Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

KUKA Robotics: A kompakt kivitel újradefiniálása

KUKA Robotics – nagy teljesítmény a kiskategóriában

A 6–10 kg-os teherbírású tartományban a KR Cybertech nano termékcsalád elsősorban példa nélkül álló kompakt kivitelével tűnik ki. A mozgékony, nagy hatótávolságú csuklós karú robotok a korábbi KR5, KR6-2 és KR arc típusok helyébe lépnek, és új mértéket jelentenek ebben a kategóriában.

Termékek új osztálya

A legújabb igényeket kielégítőnek, mozgékonynak és rugalmasnak, valamint nagy hatótávolságúnak (kinyúlásúnak) kell lenniük, hogy szűk helyen is meggyőző teljesítményt nyújtsanak. Az általános gyártóipar növekvő automatizálása olyan robotokat eredményez, amelyek az ipar egyre több ágazatában megtalálják a helyüket. Emellett az erőteljes kivitel, a pontosság és a rugalmasság, a továbbfejlesztett energiahatékonyság, a mozgékonyság és a szűk helyekhez való hozzáférés szintén egyre fontosabbá válik. A KUKA új KR Cybertech nano termékcsaládja ezeknek a jellemzőknek mindegyikét magában hordozza.

A KR Cybertech nano két termékcsaládból áll – a KR Cybertech nano kis komponensek kezeléséhez és szereléséhez szánt, illetve a KR Cybertech Arc nano hegesztési felhasználásra specializált robotokból. Mindkét termékcsalád különböző teherbírású változatokban áll rendelkezésre: az előbbi 6, 8 és 10 kg-os teherbírással, amelyek hatótávolsága 1820, 1620 illetve 1420 mm, a második sorozat pedig 6 és 8 kg-os teherbírással és 1820, 1620 illetve 1420 mm-es hatótávolsággal.

„Számunkra az volt a legfontosabb, hogy javítsuk a robot kompakt kialakítását és teljesítményét – magyarázza Markus Hollfelder-Asam, a KUKA Robotics új, kis teherbírású KR Cybertech osztályának termékmenedzsere. – Ez tökéletesen megvalósult. A középső kinyúlású új KR R1620 térfogata 47 százalékkal kisebb, mint elődjéé, a KR 6-2-é, a nagyobb teherbírás és hatótávolság ellenére is. A kisebb helyigénynek köszönhetően lehetővé vált bizonyos hely és anyagköltség megtakarítása. Jelentősen csökkentettük a robot zavaróan nagy körvonalméreteit, míg a csukló áramvonalas, a legmodernebb igényeket kielégítő kialakítása a lehető legjobb hozzáférést biztosítja még szűk munkahelyeken is.” 

KUKA Robotics

Kompakt, nagy teljesítményű, kis helyigényű

Anyagmozgatási felhasználásoknál a KR Cybertech nano termékcsalád kapható High Protection (HP, azaz magas fokon védett) változatban is. Ennél a teljes robot IP65-ös védettségű, így tökéletesen megóvott a portól és a vízsugártól; sőt, IP67-es védelemmel a robot csuklói ellenállnak a nagy felületi hőmérsékletnek, valamint por, kenőanyag és hűtőközeg tartósan nagy mennyiségének is. Még az átmeneti bemerítésnek sincs káros hatása.

Ezenkívül a KR Cybertech Arc nano hegesztőrobot legújabb típusú, üreges tengelyű, egyik oldalán csapágyazott, 50 mm átmérőjű csuklójával lehetővé teszi a munkadarabhoz közeli pozicionálást. Ez a kiépítés kiküszöböli azoknak a káros hatásoknak a hegesztővarrat minőségére gyakorolt kockázatát, amelyek a védőburkolat lazaságából erednek. A korlátlanul forgó hatodik tengely azt jelenti, hogy nem megy veszendőbe ciklusidő a csukló visszaállításával, ami fokozza a termelékenységet. Az egyik jellemző, amely különösen nagy vonzerőt jelent a rendszer partnerei és integrátorai számára a hegesztési ágazatban, a bőséges szabad telepítési tér a 3. tengelyen. Ez a hegesztőkabinet optimális, helytakarékos integrálását biztosítja közvetlenül a robot mellé. Más hegesztőrobotokkal összehasonlítva ez a zavaró körvonal méretek lényeges csökkentését és jelentős helymegtakarítást jelent a cellában.

Hamarosan: nagy moduláris rendszer

Míg a nano a kis moduláris rendszert jelenti, azaz a két új család kisebbikét, a KR Cybertech hamarosan bevezet egy „nagy moduláris rendszert”, amellyel meggyőző megoldást nyújt a következő, 22 kg-ig terjedő teherbírású szegmensben. Itt is két termékcsalád lesz – a KR Cybertech a nehéz feladatot jelentő termékkezelésekhez és szerelési feladatokhoz, valamint a KR Cybertech Arc hegesztési specialista, különleges üreges tengellyel. A KUKA így kitölti az átfogó portfoliójában még meglévő rést, és a világ legnagyobb típusválasztékát kínálja ebben a teherbírási kategóriában a legnagyobb teljesítménysűrűséggel. Ezzel a változással a vállalat új robotcsaládja lefedi az ipari robotok iránt felmerülő összes elképzelhető vevői igényt, a különlegesen mozgékonytól a kis teherbírású kategóriában egészen a nehézsúlyú bajnokig, amely akár egy tonna feletti súlyt is képes megemelni.

www.kuka.com/hu-hu

Hirdetés

További cikkek a témában