, az érzékszervi észlelés, a kreativitás, az improvizáció, stb. A robotok erejükkel, műveleteik ismételhetőségével, sebességükkel és minőségükkel egészíthetik ki ezeket az emberi erényeket. Az okostelefonok és számítógépek mindannyiunk hétköznapi életének részét képezik; a könyvelők már nem manuálisan adják össze az oszlopokat – gépeket használnak.

Számunkra a KUKA-nál az ember-robot együttműködés (HRC) felelősséget is jelent. A figyelem középpontjában mindig az ember áll – a robotok dolga, hogy segítsék az embereket, és soha nem veszélyeztethetik őket. A robotoknak ehhez új biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. Természetesen különböző módokon lehet megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

A KUKA-nál megkülönböztetjük a robotokkal munkát végző emberek védelmét szolgáló biztonsági funkciókat azoktól a funkcióktól, amelyek magát a robotot védik.

Mennyire biztonságos a robot körülötti terület? Milyen szerszámokat használ? Ezekre a kérdésekre is választ kell adnunk. Nem tartjuk helyesnek, hogy a robotrendszer biztonságát a robotokat összeállítóira vagy használóira hagyjuk. Addig nem vagyunk elégedettek, amíg a robot a konkrét felhasználás mellett nem biztonságos. Átgondoljuk, mennyire közelíti meg az ember a robotot, mert általánosságban véve szinte minden robot képes a HRC-re valamilyen módon.

Négy variációt különböztethetünk meg:

  • A robot leáll, amikor a robot előtti biztonsági kapu kinyílik. Ehhez a variációhoz csak biztonsági bemeneti adatra (szükség szerint egy biztonsági relére) van szükség, amely leállítja a robotot, ha valaki belép a területre.
  • Ha a robotot manuálisan működtetik, háromállású működtető kapcsolóra és a biztonságos sebesség megfigyelésére van szükség a biztonsági bemeneti adat mellett. (Bizonyos esetekben biztonsági orientációmegfigyelésre is szükség lehet.)
  • Ha egyetlen biztonsági szenzorral (ugyanolyan biztonsággal) lehet meghatározni a személy helyzetét, a robot sebessége csökkenthető az ember és a robot közötti távolság szerint, hogy a robot mindig nyugalmi állapotban legyen, amikor az ember megközelíti. Ehhez a variációhoz a robotnak szüksége van a „biztonságos sebesség ellenőrzése” biztonsági funkcióra és a Vészleállító gomb biztonsági bemeneti adatára. Minden jelenlegi HRC robotrendszer alapját az összeütközés megakadályozása jelenti.
  • Az igazi kihívást és az ember-robot együttműködés valódi esszenciáját az ütközésvédelem jelenti („energia és erő korlátozása”). Ennek része, hogy a robot képes együttműködni az emberrel – kezelője megérintheti a robotot, vezetheti és akár ütközhet is vele.

Ezt követően az olyan funkciókkal, mint a biztonsági ütközésérzékelés vagy a biztonsági erőmegfigyelés, gondoskodni kell róla, hogy az erő és a nyomás ne haladja meg a meghatározott biztonságos értékeket ütközés esetén, a működtetési helyzettől függetlenül. Röviden a robot ne okozhasson sérülést az embernek.

Ha a robot alkalmazásának módját tisztáztuk, az a kérdés, hogy a robot rendelkezik-e a szükséges biztonsági funkciókkal.

A KUKA például az alábbi biztonsági funkciókat alkalmazza: ütközésészlelés, erőmegfigyelés, munkahelyek és védett terek biztosítása, pozíciómegfigyelés, sebességmegfigyelés, bemeneti és kimeneti adatok figyelése, szerszámellenőrzés, orientációmegfigyelés; valamint a biztonsági állapot kapcsolhatósága, hogy egy adott alkalmazáson belül lehetőség legyen oda- visszaváltani az egyes biztonsági stratégiák között.

A KUKA ezeket a biztonsági funkciókat tanúsíttatta is a DIN EN ISO 13849 PLd Cat 3 és DIN EN 62061: SIL 2 szabványok szerint. A biztonsági funkciók egy sor különböző funkcióból, úgymint szenzorokból, elektronikából, kommunikációs és ellenőrzési eszközökből épülnek fel. Minden komponens hozzájárul a biztonsági funkció egészéhez, és ezért mindegyiket külön kell tanúsíttatni.

A következő lépés a robot biztonságos konfigurálása a munkahelyen belül. A biztonsági funkciók, például az ütközésészlelés vagy az erőmegfigyelés mindenhol hatékonyan működnek a robot munkahelyén? Mi történik, ha a mérés hatékonysága a munkahely egyes pontjain vagy a robot szerkezetének egyes részeinél korlátozott vagy egyáltalán nem működik? A biztonság akkor is garantált?

A következő kérdés az erő mérésének pontossága a biztonsági technológiában. Ha például 120 N erőkorlátot állítunk be, akkor nem elegendő, hogyha a robot csak 130 N pontossággal képes mérni. Ha a robot 110 N pontossággal mér, akkor lehet, hogy csak 10 N erőt fog kifejteni, ami pedig korlátozná az alkalmazhatóságát.

A robot ellenállóképességét is tesztelni kell. Az érzékeny, biztonságos robotokat ellátják mérési technológiával, de ugyanakkor robosztusnak is kell lenniük. Fontos tehát tudni, mennyit képes a robot elviselni, és ezt hogyan tesztelték – terhelés nélkül, részleges vagy teljes terheléssel.

Végül, de nem utolsó sorban a robotnak a KUKA-nál az ütközésvizsgálaton is át kell esnie. Csak így állapíthatjuk meg, hogy a robotjaink túlterhelés vagy ütközés esetén is biztonságosak-e. Ahogy fentebb már szerepelt, az ember-robot együttműködés középpontjában az ember áll. Éppen ezért mindezekre a kérdésekre legkésőbb az adott alkalmazás kockázatelemzésekor választ kell adnunk. Ez sokkal könnyebb, ha a robot tanúsított biztonsági funkciókat tartalmaz. Az alkalmazás biztonságossága akkor is egyszerűen megerősíthető, ha a gépekről szóló irányelv által megkövetelt CE-jelöléssel rendelkezik a robot. Ha a CE-jelölést szabálytalanul alkalmazzák, komoly a felelősség – akár személyi felelősség – kockázata káresemény esetén.

Az elején feltett kérdésre az a válasz, hogy a robotok gépek, és az emberek felelősek a biztonságos működésükért. Senkinek nem kell tartania az ember-robot együttműködéstől, ha megbízható és erőteljes biztonsági intézkedéseket alkalmazunk.

www.kuka.com

The post Fejlesztők délutánja – a robotika jövője appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Energiaköltség-megtakarítás kevés ráfordítással https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/08/kluber-lubrication-megtakaritas/ Sun, 08 Dec 2019 18:00:16 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8784 Az energiahatékonyság egyre több vállalkozásnál lesz központi téma, és nemcsak azért, mert a növekvő energiaköltségek jelentős részt tesznek ki a költségnemek között. Az ökomérlegben is rosszul mutat a jelentős energia-felhasználás. Azonban az energiahatékonysági projektek gyakran magas költséggel járnak. A KlüberEnergy Services az optimalizálás lehetőségeinek felismeréséhez és megvalósításához kínál egy rendszerezett kezdőpontot. Egy vegyipari vállalatnál indított […]

The post Energiaköltség-megtakarítás kevés ráfordítással appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az energiahatékonyság egyre több vállalkozásnál lesz központi téma, és nemcsak azért, mert a növekvő energiaköltségek jelentős részt tesznek ki a költségnemek között. Az ökomérlegben is rosszul mutat a jelentős energia-felhasználás.

Azonban az energiahatékonysági projektek gyakran magas költséggel járnak. A KlüberEnergy Services az optimalizálás lehetőségeinek felismeréséhez és megvalósításához kínál egy rendszerezett kezdőpontot. Egy vegyipari vállalatnál indított pilot projekt keretében a megtérülési idő csak 2 év volt.

Az energiahatékonysági projektek gyakran jelentős ráfordítást jelentenek a vállalkozások számára, ami viszonylagossá teheti a céges megtakarításokat. A KlüberEnergy projektek azt az előnyt nyújtják, hogy már relatív kevés ráfordítással bizonyíthatóan lehet

energiaköltséget megtakarítani. A vegyipari cégnél végrehajtott projekt elsődlegesen csak néhány a projekt megvitatására fordított munkaóra, a mérések elvégzéséhez nyújtott támogatást és a kenőanyagcserét jelentette. A Klüber Lubrication a  vegyipari céggel közösen olyan megoldást fejlesztett ki a speciális feltételekhez, amely nemcsak a kenőanyagok javaslatára terjed ki. Hiszen azzal, hogy az ásványolaj alapú kenőanyagról átállnak a szintetikus kenőanyagra, ugyan gyorsan lehet jó eredményt elérni, de még messze nem merítik ki a rendelkezésre álló lehetőségek tárházát.


KlüberEnergy

A KlüberEnergy projekt tartalmazza a kenési folyamatoknál elérhető megtakarítási potenciál meghatározását. Az eredeti állapot és a változtatás utáni energiafelhasználás megmérése után egy professzionális jelentést kapnak a konkrét megtakarításokról.

Az ajánlatunk:

  • Energiatanácsadás a kenési folyamatoknál
  • Energiafelhasználás mérése
  • Eredmények kiértékelése
  • Zárójelentés az energia- és költségmegtakarításról

Az Önök előnyei:

  • Az energiafelhasználásuk optimalizálása
  • Környezetvédelmi céljaikban támogatás
  • A CO2 kibocsátás csökkentése
  • Az elért megtakarítások és optimalizálás áttekintése
  • ISO 50001 szerinti kiértékelés

Az ISO 50003 szigorúbb audit szabályai

Sok vállalkozás számára fontos szerepet játszik az energiairányítási rendszerük ISO 50001 szerinti auditja. A 2017. októberében hatály-ba lépett új ISO 50003 szabvány az audittal rendelkező vállalkozá-sok számára alapvető változásokat jelent. Az új szabvány szerint

az auditoroknak a jövőben a vállalkozás újabb auditálásakor fő eltérésként feljegyezniük, ha nincs energiahatékonyságot javító projekt, amely a megtakarításokat nemzetközi standardok szerint számszerűsíti. Pont erre vonatkozóan kínál a KlüberEnergy egy rendszerezett megoldást.

A KlüberEnergy projekt tartalmazza a tribológiai rendszerekben a megtakarítási lehetőségek felmérését, az energiafelhasználás mérését a megoldás megvalósítása előtt és után, a mért adatok professzionális elemzését, valamint a mérési eredmények lefordítását a konkrét pénzügyi megtakarítások nyelvére. A tribo-rendszer elemzése alapján kiválasztanak egy nagy teljesítményű kenőanyagot, amely az első mérés után célzottan kerül alkalma-

zásra. Ezt követi a második mérés. Ezen túlmenően az érintett alkatrész egésze lesz elemezve, és az állapottól függően sor kerülhet még egy tisztításra is. Ehhez a Klüber Lubrication kifej-lesztett egy speciális terméket, amely az ásványolaj alapú kenőanyagok évtizedes maradványait is eltávolítja az alkatrészről.


EfficiencyManager

A szolgáltatásaink, a KlüberEfficiencySupport mellett egy olyan online eszközt is kínálunk Önöknek, amellyel az összes karbantartási feladatukat mindig áttekinthetik: a KlüberEfficiencyManager, egy olyan szoftver, amely leképezi a teljes infrastruktúrájukat.

Így minden határidőt kezelni tudnak és időben felkészülhetnek az auditra. A KlüberEfficiencyManager alkalmazásként is kapható: a karbantartási munkálatokat papírmentesen, helyben lehet elintézni és dokumentálni.


A pilot projekt megmutatta a teljes potenciált

Egy globális vegyipari vállalat azt a megbízást adta a Klüber Lubrication-nek, hogy derítse ki a gyárában rejlő energiamegtakarítási lehetőségeket. Az energia teammel és a vegyipari vállalat karbantartásával folytatott közös megbeszélés után egy reaktor zagykeverőjét választottuk ki pilot projektnek. Először a hajtómű kenéséhez azelőtt használt ásványolajat helyettesítették egy szintetikus kenőanyaggal. A  nagy teljesítményű kenőanyag betöltése előtt a már említett speciális termékkel megtisztították a hajtóművet.

A teljesítmény mérésénél kiderült, hogy a speciálisan a hajtóművekhez kifejlesztett kenőanyag jelentős hatékonyság-javulást eredményezett, amely alapján a megtérülési idő 2 év lett. Gyakran kevesebb, mint 1 év megtérülési időt is el lehet érni – függően a berendezés mindenkori üzemi körülményeitől. Ezzel még együtt jár a CO2 kibocsátás jelentős csökkenése. További pluszpontot jelent a hajtóművek olajcsere időközeinek jelentős megnövekedése. Már ezzel az egy aggregátnál végrehajtott pilot projekttel mintegy 3.000 eurós éves megtakarítást lehetett elérni, amely lényegében az energia-költségek megtakarításából és a csekélyebb karbantartási költségekből tevődött össze. A nagyobb termelőüzemeknél jelentős azoknak az aggregátoknak a száma, amelyeknél át lehet állni a szintetikus nagy teljesítményű hajtómű olajokra, ami gyors és igen jelentős magtakarítási potenciálokat rejt.


Klüber Lubrication szerzők:

Helga Thomas, Market Manager Pharma and Chemical Industry Alexander Leis, Service Business Developer

www.klueber.at/service

The post Energiaköltség-megtakarítás kevés ráfordítással appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Öt csillagos élletörés https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/08/iscar-otcsillagos-elletores/ Sun, 08 Dec 2019 17:51:18 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8778 Az élletörés talán a legelterjedtebb forgácsolási művelet. Gyakorlatilag része minden megmunkálási folyamatnak. Az élletörések – és kisebb mértékben – az éllekerekítések szinte minden alkatrész külső és belső felületén megtalálhatóak. Az élletörések gyártása egyszerűbb, mint az éllekerekítéseké, amely magyarázat arra, hogy miért elterjedtebbek. Annyira megszoktuk már a különböző termékek élein megtalálható letöréseket, hogy nem gondolunk bele […]

The post Öt csillagos élletörés appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Az élletörés talán a legelterjedtebb forgácsolási művelet.

Gyakorlatilag része minden megmunkálási folyamatnak. Az élletörések – és kisebb mértékben – az éllekerekítések szinte minden alkatrész külső és belső felületén megtalálhatóak. Az élletörések gyártása egyszerűbb, mint az éllekerekítéseké, amely magyarázat arra, hogy miért elterjedtebbek. Annyira megszoktuk már a különböző termékek élein megtalálható letöréseket, hogy nem gondolunk bele az ilyen, viszonylag kisméretű, lekerekített felületek fontosságába. Az élletörések meggátolják a kézsérüléseket, egyszerűsítik az összeszerelést, segítik a feszültségmentesítést, valamint megkerülhetetlen részei egy munkadarabnak.

Általánosságban elmondhatjuk, az élletörést egyszerű forgácsolási folyamatként kezeljük. Az elkészítésük általában nem túl bonyolult szerszámokkal történik. Egy megfelelő élszögű eszterga szerszám vagy egy 45°-os élszögű maró vagy egy 90°-os fúró tipikus példái az ilyen élletörő szerszámoknak.  Ugyanakkor, az élletörő forgószerszámok felhasználási területe nem csak a tipikus élletörés, ide tartozik még a sorjázás, a lekerekítés, alászúrás és visszasüllyesztés, lépcsősfuratok élletörése és központfúrás. Egy élletörő forgószerszám nagyon sokoldalúan felhasználható, és ideális esetben mindegyik fent említett megmunkálás elvégzésére képes, hatékonyan és gazdaságosan. Azonban a különböző, legtöbbször méretbeli határok meggátolják egy ilyen tökéletes szerszám megalkotását, a jelenlegi konstrukciók pedig távol állnak az ideálistól. Ezekre a kihívásokra csak olyan modern élletörő szerszámok tervezésével felelhetünk, melyek a felhasználó szempontjából a legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek. Főleg élletörésnél, mely annyira egyszerűnek tűnik, hogy néha észre sem vesszük, a gyártók effektív, sokoldalú és költséghatékony megoldásokat várnak a szerszámkészítő cégektől. Az ISCAR továbbfejlesztett intelligens szerszámaiban is ez az elv köszön vissza. Erre alapozva, a cég több különböző élletörő forgószerszámot hozott.


A MULTI-MASTER, az ISCAR váltófejes forgácsoló szerszámcsaládja számos élletörő opciót nyújt.


A MULTI-MASTER, az ISCAR váltófejes forgácsoló szerszámcsaládja számos élletörő opciót nyújt. A költséghatékony, kétélű MM ’’H’’ fejek, és a köszörült, több élű MM ’’E’’ fejek hatékony élletörést és sorja-eltávolítást biztosítanak, különösen kisméretű élletörések esetében. A fejek egyike, a többfunkciós MM HCD egy rendkívül népszerű szerszám, alkalmas külső és belső élletörésre, sorjázásra, központfúrásra és visszasüllyesztésre. A fej sikerének titka az egyedi forgácsoló geometria, mely kombinálja a negatív és pozitív axiális vágóéleket. A pozitív radiális vágóél ellenére ez a konstrukció erős vágóélt és kitűnő forgácstörőt eredményez, mellyel sima és könnyed forgácsolást – és nehéz megmunkálási körülmények között is – hatékony forgácseltávolítást érhet el.

Egy másik sikeres MULTI-MASTER termék, a fecskefarok alakú fejek, melyek, 45°, 60° és 75°-os belépési élszöggel rendelkeznek. Alkalmasak fecskefarok formájú beszúrások és hornyok kialakítására és visszasüllyesztésre is; mindezt költséghatékonyan, a fejek több élű tervezésének köszönhetően.

Egy lépésben kifúrni egy furatot és a hozzá tartozó élletörést, minden gyártó számára előnyös lehetőség. A művelet elvégezhető egy fúró és visszasüllyesztő kombinált szerszámmal.  Azonban a szinte végtelen számú furatmélység jelentősen behatárolja a szerszámok lehetőségeit, és arra kényszeríti a gyártókat, hogy a különböző furatméretekhez különböző speciális szerszám verziókat készítsenek. Ez a probléma kiküszöbölhető, ha a szabványos ISCAR CHAMDRILL fúrószárra élletörő gyűrűt szerel, a megfelelő furatmélységhez igazítva, így olyan szerszámot kap, mellyel a fúrást és az élletörést egy műveletben készítheti el.

Az egyik élletörő szerszámot kifejezetten kis üzemeknek és karbantartó műhelyeknek terveztük. Ez egy állítható élletörő szármaró, mellyel különböző élszögekkel dolgozhatunk. A szármaró bizonyos tartományok között forgatható betéttel rendelkezik, melybe váltólapka kerül. A beállítható élszögnek köszönhetően a szerszám különböző szögekben képes élek marására, így ehhez nem szükséges egyéb szerszám használata. A szögtartomány a betétre van gravírozva, így a beállítás egyszerű és felhasználóbarát. Ezek ellenére a sokoldalúság „ára” az egy élletörő él – a beállítható, többfunkciós tervezés csak egy vágóélt tesz lehetővé.

Az ISCAR nemrégiben bemutatott CHAMFMILL váltólapkás marócsaládja süllyesztésekhez és visszasüllyesztésekhez készült, de alkalmazhatóak kisméretű külső és belső élletörésekre, valamint sorja-eltávolításra is. A szerszámcsalád kulcsfontosságú jellemzője az ötszög alakú lapka. A csillag alakú lapka 10 vágóéllel rendelkezik: 5 süllyesztésre és a másik 5 pedig visszasüllyesztésre.

Habár egyszerűnek tűnhet, a hatékony élletörő szerszámok tervezése során számos különböző szempontot kell mérlegelni, mint például, hogy az élletörések kialakítása külső vagy belső felületeknél történik; a szerszámnak alkalmasnak kell lennie éles élek letörésére, akár furatokban is; sorja eltávolítására; emellett legyen költséghatékony, sokoldalú, stb. A kérdésre, hogy melyik szerszám tekinthető öt csillagos terméknek, a válasz az, hogy amelyiket a felhasználó az igényeinek megfelelően kiválaszt.

Töltse le az ISCAR WORLD mobilalkalmazást most!

Az összes ISCAR online alkalmazás és termék már elérhető egyetlen felületen!

www.iscar.hu

The post Öt csillagos élletörés appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Szárnyal az ipari aukciók világa https://www.muszaki-magazin.hu/2019/12/08/intergavel-aukcio-online/ Sun, 08 Dec 2019 17:42:09 +0000 https://muszaki-magazin.hu/?p=8775 Egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy feleslegessé váló ipari eszközeit online aukción értékesíti. A piac legnagyobb hazai szereplője, az Intergavel Kft. idén már 173 internetes árverést szervezett meg, ugyanannyit, mint működésük első tíz évében összesen. Ez pedig nemcsak a berendezésekre licitáló vevőknek jó hír, hanem az újrahasznosítás elvét tekintve a környezetnek is. A cég ügyvezetője […]

The post Szárnyal az ipari aukciók világa appeared first on Műszaki Magazin.

]]>
Egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy feleslegessé váló ipari eszközeit online aukción értékesíti. A piac legnagyobb hazai szereplője, az Intergavel Kft. idén már 173 internetes árverést szervezett meg, ugyanannyit, mint működésük első tíz évében összesen. Ez pedig nemcsak a berendezésekre licitáló vevőknek jó hír, hanem az újrahasznosítás elvét tekintve a környezetnek is. A cég ügyvezetője az autóipar átalakulásától várja a következő nagy felpezsdülést.

A magyar gazdaság szektorainak állapotáról sokféle adat áll rendelkezésre, az online aukciók világa pedig ilyen téren az egyik legjobb indikátor. Az internetes árveréseken tűpontosan megjelenik, melyik ágazatokban van éppen sok felesleges eszköz, és hol van túlsúlyban a kereslet. Az építőiparban például mintegy 10 éve, a válság mélypontján rengeteg gépen akartak túladni a cégek munka híján, míg most bőven lenne igény a használt, de jó állapotú berendezésekre, csakhogy a növekvő megrendelések miatt eladni nem nagyon akar senki.

„Mostanában a mezőgazdaságban látunk hatalmas géppark-cseréket, a jelentős támogatások miatt ugyanis sok cég korszerűsíteni tud. Nem példa nélküli, hogy olyan traktortól válnak meg és bocsátják árverésre, aminek 80 millió forint körüli az értéke”

– mondja Kocsis Csaba, a jövőre 15 éves Intergavel Aukciószervező Kft. ügyvezetője. A kereslet pedig jelentős, az online ipari árverésekre szakosodott cégnél nemrég két nagyszabású mezőgazdasági aukciót is indítottak, aminek hatására egy hét alatt száznál több agrárcég regisztrált az oldalukra.

Kocsis Csaba hozzátette, állandó partnereik – akiknek soraiban több mint száz multinacionális vállalat is van – értékesítési stratégiájából nemcsak az ipar jelene, de a jövője is kirajzolódik.

„Azok az autóipari beszállítók, akik belsőégésű motorokhoz gyártanak alkatrészeket, már most elkezdtek gondolkozni azon, mi lesz néhány év múlva, amikor még nagyobb teret hódítanak az elektromos járművek. Új eszközökre lesz szükségük, ami a régiek eladásával jár. Úgy gondolom, biztosan lesz, aki licitál a használt gépeikre, hiszen ezek az amúgy kiváló fémmegmunkáló berendezések más területen működő cégeknek még nagyon jó szolgálatot tesznek majd”

– fogalmazott az ügyvezető.

Az Intergavel Kft. weboldalán minap indult el a 173. idei aukció. A cég alapítása utáni 10 esztendőben összesen bonyolítottak le ennyi árverést, ami jól jelzi a terület egyre dinamikusabb fejlődését. Mindez pedig környezeti szempontból is előnyös, hiszen a szóban forgó eszközöket így a lehető legtovább használják, nem válik belőlük hulladék és nem is kell helyettük újat legyártani.

https://intergavel.com/

The post Szárnyal az ipari aukciók világa appeared first on Műszaki Magazin.

]]>