Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Digitális fogyasztói elosztóhálózatok

Az elektromobilitásban tapasztalható növekedés, valamint a töltéshez szükséges infrastruktúra hatalmas kihívások elé állítja az elosztóhálózatokat. Ennek megoldására a Siemens és a Stromnetz Hamburg GmbH együttműködésbe kezdett egy hároméves pilot projekt keretében, amelynek célja a fogyasztói elosztóhálózatok túlterhelésének megelőzése.

A fogyasztói elosztóhálózatok rugalmas információ- és kommunikációs technológiai koncepció alkalmazásával történő digitalizálásával a projekt célja a kisfeszültségű hálózatok stabil és megbízható működésének elősegítése. Így biztosítható a stabil feszültségellátás az elektromos járművek töltéséhez szükséges infrastruktúra iránti egyre növekvő igény kielégítésére.

„Az elektromobilitás egyre növekvő energiaigénye miatt a jövő elosztóhálózatainak folyamatosan növekvő követelményeknek kell megfelelniük”

– mondta Thomas Volk, a Stromnetz Hamburg ügyvezető igazgatója.

„Erre fel kell készülnünk: okosabbá és rugalmasabbá kell tennünk hálózatunkat, különösen a kisfeszültségű hálózatok szintjén. A szórványosan előforduló kapacitáscsökkenések kezelésére csakis magas fokú digitalizációval készülhetünk fel. A Siemenssel folytatott pilot projekt lehetőséget ad számunkra a technológia alapos tesztelésére, mielőtt akár ezt, akár más hasonló megoldást vezetnénk be szélesebb körben. Ügyfeleink számára a jövőben biztosítanunk kell, hogy kielégíthessék a mobilitás iránti változó igényeiket, és ehhez egy stabil és biztonságos energiahálózatra támaszkodhassanak.”

„Az elektromobilitás gyors növekedése a nagyvárosokban, köztük Hamburgban is, nagyobb terhet ró és nagyobb energiaigényt támaszt a kisfeszültségű hálózattal szemben, ami a hálózat túlterheléséhez vezethet. A magánkézben lévő töltőberendezések hatékony és decentralizált monitorozása és szabályozása a fogyasztói elosztóhálózaton gyors és költséghatékony megoldást kínál az elosztóhálózatok üzemeltetői számára, akik így folyamatosan fenntarthatják hálózatuk megbízható működését”.

– nyilatkozta Michael Schneider, a Siemens Smart Infrastructure digitális hálózati szoftver és tanácsadói szegmensének vezetője.

A projekt három fázisból áll:

  • Az első fázis az üzemeltetésmenedzsment-koncepció tesztelését foglalja magában a Stromnetz Hamburg innovációs telephelyén.
  • A második lépésben az eredményeket éles tesztnek vetik alá a nyilvános hálózaton, és további finomításokat hajtanak végre a koncepción.
  • Végül előkészítik a szabályozó- és csatlakozóegységek gyártási megoldásának bevezetését.

Egy digitális fogyasztói elosztóhálózat a következőképpen épül fel: a fogyasztói mellékállomásra egy okos monitorozó- és szabályozóegységet telepítenek decentralizált intelligenciaként, amely folyamatosan felügyeli a kisfeszültségű hálózatot, túlterhelés esetén pedig továbbítja a munkapontokat az otthoni töltőállomásnak és utasítja azt a töltési teljesítmény csökkentésére. A berendezés villamos hálózaton keresztül kommunikál és arról is gondoskodnak, hogy ne kerüljenek felhasználásra sem személyes adatok, sem olyan adatok, amelyekből következtetni lehetne a járművezető magatartására. A megoldást önálló működésre tervezték, azaz működése során nincs szükség központi rendszerrel folytatott kommunikációra, így az célzottan, szelektíven is bevezethető az elosztóhálózaton. Az önálló tanulási folyamatok alkalmazásával pedig minimalizálhatók a digitális fogyasztói elosztóhálózat üzembe helyezési és fenntartási költségei.

www.siemens.com

Hirdetés

További cikkek a témában