Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Nulla CO₂-kibocsátású üzem Toyota Cityben

Az elmúlt héten kezdték meg működésüket a Honsha Gyár energiaellátását biztosító üzemanyagcellák Toyota Cityben.

2015-ben a Toyota Környezetvédelmi Fórumon hirdette meg a japán autógyár Nulla CO₂-kibocsátású Üzem Tervét. A vállalat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy energiatakarékos megoldások segítségével, valamint megújuló és hidrogénalapú energia alkalmazásával teljes mértékben megszünteti nemrégiben felépített új energiavezérlő létesítménye CO₂-kibocsátását.

A Toyota Cityben működő Honsha Gyár energiavezérlő létesítménye egyrészt megújuló energiaforrásokat, azaz napelemeket használ, amelyeket a Prius hibridekben is használt akkumulátorokkal kötöttek össze. Másrészt idén augusztusban hidrogén üzemanyagcellákat telepítettek, amelyek rendkívül jó hatásfokkal biztosítják az üzem energiaellátását.  A 3,5 kW névleges teljesítményű hidrogén üzemanyagcella egy újonnan kifejlesztett modell, amit kis méretű irodákhoz terveztek. A rendszert a napenergia támogatja, amely az akkumulátorokkal kombinálva bármikor kiválthatja vagy kiegészítheti az energiatermelést. Az üzemanyagcellák által termelt hulladék hőt a létesítmény klimatizáló rendszere hasznosítja. Miközben folyamatosan mérik az új rendszer hatékonyságát és tesztelik a hidrogén üzemanyagcellák működését, a Toyota a létesítmény egyéb épületeiben is kipróbálja a hidrogénnel működő technológiákat.

toyota energiavezerlo rendszer

Az épületek fenntartásával járó emisszió csökkentéséhez azonban egy sokkal kézenfekvőbb módszert is használnak. Az energiatakarékosság jegyében minden munkatárs kikapcsolja a klímaberendezést és a világítást, ha már nincs rájuk szükség, és a lehető legteljesebb mértékben kihasználják a természetes fényt és a szellőzést. A várakozások szerint ezek az intézkedések felére csökkentik az energiafelhasználást és a CO₂-kibocsátást.

Hirdetés

További cikkek a témában