Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

karrier és képzés

Búcsú a Pallasz Athéné Egyetemtől

Persze a kecskeméti intézmény nem tűnik el, csak átnevezik, ez pedig péntektől hivatalossá vált. Rejtély, miért kell egy év után átnevezni az intézményt.

Miután pénteken Áder János aláírta, meg is jelent a Magyar Közlönyben a Pallasz Athéné Egyetem átnevezéséről szóló, a felsőoktatási törvényt módosító jogszabály, amely alapján a kecskeméti felsőoktatási intézményt augusztus 1-től Neumann János Egyetemnek hívják majd.

A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola 2016-os fúziójából létrejött Pallasz Athéné Egyetem névváltoztatásáról elsőként a fideszes országggyűlési képviselő, Salacz László számolt be Facebook-oldalán május végén. Azt írta, a Pallasz Athéné Egyetem szenátusa már döntött, de a végső szó a parlamenté, azt azonban nem részletezte, mi a névváltás oka. Ez az intézmény oldaláról sem derül ki, a szenátusi ülés jegyzőkönyve ugyanis nem elérhető.

Június elején megkérdeztük az egyetemet, miért döntöttek úgy, hogy egy év után ismét nevet váltanak, de csupán annyit írtak, hogy a szenátus “több változatot is mérlegelve a Neumann János Egyetem elnevezést helyezte a javaslatok rangsorának élére. Az új nevet a Szenátus 16 igen, 1 nem és 0 tartózkodás mellett fogadta el, módosító javaslat nem érkezett”.

Tény, a névválasztás a két főiskola összeolvadása és az alkalmazott tudományok egyeteme cím elnyerésekor is komoly gondot okozott. A szenátus még 2015 őszén megszavazta, hogy az integráció után Kecskeméti Alkalmazott Tudományok Egyetemeként működjön tovább az intézmény. A baon.hu egyik cikke szerint azon a listán, amelyről a testület tagjai választhattak, többek között a Közép-Magyarországi Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a Minerva Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a Rubik Ernő Alkalmazott Tudományok Egyeteme, valamint a Baross Gábor Alkalmazott Tudományok Egyeteme változat is szerepelt, a Pallasz Athéné Egyetem nem – néhány hónappal később mégis ezen a néven „anyakönyvezték” a két korábbi főiskolából létrehozott intézményt.

A felsőoktatási törvény módosításában eredetileg a Kecskeméti Egyetem név szerepelt volna, Balla György és Bene Ildikó fideszes képviselő novemberi módosító javaslata alapján azonban végül a Pallasz Athéné Egyetem került a jogszabályba. A homályos magyarázat szerint a jog, az igazságosság és a bölcsesség istennőjének a neve azért jó választás, mert hozzájárul az egyetem szellemiségének kifejezéséhez – az indoklásban szó sem esett a kézenfekvő magyarázatról: a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványairól, amelyek közül a Pallas Athéné Domus Mentis a kecskeméti közgazdászképzést támogatja milliárdokkal.

A most még négy – a szolnoki gazdálkodási, valamint a kecskeméti műszaki-informatikai, kertészeti és pedagógusképző – karral működő intézmény új gazdasági karának létrehozását a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány ugyanis komoly összegekkel támogatja, az ott tanulóknak ösztöndíjat biztosít. Az új campus megépítését szintén a jegybanki alapítványok finanszírozzák, az oktatási épület 2018 nyarára készülhet el, a hatalmas egyetemi negyedet az eredeti becslések szerint 15 milliárd forintból húzzák majd fel.

A képen az intézmény látványterve látható.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/13/Egy_ev_utan_bucsut_inthetunk_a_Pallasz_Athe_CL2ONH

Hirdetés

További cikkek a témában