Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Engelberger Robotikai Díj

A Universal Robots technológiai vezetője és társalapítója kapja idén a robotika elismerését, az Engelberger Díjat.

Esben Østergaard, az együttműködő robotok területén jelentős Universal Robots technológiai vezetője és társalapítója kapja az automatizálási ipar egyik legrangosabb kitüntetését, az Engelberger Robotikai Díjat. Østergaard felel a Universal Robots együttműködő robotkarjainak fejlesztéséért, amit az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb technológiai áttörésének tekint az iparág. Az Engelberger díjátadó ünnepséget június 20-án tartják Münchenben, az Automatica 2018 kiállítás és a Nemzetközi Robotikai Találkozó részeként.

Jeff Burnstein, a RIA (Robotic Industries Association) elnöke a Universal Robots technológiai vezetőjét úttörőnek tartja, aki a robotika új kategóriáját alkotta meg. „A kollaboratív robotikai alkalmazások terén végzett munkájának köszönhetően a robotok olyan, minden iparágra kiterjedő területekre is eljuthattak, ami korábban elképzelhetetlen lett volna.” – mondja Burnstein. „Esben Østergaard célja az volt, hogy egy olyan robotot hozzon létre, ami az emberek közvetlen közelében képes dolgozni és könnyen használható, és ez rendkívüli érdeklődést keltett rengeteg kis- és közepes méretű vállalkozás körében, amelyek korábban nem is gondolkozhattak volna robotokban. Egy olyan világban, amelyet egyre jobban az emberek és a robotok közös munkája jellemez, Esben forradalmi technológiája központi szerepet játszik.”

Engelberger

„Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy egy olyan díjat kaptam meg, amit Joseph Engelbergerről neveztek el, aki a robotikával forradalmasította az ipari gyártási folyamatokat. Engelberger úgy vélte, hogy egy robotnak széleskörű feladatok ellátására kell képesnek lennie egy gyáron belül, ez pedig megegyezik a Universal Robots küldetésével. Nagy csodálója vagyok a munkájának.  Az átcsoportosított emberi kreativitás és a robot által elvégzett ismétlődő munkák ötvözése válaszként szolgál a piaci fejlődésre és a vásárlói igényekre, amely a termékek magas szintű individualizációját követeli meg. Ez egy minőségbeli változás mind az elkészült áru, mind az azokat készítő emberek számára.” – mondta Esben Østergaard.

Esben Østergaard vezeti azt a fejlesztőcsapatot, amely elsőként alkotta meg a felhasználóbarát, ám mégis kifinomult, egy intuitív tablet felületen történő 3D-s robotprogramozást. Ezzel a megoldással bármiféle előzetes programozási tapasztalattal nem rendelkező felhasználók is gyorsan képesek beprogramozni és működtetni az UR robotokat. Ezen kívül a robot hatóerejét és biztonsági funkcióit is ő fejlesztette ki. Abban az esetben, ha egy robot és egy ember véletlenül összeütközne, a robot automatikusan leáll a munkával és nem okoz semmiféle testi sérülést, az érvényben lévő erő- és nyomatékkorlátozási követelmények tiszteletben tartásával. E funkcióknak köszönhetően a jelenleg alkalmazásban lévő UR robotok túlnyomó többségének nincs szüksége biztonsági kerítésre, ami tökéletes összhangban van az „együttműködő robot” koncepciójával.

Az Engelberger Robotikai Díjról

A díjat Joseph F. Engelbergerről nevezték el, akit csak a robotika atyjaként emlegetnek. Engelberger alapítója és elnöke volt az Unimation, Inc. vállalatnak, a világ első ipari robotgyártójának. Az Engelberger Robotikai Díjat 1977-óta adják át a globális robotipart érintő technológiai fejlődés, alkalmazás, oktatás és vezetés terén nyújtott kiemelkedő teljesítményért.

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában