Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Arburg a Korona ellen: “Wir sind da.”

Védőfelszerelés: a kulcsrakész gépcsoportok kiváló minőségű maszkokat és védőszemüveget gyártanak.

Az Arburg nagyon korán, nagy körültekintéssel és kiváló szakértelemmel reagált a koronaválságra. Ennek köszönhetően a lossburgi gépgyártó a pandémiát követően a jövőre nézve jó helyzetben van, technológiai, technikai és szervezeti szempontból is: a gyártás tovább halad, és az innovatív megoldások kifejlesztése a fröccsöntés, az ipari additive gyártás és a digitalizálás terén is előrehalad. Technológiájuknak bizonyítékaként a lossburgi központban a járvány visszaszorítása érdekében nagyon gyorsan kiváló minőségű maszkokat és védőszemüvegeket kezdtek el gyártani.

A korona válság idején az Arburg korlátozás nélkül állt és áll az ügyfelek rendelkezésére, hozzáértően, megbízhatóan és megoldásorientáltan. A koronajárvány ellenére vagy talán éppen ezért innovatív első osztályú technológiákat fejlesztenek.

Az Arburg kiváló minőségű védőfelszereléseket gyárt

Az elmúlt hónapokban az Arburg nagyon gyorsan számos konkrét projektet kezdeményezett a koronajárvány megfékezésére. Tavasz óta négy fröccsöntő gép és kulcsrakész rendszer gyárt kiváló minőségű védőszemüveget és multifunkcionális LSR maszkot a lossburgi központban. A dolgozóiknak illetve a régió karitatív és egészségügyi intézményeinek alkalmazottai és ápolói számára biztosítva ezáltal védőeszközöket. A két igényes alkalmazás azt is bemutatja, hogy az eredeti Arburg szakmai tudás az automatizálás és digitalizálás területén hogyan járul a hatékonyság növeléséhez.

Egy vásár-bemutatóból áprilisban védőszemüveget készítettek, amelyeket az ápoló- és egészségügyi személyzetnek osztanak ki a koronajárvány idején. A szemüvegeket kulcsrakész rendszerrel gyártják egy elektromos Allrounder 570 A géppel.

„Használatra kész” védőszemüveg

Az Arburg nagyon rövid időn belül megvalósította a „Védőszemüveg” projektet a svájci Ems-Chemie speciális vegyi anyagok csoportjával és a német Uvex védő- és biztonságiszemüveg-gyártóval együtt. A gyorsaság a K szakkiállítás tapasztalatainak is  köszönhető: az Arburg már a vásáron bemutatta a napszemüvegek teljesen automatizált gyártását. Ems beleegyezett a szerszám használatába, és az Uvex gyors tanúsítással felhasználhatóvá tette a szemüveget az új alkalmazáshoz. Április 16. óta a lossburgi Arburgban védőszemüveget gyártanak, és így a koronajárvány miatt kialakult termékhiányt azonnal megszüntették. A szemüvegeket egy lépcsőben fröccsöntik egy elektromos Allrounder 570 A-n, a Gestica vezérlőrendszerrel, körülbelül 50 másodperces ciklusidővel. A darabmozgatást egy hattengelyes robot végzi. A csomagolás manuálisan történik egy csomagoló állomáson keresztül.

Az összehasonlítható vásári alkalmazás példaként bemutatta, hogyan vizualizálhatók a folyamatok az Arburgi kulcsrakész vezérlő modullal (ATCM), és hogyan egyesíthetőek az egyes részek összes releváns folyamat- és minőségi adata. Ennek a kulcsrakész rendszerek számára készült Scada rendszerének segítségével az egyes alkatrészek vagy a beépített szerelvények 100 százalékban nyomon követhetők.

A prototípustól a tanúsított csúcstechnológiás maszkig

Május 11-én az Arburg megkezdte a mindennapi használatra szolgáló LSR és PP száj- és orrmaszkok gyártását. A projekt lenyűgözően mutatja be, hogyan lehet felgyorsítani a piacra lépés idejét kivételes esetekben – mégpedig akkor, amikor az összes partner összeadja kompetenciáit, technológiáit és felszereltségét. A projektben részt vevő vállalatok a Sigma Engineering (LSR alkatrész- és szerszámszimuláció), a Polar-Form, a Foboha és Wilhelm Weber (szerszám), az Ewikon (hidegcsatorna), Männer und Günter (forrócsatorna technológia), Barth Mechanik (megfogók), Wacker und Borealis (alapanyagok), Karl Küfner (szűrők), Herrmann Ultraschall (hegesztéstechnika) és Packmat (csomagolási technológia).

Az Arburg maga fejlesztette ki a rugalmas LSR-ből és PP-ből készült kiváló minőségű és fenntartható maszkokat, amelyek rugalmas LSR-ből és PP-ből készültek, és az első prototípusokat Freeformerrel additívan gyártotta. A rugalmas multifunkcionális maszkok egy puha LSR maszkból állnak, amelyet az orrra és a szájra tesznek, valamint egy fix PP tartóból, fűzőlyukakkal a rugalmas szalagok rögzítésére.  A mindennapi életben előforduló fertőzések elkerülése érdekében a maszknyílás fedéllel van lezárva, így a légző levegő lefelé terelődik. Annak érdekében, hogy megbízhatóan megvédje viselőjét a koronavírustól, eldobható szűrő helyezhető el a nyílásba.

Rekordidő alatt kezdték el a maszkgyártást

A koronajárvány miatt, az LSR és PP alkatrészek fröccsöntő formáit rekordidő alatt, mindössze öt hét alatt készítették el.

Egy 2000 kN záróerővel rendelkező Allrounder 570 A május közepe óta a Polarform 4 fészkes szerszámával LSR maszkokat gyártja az Arburg oktatási központjában, míg az ügyfélközpontban  párhuzamosan az Allrounder 520 E Golden Electric 2000 kN záróerővel és 2 fészkes Foboha szerszámmal gyártja a hozzá tartozó PP tartókat. A nagyobb fröccsöntő gép az Elmet LSR adagoló rendszerével és a Kuka hattengelyes robotjával működik együtt, amely igényes levételi folyamat során eltávolítja a rugalmas maszkokat a formából, és egy szállítószalagra helyezi őket. A második gépen a PP-tartók könnyebb kezelését Multilift Select lineáris robotrendszer végzi. Végül a PP elemeket kézzel rögzítik a szilikon részhez, majd a maszkot a megfelelő rugalmas hevederekkel egészítik ki és csomagolják. A következő lépésben a nyílásban rögzíthető eldobható szűrők gyártását tervezik megvalósítani. Ennek érdekében az Arburg kapcsolatban áll partnereivel, Karl Küfnerrel (textil) és Wilhelm Weberrel (szerszám).

Know-how-val és kulcsrakész megoldásokkal a koronavírus ellen

Az alkalmazás megmutatja, hogyan lehet a lehető legrövidebb idő alatt megvalósítani a bonyolult kulcsrakész rendszereket a kiváló minőségű termékek hatékony előállítása érdekében. Arburg nem akar pénzt keresni a maszk vagy a védőszemüveg projekt segítségével; ezért nem egyenként adják el a végfelhasználóknak. A cél inkább a know-how és a géppark felhasználása a kórházak és az egészségügyi intézmények védőruházatall és felszereléssel történő támogatása a koronavírus elleni küzdelemben, valamint a fröccsöntő piac számára megmutassák az Arburgban elérhető hatalmas mennyiségű szakmai tudást, amely lehetővé teszi, hogy rendkívül bonyolult rendszereket tervezzenek és szállítsanak a gazdaságilag hatékony és technológiailag fejlett termelés érdekében a lehető legrövidebb idő alatt.

További információk: https://www.arburg.com/hu/hu/

Hirdetés

További cikkek a témában