Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Világújdonságot fejlesztenek Szegeden

Hatalmas gyárak és logisztikai központok üzemeltetésében, tenger-, és óceánjáró hajók biztonságosabbá tételében, illetve autópályák, vasútvonalak, repterek és zenei rendezvények zajszennyezésének mérséklésében jelent majd hatalmas előrelépést egy, a csongrádi megyeszékhelyen folyó innovációs projekt.

A Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a Szegedi Nemzeti Színházzal régóta szakmai kapcsolatot ápoló Votec kft. ugyanis egy olyan hangrendszer kifejlesztésén dolgozik, amely nem csupán megdöbbentő távolságra lesz képes tisztán érthető beszédhangot sugározni, hanem használatával aktív zajcsillapításra is lehetőség kínálkozik majd.

A „Line mátrix hangsugárzó panel fejlesztése” című, GINOP-2.1.7-15-2016-00515 kódszámú projekt tehát a biztonságtechnikában, valamint a katasztrófa-, és a környezetvédelemben hozhat óriási előrelépést, amelynek jelentőségét felismerve a fejlesztést végző cég megkapta az Európai Unió támogatását is. Az EU ugyanis a Széchenyi 2020 program keretében, 71,80 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyújt céljai eléréshez a vállalatnak, ami a teljes, 112,23 millió forintos projektköltség mintegy 63,98%-a. A kapott összeget a vállalat nem csupán munkabérekre, hanem a prototípus gyártásához szükséges, csúcstechnológiás eszközök beszerzésére, illetve sok más mellett a munka során várható szabadalmak bejegyzéseinek finanszírozására fordítja.

linematrix

Line mátrix hangsugárzó panel

linematrix

A megvalósításban részt vevő technikusokból, fejlesztőkből, informatikusokból és egyéb szakemberekből álló csapat ugyanis valódi világújdonságot hoz létre, a fizikában „síkhullámnak” nevezett jelenség fel-, illetve kihasználásával. A tervek szerint az elkészítendő, több, egymással összekapcsolható elemből építkező hangrendszer legalább 30 km-es távolságba lesz képes tisztán érthető beszédhangot sugározni, ami meghaladja a Szeged-Ópusztaszer, a Szeged-Makó, de még a Szeged-Hódmezővásárhely távolságot is. Mindezt ráadásul szinte bármilyen környezeti feltételek, tehát szélsőséges időjárási viszonyok között működve is.

Ez pedig egyértelműen hatalmas segítség a nagy üzemegységeket magukba foglaló, sokszor veszélyes anyagokkal dolgozó gyárakban, ahol nem csupán a munkafolyamatok irányíthatók így biztonságosabban, de egy esetleges vészhelyzet esetén is növeli a biztonságot és a sikeres kiürítés, valamint mentés, illetve kárelhárítás esélyét, ha az ezzel kapcsolatos verbális információk minden dolgozóhoz és a mentésben részt vevőkhöz is azonnal, jó minőségben eljuttathatók. Mi több, a katasztrófavédelmi egységek a kifejlesztendő hangsugárzókkal hatékonyabban tájékoztathatják majd az ilyen üzemek környezetében élő civil lakosságot is a köztéren elhelyezett, időjárásálló sugárzókon keresztül, amelyekhez hasonló, ám a kifejlesztendő terméknél szerényebb paraméterekkel rendelkező darabok már ma is számos település elengedhetetlen tartozékai például Paks, illetve Százhalombatta vonzáskörzetében.

Végül, de nem utolsósorban, a tervezett rendszer segítségével csökkenthető lesz autópályák, vasútvonalak, repterek zajszennyezése is, mivel a sugárzók képesek lesznek aktív zajszűrésre, vagyis a nem kívánt hangfrekvenciák kioltására is.

A projektről bővebb információkat a www.linematrix.hu oldalon olvashatnak, továbbá a sales@votec.hu e-mail címen kérhetnek.

Hirdetés

További cikkek a témában