Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Robotok ingyenes szimulációja és költséghatékony vezérlése

Egyszerű lehetőség a költséghatékony automatizálásra – digitális tükörkép alkalmazása az intuitív robotvezérlés során

A robotok programozásának megkönnyítése érdekében az igus egy teljesen egyedülálló vezérlőszoftvert fejlesztett ki költséghatékony megoldásaihoz. Az igus robotvezérlés online, teljesen ingyenesen áll rendelkezésre, és egyszerű bevezetést jelent az automatizálás témakörébe. A robot különféle kinematikai műveletei programozhatók és vezérelhetők. A mozgásokat egy digitális tükörkép szimulálja. A megoldásnak köszönhetően az ügyfél már a vásárlás előtt is elvégezheti a kívánt megoldás programozását. A robot hardverét, például a kapcsolószekrénnyel ellátott lineáris robotot az igus roppant kedvező áron, mindössze 5000 euróért kínálja.

A robotok egy sor feladatot ügyesen és gyorsan elvégeznek, alkalmasak például áruk dobozból való kivételére, mintavételre, vagy dobozok gépből való eltávolítására is. Legyen szó csuklós karú robotokról, delta robotokról vagy akár lineáris robotokról, az igus mindhárom rendszerhez kínál költséghatékony megoldásokat. Az igus robotvezérlés szoftverrel a felhasználók a vásárlás előtt kipróbálhatják, hogy melyik robot felel meg a legjobban igényeiknek. Az alkalmazás az összes igus robot szimulációjára és programozására alkalmas.

„Gépgyártó vállalkozásként alaposan ismerjük a különféle kinematikai rendszereket, így logikus lépés volt, hogy kifejlesszünk egy egyszerűen és intuitívan működő robotvezérlő rendszert”

– részletezi a döntés hátterét Alexander Mühlens, az igus GmbH automatizálási technológiáért felelős vezetője. Különleges funkció, hogy a szoftver online, ingyenesen elérhető, ráadásul licenc nélkül is használható. A szoftverben az igus minden robotjához van egy digitális tükörkép, amely az igazi robothoz hasonlóan programozható és tanítható. A robotvezérlő rendszer később a robot intuitív programozására is használható. A későbbiekben valamennyi programozási művelet alkalmazható az igazi robotnál is. A komplett hardvercsomag, például egy integrált vezérlőrendszerrel és vezérlőszekrénnyel ellátott lineáris drylin robot már 5000 eurótól kapható.

Könnyen programozható robotok

Az igus robotvezérlés segítségével a felhasználók 3D kezelőfelületen keresztül egyszerűen mozgathatják a digitális tükörkép valamennyi tengelyét. A tanítási funkciónak köszönhetően a robot még robotcsatlakozás nélkül is egyszerűen programozható és tanítható. A tanításhoz mindössze a kívánt helyre kell állítani a robotot, és meg kell adni, hogyan mozogjon. A művelet mindaddig ismétlődik, amíg a kívánt mozgási profil létre nem jön. A robot egyszerűen bővíthető a hozzáillő működtetőegység-adapterekkel, például fogókkal, a szerszám középpontja pedig automatikusan változik. Lehetőség van többek között virtuális dobozok felszerelésére is, amelyek megakadályozzák, hogy a robot nekiütközzön a gépeknek. Az igus robotvezérlés kommunikációs interfészen keresztül digitális IO, míg IP-címen át Ethernet kapcsolat segítségével csatlakoztatható magasabb szintű vezérlőrendszerekhez. Az igus fejlesztői még tovább kívánják bővíteni a vezérlőrendszert:

„A jövőben felhőalapú szolgáltatásokat kívánunk bevezetni, például képintegrációt, távoli üzembe helyezést, valamint olcsó online képzéseket, amelyekre előre lehet majd jelentkezni. A webkamerán keresztül végzett képértékelés, illetve a tárolókiválasztó megoldások is felhőalapú rendszerként működnek majd”

– összegzi a jövőre vonatkozó elképzeléseiket Alexander.

Hirdetés

További cikkek a témában