Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Új, ipari méretű naperőműveknek készült inverter

A 215 kW-os inverterrel csökkenthetők a napelemes erőművek költségei.

Új, ipari naperőművek számára készült invertert mutatott be a Huawei FusionSolar napelemes üzletága. A 215 kW-os készülék Huawei transzformátor állomással is összekapcsolható és intelligens diagnosztikai kereséssel is rendelkezik. A Smart I-V görbe analízissel 14 féle nem látható hiba állapítható, vagy előzhető meg egyszerűen, amellyel a napelemes rendszer működése javítható és így az erőművek költségei csökkenthetők. A Huawei 215 kW-os invertere energiatároló rendszerrel is bővíthető és kiváló megoldás a METÁR tender kapcsán is, továbbá az új, nagyobb áram értékű panelekkel is kompatibilis.

A jövőre tervezve

A Huawei Technologies legújabb invertere, a SUN200-215KTL-H0 kompatibilis a vállalat jelenlegi napelemes termékeivel és felügyeleti FusionSolar szoftverével, valamint a jövőben érkező, nagyobb teljesítményű (nagyobb feszültségű, vagy áram értékű) napelem panelekkel is. Ezért a 215 kW-os inverter ideális lehet a jövőben épülő, vagy fejlesztendő naperőművek számára is. Ez a méret kínálja ugyanis a legkedvezőbb fajlagos beruházási költséget.

Az inverter kilenc munkapontos kialakítású, munkapontonként 30 ampert tud kezelni, 99%-os hatásfokon működik és AC kábelekre szuperponált jellel kommunikál az erőmű transzformátor állomásaival. Emellett az inverterhez olyan, a piacon egyedülálló intelligens napelemes megoldások is kapcsolódnak, mint például a Smart I-V görbe intelligens diagnosztika. A megoldással 14 féle hiba gyorsan és egyszerűen megtalálható a rendszerben, így a termelési és működési, ellenőrzési és hibajavítási költségek minimálisra csökkenthetők.

Csökkenő fajlagos energiaköltség, magasabb hozam

A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a jövőben sokkal nagyobb amperitású és nagyobb feszültségű panelek érkeznek. A Huawei 215 kW-os inverterének különlegessége, hogy mindkét fizikai jellemzőjű napelemmel kompatibilis lesz. Az elkövetkezendő években a nyertes METÁR pályázatok megvalósításának határidejéig létesülő erőművek a nagyobb paneleknek köszönhetően ugyanakkora teljesítményt kevesebb napelemmel tudnak megtermelni. Ehhez kevesebb tartószerkezet szükséges, optimálisabb a kábelfelhasználás, vagyis a napelemek fejlődésével csökkennek a költségek – mint az élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltség (LCOE) – és magasabb hozam érhető el az intelligens karbantartásnak és üzemeltetésnek köszönhetően.

A Huawei saját transzformátorállomása egyszerűen hozzáilleszthető a Huawei intelligens napelemes inverterekhez. A transzformátorállomás folyamatosan kommunikál a rendszerrel, illetve rendelkezik olyan digitális tulajdonságokkal, amik egyedülállóvá teszik a piacon: gyűjti a transzformátorállomás jelzéseit, távolról vezérelhető, valamint a különböző állapotjelzései és működése ugyanazon a felületen látható, mint az inverteré. Ez egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a monitorozást, az üzemeltetést, könnyebben nyomon követhetők a karbantartások és a hibakeresés. Emellett támogatja az akkumulátoros energiatárolót is, amelyet akár a későbbiekben csatlakoztatnak az erőműhöz.

Huawei Smart I-V görbe analízise nagy segítséget nyújt a napelemes rendszerek üzemeltetésében. Az első bekapcsolást követően, vagy a működés során bármikor (például egy nagyobb vihar után) lefuttatott elemzéssel gyorsan, hatékonyan és pontosan megtalálhatók a rendszer hibái egy csupán néhány perces ellenőrzés során, helyszíni kiszállás nélkül. Egy 100 MW-os erőművet kb. 10 perc alatt elemez ki a szoftver. A 14 féle hibaüzenet között megtalálható a sérült napelem, az árnyékhatás, vagy a nem megfelelő kábeles csatlakozás.

A nem csak a helyszínről, hanem akár távolról is végezhető diagnosztikához nincs szükség a teljes naperőmű manuálius mérőműszeres átvizsgálására, csupán egy notebookra, amelyen a FusionSolar monitoring portálon lefuttatott Smart I-V görbe elemzés tűpontosan meghatározza a hiba helyét, így drasztikusan lecsökkentve a javítási költségeket és növelve az erőmű termelésének hatékonyságát.

A 215 kW-os inverter és a Huawei transzformátor állomás a Smart IV görbe diagnosztikával együtt alkalmazható a nyertes METÁR pályázatokkal a jövőben megvalósuló tenderek kivitelezésénél, melyben a Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának szakértői csapata támogatást nyújt.

Segítség a rendszer tervezésben

„Ügyfeleinknek a METÁR tenderen elérhető nagyobb erőmű kategóriában, akár 20 MW-os, közvetlenül a közüzemi hálózatra csatlakozó naperőművek egyenáramú és váltóáramú villamossági méretezésben, továbbá eszköz implementációban, tervezésben, string optimalizálásban, valamint a fix és napkövetős tartószerkezetek összehangolásában tudunk gyártói segítséget nyújtani a beruházóknak”

– mondta Szabó Róbert, a Huawei Technologies Hungary megoldásmenedzsere. A szakember kiemelte: ezekhez már most elérhető a Huawei áltál szállított 215 kW-os inverter, a transzformátor állomás, valamint az energiatároló rendszer is.

A vállalat az úgynevezett SDS (Smart DC System) napkövetős tartószerkezetek összehangolásában is segít, amik lekövetik a nap útját, ennek pontos beállítását, mozgásának optimalizálást maga az inverter végzi.

További információ a termékkel és a Huawei Technologies Hungary Napelemes üzletágával kapcsolatban itt érhető el:

https://solar.huawei.com/hu/HowToBuy

Hirdetés

További cikkek a témában