Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Munkaerőpiaci alkalmazóképesség fejlesztés

Munkaerőpiaci alkalmazóképesség fejlesztése veszi kezdetét fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása ágazatban.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Dorogi Ipartestület konzorciuma a Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása elnevezésű ágazatában megvizsgálja az ágazatban működő munkaadók jelenlegi munkaerőpiaci helyzetét, az esetleges problémákra pedig egy pilot projekt keretében próbálnak megoldási javaslatokat tenni a bevont célcsoportok számára.

Ez a projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretei között (GINOP) valósul meg konzorciumi formában.

Az ipari termelés különösen érzékenyen reagál a technológiai fejlődésre: „aki kimarad, lemarad” – szokták mondani. Éppen ezért fontos, hogy a magyar fémipari vállalkozások is képesek legyenek követni a trendeket és a lehetőségeikhez képest minél hamarabb reagálni tudjanak a megváltozott technológiai környezetre. Emellett nem elhanyagolható kihívást jelent, hogy milyen komoly munkaerőhiánnyal küzd az ország. Nem egyszerű ugyanis olyan munkaerőt találnia fémipari cégeknek, aki megfelelő (naprakész) technológiai ismeretekkel rendelkezik.

A pályázat és a megvalósító konzorciumi partnerek számára kiemelten fontos, hogy minél több olyan megoldás honosodjon meg Magyarországon, amely jövőbe mutató módon segít csökkenteni az égető munkaerőhiányt, ezáltal felkészíti a munkavállalókat az előttük álló globális méretű kihívásokra.

A technológia fejlődése ugyanis segíti a termelékenység növekedését, csökkentheti a munkavállalók terheltségét, valamint segítheti az idősebb munkavállalók munkaerő-piacon tartását.

A munkaerő-igények és készségek előrejelzése minden ágazati szereplőt foglalkoztató kérdés, ezért mélyinterjúk lefolytatásán keresztül a jelen helyzet felmérése valósul meg, és ennek megismerését követően a megoldási javaslatok kidolgozására kerül sor egy átfogó tanulmány formájában.

A projekt további részében várhatóan a kidolgozott tanulmány eredményeként, abban javasolt, bevezethető munkafolyamatok megismertetése, népszerűsítése valósul meg, valamint képzések révén segítik a Kedvezményezettek, a munkáltatók számára a technológiák elsajátítását.

A projekt 2021. áprilisában indult és tervezetten 12 hónapig fog tartani.

További információ kérhető a projektről az alábbi hivatkozásokon:

Hirdetés

További cikkek a témában