Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mit kell tudni az üveggyapotról?

Az üveggyapot népszerű választás, ha hőszigetelésről van szó – valószínűleg már mind találkoztunk vele, legalább óva intettek már, hogy puszta kézzel hozzányúljunk vagy felhívták a figyelmünket, hogy a közelében egészségre veszélyes anyagokat lélegezhetünk be. A hőszigetelő képessége mellett azonban a hangszigetelő tulajdonsága is kiváló, padlások vagy álmennyezetek, gipszakartonfalak esetében elterjedt megoldás. De milyen előnyei és hátrányai vannak az üveggyapot ilyen célú felhasználásának?

Üveggyapot vagy kőzetgyapot?

A két anyagot sokszor keverik, pedig jelentős különbség van köztük – bár mind a kettő kiváló szigetelőanyag, a különböző külső behatásoknak való ellenálló képességükben jelentősen eltérnek egymásról.

Ez az eltérés alapvetően a felhasznált anyagoknak és a gyártási eljárásnak köszönhető. A kőzetgyapot alapanyaga bazaltkő, amelyből egy speciális eljárás során egy masszív, környezeti hatásoknak jól ellenálló, víztaszító és páraáteresztő anyag jön létre.

Melyek az üveggyapot legfontosabb tulajdonságai?

Ezzel szemben az üveggyapot alapja mészkő, kvarchomok és az újrahasznosított üveg gyártásakor keletkező melléktermékből áll össze. Nem lépésálló, így födémszigetelésre is csak akkor alkalmas, ha utána például a padlásteret nem kívánjuk nagyobb igénybevételnek kitenni. Az üveggyapot gyapjúszerű anyag, ennek köszönhetően pedig rugalmas – ez a tulajdonosága sokszor lehet előnyös, például könnyen méretre vágható és jól lefedi az esetleges réseket, de kevésbé áll ellen a mechanikai hatásoknak.

Az üveggyapot alapvetően rosszul tűri a párát és nedvességet, ezért lábazat vagy padló szigetelésére a legtöbb esetben nem lesz alkalmas. Könnyen befülleszti a lakást és nagy mennyiségű nedvességet is felszív, emiatt pedig hajlamos a penészedésre. Ezért az üveggyapot felhasználása esetén nagyon oda kell figyelni a megfelelő vízszigetelésre.

Azonban nemcsak kiváló hang- és hőszigetelő, hanem a levegővel azonos páraáteresztő képességének köszönhetően engedi szellőzni a falakat. Ezen kívül környezetbarát, fenntartható anyag, ami mellesleg valamennyi tűzvédelmi előírásnak is megfelel. Az Építőanyag.hu webáruház remek árakkal és választékkal várja, ha üveggyapot vásárlás előtt áll!

Hirdetés