Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Biztonságtechnika

Cellpack Gél portfólió: villamos kötések por, víz és pára védelme

Cellpack Gél portfólió, Géles kötő- és leágazó dobozok a villamos kötések, elektromos komponensek fizikai védelmére.

Amikor elektromos eszközöket, komponenseket, áramköröket, vagy villamos kötéseket kell megvédenünk a külső behatásoktól – például a nedvesség, pára, por, korrózió vagy akár rovarok – általában öntőgyantás és géles termékek jelentik a legbiztosabb megoldást.

A földkábeles alkalmazások esetében többnyire a hagyományos kiöntőgyantás szerelvények jelentették és jelentik ma is a legbiztonságosabb, végleges kötési megoldást.

Napjainkban egyre-másra jelennek meg igények kisfeszültségű alkalmazásokban, amikor otthoni, vagy akár ipari alkalmazások esetében szükség van egy adott áramkör, vagy villamos kötés kültéri, esetleg föld alatti elhelyezésére. Az okosotthon megoldások terjedésével várhatóan egyre több olyan gyengeáramú, vagy kültéri kerti vezérlés megoldás kerül rendszeres napi használatba, aminek kötését védenünk kell a nedvességtől, párától. A zárt kötődobozok, amik általában IP55-65 szintű védelmet jelentenek csak részleges megoldást nyújtanak a problémára, mivel a kondenzációs hatás miatt a lecsapódó pára is okozhat elektromos zárlatot, vagy eredményezheti az adott berendezés hibás működését.

Ez leggyakrabban erősen párás környezetben vagy általános folyamatos kültéri használat esetében következhet be, a hőmérséklet-ingadozás hatására.

A hibás gyakorlat.

A gyakorlatban elterjedt az egyszerű szilikon használata, melynek során a szerelődobozt egyszerűen kitöltik szilikonnal. A szilikonok hasznosak sokféle tömítő, ragasztó eljárásra. Ez azonban nem szabványos és biztonságos megoldás, mivel a szilikon nem rendelkezik azokkal a villamos tulajdonságokkal, ami előírás ezeknél a kötéseknél, így nem is alkalmasak erre a célra. Hosszútávú alkalmazás során ez több hibatípusra is hajlamos lehet, mint például a kiszáradás, kondenzációs hatás. Ez igen komoly gondot okozhat, ha például egy épített kert esetében a föld alatti kötéseket ily módon oldották meg és probléma esetén az összes kötődobozt ki kell ásni egy idő múlva, ezzel akár több százezer forintos kárt okozva az adott területen, nem is beszélve a vele járó kellemetlenségekről.

Miben különböznek a gélek és a kiöntőgyanták?

A hagyományos öntőgyanták esetében általában egy előre gyártott kiöntőformába szereljük meg a kötést valamilyen csavaros kötőelemmel. Az öntőgyantás szerelvények alkalmazása a földkábelek és a nagyobb kábelátmérők esetén elkerülhetetlen. A kondenzációs hatás megelőzése végett az öntőgyantáknál is fontos szerepet játszik az alakkövető tulajdonság és az, hogy a gyanta méretváltozás nélkül szilárduljon meg.

Ezek a hagyományos szilárdgyantás megoldások általában rövidebb időn belül (15-35 perc) szilárdulnak meg, ezért fontos megjegyeznünk, hogy a két komponens elegyítése mindig a kábelszerelési folyamatot követően történjen meg. A kiöntést követően a kábel azonnal üzembe helyezhető.

Sok esetben az utólagos szerelhetőség merül fel, mint kérdés, ahol a hagyományos kiöntőgyanták nem szerepelnek túl jól, mivel ezek a kötések nem oldhatóak.

“Ezekre a problémákra és műszaki feladatokra válaszolnak a CELLPACK Gél portfólió termékei. A nagymúltú, prémium termékeket gyártó BBC Cellpack GmbH. neve nem ismeretlen a villamosipari kivitelezők számára. A Gél portfólió termékei pedig a legmagasabb minőségű, felhasználóbarát termékek. Ez a széles portfólió az ultramodern géltechnológiájának köszönhetően megbízható és üzembiztos megoldást kínál használóinak 1 kV névleges feszültségig.” – válaszolta kérdésünkre Iván József, az Enertech Hungária Kft. műszaki szaktanácsadója.

A gélek és öntőgyanták típustól és alkalmazási területtől függően többfélék lehetnek, általában poliuretán, hidrokarbonát, vagy szilikon alapúak, mind más-más feladatra jelentenek megoldást, illetve egy fontos szempont, ami kiemelt figyelmet kapott a kötés oldhatósága. A géltechnológia esetében a szilikon alapú és a hidrokarbonát alapú gélek esetében a kötések könnyen oldhatóak, a gél eltávolítható a kötődobozból és az újraköthető. A védelem teljessé tételéhez általában célszerű valamilyen tokozás használata is abban az esetben, ha ezt az alkalmazás megkívánja. Ezekben az esetekben különböző kritériumoknak kell megfelelni, ilyen lehet az égésgátolt, vagy UV-állóság egyes kültéri alkalmazások esetében. Illetve sok esetben fontos például az, hogy a gél károsanyagoktól mentes legyen, mint pl. Isocianát, vagy halogén. Ezeket a tulajdonságokat mindenképpen figyelembe kell venni a megfelelő anyag kiválasztásánál.

A Gél portfólió termékcsalád termékei úgy lettek kialakítva, hogy megfeleljenek mind a biztonsági mind környezetvédelmi követelményeknek is. A termékek fejlesztésekor szinte minden lehetséges felhasználási lehetőséget figyelembe vettek.

A körültekintő fejlesztőmunkának, számtalan alkalmazási tesztnek és vásárlói visszajelzéseknek köszönhetően a Cellpack felismerte, hogy a különböző alkalmazások különböző kihívások elé állítják termékeiket. Ezért a géltechnológia területén egy egész portfóliónyi terméket fejlesztettek, különböző típusú kiöntőgélekkel, kompakt géles kötő- és leágazó dobozokkal. Ezek a termékek a specifikus alkalmazásokban egyedülállóan állják meg helyüket, akár kültéri felhasználás során, változó időjárási- és alkalmazási körülmény között is.

A Cellpack Gél portfólióját és a legtipikusabb felhasználási területeket kiválóan bemutatja a következő videó:

Kompakt géles kötő- és leágazó szerelvények

A géles kötő- és leágazó dobozok esetében a legstrapabíróbb és legszéleskörűbben használható termékcsalád az EasyCell leágazó és kötődobozok, amelyben az UV-álló, égésgátolt tokozatnak köszönhetően használható kültéren, beltéren, talajban vagy akár vízbe merítve is. A szereléshez semmilyen speciális szerszám nem szükséges, a tokozat tartalmazza a használatra kész gélt, így keverési idővel sem kell számolni. A telepítés után nincs várakozási idő, azonnal üzembe helyezhető. (EN 50393 szabvány szerint IP68 védettségi szintnek megfelelő)

EasyCell – tökéletesség kívül-belül.

Hiánypótló újdonság a Cellpack Easy-Protect Gélbox, Wago 221 karos összekötő elemmel

Sok esetben felmerül az igény egyedi kötések nedvességtől és párától való megóvására ipari környezetben, vagy gyengeáramú alkalmazások esetében, erre válaszul a Cellpack és a Wago közös fejlesztéseként jött létre az Easy Protect gélbox. Ezek a termékek a Cellpack kompakt kötődobozokhoz hasonlóan gyors és megbízható védelmet biztosítanak kifejezetten a Wago 221 Kompakt széria karos összekötő elemeihez.

Az Easy Protect VDE típusteszt szerint MSZ EN 60998-2 szabványnak felel meg és IPX8 védettséget biztosít (221 Wago Compact összekötőkkel használva).

A tokozat egyedi kialakítása biztosan tartja az összekötő elemet, annak véletlenszerű kihúzása nem lehetséges. A Gélbox szerelése könnyen, minden egyéb szükséges eszköz nélkül is kivitelezhető.

Az előre töltött Gélbox azonnal használható. Mivel szilikonmentes, ezért a legtöbb ipari szektorban alkalmazható. Az UV-álló tokozatnak köszönhetően kül- és beltéri felhasználásra is alkalmas. Gyengeáramú alkalmazásoknál akár kötődoboz nélkül is alkalmazható olyan esetekben, amikor a porvédelem nem szempont.

(WAGO mint bejegyzett védjegy a WAGO Verwaltungsellschaft GmbH tulajdona.)

Könnyű, gyors, biztonságos és rugalmas felhasználhatóság:

További részletes információk elérhetőek az Enertech Hungária weboldalán.

Hirdetés

További cikkek a témában