Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Yamaha, 130 éve minőség

A magyarországi piacon a Yamaha robotdivíziójának kiváló ár/érték arányú termékei 2004-óta elérhetők. A termékek sikerességét jól mutatja, hogy gyakorlatilag ugyanaz a szakembergárda látja el a kizárólagos magyarországi képviseletet, és szervízhátteret akik bevezették a terméket a magyarországi piacra. Néhány szükséges névváltozás, arculatváltás, és profiltisztítás után a Yamaha robotok képviseletét 2012 óta az Industrial Support Zrt. végzi Biatorbágyon található székhelyén. –kezdi beszélgetésünket Szabó Sándor ügyvezető.

 

MM.: Tulajdonképp melyek a Yamaha robotdivíziójának termékei és kiknek javasolják a használatukat?

Sz.S.: Kiknek ajánljuk a Yamaha robotokat? Napjainkban, a XXI. században, a gyártást újabb és újabb kihívások elé állítják a növekvő mennyiségi, minőségi igények, a gyártásidők és a költségek csökkentése, a termelés hatékonyság növelése, az információs technológia rohamos fejlődése, az egyre jobban mutatkozó munkaerőhiány. Ezek a föntebbi tényezők egyre kevésbé teszik lehetővé egy modern XXI. századi gyártóüzemnek, legyen az autóipar, elektronikai ipar, gyógyszeripar, élelmiszeripar vagy az ipar bármely területe, ahol termékelőállítással foglalkoznak, hogy ezen kihívásoknak XX. századi módszerekkel próbáljon megfelelni. A megnövekedett ipari igények szükségessé teszik a meglévő technológiák felülvizsgálatát, azok automatizálását, robotok alkalmazását, vagy az új folyamatok eleve automatizáltan történő kiépítését. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a költségcsökkentés ne egy leépülés, a „pénzcsap” elzárása legyen, hanem egy kiváló ár/értékarányú, rendkívül magas műszaki tartalommal bíró befektetésen keresztül. A költségcsökkentés a költségek optimalizálásán racionalizálásán keresztül javítja a versenyképességet, lehetővé teszi a technológiai fejlődést. Ezen Yamaha termékek alkalmazásakor nem csak egy magas műszaki színvonalú eszközt kapunk, hanem befektetünk a jövőbe.

MM: Mely termékeket kínálja az Industrial Support a Yamaha termékpalettáról?

Ahogy az előzőekben említettem az Industrial Support a Yamaha ipari robotok magyarországi kizárólagos kereskedelmi és szervíz képviseletét látja el, így ezen 1-7 tengelyes robotok és alkatrészeik találhatók termékpalettánkon. Lehetőségeinkhez képest engedjék meg-e modellek áttekintését.

Amennyiben partnerünk egy gyártósort kíván létrehozni, akkor számára ajánljuk a Yamaha LCM100 lineáris modul konveyor pályát, mely hatékony szállítási folyamattal segíti az eredményesség növekedését. Az LCM100 alkalmazásával, a hagyományos pályákhoz képest, telepítésnél hely takarítható meg, a ciklusidő 30% csökkenthető, a termelékenység 50%-kal nőhet.

LCM100 Yamaha

A következő bemutatásra kerülő egység a Yamaha TRANSERVO egysége, mely a szervohajtások közt az egyik, vevői igények alapján történt, legutóbbi fejlesztése. Itt a korábbi hajtásoktól eltérően egy új fejlesztésű, zárt rendszerű léptetőmotor adja a meghajtást, a korábbi szervomotorok helyett, ami a zárt felépítésnek köszönhetően kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra, mint a hagyományos léptetőmotorok. A TRANSERVO egységekkel akár 60 kg tömeg is mozgatható, sebessége 1.200 mm/s-ig terjedhet, 50-800 mm-es mozgástartományban.

transervo

A Yamaha szervohajtások egy másik modellje a FLIP-X sorozat, melyben a mozgatást szervomotor szolgáltatja. Ezek a modellek, kiviteltől függően, 50-3050 mm út megtételére alkalmasak, akár 120 kg terhelhetőségig. Sebességtartományuk golyósorsós hajtásnál 2400 mm/s-ig, szíjas hajtásnál 1875 mm/s-ig terjed.

Flip x

A Yamaha szervohajtások legkorszerűbb sorozata a lineáris motorral ellátott PHASER család. A lineáris motor előnye, a hagyományos hajtásokhoz képest, hogy kevesebb mechanikai kapcsolatot tartalmaz, ami által nő a hatékonysága. Mozgástartományuk 4000 mm-ig terjedhet, kiviteltől függően 160 kg terhelhetőséggel, egységesen 2500 mm/sec sebességgel.

MF30

Az egytengelyes hajtások összeépített változatát, vagyis a Descartes rendszerű manipulátorokat ugyancsak több kivitelben, a vevők szempontjait maximálisan szem előtt tartva alakítjuk ki. Ez az XY-X modellcsalád. Legyen az tisztatér környezet, vagy rendkívül koszos, párás munkahely, a Yamaha egyaránt tud megoldást nyújtani.

sxyx-zrs

A Yamaha egyik fő fejlesztési iránya a jövő scara robotjai felé mutat, mely az YK-X jelölést kapta. Ebben a technológiában a Yamaha elsősorban annak köszönheti utcahossznyi előnyét a konkurenciákkal szemben, hogy kifejlesztette azokat a scarákat, amelyek már nem használnak bordásszíjat a hajtáshoz! Ezáltal rendkívül gyors, precíz, megbízható és mégis igen jó ár színvonalú termékeket vonultat fel a scara robotok piacán! A termékskála is igen széles, hiszen a 120mm-től a 1200mm-es karhosszig terjed!

A Yamaha robotcsalád legfiatalabb tagja a 2015-ben megjelent humanoid robotok, melyek a YA megnevezést kapták, és 6 vagy 7 tengelyes mozgást tesznek lehetővé.

ya-r5f

Említést kell tegyünk még az IVY (Intelligent Vision of Yamaha) rendszerről, mely egy olyan, robotok mellé opcionálisan választható kiegészítő szolgáltatás, amely a kezelt alkatrészek vagy a munkaterület vizuális vizsgálatán alapszik, vagyis a robot mozgását a kamerák vezérelik. Egy robothoz maximum két kamera csatlakoztatható, ezeket vagy a roboton, vagy a munkaterület más pontján helyezik el. A vizualizáló (vision) szoftver (IVY Studio) végzi a rendszer kalibrálását és a felismerendő motívumok regisztrálását. Legfeljebb negyven motívumot képes a rendszer megkülönböztetni, amelyek akár egy programon belül is cserélhetők. A rendszer felismerő metódusa kétfelé: a felismerés vagy árnyalat keresésen, vagy élkeresésen alapszik.

Mind az európai, mind a haza eladási értékek azt mutatják, hogy a befektetett fejlesztések megtérülnek, hiszen a Yamaha – a japán piac meghódítása után – évről-évre nagyobb szerepet játszik a robotizálás piacán itthon is.

 

Yamaha, orgonától a robotokig

A Yamaha története 1887-ig nyúlik vissza, amikor Torakusu Yamaha elkészítette az első orgonáját. A következő több mint fél évszázadban ezen a területen történt folyamatos fejlődés – ami a Yamahára azóta is jellemző – valamint a piaci igények figyelembevétele alapján 1955-ben megalakult a Yamaha Motor Co., Ltd. amely gyakorlatilag a Yamaha belépése a gépiparba. A fejlesztés fontosságát felismerve 1967-ben bevezetik a számítógépes rendszert, majd az automatizálásban rejlő lehetőségek kihasználására 1976-ban útjára engedik az első hegesztőrobotjukat. Ettől a pontól kezdve már nincs megállás a robotizáció területén, melynek hatására 1979-ben a Yamaha gyártósorán, a termelési folyamatok meggyorsítására, automatizálására munkába áll CAME (Computer Aided Manufacturing Equipment) a Yamaha első robotja, amelyet már a Yamaha robotdivíziója épített. Ettől a dátumtól kezdődően – a kezdeti nehézségek legyőzése után – megindult az ügyféligényeket meghalló folyamatos fejlesztés, fejlődés, melynek hatására a Yamaha hazájában Japánban, azaz a robotok hazájában, piacvezető szerepet ért el. Ez köszönhető a Yamaha folyamatos fejlesztéseinek, az ügyféligényekre történő figyelésnek, magas minőségének, ugyanakkor kedvezőár/érték arányának.

www.indsup.hu

Hirdetés

További cikkek a témában