Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

3D modellezési technika arcvédőkhöz

A Sandvik Coromant kifejlesztett egy új 3D modellezési technikát, amellyel akár 200 műanyag arcvédő is elkészíthető 3D nyomtatással, ugyanannyi idő alatt, mint amennyi egyetlen arcvédő kinyomtatásához szükséges a hagyományos módszerekkel.

Az egymásra helyezett modelladatok felhasználásával a technológia drámai módon növeli a 3D nyomtatási teljesítményt az arcvédők előállításához. Miután az adatokat ingyenesen nyilvánosságra hozta, a Sandvik Coromant arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy használják ezt a módszert, és segítsenek az arcvédő készítésében. 

A Sandvik Coromant svédországi ipari létesítményei általában bonyolult kialakítású alkatrészek előállítására szolgálnak fémporok felhasználásával. A szervezet fémmegmunkálási szakértelmét és a 3D nyomtatási kapacitást a közelmúltban egyéni védőeszközök (PPE) előállítására állították át a szervezet néhány műanyagalapú 3D nyomtatójával.

Már számos vállalkozás gyárt arcvédőket 3D nyomtatással. Azonban a 3D nyomtatók általában egyszerre csak egy CAD-fájl nyomtatására képesek, így a gyártás lassú volt. A probléma megoldására a Sandvik Coromant Sajtolószerszám-részlegének mérnökei új modellezési eljárást fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a gépek számára, hogy a több arcvédőből álló halmokat egyetlen összetett CAD-fájlként ismerjék fel.

Egyetlen arcvédő 3D-s képének adatait lemásolva a Sandvik Coromant mérnökei több arcvédőt egymásra helyeztek. Kettős extruder használatával a 3D nyomtatót lehet arra utasítani, hogy hozzon létre szerkezeti támogatást az egyes termékek között – lényegében vékony műanyag szálak nyomtatására az egyes pajzsok közé. Ha ez a támaszték vízben oldódó anyagból készül, akkor az arcvédők kinyomtatása után könnyen leválasztható róluk.

A Sandvik Coromant Sajtolószerszám-részlege mostantól 42 műanyag arcvédőt képes előállítani 3D nyomtatónként minden egyes gyártási tétel alatt – a folyamat korábban 48 órát vett igénybe egyetlen arcvédő készítéséhez. A nagyobb 3D nyomtatók ugyanezzel a technikával akár 200 arcvédő pajzs kinyomtatására lehetnek képesek egyetlen gyártási tétellel.

Több mint 3000 írásvetítő film beszerzése után a Sandvik Coromant több részlege most arcvédő készítésére használja 3D nyomtatási kapacitását. Például a Sandvik Coromant Sajtolószerszám-részlege leállította az összes 3D nyomtatóval végzett, nem kritikus gyártási folyamatát, ezek helyett a nyomtatási kapacitása 75 százalékával most arcvédőket készít. Az arcvédőket a svédországi Sandviken-Gävle, Gävleborg és Stockholm régiók kórházainak adományozza, ám a Sandvik Coromant azt reméli, hogy a kezdeményezést világszerte mások is megismétlik – nem csak a Sandvik vállalaton belül, hanem a teljes üzleti közösség körében is.

www.sandvik.coromant.com

További cikkek a témában