Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Világszínvonalú autóipari fejlesztések a Bosch miskolci telephelyén

A jövő hibrid és elektromos járműveinek igényeit kiszolgáló technológiákat fejlesztettek.

A Bosch – a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója – stratégiailag fontos helyszíne Magyarország, ahol világszinten is kimagasló innovációk születnek és jelentős befektetések valósulnak meg. A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. a régió meghatározó járműipari vállalata, a térség egyik meghatározó foglalkoztatója, amely járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártása mellett magas hozzáadott értékű tevékenységeket, például kutatás-fejlesztést, tesztelést, beszállító-fejlesztést is végez. A vállalat az elmúlt években több kapacitásnövelő, valamint kutatás-fejlesztési és innovációs projektet valósított meg, továbbá nagy hangsúlyt helyez munkavállalók képzésére és kompetenciafejlesztésére is.

„A jövőnk záloga: a folyamatos fejlesztés. Ezért kiemelt jelentőséggel bírnak az olyan kutatás-fejlesztési projektek, amelyekkel technológiáinkat jobbá és hatékonyabbá tehetjük, hogy azok ne csak a jelen, hanem a jövő elvárásainak is megfeleljenek”

– mondta Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

A jövő elektromos vagy hibrid járműveihez kapcsolódó, 2017-ben indult projekt két gépjármű-alkatrész, öt különféle műszaki kihívására kereste a megoldást. A Bosch fejlesztői a munka során szorosan együttműködtek a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A konzorciumi partnerek célja az volt, hogy a közös kutatás hosszútávon és üzletileg is hasznosítható tudományos eredményeket teremtsen. A GINOP-2.2.1-15-2017-00090 pályázatban a miskolci autóipari vállalat projektrészének összköltsége 600 millió forint volt, melyhez 300 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, valamint a hazai központi költségvetésből.

Világszínvonalú megoldások Miskolcról

A projekt az újgenerációs, a gépjárművek hűtőkörében működő keringtető szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztett műszaki megoldásokat. A cél pedig az volt, hogy az eszközök élettartama a jövőbeni elektromos vagy hibrid meghajtású járművek követelményeinek is megfeleljen.

„A sikeres kutatás-fejlesztési projektünknek köszönhetően olyan új gyártási eljárás és alkatrész született, amely komoly előrelépést jelent a jövő gépjárműveinek megalkotásában”

– hangsúlyozta Dr. Frank-Stephan Kupfer.

A technológiai előrelépés mellett a projekt eredményeként a konzorcium tagjainál új, az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások és kompetenciák is létrejöttek. A termékek továbbfejlesztése kapcsán lehetőség nyílt Miskolcon új kutatási területek megvalósítására.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft-ről

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult, járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik, 2700 munkavállalót foglalkoztat. A Bosch Miskolcon gyártott autóipari alkatrészei a meghatározó autóipari cégekhez kerülnek. Az autóipari komponensek mellett a gyár fontos terméke az eBike meghajtás is, egy rendkívül fejlett és intelligens erőrásegítésrendszert alkalmazó motoregység. A gyárban a termelési tevékenységen túlmenően kutatás-fejlesztési, és egyéb, magas hozzáadott értékű tevékenységeket is végeznek. A vállalat amellett, hogy magas színvonalú duális képzést indított, a térség egyik meghatározó foglalkoztatójává vált, és számos kis és középvállalkozás kiemelt stratégiai partnereként működik. A gyár a színvonalas, jövőbemutató, innovatív projektjeivel tovább erősíti a régió és Miskolc szerepét az autóiparban.

Hirdetés

További cikkek a témában