Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Bajban a bitcoinbányászok – Mi lesz így az iparággal?

A kriptovaluta bányászat kínai betiltását követően a helyi bányászok igen jelentős kihívásokkal néznek szembe azt illetően, hogy hogyan folytassák tovább a működést.

A legtöbben amellett döntöttek, hogy elhagyják az országot és az energiakínálat szempontjából vonzó országokba költöznek, azonban itt is rengeteg szempontot kell figyelembe venni. Kazahsztánban például villamosenergia infrastruktúra nem bír el több terhelést, így akármennyire is olcsó ott az áram, a kínálati szűkösség miatt kiesik a bányászok potenciális célpontjai közül. Nincsenek tehát könnyű helyzetben a bányászok, de a folyamat egyik pozitívuma mindenképpen az, hogy a költözéskor a fenntarthatóság is fontos szempont, így végül zöldebbé válhat a Bitcoin-hálózat.

Lecsapott Kína

Miután a kínai kormány a múlt hónapban betiltotta a kriptovaluta-bányászatot, több száz bányász gyűlt össze egy nyugat-kínai luxusszállodában, hogy megvitassák a következő lépéseket; konkrétan azt, hogy hol találnak bőséges, megbízható és olcsó áramot a működésükhöz – írja a Bloomberg.

A találkozón részt vevő bányászok közül sokan az ország vidéki területein – például Szecsuán tartomány Hengduan-hegységében – hatalmas üzemeket hoztak létre, ahol a bányászati berendezésekkel teli óriási raktárakat olcsó villamos energiával látták el. Tyler Page, a Cipher Mining Technologies vezérigazgatója szerint a bányászok működési költségeinek mintegy 80 százalékát a villamos energia teszi ki, így nagyon fontos szempont számukra, hogy olcsón tudjanak hozzájutni.

A kínai lépések hatásra a bitcoin hash rate-je (a teljes hálózat számítási kapacitása) nagyot zuhant.

Ahogy a The Economist megjegyzi:

“Szecsuánban a ventilátorok már nem zúgnak. Májusban a pénzügyi stabilitás előmozdításával megbízott kormánybizottság megfogadta, hogy leállítja a bitcoin-bányászatot. Heteken belül a hatóságok négy fő bányászati régióban – Belső-Mongóliában, Szecsuánban, Hszincsiangban és Jünnanban – elrendelték a helyi projektek bezárását. Belső-Mongólia lakosait felszólították, hogy hívjanak egy forródrótot és jelentsenek bárkit, aki semmibe veszi a tilalmat. Szecsuán egyes részein a bányászokat arra utasították, hogy egyik napról a másikra ürítsék ki a számítógépeket és bontassák le az épületeket, amelyekben a bányászatot végezték. Az áramszolgáltatók a legtöbbjüknél kihúzták a dugót.”

Hova tovább?

A bányászok találkozóján a beszámolók szerint a Bitmain alkalmazottai felajánlották, hogy közvetítőként szolgálnak, és összekötik a bányászokat az Egyesült Államokban, Közép-Ázsiában és Európában található adatközpontokkal. Arra is figyelmeztettek, hogy az új piacokra való fejest ugrálás kétségtelenül magasabb költségekhez vezetne mindannyiuk számára.

A bányászok egyik első számú célpontja a közeli Kazahsztán – amely több mint 22 gigawattnyi elektromos energiakapacitással rendelkezik, amely elsősorban szén- és gáztüzelésű erőművekből származik. A határ túloldalán fekszik a Hszincsiang régió – amely egykor a világ bitcoin-bányászatának több mint egyharmadát adta. Dmitriy Ivanov, az almatyi székhelyű Enegix értékesítési igazgatója szerint a volt szovjet országban az áram ára kilowattóránként nagyjából 3 cent. Az ország elég hideg ahhoz, hogy az adatközpontoknak ne legyen szükségük kiegészítő légkondicionálókra a túlmelegedés megakadályozására – amely utóbbi akár 30 százalékkal is növelheti a bányászok energiaigényét.

Körülbelül 10 000 bányagépet – a Bitmain S19Pro és a kínai MicroBT Whatsminer M21S modelljeit – az Enegix ügyfelei repülőgépen küldik Kazahsztánba. Bár a szárazföldi szállítás olcsóbb lenne, a teherautók hetekig feltartóztathatók a határon, így a légi szállítás többletköltsége megéri az időmegtakarítást.

“Nagyon sok kínai (bányász) keres meg minket, és kér segítséget a berendezések áthelyezéséhez. Minden kazah ismerősüket megkérik, hogy segítsen nekik az áramszolgáltatásban”

– mondta Didar Bekbauov, egy hosting cég vezérigazgatója.

A kazahsztáni áramszolgáltatás azonban már lényegében telítődött, mivel az ország elektromos hálózata közel van a kapacitási maximumhoz. Emellett az elmúlt 20 évben mindössze 3 gigawattal bővült a hálózat, így a bányászok számára kevés tér marad a működésre.

Bekbauov azt mondja, hogy el kellett utasítania az ügyfeleket.

“Minden szabad kilowatt már foglalt”

– mondta.

Elmozdulás a zöldebb irányba

A kínai bányászok közül néhányan kihasználják a lehetőséget, hogy tisztább energia után kutassanak, annak ellenére, hogy a világ áramtermelésének túlnyomó többsége fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik – ez volt egyébként az ok, ami arra késztette a Tesla vezérét, Elon Muskot, hogy felfüggessze az elektromosautó-gyártónál a bitcoinban történő fizetéseket, amíg az iparág nem tisztítja meg a szénlábnyomát.

Míg a jelentések szerint a bányászok 76 százaléka már használ megújuló energiát, a kriptobányászathoz felhasznált összes energia csupán 39 százalékát adják jelenleg a megújulók.

  • A kriptobányászok az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem miatt is arra kényszerülnek, hogy fenntarthatóbb megoldásokat keressenek. A bitcoinbányászat zöldebbé tétele azért is fontos szempont, mert a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a megújuló forrásokból származó energia arányának globálisan a 2020-as 12 százalékról 2050-re a kínálat mintegy kétharmadára kellene növekednie, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen több mint 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest. A világ országainak, köztük Kínának, az Egyesült Államoknak és az EU-nak fel kell gyorsítania a szélerőművek és napelemparkok építését, hogy megközelítsék a kitűzött célokat.
  • Az olyan megújuló energiaforrások, mint a szél és a nap, időnként bőségesen rendelkezésre állnak, de a kereslet irántuk ugrásszerűen meg fog nőni, mivel egyre több iparág áll át a villamos energiára. A skandináv régió, amely bőséges vízenergiája miatt régóta népszerű bitcoin-bányászati helyszín, az év elején kezdett kifogyni a felesleges villamos energiából, mivel az ipari felhasználók felpörgették a termelést. “Van a megújuló energiának nemesebb felhasználási módja, mint a Bitcoin-bányászat” – mondta Peter Wall, a londoni tőzsdén jegyzett Argo Blockchain bányászati vállalat vezérigazgatója. Hozzátette: “De tény, hogy az emberek fognak bitcoint bányászni. Ez nem fog eltűnni.
  • A bányászok is biztosítást szeretnének, hogy nem fognak egy reggel arra ébredni, hogy ismét betiltották a tevékenységüket. A Nasdaqon jegyzett Bit Digital bányászati vállalat októberben kezdte meg a Kínában üzemeltetett 30 000 gépének egy részének áthelyezését Észak-Amerikába. Mire Peking lecsapott, a Bit Digital a lehető legkevesebb fennakadással tudta folytatni a bányászatot.

Eközben néhány bányásznak, aki az Egyesült Államokban szeretne letelepedni, az energiahálózatok közötti szabályozási különbségekkel kell megbirkóznia. A Cipher Mining Technologies például – a hollandiai székhelyű Bitfury Holding amerikai részlege – Texasban próbál terjeszkedni, mivel ez az egyetlen olyan állam, ahol a villamosenergia-hálózatot liberalizálták. Potenciális célpont emellett Ohio is, az állam olcsó áramárai és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások miatt.

New York viszont – ahol a törvényhozók korábban kemény korlátozásokat javasoltak a bányászatra – sokkal kevésbé vonzó helyszín.

További helyszínek a bányászok számára többek között: Kearny, Nebraska és Salvador – amely utóbbi a múlt hónapban jelentette be, hogy a világon elsőként fogadja el a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Salvadorban egyébként az állami geotermikus áramszolgáltató vállalatát arra utasította, hogy dolgozzon ki tervet a vulkáni energiával működő bitcoinbányászathoz. A múlt hónap végén egy kínai logisztikai cég bányászati berendezéseket szállított légi úton a marylandi Baltimore-ba.

“Minden beszélgetésünk a helyszín potenciális energiaforrásával kezdődik. Megújuló energiaforrásokat keresnek. Ez egy igazán fontos lépés a Bitcoin zöldebbé tételében”

– mondta Sam Doctor, a BitOoda stratégiai igazgatója.

Forrás: portfolio.hu

Hirdetés

További cikkek a témában