Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Felhőben az integrált kutatási rendszerek

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az Oracle felhőjével valósítja meg integrált kutatástámogatási rendszerét, melynek keretében a különféle egyetemi karok rugalmasan juthatnak hozzá a kutatásaikhoz szükséges számítási kapacitáshoz.

 A BME, a hazai kutatás-fejlesztés meghatározó felsőoktatási intézménye, változatos területeken folytat élvonalbeli kutatásokat. Ezekhez sikeresen használja az Oracle felhő olyan speciális szolgáltatásait, mint például a nagy teljesítményű számítástechnika (High Perfomance Computing, HPC), virtuális gépek és GPU erőforrások.

A nagy számítási igényű kutatások támogatására a világ egyetemein egyre elterjedtebb a felhőszolgáltatások alkalmazása. Tíz-húsz évvel ezelőtt, ha egy szervezet élvonalbeli számítástechnikát szeretett volna használni, saját adatközpontot kellett építenie. Ma már rugalmasan, a felhőből elérhető a számítási kapacitás, amely jobban megfelel az egyetemi kutatások egyenetlen terhelési igényének és kényelmes, mégis költséghatékony erőforrásmenedzsmentet tesz lehetővé.

A nyilvános felhőkben nagyobb valószínűséggel vannak a legújabb, legerősebb CPU és grafikus feldolgozó chipek, mivel a gyártók folyamatosan új hardvert adnak az adatközpontjaikhoz. Így a kutatásokhoz mindig a legfrissebb technológiák állnak rendelkezésre, anélkül, hogy az egyetemeknek hatalmas beruházásokat kellene eszközölniük újra és újra.

A BME változatos kutatási területeken használja az Oracle felhőszolgáltatásait. A kutatási területek között szerepel:

  • mély neurális hálózatok tanítása,
  • deep learning alapú beszédszintézis,
  • fehérjeszintézis,
  • neurális hálók tesztelése önvezető járművekhez, autonóm robotokhoz,
  • biokémiai kutatások.

Az Oracle nagy teljesítményű számítási, tárolási és grafikus chipeket kínál a kutatóknak felhőszolgáltatásként. A rendelkezésre álló keretből az egyetem rugalmasan biztosíthat számítástechnikai erőforrást a különböző karok és kutatási projektek számára, majd a költségeket is egyszerűen, a felhasznált erőforrások arányában tarthatja nyilván belső elszámolásában.

„Nemzetközi színvonalú műszaki oktatás és kutatás nem képzelhető el korszerű infrastruktúra nélkül. Napjainkban az informatikai szolgáltatások és a számítási kapacitás ennek az infrastruktúrának a meghatározó elemei. A BME kutatási területeinek változatos informatikai igényeihez jól illeszkedő megoldásokat kínál az Oracle felhőszolgáltatása, legyen szó hálózatkutatásról, képfeldolgozásról, beszédszintézisről vagy gyógyszermolekula-modellezésről”

– mondta el Balogh József, a BME Informatikai Igazgatóságának igazgatója.

„A rendelkezésre álló szinte korlátlan számítási kapacitás, és a párhuzamosan futtatott kutatások jelentősen felgyorsítják a tudományos eredmények megszületését. Olyan technológiák, mint a felhőből elérhető nagy számítási teljesítmény, a gépi tanulás és az autonóm rendszerek egyre jelentősebb szerepet játszanak a tudományos világban. Nagyon örülök neki, hogy a világ számos jelentős egyeteme mellett Magyarország első számú műszaki felsőoktatási intézménye is igénybe veszi az Oracle felhőszolgáltatásait, tovább erősítve ezzel vezető kutatóegyetemi pozícióját is”

– tette hozzá Reményi Csaba, az Oracle Hungary cégvezetője.

További információk

Hirdetés

További cikkek a témában