Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Az új triflex TRX energiaellátó rendszer forradalmasítja a robotok 3D mozgását

Az igus teleszkópos triflex TRX energialánca helyet takarít meg a roboton és akár 40%-os visszahúzási úthosszt biztosít

Az ipari robotok kábelezésének mozgás közbeni biztonságos, egyszerű és kompakt vezetésére alkotta meg az igus a négydimenziós triflex TRX energialáncot. Az új tanulmányterv kiválthatja a tradicionális robot kábelkötegeket és visszahúzási rendszereket. Különlegesség: 40 százalékos visszahúzási úthossz a lánc belsejében elhelyezett egyedi teleszkópos mechanizmussal. Ennek köszönhetően a felhasználók helyet takaríthatnak meg a robotok harmadik tengelyén, továbbá akár 83%-kal csökkenthetik a tömeget és megspórolhatják a visszahúzó rendszer magas költségét.

Az igus háromdimenziós mozgást végző triflex R energialáncait széles körben alkalmazzák az iparban kábelek és tömlők hibabiztos vezetésére robotokon. A robot mozgása következtében az energialáncban keletkező hurkok megelőzésére eddig visszahúzó rendszereket alkalmaztak a harmadik tengelyen.

“A robotok tengelyein azonban egyre kevesebb hely akad, ezért új megoldásra volt szükség.”

– mondta Jörg Ottersbach az igus GmbH e-chains Business Unit igazgatója.

A gondolatot azonnal tett követte: a triflex R energialánc alapján kifejlesztették a triflex TRX rendszert. Amely egy négydimenziós energialánc integrált visszahúzó rendszerrel.

“A TRX fejlesztéssel egy helytakarékos és kompakt láncot hoztunk létre, melyet közvetlenül a harmadik tengelyre lehet rögzíteni. Az energiaellátó rendszer önmagába csavarodik vissza és spirálisan változtatja a hosszát, mint egy teleszkópos mozgás, akár 40%-ig.”

– mondja Ottersbach.

Ehhez az egyedi mechanizmusban az igus egy orsós csatlakozó rendszert, valamint egy integrált visszaállító szalagot alkalmaz. A szalag időről időre visszahúzza a láncszemeket a kiindulási pontba, a visszahúzási erő pedig ennek segítségével állítható. A kábeleket a láncon belül spirális alakzatban rendezik el, mozgás közbeni biztonságos vezetésüket a lánc biztosítja. Továbbá, a kábeleket és tömlőket a TRX közepén rögzítik, így azok a lánc meghúzásakor nem hagyják el a helyzetüket.

83%-kal kisebb tömeg

Más visszahúzó rendszerekkel összehasonlítva akár 83%-kal kisebb tömeg érhető el, ráadásul kevesebb, mint feleannyi helyen. Így a robot teljesítménye tovább növelhető, és a további visszahúzó rendszer nélkül a költségeken is jelentős megtakarítás érhető el. A TRX könnyen csatlakoztatható a meglévő triflex R láncokhoz a TRE szériából. Ahogy a triflex R esetében megszokhattuk, a kábelek kívülről egyszerűen tölthetőek az energialáncba. Az igus 2021. május 5-étől látogatható valóságos-virtuális vásári standján mutatja be az új TRX-et az érdeklődőknek.

További információk és a TRX működését bemutató videó:

https://www.igus.hu/info/triflex-r-trx

Hirdetés

További cikkek a témában