Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Új magyar fejlesztés segítheti a hallássérülteket a tájékozódásban

A L-Arm névre hallgató karkötő külső perifériákból érkező bluetooth-jelekkel értesíti a felhasználóját a számára kiemelten fontos zajokról, hangokról.

A kereskedelmi forgalomban jelenleg elérhető eszközök általában a hangok felerősítésével, vagy fényekkel igyekeznek magukra vonni a siketek és nagyothallók figyelmét. Az egyedül élő siketnémáknak különösen gondot okoz, hogy valahogyan meghallják, ha valaki kopog, vagy csenget. Nem beszélve az olyan kritikus helyzetekről, mint a csecsemősírás, füst- vagy tűzriadó. Ha nagyon hangos csengőt szerelnek fel, az zavarhatja a szomszédokat, ráadásul a halláskárosultság egy fokán túl ez sem jelent megoldást. A villogó lámpák esetén pedig semmi garancia nincs arra, hogy éppen látja is azt a hallássérült személy.

A Nold Technologies Kft. új fejlesztése egy karkötőből áll, mely különböző szenzorokkal áll összeköttetésben, amiket tulajdonosa elhelyezhet lakása, munkahelye, vagy aktuális tartózkodási helye különböző pontjain. A L-Arm névre hallgató karkötő rezgéssel értesíti tulajdonosát a szenzorokból érkező impulzusokról. A legfrissebb szabványú bluetoothos technológiának köszönhetően ezek a perifériák akár több tíz méteres távolságból is tudnak jelzést küldeni a karkötőnek. A szenzor erősíthető ablakra, bejárati ajtóra, tűzriasztóra, vonalas készülékhez, ébresztőórához, tehát általában minden olyan eszközhöz, aminek jelzései létfontosságúak lehetnek felhasználója számára. Az eszközök jelzéseit mobiltelefonos applikációval is nyomon lehet követni, valamint itt szabályozható az egyes szenzorok érzékenysége a különböző szintű zajokra, legyen az gyereksírás, sziréna, vagy csak kopogás. Az appban a szenzorok töltöttsége is nyomonkövethető, illetve a tervek szerint később az idősek egyéb igényeit is kiszolgáló funkciókkal (vészhelyzeti riasztás, elesés-figyelés) bővíthető.

A L-Arm prototípusának tökéletesítésére a Nold Technologies 28 millió forint támogatást nyert el a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 2.1.7-es kiírásán. A fejlesztés a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének jóváhagyó támogatását is élvezi, és várhatóan jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A fejlesztésért felelős Nold Technologies a rövid hatótávolságú mikroelektronikai háztartási eszközök piacán már ismert szereplő. A mobiltelefonnal vezérelhető okos kapunyitójuk nem csak Magyarországon, hanem világszerte számos felhasználóval büszkélkedhet, köszönhetően a külföldi versenytársakénál sokkal biztonságosabb felhőalapú kódolásának. A most támogatást nyerő L-Arm esetében is a bluetooth kommunikáció területén szerzett fejlesztői tapasztalat nyomott igazán a latban. Eredetileg a fejlesztő csapat egyik tagja szeretett volna édesanyjának olyan készüléket szerezni, ami a nagyothalló hölgy hétköznapi kényelmetlenségein segítene. Miután sem a boltokban, sem az interneten nem talált olyan eszközt, ami az elvárásait tökéletesen kielégítő megoldás lehetett volna, akkor merült fel benne annak lehetősége, hogy fejleszt erre egy új koncepciót. A csapat arra jött rá, hogy nem a felhasználóhoz érkező zajokat kell felerősíteni, hanem a felhasználó fülét kell a kis szenzorok segítségével virtuálisan a legfontosabb zajforrások közelébe vinni.

A L-Arm prototípus megalkotásába ölt energiát eddig a Nold fedezte, de elképzelésük szerint idővel többszörösen megtérül mind a saját ráfordításuk, mind a bevont VEKOP forrás. A viselhető innovatív egészségügyi eszközök – a szakmában csak „wearables”-nek becézett kütyük – szegmense jelenleg az egyik legforróbb területe a technológiai innovációnak és az azokat támogató kockázati tőkének. A fitneszkarkötők, okosórák az elmúlt években a sportcélú funkcióktól az egészségvédelmen át a személyi biztonságig számos új tudással bővültek. Az egészségügyi célú viselhető eszközök éves összforgalma az Allied Market Research előrejelzése szerint a 2015-ben mért 20 milliárd dollárról 2022-re 60 milliárd közelébe érhet, és akkorra a csuklón viselhető megoldások a teljes forgalom kétharmadát fogják kitenni. A speciális igények kiszolgálásával egy-egy réspiacon meghatározó szereplővé válva pedig hosszú évekre biztosíthat sokszoros versenyelőnyt magának akár egy kis magyar fejlesztőcég is – vagy szállhat ki busás megtérüléssel, amennyiben felvásárolja licenszeit a globális márkák egyike.

Hirdetés

További cikkek a témában