Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

6 tipp a megfelelő borhűtő kiválasztásához

Aki komolyabb mennyiségű bort tárol otthonában, és nem áll rendelkezésére hűvös kamra vagy pince, annak érdemes beszereznie egy borhűtőt. De miről ismerhetők fel a jó borhűtők?

Néhány palack bor szinte minden háztartásban ott lapul a kamrában vagy a konyhapolcon. Bármikor beállíthat egy váratlan vendég, de a háziaknak is kedve szottyanhat elkortyolgatni néhány pohárral. Egy jó bor egy finom ebédhez, vacsorához, desszerthez, vagy egy jó beszélgetéshez is hangulatot csinál.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk ezeket az italokat. Ráadásul akár hónapokig, sőt, évekig is tárolhatjuk őket a felbontásig. Márpedig a bor kényes a tárolás körülményeire, főleg a megfelelő hőmérséklet és a páratartalom lényeges.

Nem kell ahhoz sommelier tanfolyam, hogy belássuk: aki néhány palacknál több bor tárolásában gondolkodik, annak érdemes beszereznie egy borhűtőt.

Miért fontos a borhűtő?

A minőségi bor nem csak egy folyadék, amit elfogyasztunk, hanem élő anyag, amely szobahőmérsékleten tárolva gyorsan öregszik. Ez azt jelenti, hogy elveszíti a rá jellemző, optimális illatot, és az íze is módosulhat. Ha a házban nincs hűvös pince vagy kamra, illetve nincsen klíma, akkor nyáron a hőingadozás is hátrányosan befolyásolja a borok minőségét.

Melyik bort milyen hőmérsékleten tároljuk?

  • pezsgők – 6-8 °C
  • rozék – 8-10 °C
  • száraz fehérborok – 8-10 °C
  • félédes fehérborok – 10-12 °C
  • tokaji aszúk, desszertborok 10-12 °C
  • új vörösborok 12-14 °C
  • idősebb vörösbor 14-16 °C

A megfelelő tárolási körülmények, az állandó hőmérséklet biztosítása érdekében tehát érdemes egy borhűtőt beszerezni.

Milyen a jó borhűtő?

A piacon sokféle borhűtő kapható. Akár 6 borosüveg tárolására alkalmas berendezést is beszerezhetünk 30.000 forint körüli áron. De ha már beruházunk egy borhűtőbe, érdemes legalább 16 palackosat venni. Ezeknek az ára 50-60 ezer forint körül kezdődik. A határ természetesen itt is a csillagos ég, de a 48 palack befogadóképességű borhűtőket is megvehetjük 150.000 forintig bezárólag.

Ha borhűtőt vásárolunk, az alábbi szempontokra érdemes odafigyelni:

1. Szabadonálló vagy beépített borhűtőt vegyünk?

A pult alá beépíthető borhűtők tökéletesen illeszkednek a konyha vagy ebédlő stílusához. A szabadonálló borhűtő helyét azonban tetszés szerint megválaszthatjuk. Ráadásul akár magunkkal is vihetjük egy rendezvényre, például egy kerti partira, ahol fontos a megfelelő hőmérsékletű borok szervírozása.

2. Mennyire tartja a beállított hőmérsékletet?

Vagyis mekkora a hőingadozás? Talán ez a legfontosabb szempont egy borhűtő vásárlásánál, hiszen a cél, hogy állandó hőmérsékletet biztosítsunk italaink számára, minimális hőingadozás mellett. Ugyancsak előnyös, ha a páratartalom is stabil a borhűtőben.

3. Van benne legalább két, eltérő hőmérsékletű tárolási zóna?

Mint láttuk, az egyes borokat nem pontosan ugyanolyan hőmérsékleten kell tárolni. Ezért – ha csak nem kizárólag egyfajta (csak fehér, vagy csak vörös, illetve kizárólag rozé) borokat tárolunk, fontos, hogy a borhűtőben legalább két tárolási zóna álljon rendelkezésre. A két zóna pedig olyan legyen, ami különböző hőmérsékletre állítható be, amelyeket stabilan képesek tartani.

4. Ellátták rázkódásvédelemmel?

A nagyobb borhűtők kompresszora beinduláskor és leálláskor kisebb-nagyobb rázkódást idéz elő. Ez pedig nagyon kedvezőtlen hatással van a borok minőségére. Ezért fontos, hogy megfelelő rázkódásvédelemmel ellátott borhűtőt válasszunk, amely megőrzi boraink minőségét.

5. Ellenáll az UV-sugárzásnak?

A bor egyik ellensége a napfény, azon belül is az UV-fény. Erre megoldás lehet a tömör ajtós borhűtő – így azonban nem láthatjuk a hűtőben lévő palackokat. Ezért a legnépszerűbb megoldás az üvegajtós borhűtő, amely speciális, UV-szűrővel ellátott üvegből készül.

6. Fix- vagy csúszópolcos a kiszemelt borhűtő?

borhűtő

Nem tűnik olyan kardinális kérdésnek, azonban – főleg nagyobb mennyiségű palack esetén – jóval könnyebb dolgunk van a csúszópolcos borhűtővel. A fixpolcos kivitel esetén ugyanis körülményesebb hozzáférni az üvegekhez. Egy 2 vagy 3 szekciós, kihúzható polcokkal felszerelt borhűtőből gyerekjáték elővarázsolni a borokat.

A felsoroltak mellett fontos, hogy a borhűtőben fektetve tárolhassuk a borainkat. Ugyan egyre több a csavaros üveg, a palackok többsége még mindig parafadugóval készül. Az ilyen dugó pedig kiszáradhat, ha sokáig állva tárolják. A borhűtő nyújtotta élményhez sokat hozzátesz a belső világítás is. Nem csak azért, mert este is könnyebb megtalálni a kiszemelt nedűt, hanem látványelemnek sem utolsó egy szelíden világító borhűtő konyhában vagy a nappaliban.

A bor megfelelő tárolása és hűtése csak egy része azoknak az ismereteknek, amelyek ma egy igényes borfogyasztó számára alapvetőnek számítanak. Természetesen nem kell feltétlenül borszakértővé válni, hogy a szőlőfajták, borvidékek, és a borkóstolás világában biztonsággal eligazodjunk. Ennek ellenére érdemes elvégezni egy színvonalas sommelier tanfolyamot, ahol viszonylag rövid idő alatt elsajátíthatjuk azt a tudást, ami egy értő borfogyasztó számára nélkülözhetetlen.

Hirdetés