Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Nitrogénüzemet épít a Messer a MOL vegyipari óriásberuházásában

Évente 70 milliárd forinttal növelheti majd Magyarország GDP-jét a MOL-csoport új poliol üzeme, amelynek megépítéséhez a Messer Hungarogáz Kft. is hozzájárul. A Tiszaújvárosban megvalósuló 1,2 milliárd eurós petrolkémiai beruházás részeként a hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője nitrogén- és sűrítettlevegő-üzemet telepít és üzemeltet a jövőben.

A MOL a thyssenkrupp közreműködésével 1,2 milliárd euró értékben petrolkémiai komplexumot épít Tiszaújvárosban a már meglevő ipari létesítmények közelében. Az üzem a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését, és fontos köztes terméket, poliolt fog előállítani Közép- és Kelet-Európa különböző poliuretán felhasználó ágazatai számára, évente mintegy 70 milliárd forinttal járulva hozzá a hazai GDP-hez.

A Messer Hungarogáz 30 éve van jelen Magyarországon, és több évtizedes működése során a hazai iparigáz piac meghatározó szereplőjévé vált. A legnagyobb autóipari és fémipari vállalatok, elektronikai gyártók, élelmiszeripari és vegyipari üzemek beszállítója. Nitrogént, szén-dioxidot, oxigént, argont, héliumot, hidrogént és számos további gázterméket szállít a legkülönfélébb ipari ágazatokba, az egészségügybe és kutatás-fejlesztési területekre.

A mostani megállapodás fontos mérföldkő a Messer életében, hiszen olyan volumenű úgynevezett on-site gázelőállító üzemre kapott megrendelést, amely hazánk legnagyobb teljesítményű létesítménye lesz kategóriájában. A teljes körűen automatizált, nitrogént és sűrített levegőt előállító üzemben a leginnovatívabb technológiákat alkalmazzák az energiahatékony és környezetbarát működés érdekében. Az on-site megoldás előnye, hogy a gázelőállítás egy helyszínen működik azzal az ipari létesítménnyel, ahol a gázt a végtermék előállításához felhasználják. Ezzel nő a termelés hatékonysága és biztonsága, rugalmasabb az ellátás, és a közúti gázszállítás költségei és környezetterhelő hatásai is megszűnnek.

A Messer Hungarogáz már több évtizede működtet nitrogénüzemeket és levegőszétválasztó üzemet Tiszaújvárosban, és a kedvező tapasztalatoknak, megbízható szolgáltatásnak köszönhetően növelheti most tovább a vállalat piaci részesedését.

A beruházás kapcsán Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:

„Hosszú évek munkája vezetett odáig, hogy Magyarország és Közép-Európa meghatározó olajipari vállalatával ekkora volumenű megállapodást köthessünk. On-site gáz előállítási technológiánk mellett már számos nagyipari felhasználó tette le voksát. Ebben a szegmensben évek óta piacvezetők vagyunk, amelyet a mostani beruházással tovább erősítünk

Hirdetés

További cikkek a témában