Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Félmilliárdos beruházás a hidrogéniparba

Az egyre inkább előtérbe kerülő hidrogénalapú technológia a Ganzair számára is fejlődési lehetőséget teremt – hangsúlyozta Gidai Olivér a Ganzair Kompresszortechnika Kft. vezetője, tulajdonosa a vállalat új, 1 100 négyzetméteres kompresszorgyártó csarnokának átadóján.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Versenyképesség növelő pályázata keretében (VNT-2020-1-0322; a támogatás összege: 264 498 000 Ft) közel 530 millió forint értékben megvalósult, korszerű üzemi berendezésekkel felszerelt csarnokban gázkompresszorokat és – jövő tavasztól – hidrogéntermelő egységeket építenek majd itt össze.

2021. december 14-én a Ganzair harmadik gyártóüzemét Lepsényi István, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Gaál József adta át.

Lepsényi István miniszteri biztos, a Magyar Hidrogénszövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a hidrogén és a hidrogéntechnológiák fontos szerepet fognak játszani a jövő fenntartható energetikai, közlekedési rendszereiben, nélkülözhetetlenek a dekarbonizációs célok eléréséhez, a megújuló energiaforrások nagyfokú integrálásához, de ipar- és gazdaságfejlesztési szempontból is jelentős potenciált képviselnek.

Lepsényi István emlékeztetett rá, hogy

A Szövetség egyre növekvő tagságát főként olyan hazai vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek, háttérintézmények alkotják, amelyek egyetértenek abban, hogy a hidrogén és a hidrogéntechnológiák kiemelt figyelmet érdemlő innovatív kulcsterületek, és amelyeknek jelentős szerepük lesz a jövő fenntartható energetikai rendszereiben és a mobilitásában is”. Hozzátette; „A hazai kkv-nak fontos szerepük van hiszen nemcsak a lokalizációt jelentik, hanem egyre nagyobb hozzáadott értéket teremtenek a hidrogénipari értékláncban”.

„Még a kezdetén vagyunk a hidrogéngazdaságnak, amikor a Ganzair már nyit az új technológia irányába és 2021-től két hazai, ipari méretű, zöld hidrogén projekt hidrogéntermelő és – tároló egységének a beszállítója”

– emelte ki beszédében Gidai Olivér, a Ganzair tulajdonosa.

A fejlesztésekkel a cég a növekvő számú projektek megvalósítására és az egyre komplexebb gépek tervezésére, gyártására készíti fel önmagát, szervezetét. Novemberben ünnepelte a hazai kompresszortechnikai központ a megalakulásának 31. évfordulóját. Ez a több, mint három évtizedes működés egyet jelent a piaci változásokra adott gyors technológiai válaszokkal. A modernizáció során mindig új kompetenciával bővül az egyedi, energetikai gépeket és rendszereket gyártó vállalkozás, amely folyamatnak a fenntarthatóság mellett pozitív következménye a hazai ipar fejlesztése.

„A Ganzair a technológiák Magyarországra hozatalával tanulási, a beszállítóknak pedig bekapcsolódási lehetőségét teremt a hazai gyártásba”

– hangsúlyozza Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonosa.

A 12,5 méteres magasságú, egyedi acélvázas, könnyűszerkezetes csarnok egy főhajóból áll, ehhez csatlakozik az egyik oldalon egy 4,5m magasságú félnyeregtetős új csarnokrész, a másik oldalon pedig a meglévő épülethez illeszkedik. A csarnokban két, egyenként 30 tonnás darut helyeztek el. A Swedsteel szakmai és műszaki koordinálásával épült fel az új csarnok.

Napjainkban a kiskunhalasi gyártóbázison több, mint 5 000 m2-en, több, mint 100 fő munkájával jönnek létre a gázkompresszorok, energetikai berendezések, elsősorban magyar, szerb, román és orosz energetikai projektekhez.

A Ganzair egyike az idén nyáron elfogadott Magyar Hidrogénstratégia előkészítésében jelentős szerepet vállaló Magyar Hidrogénplatformot alapító cégeknek. A platform 2021 októberében az iparági érdekérvényesítés erősítése céljából szövetséggé alakult át.

Hirdetés

További cikkek a témában