Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Lézertechnika

Jelölőlézerek magas igénybevételre

Feliratozás – A TE Connectivity Automotive Wireless (korábban Hirschmann Car Communication) csúcstechnológiás adó- és vevőrendszereket gyárt Békéscsabán: analóg és digitális autórádiókhoz, valamint mobil kommunikációs, internet, navigációs, szatellit és digitális TV rendszereket különféle gépjárművekhez.

A békéscsabai cég a gyártási folyamataiba illesztve, termékei feliratozásához húsz jelölőlézert használ, amelyek folyamatos igénybevételnek vannak kitéve.

trumark

MM: Hogyan kerültek kapcsolatba a TRUMPF jelölőlézereivel?

Szabó Zsolt teszt mérnök: A németországi anyacégünk gyártó kapacitását áttelepítették Magyarországra, 2010-ben érkeztek az első TRUMPF jelölőlézerek hozzánk. A TRUMPF hazai kirendeltségével pedig 2012-től kerültünk kapcsolatba, amely azóta is kiváló.

MM: Hány jelölőlézert használnak, milyenek a tapasztalataik velük kapcsolatban?

Sz.Zs.: Húsz jelölőlézerünk van a gyárban, nem csak TruMark hanem a régebbi Vectormark is, a legrégebbi jelölőlézerünk 20 éves és ma is kiválóan működik. Ez jó referenciát jelent a további gépvásárlásokra nézve. Megbízhatóak, energiatakarékosak. 2012 után vásárolt gépeink: TruMark 3130 OEM IR, TruMark Station 5000 + TruMark 5010 IR Fiber, TruMark Station 7000 + TruMark 5050 IR Fiber.

Molnár Zsolt, a TRUMPF lézertechnika értékesítő mérnöke hozzáteszi: a TRUMPF Hungary Kft. lézertechnika divíziójának képzett szervizmérnökei mind az üzembe helyezés mind a helybeni training/oktatás/applikációs támogatás, mind az ún. Remote support (távoli hozzáférés) támogatással állnak az ügyfelek rendelkezésére garancia időn belüli és azon túli időszakban is!

MM: Milyen igényeket támasztanak a jelölőgépekkel szemben?

Sz.Zs.: Elsődleges szempont a megbízhatóság és az élettartam, a felirat minősége, az írás gyorsasága, valamint a szerviz háttér. Mi valóban kihasználjuk a gépeinket, folyamatosan dolgozunk velük, tehát komoly kiesést jelentene, ha állna bármelyik gépünk.

MM: A gyártási folyamatot össze tudná foglalni?

Sz.Zs.: Röviden összefoglalva a gyártást, a békéscsabai üzemben antennákat, különböző kommunikációs adó- és vevő rendszereket készítünk. Az összeszerelési fázis után, a tesztelés következik, majd a feliratozás ahol a jelölőlézerekkel végezzük a munkát, és végül a csomagolás. Rendkívül sok termékünk van.

MM: Hogyan érintette a céget az elmúlt hónapok lassuló gazdasági környezete?

Sz.Zs.: Az utóbbi három hónapban átálltunk 4 napos munkarendre, a gyártási kapacitásokat hozzá alakítottuk a megrendelésekhez. Most azonban ugrásszerűen megnőtt a megrendelések aránya, a gyártási kapacitás július-augusztusra felfutott, de a nyári autógyár leállások miatt ez kisimul. A mai korban nagyon fontos, hogy mennyire tudunk rugalmasak lenni.

Jelölőlézerek

A TRUMPF a jelölőlézerek nagy választékát kínálja a legkülönbözőbb teljesítményosztályokban és minden szokásos hullámhosszban (infravörös, zöld, ultraibolya). Ezek olyan feliratozási eljárásokhoz alkalmasak, mint a gravírozás, leválasztás, tisztítás, színezés, valamint habosítás. A TRUMPF jelölőlézerek a fémek mellett olyan anyagokat is megmunkálnak, mint a műanyagok, üveg, szilícium, kerámia, valamint szerves anyagok. Minden jelölőlézer konzekvensen moduláris felépítésű, és így könnyen rendszerbe integrálható. A TRUMPF alapértelmezetten minden jelölőlézer típushoz öt különböző fókuszáló optikát kínál, így mindig optimális megmunkálási eredmény érhető el az alkalmazástól függetlenül.

One-box lézer

A One-box lézer olyan átfogó, „minden az egyben” csomag, amellyel a lézeres feliratozás egyszerűen és gyorsan a gyártásba vagy egy munkaállomásba integrálható. Kompakt burkolatában az elektronika, szkenner és számítógép mellett a TruMark 5010 vagy TruMark 1110 sugárforrást is tartalmazza.

TruMark 3000 sorozat, mindentudó gép az anyagok és alkalmazások terén

A TruMark 3000 sorozat jelölőlézerei minden elterjedt – infravörös, zöld és ultraibolya – hullámhosszban kaphatók. Ezáltal a TRUMPF jelölőlézerek mindentudója számtalan alkalmazási területen használható. A kiváló sugárminőség és impulzusról-impulzusra menő teljesítménystabilitás kombinációjával kiváló jelölési eredményekről gondoskodik. TruMark 5000 sorozat, rugalmas, termelékeny kompakt lézerfejjel szerelt.

A Fiber ill. szállézer alapú TruMark 5000 sorozat a nagy teljesítmény, a magas frekvencia és a váltakozóan beállítható impulzus-időtartam kombinációjával tűnik ki. A csúcsteljesítményű feliratozó lézer igényes, nagy teljesítményszükségletű és rövid ütemidejű alkalmazásokhoz van tervezve.

A TruMark Station 7000 sorozat csúcskategória minden kiegészítővel

A csúcsmodell első TRUMPF jelölőrendszerként stabil, ipari környezetben alkalmazható szerkezettel rendelkezik, központi eleme pedig a polimerbetonlap. Ezenfelül természetesen a TRUMPF jelölő munkaállomások minden további előnye megtalálható a TruMark Station 7000-ben: idetartoznak többek között a lézer gépállványba integrált ellátókészülékek, vagy az integrált forgótengelyek a kerületi feliratozásokhoz. A rendszer funkciói Remote Service-zel (távkapcsolaton keresztül) felügyelhetők.

A TruMark Station 7000 a legkülönbözőbb méretű munkadarabokat is feliratozni tudja. A lézerfej két tengellyel X és Z irányba elmozdítható, és a munkalap Y irányú pozicionálásával tágas munkaterületet tesz lehetővé.

További információk: www.trumpf.com, www.te.com/hirschmann-mobility

Szöveg: Mészáros Zsolt

Hirdetés

További cikkek a témában