Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

13. Nemzetközi Pneumobile Verseny

Az évente megrendezett mérnöki kihívás keretében a mérnökhallgatók feladata sűrített levegővel hajtott „pneumobile-ok” tervezése.

A 13. Nemzetközi AVENTICS Pneumobile Verseny nyerteseit az EMERSON pneumatikai komponenseire, programozható logikai vezérlőire (PLC) és egde gateway vezérlőire épülő járművek terveit nyolc vállalati munkatársból álló zsűri értékelte, idén módosított forgatókönyv szerint: a résztvevő egyetemi csapatok által benyújtott technikai dokumentációk és CAD rajzok alapján.

Maga a verseny 2019 októberében kezdődött és a résztvevőknek a múlt év végéig kellett benyújtaniuk terveiket és projekt dokumentációjukat. Összesen 48 csapat nevezett ez évben a versenyre 9 ország 26 különböző felsőoktatási intézményéből, amelyek között szinte minden magyar műszaki egyetem képviseltette magát.

„Látjuk, hogy milyen hatással van ez, és az ehhez hasonló STEM programok a jövő mérnökeire, képességeik fejlesztésére”

– mondta el Gödri István az Emerson csoporthoz tartozó AVENTICS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

„Hiszen az Emerson zsűri nyolc tagja közül, beleértve a zsűri elnökét is, három maga is versenyző volt egyetemi évei alatt.”

A képen Detzky Ádám ül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem győztes járművében, mögötte csapattársai Bolgár Milán és Szentes Máté. Balról jobbra Dr. Farkas Zsolt, Tobak Réka, Németh Zsolt, Szlobodnik Tamás, Fatér Zoltán, Kimpán Gergő, Lengyel Gábor és Takács Zoltán. A csapat a Legjobb műszaki dokmentáció kategória osztott első helyezettje és a Leginnovatívabb Jármű díj nyertese.

Az idei évi versenyben díjazták a csapatok által benyújtott legjobb műszaki dokumentációkat, a leginnovatívabb járművet, a legszebb karosszériát és a legjobb vezérlő megoldást. A nyertesek különböző, értékes díjakban részesültek:

Legjobb műszaki dokumentáció

1. BME Műszakik AiR-115

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyarország

1. Technics 5

Estonian University of Life Sciences, Észtország

2. Pepp-Air Szeged

Szegedi Tudományegyetem, Magyarország

Leginnovatívabb jármű

• BME Műszakik AiR-115

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyarország

Legszebb karosszéria

• Technics 5

Estonian University of Life Sciences, Észtország

Legjobb vezérlő rendszer

• BME Löködönc Green Thunder Team

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyarország

Több, mint 1600 mérnökhallgató vett részt a rendezvényen az elmúlt tizenkét év során. Ez a verseny hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevő hallgatók kivételes gyakorlati tudásra tegyenek szert a pneumatikai szakismeretek, a csapatmunka és projektmenedzsment területén.

„A Pneumobile Verseny keretében végrehajtott járműtervezési feladat kiváló módja annak, hogy a következő mérnök generáció bemutassa, hogyan alkalmazza az elméletben elsajátított tudását a gyakorlatban,”

– mondja Gödri István.

Hirdetés

További cikkek a témában